kotatkoz
![Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373775/pribehy-na-dobrou-noc-pro-male-rebe-hTA-373775.jpg?v=1520871188)
Moc hezká knížka pro děti,. Četla jsem jednotlivé příběhy dceři před spaním, pak jsme si o každé z žen ještě chvíli povídaly (však to znáte "a proč" "a co kdyby" "a kdybych já"...), myslím, že se to líbilo oběma a knížka s malou poroste - postupem let v těch příbězích uvidí víc a víc a snad ji to bude inspirací, že každý může dokázat cokoli...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Misery Misery](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1150/misery-xgk-1150.jpg?v=1515949997)
Asi jsem měla příliš velká očekávání, a tak mi na knížce něco chybělo (a nebo možná přebývalo). Možná i fakt, že nejsem příznivce hororového žánru, nenahrává Kingovi do karet, takže tu na mě bylo (ale dle očekávání) trochu moc krve a mrtvol. Každopádně příběh je psán "hezky", vyskytuje se v něm přiměřeně vedlejších postav, děj je vystavěn smysluplně a plný nečekaných nekončíčích hrůz :) Rozhodně knížka hodná pěti *, ta jedna ubraná je holt zcela subjektivní hodnocení...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29362/draka-je-lepsi-pozdravit-aneb-o-eti-zun-29362.jpg?v=1455137733)
Jednoduše skvělá knížka. Snažím se dceři před spaním číst, ale ve většině případů to končí jejím totálním nezájmem a je úspěch, když dojdeme alespoň do čtvrtky knihy. Tahle byla výjimka a bavila nás obě. Moc hezky strukturovaná knížka, pohádky jsou tak akorát dlouhé a nápadité, poučení je tam hezky zapasované, neruší příběh a přitom ho i menší děti pochopí - prostě přesně podle našeho gusta.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Maminko, není mi dobře Maminko, není mi dobře](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423227/maminko-neni-mi-dobreBXZkSy-Nzd-.jpeg?v=1571227267)
Skvělá knížka a jsem ráda, že ji mám. Velmi pěkně napsaná, tak aby zůstala přehledná a během chvilky jste našli co zrovna potřebujete, ale zároveň to není jen strohé sdělení co dělat, ale i pochopitelné vysvětlení jak daný problém vzniká a čím pomoci nebo čím by se naopak mohlo ještě více uškodit - včetně potrvzení či vyvracení "babských" rad. Jako velmi přínosné vidím i to, že se na knize podílel kolektiv autorů, a tedy to není jen názor nebo náhled jednoho lékaře, ale i jak to vidí či dělají jiní odborníci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ta hudba mi stále zní v hlavě Ta hudba mi stále zní v hlavě](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388690/ta-hudba-mi-stale-zni-v-hlave-kBc-388690.jpg?v=1536310412)
Za mě je tohle francouzská Rosamunde Pilcher/Jane Fraser, v podstatě tuctová nezajímavá autorka, ale když na tenhle žánr máte chuť, tak si ji prostě bez výčitek dáte. Opět jednoduchý romantický příběh o pár postavách zasazený do malebného prostředí Paříže o lásce a přátelství, co zvítězí nad lží, intrikama a závistí - což nepovažuju za spoiler, tohle se snad předem očekává, už když vezmete takovou knížku do ruky :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poslední výročí Poslední výročí](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339692/posledni-vyroci-5AD-339692.png?v=1491896099)
Mám ráda Moriarty styl vyprávění, umí zaujmout místem, postavami a samozřejmě dějem, který se postupně rozplétá a nenechá knížku odložit. Ale tahle mi přišla trošku slabší, což dovršil ten přecukrovaný závěr (poslední kapitola s obrazem na podlaze), kdy najednou se valná část postav otočí o 180° (Veronika, Grace, Margie), všichni šťastní a dostali co chtěli - to moje hodnocení trochu sráží...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mé nepálské lásky Mé nepálské lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391006/me-nepalske-lasky-5zH-391006.png?v=1546696182)
Hodně zvláštní knížka, místy se krásně čte, místy drhne, ale to k Myshy životnímu příběhu pasuje. Vzhledem k jejímu věku, je to až neuvěřitelná životní cesta a smekám. Ještěže jsou lidi, kteří se nespokojí s tím "poklidným" životem, kde je zázemí, kariéra a vlastní rodina pro ně maximálním měřítkem životního úspěchu a naplnění. Já bych v jejích botách nedokráčela ani k prvnímu nezdaru, natož vybudovat to, co ona. Takže za její sílu, odhodlanost, motivaci pro nás ostatní nevzdávat se a to, že dělá tolik pro to, ať je svět pro hrstku lidí lepším místem k žití, jí ty 4 hvězdypatří zcela zaslouženě.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mé nepálské lásky v obrazech Mé nepálské lásky v obrazech](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425573/me-nepalske-lasky-v-obrazech-egM-425573.jpg?v=1573504240)
Přesně ta z knih, kterou nestačí si půjčit a prohlédnout, ale stojí za to jí vlastnit. Originální, nádherné fotografie na krásném papíře, ohňostroj barev a mezitím trocha vyprávění se spíše emocionálím podtextem, než že by nějaký smysluplnější děj. Obzvlášť jako doplněk k Mé nepálské lásky perfektní, ale i samo o sobě velmi krásné dílo, které ukazuje bídu a rozmanitost Nepálu tak, že by se tam každý nejraději vypravil a všechno to chtěl vidět na vlastní oči. Jako bonus beru velké množství dobře zvolených citátů a zmínky o Vesmíru, aneb že když po něčem opravdu toužíme, byť zprvu nevysvětlitelnými oklikami, Vesmír nám vždy pomůže se k tomu dostat. Opravdu povedená knížka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V pasti lží V pasti lží](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368180/v-pasti-lzi-5jt-368180.png?v=1650450236)
Prostě B.A. Paris. Četla jsem všechny dosavadní tři knížky autorky v poměrně krátkém sledu a musím konstatovat, že byť pokaždé s trochu jiným dějem, vždycky jak přes kopírák. O psychicky labilní a narušené jedince není nouze, pár zápletek, kdy váháte jak to tedy může být, v závěru už jste si jistí, ale přeci jen ještě přijde drobné překvapení, vysvětlení a voilá děj je rozmotán. Některé momenty jsou na hony vzdálené realitě, ale co, i od toho přeci knížky jsou :) Takže další Parisovská jednohubka - bez větší náročnosti, rychle a radostně ji zhltnete, při požití hezký až euforický pocit, ale za den dva už sotva vzpomenete a po delší době vůbec nebudete vědět, že jste ji četli a o čem to bylo :D Nicméně - až vyjde třeba za rok další, hned po ní sáhnu a tu euforickou jednohubkovou záležitost si zas ráda vychutnám.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351608/dumyslne-umeni-jak-mit-vsechno-u-pr-gra-351608.jpg?v=1675339839)
Neskutečně špatně se mi kniha četla, tuny zbytečného balastu a sprostá slova tomu pro mě na čtivosti taky zrovna nepřidala. Ale oceňuji, že základní myšlenky jsou zajímavé a i snahu o jiné podání - ne náhodou jsem knihu četla na doporučení chlapů, těm je asi tato kniha přístupnější (vč. případné audioverze s Prachařem).
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Probuzení Probuzení](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503652/probuzeni-Do4-503652.png?v=1670877651)
Nebylo to vyloženě špatné a chápu, že tyto myšlenky autor chtěl/potřeboval ventilovat, ale přeci jen už se těším na dalšího klasického Gounella :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatech Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatech](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438863/ilustrovany-atlas-legracnich-faktu--078-438863.jpg?v=1585747611)
Dcera si knížku vybrala sama v knihovně pro své první čtení - krásné ilustrace, krátké texty, kde i po jednom odstavci je "pointa" (a ne jako sáhodlouhé pohádky, které ji při pomalém čtení nudí). Jediný nedostatek tak vidím ve zvláštním fontu písma (tečka nad velkým i a j), ale vzhledem k tomu, že knížka není nijak označená jako první čtení, pak to objektivně nepovažuji za chybu :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vztahy a pasti Vztahy a pasti](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501124/vztahy-a-pasti-JQM-501124.jpeg?v=1661775268)
Skvěle napsané, sice asi o chloupek náročnější na čtení a vnímání než Vztahy a mýty, ale pořád parádní. Klidně bych uvítala víc příkladů z praxe, přeci jen na tom si "běžný" člověk víc uvědomí, že zrovna o něm tohle je :D
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ahoj, strachu! Ahoj, strachu!](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498420/ahoj-strachu-Vmb-498420.jpg?v=1656852200)
Knížku si přinesla moje prvňačka z knihovny, aniž by ještě uměla číst, protože ji zaujaly ilustrace. A mě potěšila tématem i zpracováním, přečetly jsme ji za jedno odpoledne a určitě se k ní občas i vrátíme. Moc hezká knížka pro děti...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Leo a Yeti: Pohádky z Nepálu Leo a Yeti: Pohádky z Nepálu](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484787/leo-a-yeti-pohadky-z-nepalu-sGy-484787.jpg?v=1640699886)
Hezká knížka - super malý formát, krásné ilustrace a příběh sice jednoduchý, ale pro děti jednoduše pochopitelný, včetně vložených pohádek. Řešení omylem nevytištěné stránky je geniální :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na Vánoce o den více Na Vánoce o den více](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477153/na-vanoce-o-den-vice-uLU-477153.png?v=1633435518)
Milé, nenáročné, ale pro milovníky až kýčovité romantiky a zasněžených Vánoc ideální odpočinkové čtení :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Princezna Verunka a modrý jednorožec Princezna Verunka a modrý jednorožec](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439456/princezna-verunka-a-modry-jednoroze-ohq-439456.jpg?v=1642928351)
Knížka je v prodeji v mnoha variantách, kdy hlavní hrdinkou je holčička vybraného jména (ať už Verunka, Evička, Eliška,...). Příběh je typicky holčičkovsky dětský, ale proč ne. Myslím, že obdobím princezen a jednorožců si projde většina holčiček, a je to pak hezký dárek a další cesta jak je přimět poslouchat příběh a nechávat si číst.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příběh ukrytý v notách: Čtvero ročních dob v jediném dni Příběh ukrytý v notách: Čtvero ročních dob v jediném dni](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405103/pribeh-ukryty-v-notach-ctvero-rocni-vBb-405103.jpg?v=1551979077)
Z dosud česky vydaných v této sérii je tahle naše nejoblíbenější. Vivaldiho hudba je krásná, pro malé děti (cca od 3 let) dobře uchopitelná, kdy opravdu dokážou slyšet v melodii bouřku, zimu, žár slunce atd. Příběh Elišky na pozadí pak všechna roční období hezky propojí, byť příběh jako takový je vcelku nijaký. Krásné ilustrace, dobře znějící zvuky - za mě výborný knižní počin a doufám, že poroste s dcerou a úměrně věku si v tom vždy najde ten vhodný kus.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33975/karlik-a-tovarna-na-cokoladu-2MA-33975.png?v=1650572062)
Jsem moc ráda, že díky čtenářské výzvě jsem se konečně přiměla Karlíka přečíst. Mám ráda film a tohle knižní zpracování je také perfektní.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deník saúdské manželky Deník saúdské manželky](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381094/denik-saudske-manzelky-dob-381094.jpg?v=1527662485)
Skvělá četba do MHD - krásně malá, nenáročná, vtipná knížka. Ač je v dnešní době kdejakých (rádoby) vtipných deníků a blogů přehršel, tenhle je přesně podle mého gusta a jsem ráda, že se mi dostal do ruky :)