kopeceli komentáře u knih
Mě tahle kniha bavila. Znám ruské reálie, proto ji nečtu jako "výpověď doby", ale jako obyčejnou oddychovou detektivku. A tam se mi líbila, po letech jsem ji ráda přečetla znovu.
Výborná detektivka, kde téměř do konce nelze odhadnout, co je příčinou, kdo je vrah a proč.
Na Svojanov mě vodil v dětství táta, protože tam vyrostl. Na cestě k hradu jsme sbírali české granáty. A četl nám právě z téhle knížky...
Autor hlavně pohádek nejen pro malé čtenáře. Pohádky mají přesah do života, možná tak autor vyjadřoval své myšlenky, které nebyly v souladu se státní mocí. Je laskavý a čtivý, i když reálie jsou pevně ruské.
Výborná, názorná kniha, kterou využijí začátečnice i pokročilé pletařky. Vzory jsou dobře, srozumitelně popsané. Je to taková česká bible pletení.
Výborná kniha, která pracuje s materiály dostupnými na našem trhu. Pro začínající pletařky nepostradatelná.
Dyka mám ráda vždycky. A Milá sedmi loupežníků patří k tomu nejlepšímu, co napsal. Ráda se k těm veršům vracím, brzy je budu umět zpaměti.
Vtipné, svěží, čtivé. Kdyby ten konec nebyl tak na sílu, dala bych i 5 hvězd.
Poprvé jsem je četla hned po revoluci a náramně se bavila. Bylo mi jasné, že nejde o skutečnost, protože jsem z "ideologicky nevyhovující" rodiny. Ale skutečných, tragických příběhů z lágrů máme dost a někdy je potřeba se taky zasmát, aby se z toho člověk nezbláznil. Teď po letech se bavím skoro stejně.
Velmi kvalitně zpracované téma, kniha se i dobře čte. Je srozumitelná, přehledná. Jednotlivé typy lupénky jsou dobře popsané.
Přehledné a srozumitelné zpracování nejen pro kožní lékaře. Farmakoterapie zahrnuje kromě jiného také psychoterapii a komplementární léčbu. Naopak obrazová příloha je pouze ilustrační, obsahuje pouze 23 obrázků.
Dobře zpracovaná tématika, přehledná a srozumitelná. Nejen pro lékaře a zdravotní sestry, využijí ji i bývalé zdravotnice pracující ve službách nebo třeba ústavech sociální péče.
Knihu jsem přečetla kvůli čtenářské výzvě. Není to moje parketa, pubertu (zde i zastydlou) mám za sebou desítky let. Ale s mými životními postoji bych tenhle způsob života nepochopila ani v té pubertě. Děj skoro není, celé je to jen o střídání milenců.
První chlapecké zamilování. Chudoba a bohatství. Líbil se mi se doktor Hanzelín, protože léčil jak nejlépe uměl a s vědomím, že mnoho zaplaceno nedostane. Na konci těžkého snažení, aby zachoval život, přišla většinou smrt. Ta beznaděj z něj udělala nerudného. A konec knihy je stejně těžký a nějak osudný.
Práci Policie v době pana Roberta Šlachty na ÚOOZ jsem sledovala, moc se mi líbilo, že se nebál "velkých zvířat". V době, kdy spolupracoval s paní Bradáčovou jsem konečně jako obyčejný občan měla pocit, že zákony neplatí jen pro chudé, ale pro všechny. Ovšem až na občany s imunitou, nebo dokonce demunitou. Když si teď kauzy dohledávám, vidím to, co jsem si myslela od začátku: velcí viníci skutečně potrestaní nebyli. Kniha je velmi čtivá, nutí přemýšlet a dohledávat fakta, to mi vyhovuje. Na mnoha místech je potřeba zastavit a uvědomit si, jak jsme manipulovaní. Mě osobně pan Šlachta a jemu podobní u Policie chybí.
Překvapilo mě, jak čtivá je ta stará kniha a jakou poměrně aktuální češtinou je psaná. Příběh Attily a Honorie, dvou panovníků, kteří když se konečně sejdou, jsou šťastní jen tu chvíli. Příběh končí smrtí Attily, jak jinak.
Četla jsem vydání z roku 1894, na silném, pevném papíře a takovou pěknou češtinou psané. Zamilovala jsem si Carmen tak, že jsem šla i na operu a obojí mám ráda dodnes. Je to dílo romantické, které vždy četly spíše ženy, nenaplněná láska francouzského poručíka k Cikánce. Na rozdíl od mnohých Harlequinek je Carmen nesmrtelná.
Děj klasický jednoduchý, ale ne nudný. Co mě opravdu potěšilo, byly velmi vtipné dialogy, pro které stojí za to si knihu přečíst.
Knihu jsem četla jako literaturu, nikoliv jako vědecké pojednání. Je psaná velmi čtivě, dramaticky, téma se mi líbilo. Postupem času jsem se k ní několikrát vrátila, i když knihy dvakrát nečtu. Pro mne to byla příjemná oddychovka, nad kterou se dalo i přemýšlet.