KubaHanzelin KubaHanzelin komentáře u knih

Legie plamenů Legie plamenů Anthony Ryan

Rok jsem se dokopával k prvnímu dílu, rok a skoro půl k druhému (shame), zbožňuju Ryanovu trilogii Stín Krkavce a nemůžu se dočkat druhého dílu Volání Vlka, ale s Draconis Memoria je to složitější. Sem tam mi příjde, že Ryan upřednostňuje některé postavy před těmi ostatními, bohužel ty nudné, před těmi zábavnými (Lizannina linka je prostě od čtvrtky do 3/4 knihy poměrně zívačka). Takže jsem se občas přistihl, jak některé kapitoly čtu a nevnímám co se v nich děje a musel jsem se k některým větám vracet, což mě štvalo. Bohudík, autor ví jak čtenáře nechat napnutého a kniha se od jisté části špatně odkládá a to díky poměrně slušným cliffhangerům, které ze začátku fungují perfektně, později méně, ale napětí udrží.
Shrnutí? Kvalitně je na tom podobně jako díl první, možná místy lehce slabší, místy naopak silnější, takže je to opět lehce lepší průměr, s tím, že doufám, že závěr vysvětlí spoustu nedořešených věcí, které se už táhnou od první knihy
A ano, vrhnu se na něj hned, jinak to bude tentokrát na dva roky:)

20.01.2021 3 z 5

Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

První setkání s opěvovaným Terrym Pratchettem!
Každý kdo čte musel někdy slyšet o slavném autoru humorné fantasy Pratchettovi a jelikož se mezi čtenáře počítám a o Zeměploše už jsem toho slyšel opravdu dost, bylo na čase zkusit první knihu z této slavné série.
Barva kouzel je fajn kniha, která pobaví a okouzlí svým pestrobarevným světem (nebo vesmírem, to už je na vás), musím se přiznat, že začátku jsem měl problém se začíst, přece jen to není klasická fantasy, ale taková oddechová věc, kterou si otevřete, když už je toho na vás moc a potřebujete vypnout. To je něco na co nejsem moc zvyklý a tak jsem s tím chvíli bojoval, ale po nějakých 50-60 stránkách už se to četlo samo.
Takže doporučuji všem, kdo potřebuje, i kdyby jen na půl hoďky denně, se odreagovat od dnešního šíleného světa:)

10.01.2021 4 z 5

Mramorový ráj Mramorový ráj Sergej Kuzněcov

Přímočaré s bohužel ne úplně využítým potenciálem.
Takhle bych do jedné věty shrnul novou knihu z Glukhovskyho Metro universa.
Podívali jsem se taky jinam než do moskevského metra, nebo do samotné Moskvy a to je za mě plus, bohužel, jelikož autor je taktéž Rus, tak mě nepřekvapilo, že se scenárie změnily pouze minimálně, i když změna by byla příjemná, kdyby byla řádně využitá a příběh nás nakonec nezavedl zpátky do metra..
Každopádně, podle předmluvy již bylo knih napsaných víc i od neruských autorů, takže uvidíme, třeba se časem objeví něco o kapku zajímavějšího:)

04.01.2021 3 z 5

Maus – Souborné vydání Maus – Souborné vydání Art Spiegelman

Jestli by někdy měli přidat jeden z komiksů k povinné četbě k maturitám, měl by to být Maus.
Kresba sice neoslní, ale v tomto případě jde o příběh - o pravdivý, neuvěřitelný a strašlivý příběh otce autora, který si prošel jakožto Polský žid tím nejhorším co mohla druhá světová válka "nabídnout"..

28.12.2020 5 z 5

Dvě holky, jeden tank Dvě holky, jeden tank Alan Martin

Tak ani barevná a moderní Tankerka mě bůhvíjak neoslovila, bavil jsem se o něco víc jak u druhého černobílého svazku, ale i tak jsem se do děje nedokázal pořádně dostat i přesto, že mi jsou postavy sympatické jejich šíleností a příběh a svět má co nabídnout, po dalším dílu pravděpodobně nesáhnu. Možná prostě nejsem cílovka:)

02.12.2020 3 z 5

Tankerka Jedna Tankerka Jedna Alan Martin

Černobílá šílenost z osmdesátek, tak bych shrnul Tankerku a její šílené prasácký a sprostý svět. Občas jsem měl problém s orientací v příběhu, protože kresba je kapanek chaotická, ale po chvíli jsem se rozkoukal. Každopádně myslím, že se jedná o popkulturni věc, jen pro vyhrazenou skupinu a mě tyto krátké příběhy ani neohromily ani neurazily, hodnotím tedy lehce pod průměr:)

01.12.2020 2 z 5

Krásná temnota Krásná temnota Fabien Vehlmann

Crew to do nebe vychvaluje, ale já v tom vidím jen kresbu pro děti a bizarnosti, kterých jsou postavy schopné. Každopádně jde o zajímavý nápad, který by se dal určitě využít do většího měřítka

24.11.2020 3 z 5

Já, legenda Já, legenda Richard Matheson

Těžko hodnotit..
Ke knize jsem se dostal jen díky tomu, že zbožňuju film s Willem Smithem, i když by se nemohl více lišit od knížní předlohy. Původní novela "Já, legenda" je z roku 1954, což už je skoro 70 let, ale je napsaná na takové úrovni, že čtivá i dnes - kdybych měl tedy hodnotit samotnou Legendu, tak za 4*, ale jen kvůli konci, ten mi přišel lehce odfláknutý, dřívější kapitola se psem mě dostala do hluboké deprese a musím říct, že se jedná asi o to nejlepší z celého svazku.
Povídky, které následují po novele.. některé jsou stejně kvalitní jako novela samotná u některých se mi zavíraly při večerním čtení oči, nejvíce se mi líbila "Za pět minut dvanáct" a "Kdo je na drátě?", takže samotným povídkám bych dal průměrné hodnocení, ale "Já, Legenda" svazek vylepšuje o stupínek výš:)

23.11.2020 4 z 5

Hra o tuříny Hra o tuříny Madame Lady

Not So great, not that terrible.
Satirická jednohubka na půl hodky, která vám připomene Hru o Trůny, nic zázračného

09.11.2020 2 z 5

Smrt synů Smrt synů Lasse Holm

Ze začátku to vypadalo na nejslabší díl celé této "trilogie", ale nakonec když jsem se začetl, nedala se kniha, jako u ostatních dílů, odložit dokud jsem se nedostal k dalšímu Normandskému zápisu..
Pokud máte rádi seriál, trilogii o Ragnarových synech doporučuji, pokud máte rádi vikingy a severskou tématiku obecně, taky doporučuji, je to prostě a jednoduše, dobrá historická oddechovka s trochou cestování po středověké Evropě s lehkým pošťouchnutím od autora na konci knihy (:

07.11.2020 4 z 5

Touha je slepá Touha je slepá Robert Kirkman

Pořád kvalitní, ale bohužel trochu slabší..
Příběh se moc neposunul, ale naopak co se posunulo je vývoj postav, a taky nám jedna nová postava, v tomto případě Michonne, což je jedna z mých oblíbených postav v seriálu, tady zatím nevím co si o ni myslet, ale na to je po jednom svazku určitě ještě brzo..
JInak ano, název "Touha je slepá" je i pro tentokrát sakra trefná..

01.11.2020 3 z 5

Volání vlka Volání vlka Anthony Ryan

Ryan zpátky v plné síle!
Aneb, takhle jsem se bavil naposledy u Písně Krve..ani jsem nečekal, že se ještě někdy dostanu k něčemu novému z Vélinova světa, a když se ze dne na den objevil první díl sequelové trilogie na Stín Krkavce, byl jsem nadšen a věděl jsem, že to musím mít hned jak výjde.
Měli jsme tu pomalejší rozjezd, ale to vůbec nevadilo, protože jsme tu měli staré známé, ale nový příběh v ještě v čtenářem neprozkoumaném "Západním světe".
Chytlo mě to hned i přesto, že jsem knihu odkládal, protože nebyla chuť na čtení, tak jsem do toho zase spadnul a vychutnával si další příběh Vélina a jeho přátel, přiznám, že pár věcí bylo poměrně předvídatelných, ale ani to nevadilo a už teď se těším na pokračování:)

01.11.2020 5 z 5

Kdo seje vítr Kdo seje vítr Bill Willingham

Poprvé kdy jsem čekal až vyjde další díl Mýtů, protože jsem neměl žádný v zásobě, ne poprvé, ale možná po druhé, kdy jsem se přistihnul, že mi příběh přišel slabší než jsem u této skvostné série zvyklý. Minimálně ten hlavní, byl takový (doufám) přípravný na další (snad zajímavější) svazek.
Takže když už jsem si leštil své 3* dostal jsem se ke krátkým příběhům, které na čtenáře čekají po hlavní lince a musím říct, že příběh o jistém čaroději to vytáhnul na ty 4*
Jinak obálka jako vždy skvostná a jisté proslovy mistralů mě opravdu rozesmály:)

27.10.2020 4 z 5

Bezpečí za mřížemi Bezpečí za mřížemi Robert Kirkman

Pokračujeme velmi slibně dál..nejhorší na této sérii je to, že je to úplně s klidem uvěřitelné..

27.10.2020 4 z 5

Úžasný, fantastický, neuvěřitelný Stan Lee Úžasný, fantastický, neuvěřitelný Stan Lee Peter David

Jsem fanoušek velkého Stana Leeho, kdo ho nezná, jako by nevěděl co je to komiks a pravděpodobně posledních 20 let (minimálně) žil v jeskyni bez internetu, ale tohle mi moc nesedělo.. Kresba je příjemně marvelovska, ale příběh samotného Stana je jakoby bez chyb a problémů (až na pár výjimek), což mi trochu vadilo, protože jsem četl Marvel od Seana Howeho, tak jsem se nedozvěděl nic moc nového a když jsem pomalu procházel Stanovým životem tak jsem si chvílemi říkal: "Sakra, v té knize to tak růžové nebylo.." Ale co už, jednohubka před knihomanii a podzimními novinkami:)

20.10.2020 2 z 5

Batman v černé a bílé Batman v černé a bílé Neil Gaiman

Mám víceméně stejný názor jako komentář pode mnou, některé části geniální, některé poměrně dobré, některé ucházející a i na wtf momenty došlo..
Hezký sběratelský kousek pro milovníky Temného rytíře

17.10.2020 4 z 5

Míle a míle Míle a míle Robert Kirkman

Po dlouhé době jsem sáhnul po dalším díle TWD a...
Vlastně se to čte pořád příjemně jako to bylo u prvního dílu a hlavně se vám to nechce odložit dokud to nedočtete.
Příjemná kresba, uvěřitelné postavy i jejich chování (až na malé vyjímky).
Určitě časem budu pokračovat, kdo má rád zombie žánr a chytré postapo, tak bych tuto sérii už teď s klidem doporučil

14.10.2020 4 z 5

Superman: Rudá hvězda Superman: Rudá hvězda Mark Millar

Parádní příběh z alternativní historie!
Soudruh Superman měl grády, myslel to sice dobře, ale moc to nedomyslel, i když jsem mu fandil, aby nad Zemí zavlanul rudý prapor se zlatým kladivem a srpem.
Vskutku zajímavý kousek, který by měl zkusit každý fanoušek komiksu, protože je tohle přece jen inteligentnější věc než to co na nás poslední dobou sypou, kresba byla typická pro komiksy s ocelovým mužem. No a ten konec..no, k tomu nejde říct nic jiného než ironie!:)

13.10.2020 5 z 5

Tajemství mechanické mrtvoly Tajemství mechanické mrtvoly Joe Benitez (p)

Příjemný velkoformátovaný komiks s kresbou, která parádně zapadá do tématu steampunku.
Tak bych shrnul první svazek Lady Mechaniky, jde o poměrně jednoduchý příběh, který už jsme tu několikrát měli, ale jelikož se odehrává v tak trochu jiné době, lépe se to čte, i když hrdiny i hrdinky, kteří ztratili paměť a ženou se za tím, aby zjistili odkud pochází tu máme jak říkam už po několikáté, ale i přes "otřepanost" těchto příběhů, jsou tu prvky, které vás ženou do dalšího čtení např.: pan Kain, doktor Littleton i pan Lewis a jeho minulost bude určitě zajímavá..tak co bude uvidíme dál:)

12.10.2020 3 z 5

Pampeliškové víno Pampeliškové víno Ray Bradbury (p)

Já vlastně ani nevím co k tomuto kousku říct..
Na dalšího Bradbaryho jsem se neskutečně těšil, i když tohle je trochu jiný šálek čaje, než jsem od něj zatím zvyklý, ale pořád je to ten klasický Raymond, krásný jazyk a neskutečné popisy, životní moudra a krutá realita, která zasáhnou tam kde to opravdu bolí, přesto všechno je to hezká a příjemná knížka od které se nechcete odtrhnout pokud se do ní po půl hoďce začtete:)

11.10.2020 4 z 5