KubaHanzelin KubaHanzelin komentáře u knih

Země Indiánů Země Indiánů Jason Aaron

Zajímavé téma pro komiks, které by mě samotného jen tak nenapadlo, vzít poměrně klasický thriller příběh a použít ho v reáliích indiánské rezervace? No, funguje to dobře.
Komiks si na nic nehraje a už od prvních stran je vidět, že nás čeká pěkně necenzurovaný nářez, což mě jako jiné čtenáře vůbec neuráží, prostě je to brané tak jak to velmi pravděpodobně je a to je vlastně to co se mi líbí, Aaron nám naservíroval začátek příběhu, který určitě bude nabírat na obrátkách a bude plný zvratů, jediné co mě na tom všem mrzí je, že už jsem to viděl Xykrát v nějakém filmu nebo seriálu..snad jen proto nemůžu dát plný počet

08.07.2023 4 z 5

Písně temnoty Písně temnoty Anthony Ryan

Když jsem zjistil, že vyjde nový Ryan byl jsem samozřejmě nadšený, mám rád jeho styl vyprávění a celkově styl kterým píše, sice jsem byl zklamán, že se jedná "jen" o povídky, ale i tak jsem si návrat do světa Stínu Krkavce užil a doufám, že se k němu Ryan ještě někdy vrátí, očividně tato povídková sbírka vypovídá o tom, že má co nabídnout:)

29.06.2023 4 z 5

Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

Pro mě zatím nejlepší Murakami co jsem četl
První polovina byla parádní, ale pak to tak nějak ztrácelo dech.
Jak tu píší ostatní, je možné, že vypsanější, starší Murakami by to napsal kratší a údernější, ale i tak velmi dobré čtivo, vždy si rád jednou za čas odskočím k nějaké té Odeonce:)

08.06.2023 4 z 5

Písky Duny Písky Duny Kevin J. Anderson

Povídky ze světa Duny, to jsme tu ještě neměli..
Povídky jsou celkem 4, z toho ta nejdelší mi přišla, bohužel, nejslabší, mými favority se staly povídky Imperiální dvůr a Vody Kanly
Každopádně, i když nerad, tak musím říct, že vesmír Duny začíná být lehce přečerpaný, neříkám, že tu není spoustu období a událostí k prozkoumání, ale už to dávno ztratilo ten nádech a kouzlo původní Duny..
Můžeme jen doufat, že si to autoři uvědomí a vrátí se ke kořenům

31.05.2023 3 z 5

Berserk 13 Berserk 13 Kentaró Miura

Nevidět to ve filmu, tak mi to přijde šíleně přehnané a říkal bych si u každé stránky WTF, ale věděl jsem co nás čeká a tak mi tento díl přišel jako zakončení linky, kterou jsme všichni potřebovali znát.
A ti kteří, filmy viděli, stejně jako já se těšíme na pokračování:)

27.05.2023 3 z 5

Duna: Vévoda z Caladanu Duna: Vévoda z Caladanu Kevin J. Anderson

Je to Duna, ale není to Duna
Leta mám jako postavu moc rád, jeho smysl pro čest, cítění pro rodinu, obecně je to správňák, ale jinak bych tuto knihu označil za poměrně zbytečnou, má pár dobrých momentů a vrací nám spoustu oblíbených postav a zase trochu rozšiřuje universum Duny, ale když ji nebudete číst tak asi o nic nepříjdete:)
Chválím stravitelnější psaný jazyk, nevím jestli je to překladem nebo samotnými autory, každopádně to počítám jako jeden z plusů, které kniha nabízí

24.05.2023 3 z 5

Sága 10 Sága 10 Brian K. Vaughan

Sága je zpátky! Po pekelně dlouhé době a...
Není to bohužel ono, po neuvěřitelném 9. Díle tu máme pokračování, které možná ani nemuselo být, ale přesto tu je a já se na něj těšil.
10ka funguje jako takový otvírák "nového" příběhu, který nemusí být nutně špatný, ale čekal jsem víc. Necháme se překvapit a snad bude další díl zase Sága v plné síle:)

19.05.2023 3 z 5

Půlnoční horizont Půlnoční horizont Daniel José Older

Bohužel, i nadále nemůžu High Republic úplně přijít na chuť, když už vypadá, že se to rozjede, tak se změní autor, který hlavní příběh zbrzdí a tak musíme čekat na další díl, kde se vrátí některý autor, který je serii již seznámen.
Takže za mě Půlnoční horizont je, i když má poutavou obálku, takovým mišmašem několika příběhů a se svojí délkou cca 360 stran je to málo, abyste si nové postavy dokázali oblíbit..
Budu určitě radši když bude Egmont vydávat dotisky starších Legends titulů..

09.05.2023 3 z 5

Akira 5 Akira 5 Katsuhiro Otomo

Konec je za rohem a na příběhu je to už vidět
Šílenost střídá šílenost, postavy se chystají na poslední souboj, jak to dopadne?
Stane se z Tecua to stejné jako Akira? Zastaví ho Kaneda nebo Kei s Mijakou?
Nebo překvapí někdo další?
Na finále jsem opravdu zvědav:)

02.05.2023 4 z 5

Zeď / Nevolnost Zeď / Nevolnost Jean-Paul Sartre

Hodnotím zatím jen Zeď
I když jsem se obával, že mě Sartreho "filozofický" styl nesedne, naopak to bylo přesně naopak, povídky jsou čtivé, ale musí se dávkovat pomalu, neuvěřitelně pochmurná atmosféra je na čtení v kuse těžká, takže jsem se s cca 200 stranami rval skoro celý týden, ale ano, jedná se o velmi zajímavý počin
K Nevolnosti se vrátím asi jindy..:)

20.04.2023 4 z 5

World of Warcraft: Mág World of Warcraft: Mág Richard A. Knaak

I Mág bohužel trpí tím, že je příběh tak prostý až to bolí, ano, doplňuje malé mezery mezi datadisky, ale neukazuje nám nic převratného co už jsme ve světě Warcraftu a kdekoliv jinde neviděli Xkrát.. 2* snad jen za respekt ke značce

29.03.2023 2 z 5

Rónin Rónin Rafal Jaki

Geralt se nám trochu zatoulal, tentokrát až do Japonska
Trochu jsem se toho bál, ale spojením zaklínačského světa a japonských mýtů vzniklo poměrně zajímavé okénko, do kterého se rád vrátím, ale pro příště by to chtělo zapracovat na příběhu, tohle byla jen taková hodně rychlá jednohubka, která japonskozaklínačský svět představila:)

29.03.2023 3 z 5

Píseční červi Duny Píseční červi Duny Kevin J. Anderson

Tak jsme konečně na konci..
Píseční červi Duny je závěr velmi dlouhého příběhu, u kterého jsem čekal, že se dočkáme epického vyvrcholení, ale nakonec došlo na poměrně trapný happy end, který mi jinak poměrně čtivý díl, oproti Lovcům Duny, knihu zkazil
S původní Dunou to nemá už nic moc společného a je to hodně cítit, jestli má být Duna filmovým nástupcem Star Wars tak by se měli scénáristi hodně snažit aby pozdější díly vylepšili:)

05.03.2023 3 z 5

Padlá hvězda Padlá hvězda Claudia Gray (p)

Zase jednou kniha, která ukazuje Jedie jako lidské bytosti (a i jiné bytosti, jsme přece jen ve vesmíru SW), ne pouze jako ty všemocné vesmírné bojové mnichy, i když se o to velmi snaží, tak se jim to ne vždy daří a kromě pokračování příběhu těžkého boje s Nihily je tato kniha přesně o tom. O lidství.

17.02.2023 4 z 5

Není strachu Není strachu Cavan Scott

První česky vydaný komiks z éry High Republic u nás
Proč ne, některé romány byly fajn, jiné slabší, tento komiks slouží jako doplnění příběhu po událostech prvních dvou knih a zaměřuje se na hrozbu Dengirů, kteří se pomalu stávají zajímavějšími než byly předtím, byl nám odhalen jejich původ a příště se možná dozvíme ještě víc..

03.02.2023 4 z 5

Pod maskou smích Pod maskou smích Jarmila Loukotková

Jak to napsat..
Chvílemi jsem měl pocit, že čtu českého Tolkiena, toho popisování bylo opravdu spoustu a také psychologie postava a jejich myšlenkové pochody.. jinde by mi to nevadilo, ale zrovna toto mi v tomto případě knihu dost srazilo do průměru, možná kdyby byla kniha o 100-150 stran kratší a seškrtaly se různé zlouhavé a nezáživné pasáže, tak bych nemusel hodnotit tak jak hodnotím.
Ale bylo fajn si přečíst něco z tého historické doby:)

03.02.2023 3 z 5

Sem přichází něco zlého Sem přichází něco zlého Ray Bradbury (p)

Ha, koukám, že jsem stý hodnotící tohoto kousku od mého oblíbeného Bradburyho:)
Ke knize, jako vždy krásně lyricky napsané, ale tentokrát musím říct, že to příběhu dle mého názoru dost ublížilo.. Kniha se šíleně táhne což mě opravdu mrzí, protože jsem nečekal, že se budu zrovna u RDB do čtení až skoro nutit.
Ale aby to neznělo tak negativně, jako vždy mě děj vtáhl a představivost autora naprosto dostala, zvlášť když dokáže popsat něco takového jako je pouť tak děsivě a pozoruhodně..
Tak zase někdy jindy Rayi a snad to bude lepší

24.11.2022 3 z 5

Berserk 5 Berserk 5 Kentaró Miura

Za mě trochý výplňkový díl, Guts bojuje roky po boku Jestřábů kde si získává věhlas a slávu, také se konečně prvně setká i s protivníkem, kterého se i on zalekne..
Těším se na další díl, který toho snad nabídne trochu víc a hneme se v příběhu, jsem rád, že mě na poličce čekají ještě další 3..

17.11.2022 3 z 5

Berserk 4 Berserk 4 Kentaró Miura

Vracíme se do minulosti, ke Gutsovým kořenům, konečně se dozvídáme, proč je tak skvělý šermíř, proč je tak neuvěřitelně zahořklý a jak se setkal s Griffithem, čekám, že brzo se nám to slušně rozjede:)

17.11.2022 4 z 5

Berserk 1 Berserk 1 Kentaró Miura

První díl tohoto naštvaného machra s obrovským mečem mě neurazil, ale ani neoslnil, chápu, že je to teprve představení série a někomu může spoustu (černobílé) krve a létající končetiny stačit, ale když už jste toho viděli v minulosti tolik, tak chcete víc, snad mi to nabídnou další díly

16.11.2022 3 z 5