kulatina
![Sběratel motýlů Sběratel motýlů](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349278/sberatel-motylu-21H-349278.jpg?v=1543770974)
Psychologický detektivní příběh se dvěma dějovými linkami, výslech zůstavších oběti se střídá s "přímým přenosem" života a jednani psychopata. Občas jsem měla chaos, ve ktere déjové lince se nacházím, ale jinak chválím neotřelý příběh, který se dobře čte a při kterém občas leze mráz po zádech.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303766/tmave-steny-willardu-kc9-303766.jpg?v=1472035480)
Tak to byla jízda. Neotřelý příběh z prostředí ústavu pro choromyslné. Autorka vás nenechá vydechnout. Příběh plný napětí, lásky, očekávání, ale i hrůzy, jak tyto ústavy fungovaly. Žádná hluchá místa, příběh graduje a končí překvapením. Autorka si zaslouží plných pět hvězdiček.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Známky života Známky života](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71007/znamky-zivota-52H-71007.jpg?v=1542218695)
Uf, konečně jsem přečetla. Chtěla jsem příjemný příběh z lékařského prostředí, autora jsem neznala. Začátek byl velmi slibný, po čtvrtině knihy se však příběh otočil do gangsterské podoby, v hlavní roli "vražda, smrt, zabití" a to navic v prostředí Číny. Z románu se stala detektivka, a to me přestalo bavit. Posledních 200 stran bylo pro mě utrpení. Bylo lékařsky mimo mísu a nebavilo mě to.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tvář mojí dcery Tvář mojí dcery](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356461/tvar-moji-dcery-opU-356461.jpg?v=1516019728)
Ze začátku se jevil příběh zajímavě, ale po nějaké době jsem se zamotala do postav, kterých bylo zbytečně moc a ja pořád tápala, kdo je kdo. Na konci čeká těžko uvěřitelné rozuzlení, které v mých očích bylo dost fantastické a nepravděpodobné.. Dávám za tři.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nezlomný Nezlomný](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392373/nezlomny-7cR-392373.jpg?v=1540200524)
(SPOILER) Další sugestivní kniha od autorky. Příběh odložených afrických dětí z ulice, které jsou vystaveni drogám, kriminalitě a hrabáním v odpadcích, aby neumřeli hladem, jsem měla do poloviny knihy nutkání odložit, stejně jak píše autorka, že při psaní určitých scén jí bylo fyzicky špatně, i mně bylo zle při popisování matky jak týrá své děti, jak se chová k dětem místní policie, a co se jim děje ve vězení. Tím hůř, že jde o realitu. Jen vědomí, ze příběh hlavního hrdiny dopadne dobře, a vlastně ještě líp než dobře mě nutilo pokračovat, přečíst i doslov autorky a přeložit si webové stránky organizace pro děti ulice, kterou hlavní hrdina nakonec založil. Jsem ráda, že se toto téma otevírá, autorka je zvaná na besedy, její knihy se čtou a určitě tím přicházejí i sponzoři, bez kterých by to nešlo. Děkuji autorce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dobrovolnice Dobrovolnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179062/dobrovolnice-179062.jpg?v=1383293153)
Kniha z prostředí africké Keni vykresluje příběh mladé ženy, která se přes internet domluví s místní neziskovkou s tím, že přijede, a bude pomáhat potřebným. Zcela naivně důvěřuje všem kolem sebe, a tím se zaplétá do problémů. Jednoduchý a srozumitelný pohled do života místních obyvatel, a nebezpečí a nástrah, které ze všech stran čekají na odvážlivce, kteří se rozhodnou singl se vydat do tak nebezpečné země.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Děti nikoho Děti nikoho](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126810/deti-nikoho-ge1-126810.png?v=1628241562)
Autorka čtivě popsala život dětí v hlavním městě východní Afriky Keni - Nairobi. V zemi neexistuje matriční systém, narozené děti nikdo neeviduje, stejně jako ty, které zmizí nebo nepřežijí. Při čtení příběhu party dětí člověku pobíhá mráz na zádech, zvlášť, když cítí, že jde o situace reálného současného světa. Děti bez rodičů, bez vedení, které učí ulice. Od 5 let žebrají, fetují a kradou. Reálné scény se objevují na Youtube -hrůza. Jen v hlavním městě Nairobi se to týká skoro padesáti tisíc dětí. Hrůza, dobrovolnické organizace aby si strhaly ruce. My si tady žijeme jako králové, a myslíme si, jaké máme starosti....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šikmý kostel Šikmý kostel](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428618/sikmy-kostel-3Jk-428618.png?v=1638780398)
Ze začátku nadšení z nápadu zasadit přííběh chudé rodiny z konce 19. století do hornického prostředí, členy rodiny Barbory jsem si zamilovala a Karwinske prostředí jsem vnímala pouze okrajově. Jak se rodina rozrůstala, měla jsem co dělat, abych si vsechny členy pamatovala. Po půlce knihy jsem najednou zjistila, že už v knize hlavní roli zaujímá ne život rodiny, ale popis doby, mist a politicke situace a vlastni dějová linka rodiny je potlačena. Kdyz se po mnoha a mnoha stránkách vracela na scénu Julča a Žofie, tak jsem si nemohla vzpomenout kdo to je, a litovala jsem ze v knize není rodokmen, aby mi členy rodiny připomněl. Poslednich 70 stran už mne příběh nebavil, čekala jsem život rodiny, ne politiku.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hlas kukačky Hlas kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363274/hlas-kukacky-V2V-363274.jpg?v=1549392423)
Příběh tří generací žen začíná na začátku dvacátého století. Autorka poutavým způsobem podává těžkosti začínající před první světovou válkou. Příběh by dle mého názoru mohl existovat bez dlouhých politickych popisů doby, ty jsou podány stroze a jakoby opsané z dějepisu a chybí jejich citlivé propletení do příběhu. Samotný příběh stojí za přečtení a klidně se takto mohl odehrát.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Doktorka Samantha Doktorka Samantha](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/2651/doktorka-samantha-Ass-2651.jpg?v=1557579287)
Pěkně napsaný životopisný příběh z konce 19. století, kdy se ženy jen složitě dostávaly k pozicím jako je lékař. Hlavní hrdinka se toužila stát lékařkou a v její touze po vzdělání jí nemohlo nic zastavit. Kniha ukazuje odlišnost striktně daného mužského a ženského světa v té době (který známe třeba z Titaniku), a běda tomu, kdo tento práh překročí. Kniha je dlouhá, čtivě napsaná, jen ten dlouhý soudní proces na konci mě nebavil.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Anežka Anežka](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252630/anezka-252630.jpg?v=1434092884)
Velmi pěkné podaný silný příběh matky, která si adoptovala cikánecku, její původ tutlala celý život a s jeji mentalitou bojovala pořád. V příběhu se střídají dvě roviny, z pohledu autorky v průběhu výchovy dcerky a současné padesátileté ženy, ktera ztratila iluze a ideály, která hledá odpověď na otazku "Kde se stala chyba?"
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ti druzí Ti druzí](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443960/ti-druzi-tQ1-443960.png?v=1597326549)
Akční příběh, kdy člověk musí být pořád ve střehu, aby mu něco neuniklo. Kdo čte pouze před usnutím, jako já, už na pokraji sil :-) tak mu to přijde překomplikované, ztrácela jsem se v ději s přeplácanými akcemi. Do půlky knihy jsem se ztrácela ve jménech, a na začátku kapitol, o kom je řeč. Bavil mě okolnosti DarkWebu, ale jinak bych komplikovaný děj události o dost zjednodušila.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Sama bych se v nebi bála Sama bych se v nebi bála](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116186/sama-bych-se-v-nebi-bala-116186.jpg?v=1332861947)
Opět přínosné vyprávění o dalších osudech sourozenců, které má autorka v pěstounské péči. V hlavní roli tentokrát nejmladší Eliška, která má rysy Aspergerového syndromu. Vše je stejně jako v minulém díle podáno zpětným popisem událostí od převzetí Elišky z dětského domova do jejich prvních školních let. Kniha je čtivě napsána, má (bohužel) jen 144 stran, a je za chvili přečtena.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dary se přece nevracejí Dary se přece nevracejí](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113740/dary-se-prece-nevraceji-113740.jpg?v=1331231191)
Klobouk dolů, paní spisovatelko, psycholožko, pěstounko a maminko. Vaše zpověď o výchově problémových děvčat by měla být povinná literatura pro přípravu pěstounů, pro studenty psychologie, i pro dospívající děti v pěstounské péči. Jak je Váš příběh podaný lidským přístupem!
Nápravu "divokých zvířátek" a jejich proměnu v normální děvčata, která se zařadí mezi ostatní děti, jste zvládla dokonale. Je neskutečně, s jakou odvahou jste se dala do výchovy takhle velkých dětí a jak dlouho jste je napravovala. Sama mám v pěstounské péči malou holčičku, a ještě z "toho" není venku. Láska, pevné objetí a pocit bezpečí. Ano, je to za pět hvězdiček.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skrýš Skrýš](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153231/skrys-K5S-153231.jpg?v=1566491024)
Příběh mi bohuzel připadal nereálný, čas od času autor nakousl zajimavou myšlenku, kterou vsak nerozvinul a zpětně se k ni nevrátil. Připadalo mi to překomplikované, chaotické a v závěru knihy, kdy bylo jasné "kdo vyšel z budovy" jsem chtela knihu odložit. Měla jsem pocit, že příběh je určen dospívajícím dětem, a zřejmě nemám dost fantazie pro jeho pochopení.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Mlčící pacientka Mlčící pacientka](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433424/mlcici-pacientka-9kh-433424.jpg?v=1583311400)
Dobře vymyšlený příběh, který udržuje čtenáře celou dobu v napětí. Trochu jsem se otřásla ke konci, když byl prozrazen viník toho všeho, dokonce jsem si chvíli pohrávala s myšlenkou, že je to blbost, ale stejně jsem četla dál a zpětně hodnotila autorovy myšlenky, jak nás už v průběhu tohoto schizofrenního děje na tuto variantu připravoval.. Tedy nakonec oceňuji kombinační schopnosti autora, mě tedy zmátl dokonale. :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sama sebou Sama sebou](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386101/sama-sebou-Iot-386101.jpeg?v=1535572266)
Jak příjemně se to četlo, ani chvíli jsem se nenudila. Autorka nezklamala, příběh plný životních dramat bere Lou jako součást svého žití tentokrat v prostředí New Yorku. Díky svému širokému srdci a bezelstné povaze se nakonec i pro ni vše v dobré obrátí, a příběh končí trochu s otevřeným koncem, co kdyby se autorka ještě rozhodla pokracovat v další knize... já bych po ní určitě sáhla. Nějak se nemůžu od Louisy odloučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rok kohouta Rok kohouta](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/576/rok-kohouta.jpg?v=1229596328)
Ke knize jsem přistoupila s velkým očekáváním. Po přečtení pár desítek stran knihu s nechutí odkládám. Šokuje mne podání knihy, styl otráveného vyprávění, dlouhé depresivní věty, žádná přímá řeč, jakoby si autorka v rychlosti psala deník, a po letech ho vydala jako knihu. Styl psaní je pro mě nepříjemný, jakoby opovrhovala čtenářem. Jak často jsem si vzpomněla na autorku Torey Hayden s knihou Spratek a všema ostatnima, to bylo jiné čtení. Sama jsem pěstounkou holčičky cikánečky a věřte, jsou i krásné příběhy a šťastné konce. :-)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278507/porodni-baba-od-reky-hope-ODx-278507.jpg?v=1454885232)
Román o nelehkém životě mladé, životem zkoušené porodní báby v Americe ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Autorka střídá aktuální běh událostí s vyprávěním jejího života v mládí, je zde popisován život před a po krachu na burze stejně jako rasové boje, tedy útoky na lidi černé rasy nebo povstání nezaměstnaných. Kniha je celkem čtivě nzapsána, občas jsem se ztrácela v množství postav, a leckdy mne nebavily politické pasáže. Celkově mne kniha obohatila, a mohu napsat, ze se mi i celkem líbila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kříďák Kříďák](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390150/kridak-hrk-390150.jpg?v=1537626585)
Uff. Příběh klukovské party pohledem jednoho z nich, se prolíná ve dvou rovinách, střídá se rok 1986, kdy klukům bylo 12 a pohled dnešní doby dnešních čtyřicátníků. Příběh ačkoliv psaný lehkou rukou, tak je překomplikovaný, ztrácela jsem se ve jménech chvíli psaných přezdívkami a chvili jejich skutečnými jmény. Příběh postrádá napětí, místo KDO TO BYL? mě napadalo jen KDY UŽ BUDE KONEC. Připadalo mi to jako kdybych pořádala kousek masa s pořádnou zeleninovou oblohou, a i když mám zeleninu ráda, tak vůbec neubývala já pořád ne a ne se dostat k masu. Zkrátka všeho moc prostě škodí. Dávám za tři.