Kory98 | Komentáře u knih | Databáze knih

Kory98 Kory98 komentáře u knih

Cela číslo 17 Cela číslo 17 Dominik Dán

Tak zase další "Dánovka" v pořadí a zase laťka nasazená vysoko. Tentokrát o tom, že i justice se může mýlit. Mělo to parádní náboj, jen jsem se obávala, že policistům opět nějaké vyšší síly znemožní vyšetřování dokončit. O to větší jsem měla radost, že tentokrát se to nestalo. A ještě k tomu vražda na Štědrý den, takže v předvánočním čase se četlo dobře i o tom, jak parta detektivů tráví svátky.

30.11.2022 5 z 5

Knihovna mého srdce Knihovna mého srdce Freya Sampson

Jak vidím v názvu slovo kniha nebo knihovna nebo věci se čtením společné, tak mě to skoro magicky láká. A tady o osud jedné krásné knihovny šlo. Do toho kapka romantiky a hlavně hodně přátelství lidí různého věku, kteří milují čtení a svoji knihovnu. Co víc si čtenář může přát :-) Hezký oddechový příběh, který má ale mnoho co říct.

18.09.2022 4 z 5

Sára Sára Dominik Dán

Skoro do poloviny knihy nebyla o policistech ani zmínka, ale popis událostí byl tak zajímavý, že jsem si toho ani nevšimla. A pak to začalo mít spád jako vodopád, že jsem se nestačila divit. Když jsem dočítala k závěru a "chlapci z Našeho Mesta" ještě neměli případ vyřešený, tak jsem si říkala, že v tom bude něco jiného, protože na těch pár stránkách to přece nemůžou vyřešit. A jako vždycky "zasáhly" vyšší mocnosti a hezky jim to sebrali, což mě děsně naštvalo i když se to dalo předpokládat. Ani jsem se nedozvěděla jak to nakonec dopadlo s jejich kolegou Martinem, ale třeba se ukáže v dalších dílech. Možná to bylo zašmodrchané až moc, ale o to lépe se to četlo a jako vždycky jsem panu Dánovi všechno uvěřila. Jsem ráda, že jsem se pustila do čtení jeho knih.

04.09.2022 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Po hodně dlouhé době kniha u které jsem se smála, až mi tekly slzy. K pobavení zřejmě má sloužit a to se myslím autorovi podařilo na výbornou. I když je pravda, že některé věci se opakovaly vícekrát. Když jsem svým hlasitým smíchem probouzela v rodinných příslušnících otázky po mém duševním zdraví, přestala jsem číst sama a začala jsem znovu a nahlas. Během tří dnů jsem knihu přečetla a pobavila tak celou rodinu. Určitě sáhnu po dalších třech dílech a velice se těším, jak se tohoto tématu zhostí filmaři :-) letos na podzim nás prý čeká premiéra...

12.05.2019 5 z 5

Láska za časů cholery Láska za časů cholery Gabriel García Márquez

Jedna z mých oblíbených knih. Je to kniha o lásce, ale nečekejte žádný plytký romantický příběh. Popisuje životní příběh obyčejného života dvou lidí, jejichž cesty se potkají v mládí a opět se sejdou ve stáří. Zajímavý pohled na lásku jako takovou , v různých etapách života člověka, spolu s pro nás nezvyklým prostředím Kolumbie minulých časů. Láska kvete v každém věku i za časů cholery. Je to jedna z knih, ke kterým čtenář musí dle mého názoru trochu dozrát, aby ji uměl pochopit. Není to kniha pro všechny.

04.06.2023 5 z 5

Ve stínu Ve stínu Dominik Dán

Opět krásná detektivka. Říkala jsem si, že o ponožkovém vrahovi jsem příběh už četla, tak se to nějak divně zašmodrchává. A ono to bylo, nakonec jako vždy, úplně jinak. Tentokrát po zádech mrazilo i samotné detektivy, ale nebylo to lednovým počasím, kdy museli vyšetřovat venku, ale brutalitou pachatele, kterého všichni dlouho znali.

13.05.2023 5 z 5

Moucha Moucha Dominik Dán

Tak tento případ je tak nádherně zamotaný, jestli se tedy dá něco takového říct o vyšetřování vraždy. Vyšetřovatelská část osobnosti Richarda Krauze se pomalu začíná formovat do dobrého detektiva. Opravdu zajímavý díl a hned se vrhnu na Mucholapku, musím se dozvědět, jak to dopadlo.

23.03.2023 5 z 5

Uzol Uzol Dominik Dán

Tentokrát jsem četla ve slovenštině. V šestnácté knize série se vydáme na počátek Krauzovy kariéry na oddělení vražd. Vražda se odehraje až skoro ve druhé polovině knihy a kniha se rozbíhá několika příběhy samostatných dějových linií, aby se na konci pospojovaly, ale hlavně aby vytvořily obraz tehdejší doby, kdy vládla STB a nikdo nebyl víc, občas ani detektivové z mordparty. Jak čtenáře sám autor v úvodu nabádá, příběh je fiktivní, ale kolik takových bylo doopravdy, to se už dnes nikdo nedozví... Ani se nedivím, že tímto příběhem autor nezačal v rámci série, ale byl vydán až v roce 2012, přece jen těsně po revoluci, by někomu nemusela podobnost připadat čistě náhodná.

20.02.2023 5 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Celou sérii Harryho Pottera čtu již poněkolikáté, až tak mě chytila za srdce. Nyní ji předčítám nahlas mojí mamince, aby si "na stará kolena" rozšířila čtenářské obzory. Už jsme takto absolvovaly spoustu knih. Teď navíc dávají i filmové zpracování, takže to máme jako vítaný doplněk, přečteme a pak se podíváme na zfilmovanou verzi.

18.01.2023

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Přiznám se, že neznám úplně dopodrobna osudy vily Tugendhad a jejích původních majitelů, ale tato kniha i když vím, že je fikcí a jejich osudy byla pouze inspirována se mi moc líbila. Uvěřila jsem Simonu Mawerovi všechno a to krásné kouzlo Skleněného pokoje, kde došlo k tolika setkáním mi ještě dlouho bude doznívat v duši. Za mě velice zdařilé a jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

11.01.2023 4 z 5

Knihy džunglí Knihy džunglí Rudyard Kipling

Ani se nedivím, že autor je nositelem Nobelovy ceny. Osobně si myslím, že nikdo tak úžasně nepopsal v žádné knize vztah člověka a zvířete. Jsou zde hluboké myšlenky, kterým spousta lidí již dnes nerozumí, protože člověk se odpoutal od přírody. Většina příběhů je spjata s Indií, kde ale má láska a úcta ke zvířatům již zakořeněný charakter. Ne všechna zvířata jsou ceněna stejně, ale jak se z knihy dozvíme, člověk který byl nějakým způsobem spjat se zvířaty, byl o mnohé obohacen. Mě osobně se víc líbila druhá kniha džunglí, kde jsou jiné a méně známé příběhy, než ten prvotní o Mauglím, který již byl předmětem tolika zfilmování, přesto je samozřejmě pořád také kouzelný. Je to kniha hlubokých myšlenek a spousty moudrých rad, ovšem nesmí čtenář číst se "zavřenýma" očima a zamknutým srdcem, pak je všechny uvidí a najde. Nemohu jinak než dát plný počet hvězd.

11.07.2021 5 z 5

Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Já se asi budu vymykat většině, ale mě kniha nadchla, asi proto, že přes všechny "rány" života zůstávám pořád nebetyčný romantik :-), alespoň ve skrytu duše. Velice mě oslovil ten nádherný jazyk, v takovém vyslovené věty úplně jinak znějí. Kdyby byla slova hudbou, byla by pro mě tato kniha koncertem, který začíná radostnými melodiemi, přechází do rozjásaných trylků a končí tklivými tóny. Když si člověk vezme, v jaké době byla napsána, ani se nepozastaví nad tím, že byla i zakázanou. Návod k sebevraždě pro podobně smýšlející mladé nešťastníky. Dnes je plno takových knih, kde najdete návod k čemukoli, jen si vybrat. Myslím, že v současné době je pojetí lásky prostě trochu jiné, proto se nám takové čtení po několika stoletích hůře chápe nebo je nechápeme vůbec. V knize je spousta zajímavého a i když je tak krátká, že by ji člověk přečetl za několik hodin, doporučuji si ji vychutnat a mít víc času na to zamyšlení, pak se bude možná jevit v úplně jiném světle.

16.04.2021 5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Knížka, kterou jsem od dob maturity nečetla. Rychlé čtení a hezké přemýšlení. Navodila ve mě trochu smutku a nostalgie, ale ne vždy je téma radostné. Takového krysaře bychom občas potřebovali i teď, jenom by ta píšťala musela umět trochu oddělit zrno od plev.

16.04.2019 4 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

K takovéto knize je těžké napsat hodnocení, protože ve Vás vyvolá tisíce emocí. Navíc většinu z nich negativních. Jak může ještě v dnešním moderním světě existovat společnost, kde lidský život není ničím. Kde Vám všechno vezmou hned když se narodíte. Jak odsoudit člověka který spáchá něco zlého, když je celý život vychováván v tom, že to zlo není. Pro takového musí pak být procitnutí do opravdového lidství skoro hrozivé. A věřím tomu, že to mnohdy ani neunese a odsoudí se sám. A takových otázek mě napadalo stovky při čtení této knihy, ani jsem si je nestačila zaznamenávat. Pořád ve mě doznívají a myslím, že je to kniha, na kterou dlouho nezapomenu. Není dlouhá, co do počtu stránek, ale velká svým poselstvím.

01.10.2024 5 z 5

Krev pro rusalku Krev pro rusalku Kristýna Sněgoňová

Kristýna Sněgoňová Vás vždycky zavede tam, kam byste nečekali. Její nápady mě neskutečně baví, hrdiny jejích příběhů si vždycky zamiluju i když si to pro spoustu svých vlastností ani nezaslouží. Četla jsem celou sérii Města, která u mě vede, ale ani tato kniha nebyla špatná, pro mě tam bylo trochu víc brutality než musím, tak za to jednu hvězdu dolů, ale už se chystám na Zřídla, takže mě to neodradilo.

06.08.2023 4 z 5

Cirkus Humberto Cirkus Humberto Eduard Bass (p)

Tentokrát jsem byla velice překvapena, jak autenticky v souladu s knihou, byl natočen seriál, protože knížku jsem dosud nečetla. Jako u jednoho z mála děl se zde filmové zpracování vyrovná knižní podobě. Kniha samozřejmě zachycuje drobné detaily, které v seriálu zachyceny nebyly a proto jsem velice ráda, že jsem si ji přečetla. Všem mohu jen doporučit.

26.01.2023 5 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Bylo příjemné procestovat s panem Ziburou místa vzdálených zemí, o kterých se tolik nemluví. Většinou lidé jezdí za památkami a známými místy a málokdo se pustí do toho objevovat život obyčejných lidí a na cestách být ještě obyčejnějším člověkem než oni. Zvlášť do Číny to byla bez znalosti jazyka určitě veliká odvaha. Jen jsem se nedozvěděla, jestli viděl tu terakotovou armádu, kterou chtěl navštívit v závěru cesty a těšil se na to. Snad se mu to povedlo.

04.09.2022 4 z 5

Bestie Bestie Dominik Dán

V sérii třetí příběh, který se ale vrací k příchodu Richarda Krauze na oddělení vražd. Místy je opravdu hororový, ale asi dvakrát mě dohnal k výbuchům smíchu, hlavně v pasážích, kdy se detektivové slovně "pošťuchují" a pak u toho chudáka, který skončil se salmonelózou (což k smíchu není), ale nevím zda autor nebo překladatel to prostě brilantně popsali.

13.08.2022 5 z 5

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Já nemám povídky ráda, ale u Nerudových Povídek malostranských si nemohu pomoci, prostě mě vždycky osloví krásou svého jazyka a tím, že se dá psát i o takových věcech jako jsou sousedé z jednoho domu. Musím ho obdivovat za vykreslení postav, nejen jejich podob ale i charakterů. Často mě tak vtáhnul do děje, že jsem si úplně představovala jak jsem přímo v tu danou chvíli na návštěvě na Malé Straně nebo sedím v některém tamním hostinci na oběd. Má nejoblíbenější je hned první povídka Týden v tichém domě.

19.04.2022 5 z 5

Má cesta za štěstím Má cesta za štěstím Karel Gott

Přenádherná kniha. Mistr Karel Gott nám zanechal nejen svoje hudební dárky v podobě písniček, ale i tuto krásnou autobiografii. Doslova jsem ji zhltala i když je tak objemná a už teď se těším na další pomalé čtení a to přiznávám, že nejsem jeho skalní fanoušek. Spousta nádherných fotografií a jiného obrazového materiálu a mnoho krásných vzpomínek. Vždyť to také byl člověk, který něco za svého života dokázal, navštívil mnoho míst v celém světě, setkal se s mnoha významnými lidmi a který nám má co vyprávět. Kdybych mohla, dám i 10 hvězd, natolik myslím, že se kniha povedla. A když mám hodnotit všechno, tak si myslím, že i cena je velice úměrná tomu, co dostanete do ruky. Jsem ráda, že bude v mojí knihovně jako hezká památka na úžasného nejen zpěváka, ale i člověka. Knihu jsem použila i jako dárek a radost byla převeliká.

21.07.2021 5 z 5