konicekbily komentáře u knih
Pravá klasická detektivka, kde hlavním úkolem Wistinga, jenž je na dovolené, není hledání vraha současné vraždy, ale přijít na to, kdo ho úkoluje a předhazuje mu návnady. Autor mistrně posupně krůček po krůčku poodkrývá, naznačuje, vysvětluje a na závěr vše vysvětlí. V příběhu není nic navíc a vyvolává dojem, že se to mohlo reálně stát!
Dvacítka kriminálních příběhů písecké kriminálky z doby nedávno minulé. Připadá mi, že spíše než o kriminální příběhy jde autorovi o vyjádření prostředí v němž byly činy spáchány a prostředí v práci týmu kriminalistů.
Autor jako erudovaný scénárista vytvořil rychle ubíhající děj, kdy se nebojí skákat do různých paralelních dějů jako ve filmu - tak se vše čte poměrně dobře - ale vlastní děj kriminální je ochuzen o plytký osobní život hlavní hrdinky, jemuž je věnováno více stránek, než by podle mne bylo potřeba.
Průzkum české detektivní tvorby mou osobou se zastavil u prvotiny pro mne dosud neznámé autorky. Zpracovala hodně zamotanou zápletku a tu na závěr podrobně osvětlila prostřednictvím hlavní policejní postavy. Připadalo mi, že se děj v některých případech vlekl, nebo byl natahován, někdy i opakováním obdobných scén. Průměr, ale pokud by vyšla další kniha na pokračování, přečetl bych si ji.
Autor se věnuje detektivkám z prostředí dostihového sportu. Tentokrát opět vychází od koní, ale příběh nás zavede trochu jinam a kromě pěkné zápletky tam nalézám i hezké úvahy hlavní postavy a napětí ve starém "historickém" pojetí či stylu.
Promyšlená zápletka je zahalena, kromě jiného, častým přeskakováním v místě a čase mezi jednotlivými postavami, autor postupně stupňuje tempo a napětí a vše končí nečekaným závěrem.
Pohled do předválečného života v Písku pomocí případů tehdejšího četnictva a kriminálky. Nenáročná odpočinková četba.
V knihovně při mé návštěvě byla na poličce novinek položena brožovaná knížka s neobvyklou obálkou. Hle, další příběh o soudci Ti. Nikoliv od původního autora, ale od pokračovatele. Moc se mi to nelíbilo- proto průměr!
Nečtu tuto řadu jak by mělo být od začátku a proto jsem se ztrácel v postavách kolem hlavních hrdinů a jejich vztazích. Od autorky je to klasická detektivka - severská- kdy dvě dějové linky se k sobě přibližují k závěrečnému vrcholu.
Psychologický thriller pro ženy s dobře propracovanou zápletkou a se spoustou názorů na život prostřednictvím hlavní postavy. Vše je trochu přehnané, někdy nereálné - ale autorka to využila k poměrně překvapivému rozuzlení.
První setkání s autorkou dopadlo pro ni dobře. Téměř geniálně zrozená dvojice hlavních hrdinů tohoto příběhu - a doufám i celé řady thrillerů - se pouští přes vlastní nedořešené problémy a cíle do první společné zakázky. Chytře vymyšlenou zápletku postupně rozmotává a je naznačen směr vyprávění dalšího dílu.
Autorka píše příběhy předvídatelné, zápletka prochází několika zvraty a tomu je tak i u tohoto příběhu. Po rozjezdu mi připadalo, že se tempo rozvolnilo a postrádal jsem nějaké oživení příběhu. Je to příjemné odpočinkové čtení - napínavý thriller pro ženy.
Dvě linky vyprávění: ta ze současnosti je určena pro polského čtenáře na seznámení s realitou v Ostravě a okolí a ta druhá je z druhé světové války- jako fikce na skutečnou historickou událost. Spojení obou dějů je podle mne průměrné. Vítám ale oživení vzpomínek na Životice 1944!
Podobné soubory povídek bývají "padesát na padesát" - tentokrát se mi jeví, že počet povídek lepších výrazně převyšuje počet povídek horších. A jako bonus beru upoutávky na pro mne nové autory!
Kratičký, ale myšlenkově bohatý příběh jedné, osudem "zatoulané" ženy. Návrat do života není jednoduchý, ani ona mnohdy neví co a jak udělat - zdá se vše nereálné - ale možná by se to mohlo stát i Vám.
Autorka se vydala se svými hrdiny z kouzelné kanadské vesničky na "pracovní cestu" do Paříže. A přichystala pro členy rodiny hlavní postavy "velké prádlo", když v rámci prošetřování trestných činů vyplouvají na povrch nepříjemné skutečnosti, domněnky a podivná podezření. Po všech strastích se Armand pravdy dobere. Připadá mi, že příběh byl zamotán až moc.
Přečetl jsem hodně knih o přírodě a horách, o horách z celého světa i o těch nejvyšších. Při dobývání těch nejvyšších při tehdejších expedicích vždy byli najímáni místní - převážně Šerpové. Většinou to byli anonymní "pomocníci". A tato kniha odhaluje úlohu Šerpů v minulosti a i současnosti. Pozoruhodné dílo nepálských autorů.
Promyšlená zápletka, myslím hodně původní, kdy se náš hlavní hrdina dostává do pátrání po upozornění ze zahraničí na možné zmizení norské občanky a původně neví, oč se jedná. Autor postupně do děje zapojuje amatérskou internetovou vyšetřovací skupinu, Wistingovo okolí, norskou a španělskou policii. Popisování činnosti všech těchto skupin podle mne zpomaluje tempo děje a někdy činí tento méně přehledným. Zajímavé čtení to každopádně je.
Kniha má dvě části, v první jsou objasňovány životopisy obou agentů a ve druhé jejich postupné zapojení do boje proti zločincům - nejdříve ve světě a poté i Kolumbii. Podrobně popsaný chaos v Kolumbii udiví každého - jak to bylo vůbec možné?
Autor se rozepsal ve velkém stylu. Nestačí mu jeden případ, předkládá nám vícero problémů k řešení. A ještě víc je akčních scén, připadá mi, že až moc. Ale detektivové vše zvládají jako přemnožení SUPERMANI! Rutinní autorova práce přináší hezké čtení na dovolenou.