Ladislav73 | Komentáře u knih | Databáze knih

Ladislav73 Ladislav73 komentáře u knih

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Přečteno jedním dechem.

Po letech jsem poslouchal audioknihu v excelentní interpretaci Norberta Lichého a stále to tam je.
Prostě skvělá kniha.

20.06.2018 5 z 5

Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

V jistém věku se v podstatě všechny otázky v životě točí okolo jediné věci: Jak žít svůj život?
A člověk také potřebuje, aby ho někdo potřeboval.
Někdy se člověku žije lépe s tím, že neví, kdo je, když aspoň ví, kde je.
A do všech těch sraček, do toho nejhoršího, nakonec pokaždé přijde nějaký sluníčkový příběh.
Kniha o Britt-Marie je takový sluníčkový příběh.
Přečteno a i posloucháno jako audiokniha ve výborném podání Valerie Zawadské.

14.08.2021 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Příběhy autorky ze života na slepičí farmě, kde slepičí podnikatel není v žádném případě svým vlastním pánem. Šéfuje mu slepice.
Přečteno jako audiokniha ve výborném podání paní Jaroslavy Adamové.
Přečteno "konečně" jen díky ČV: Kniha, jejíž hlavní hrdina pracuje se zvířaty.

23.08.2021 4 z 5

Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Skvělá kniha. Ač se mi v předchozích dílech více líbil vzájemný vztah hlavních hrdinů a jejich příběh, tak v této knize jsem si hlavně užil starý "odložený" případ a jeho vyšetřování.
Přečteno jako audiokniha, kterou skvěle načetl Pavel Rímský.

25.12.2022 5 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

"Analfabetka" je skvělý román pro dobrou náladu, který stále a stále překvapuje nepředvídatelnými příhodami.

Rozdíl mezi hloupostí a genialitou spočívá v tom, že genialita má své meze. (NEZNÁMÝ MYSLITEL) - a proto bych v příštích volbách nejradši volil neexistující stranu "Běžte všichni do prdele!".

Přečteno jako audiokniha, kterou opět četl výborný Martin Stránský.

18.06.2022 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Přečteno i posloucháno jako audiokniha, kterou moc hezky načetla Veronika Khek Kubařová a přesně vystihla tón a vyznění knihy.
Film je oproti knize trochu jiný, ale i tak pěkný a pro další díly dal postavám tváře výborných herců.

01.01.2023 5 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

"Toužím spáchat dotek"

V časech míru a hojnosti si jen obtížné představíme podmínky, které v minulosti vedly ke vzniku autoritářských režimů. A ještě obtížnější je pro nás představa, že bychom sami něco takového spáchali nebo přinejmenším připustili. Jenže jakmile se na světě strhne nějaká bouře, zavedený řád se začne hroutit, ať už pod tlakem ekologických problémů a s nimi spojené nouze o potraviny, nebo například vlivem ekonomických faktorů, jako jsou sociální nepokoje v důsledku vysoké nezaměstnanosti, ohrozí to i zdánlivě pevný společenský řád. Koncentruje-li se navíc bohatství v rukách hrstky privilegovaných začnou se hledat obětní beránci, šíři se obavy a naléhání na to, aby byl stav, který je nazýván svobodou, nahrazen údajnou bezpečnostní.

Gileádský režim rychle a brutálně potlačil veškeré pokusy o opozici a k upevnění režimu využil účinnou propagandu. Když totiž nejsou k mání žádné pravdivé zprávy, mohou ty falešné zapůsobit nadmíru věrohodně. Obyvatelstvo řady zemí se tak dalo přesvědčit, že jejich režim jedná v obecném zájmu, nebo že je přinejmenším mírumilovnější než uspořádání, které by jinak zavládlo.

Teokracie Giléádu je tak jen další formou diktatury.

Přečteno jako audiokniha ve výborném podání Zuzany Kajnarové a Martina Myšičky v rámci ČV 2022 č.13. Kniha od držitele Ceny Franze Kafky.
Doporučuji

27.07.2022 5 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Kniha popisuje popisuje příběh dvou rodin od období tzv.normalizace až do dnešní doby.
Jsou zde na pozadí tohoto období popsány snad všechny podoby lásky a vzájemných milostných vztahů mezi lidmi.

„Láska není náchylnost jednoho k druhému, ale neschopnost žít jeden bez druhého.“

27.02.2021 5 z 5

Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Kniha resp. audiokniha perfektně načtená Filipem Švarcem i film jsou skvělé.

Alkoholismus je jako borelióza. Přežívá v těle a bohužel tam zůstane až do konce jeho dnů v latentní podobě. Vetřelec. Černý drak, který jak se jednou vylíhne, zemře až se svým nositelem.

Nevím, ale nejspíš si teď díky nepití víc uvědomuju těch nemnoho věcí, které mi dělají radost: vztahy, jídlo, sex a spánek. A smysluplná práce. Takhle bez závislosti se cítím daleko víc nahý na herní desce života. Najednou mi došlo, jak je vše spočitatelné, měřitelné, v každodenní dávce jmenovaného. Vše je dopředu rozfázované, jakoby předkreslené. Vše je jasnější, ale i chudší.
Není to málo? Z odstupu je to určitě víc než každodenní prázdné utěšení mozku drogou.
Realita je jinde. V okolních lidech či za okolními dávkami toho, co denně, týdně potřebujeme. Někde nad tím, mezi tím, za tím.
Co je prapodstatou života?
Láska? Radost blízkého člověka?

Myslíš, že z toho někdy budem dovopravdy venku?
Nikdy... Celej zbytek života budem stát nad vodou, a jakmile se napijeme, jsme zpátky. Dělí nás od alkoholiků jedna sklenička. Vyslechl jsem spousty příběhů těch, co se rozpili třeba po roce a pili pak víc než před abstinencí. Někdo má holt cukrovku, a my se prostě nesmíme do konce života napít.

14.03.2023 5 z 5

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Přečteno jako audiokniha, kterou perfektně namluvil Igor Bareš. (Za pět hvězdiček)
Přečteno v rámci výzvy 2020 Kniha od dánského autora, jelikož jsem jinou pro mne zajímavou knihu nenašel. Zase další detektivka a zase stejný motiv jako v jiných detektivkách. (Tři hvězdy)

29.07.2020 4 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Kniha o životních volbách. O tom, jak každý den, na každém kroku, dáváme přednost jedné cestě před jinou. Někdy je potřeba si uvědomit, jak rychle letí čas a abychom měli na paměti, o co všechno přijdeme, když si nedáme pozor. Co se vlastně stane, když založíte rodinu a přestanete být ve svém životě nejdůležitějším člověkem. Kvůli komu by jste byli ochotni zemřít a pro koho by jste byli ochotni obětovat život.

Kniha o životních volbách:
Takhle to nefunguje. Nemůžu vyměnit jednu smrt za jinou. Můžu vyměnit jen život za život.

O smrti:
„Vím, kdo jsi.“
„Nejsem smrt.“ NEPLEŤTE si mě s mojí prací.“. „Jen chodím lidi vyzvednout.“

O pocitech:
Studí smrt?  A tak si do batůžku zabalila teplé rukavice – pro jistotu.

O člověku:
Otcové by syny měli naučit, o čem je život, ale tys pro mě byl zklamáním.

Když jsem knížku respektive povídku za pár minut přelouskal na poprvé, ptal jsem se o čem to vlastně sakra je.
Na podruhé jsem už brečel jako malé dítě.
Prostě klasický Backman.

07.09.2021 5 z 5

Karanténa Karanténa Peter May

„Asi bychom to neměli dělat,“ řekl. „Mohl bych tě nakazit. Chodím ven častěji než ty.“
„To bychom pak ale rovnou mohli přestat žít, protože stejně umřeme.“ Amy se na něj zadívala. „A když nebudeme žít, dokud můžeme, tak umřeme, aniž bychom kdy žili.“

01.01.2021 4 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

"Svět je nádherný, růžový, béžový" a na to ostatní "sere pes".

19.01.2020 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Dojemný příběh dvou lidí na pozadí druhé světové války.
Audioknihu ve skvělém podání Davida Matáska a Terezy Vilišové a i filmové ztvárnění jsem si moc užil.
Knižní verze se od filmové trochu liší. Knižní je samozřejmě podrobnější a pokračuje i částečně po válce. Filmová sice končí příchodem USA do města, za to jsou tam vidět skvělé reálie a výborní herci.

27.02.2024 5 z 5

Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Nejsme jiní, jsme prostě divní!

Každý byl jednou dítětem a každý se někdy cítil divný a jiný. Jenže co to vlastně znamená být divný? A proč je vybočení z hlavního proudu stále považováno za něco špatného a vzbuzuje podezření, soucit, útočnost, pohrdání…? Být sám sebou je někdy dřina, ale je to mnohdy to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat. Každý člověk je totiž jedinečný.

Audiokniha v podání Patricie Pagáčové, Matyáše Valenty, Kristýny Podzimkové a Roberta Hájka je naprosto skvělá. Přednes těchto inerpretů je tak úžasný, že si vůbec neuvědomíte, že to jsou už dospělí herci. Obzvláště hlas Patricie Pagáčové jako Mily mě naprosto uchvátil a nejvíce bavil.

Ač je to zařazeno v kategorii pro děti a mládež, knihu si užijí i dospělí.

20.08.2022 5 z 5

Let do nebezpečí Let do nebezpečí Arthur Hailey

„Sedm set čtrnáct volá všechny stanice! Mayday, mayday, mayday! Jsme v kritické situaci. Ozvěte se! Přepínám.“

Knihu jsem četl v mládí a tenkrát mě úplně pohlitila. Po té jsem přečetl i všechny ostatní autorovi knihy.
Nyní jsem knihu poslouchal ve výborné rozhlasové adaptaci, která je spíše filmem beze obrazu.

12.01.2022 5 z 5

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Audioknihu moc hezky načetla Veronika Khek Kubařová a přesně vystihla tón a vyznění knihy.
Bavil jsem se, tak jako u předešlých dílů.

02.02.2020 5 z 5

David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Vyprávění pilota, který jako jediný český pilot usedl do kokpitu největšího dopravního letadla A380 u dvou světových leteckých společností Emirates a Korean Air.

Stát se pilotem ale není úplně snadné. Musíte projít těžkými zkouškami a navíc obětovat část svého soukromého života. David Hecl tomu obětoval všechno a dostal se tam, kam ještě žádný Čech před ním.

Posloucháno jako audiokniha, ve výborném podání Jana Šťastného.

26.07.2023 5 z 5

Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Příběh o chlapci, který má poruchu autistického spektra a který má spoustu behaviorálních problémů, které si uvědomuje. Díky speciální škole a učitelce Siobhan se je snaží pochopít a překonat. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele.
Příběh je ale hlavně o tom, jak se se svými problémy musí každý den vypořádat a hlavně jak se s jeho problémy musí vypořádat i jeho rodiče.

"Já nelžu. Máma vždycky říkala, že je to tím, že jsem dobrý člověk. Ale není to tím, že jsem dobrý člověk. Je to tím, že neumím lhát.
Lež je, když říkáte, že se stalo něco, co se nestalo. Ale vždycky existuje jen jedna věc, co se v určitém čase a na určitém místě stala. A je nekonečná řada věcí, co se na tom místě a v tu chvíli nestaly. A když přemýšlím o něčem, co se nestalo, začnu přemýšlet o všech ostatních věcech, co se nestaly."

Nejvíce se mi líbila jeho cesta do Londýna.

Přečteno jako audiokniha, kterou skvěle načetl Matouš Ruml.

20.11.2022 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Za dobrodružstvím není třeba létat přes půl světa!

Jezdit po rodné zemi, poslouchat u toho pěknou hudbu a kochat se výhledy do krajiny je báječný zážitek. Oproti výpravám do zahraničí odpadá většina nejistot, všude se totiž domluvíte a můžete kohokoli požádat o radu.

Cestování s Ladislavem je zábava a zároveň je to velmi poučné a inspirativní.
Knihu respektive audioknihu načtenou Martinem Písaříkem jsem si moc užil. Jediná nevýhoda audioknihy je, že při poslouchání jsem měl nutkání si ta místa vyhledat na internetu. Jelikož audioknihy poslouchám při řízení, kdy to samozřejmě nejde, rozhodl jsem se tuto knihu i přečíst. Což se mi hodí do ČV 2023 č. 4.) Kniha, která obsahuje mapu nebo č. 11.) Kniha, kterou nebudete číst poprvé.

31.12.2022 5 z 5