Ladislav73 Online Ladislav73 komentáře u knih

Dům z karet Dům z karet Michael Dobbs

Politika vyžaduje oběti. Oběti těch druhých, samozřejmě. Když se člověk obětuje pro vlast sám, může sice dosáhnout lecčeho, nicméně určitě získá víc, když to nechá nejdřív provést ty druhé. Vždycky jde o správné načasováni.

Britský Francis Urquhart nebo Americký
Francis Underwood jsou cílevědomí politici, kteří jdou i přes mrtvoly. Jsou to jednoznačně záporní hrdinové, přesto fascinovaně sledujeme jejich příběh a možná jim dokonce fandíme.
Autor v tomto politickém románu s nadhledem sleduje nejen boj o moc, ale i zákulisní vnitrostranické boje a aféry. Zjistíte, že zde bují nejen obvykle lidské slabosti - ješitnost, nedravá ctižádost či osobní antipatie, ale i věci daleko nebezpečnější - koupce, bezohlednost a naprostý nedostatek morálky.

Audiokniha v podání Igora Bareše mě moc bavila. Doporučuji

23.11.2024 5 z 5

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Začátek knihy byl dost nezáživný. Parta kamarádů, co si o sobě navzájem nemyslí zrovna pozitivní věci, jede spolu na dovolenou. Autorka skvěle vykresluje jejich charaktery, že se divíte proč na dovolenou spolu vůbec jezdí.

Druhá půlka knihy, která se odehrává v lese má konečně spád a je dle mého názoru zajímavější.

12.11.2024 4 z 5

Sborník citátů o lásce a vztazích Sborník citátů o lásce a vztazích Petr Casanova

S láskou je to jako se zdravím. Dokud se z ní můžeme těšit, zdá se nấm tak samozřejmá, že si její hodnotu vůbec neuvědomujeme. Jako se zdravím - jeho hodnotu si uvědomíme až ve chvíli, kdy onemocníme. Pak znovu začneme o zdravi pečovat.
Opravdu nevelká knížka, kterou za chvilku přečtěte.

12.11.2024 5 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Není tu celkem nic zajímavého. Ale každý, kdo tu byl, ví, že Medvědín je hokejové město.

Milujeme vítěze, i když jde velmi často o lidi, které vůbec není lehké mít v lásce. Skoro všichni jsou posedlí, sobečtí a bezohlední. Ale to je jedno. Odpouštíme jim. Protože když vyhrávají, máme je rádi. V Medvědíně mají tendenci vítězům promíjet.

Jedna z věcí, o kterou dívka tu noc přijde, je místo, kde se cítí bezpečně. Každý nějaké takové má, dokud mu ho nevezmou. A pak už vám ho nikdy nikdo nevrátí.

A problém tohohle města není v tom, že jeden kluk znásilnil holku, ale v tom, že všichni dělají, jako by se to nestalo.

Ale přesto tohle místo má nevysvětlitelnou schopnost dostat se vám pod kůži. Na jedné straně je tu spousta špatných věcí, a těch je opravdu dlouhý seznam, a pak je tu pár těch skvělých, které dovedou prozářit i všechen ten marast. Hlavně lidi. Neústupní jako les, tvrdí jako led.

Miluji knihy Fredrika Backmana

02.11.2024 5 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Nikdy se nestanu všemi lidmi, jimiž bych se chtěla stát, a neprožiji životy, jež bych chtěla prožít. Nikdy se nenaučím všechny dovednosti, jež bych se chtěla naučit. A proč to chci? Chci prožít a cítit všechny odstíny, tóny a obměny duševních i fyzických zkušeností, jež jsou v životě možné.
Sylvia Plath

"Chtít" je zajímavé slovo. Znamená nedostatek. Někdy stačí vyplnit ten nedostatek a původní chtění zcela zmizí. Možná cítíš nedostatek spíše než chtění. Možná existuje život, ve kterém bys doopravdy chtěla žít.

Každý život se skládá z milionů a milionů rozhodnutí. Některá jsou velká, jiná malá. Ale pokaždé když se rozhodneš pro jednu možnost místo jiné, změní to výsledek

Proto nikdy nepodceňuj, jak velký význam mají maličkosti. Na to vždy pamatuj

Při honbě za absolutním ideálem v nekonečnu možností životů je Nora postavena před zásadní otázku: jak takový dokonalý, šťastný život vlastně vypadá?

S Norou, která cestuje mezi životy máte možnost prožít pocit naprostého selhání, prázdnoty, štěstí, zoufalství, touhy i nalezení.

Nalezení toho, že životu nemusíš rozumět, stačí ho žít.

Audiokniha v podání Petry Špalkové je naprosto skvělá.

26.10.2024 5 z 5

Praha neznámá Praha neznámá Petr Ryska

Netradiční průvodce po méně známých místech hlavního města doplněný velkým množstvím fotografického materiálu, ale také poutavými informacemi z historie daného místa.

Jeden člověk nemůže za celý život celou Prahu objevit, stále narážím na něco nečekaného,“ řekl Petr Ryska.

Doporučuji.

13.10.2024 5 z 5

Slavnosti sněženek Slavnosti sněženek Bohumil Hrabal

Slavnosti sněženek bylo bylo režimem cenzurováno a tak necenzurovaná podoba povídek vyšla až v roce 1993.
Státním nakladatelstvím vydaná podoba povídek byla ochuzena vyškrtáním o erotické, filozofické a náboženské motivy místo nichž Hrabal po vůli cenzorů zdůraznil ty sociálně kritické.

Měl jsem možnost poslechnout si cenzurovanou podobu ve skvělém podání Lubora Tokoše a necezurovanou podobu ve svělém podání Pavla Soukupa a musím přiznat, že necenzurovaná verze je lepší.

03.10.2024 5 z 5

Biograf láska Biograf láska Uljana Donátová

Kniha je v podstatě muzikál v románové podobě, ale má toho v sobě mnohem víc. Téměř o každé postavě v muzikáluv se toho dozvíte více, než co můžete vidět na jevišti. Co je trápí, co si myslí a hlavně co předcházelo muzikálovému příběhu.

Jelikož mám rád písně Hany Zagorové a muzikál mě doslova nadchnul, neváhal jsem si přečíst i tuto knihu a nelituji. Jednotlivé kapitoly jsem prolínal poslechem CD z muzikálu a vzpomínal na Hanku Zagorovou a její překrásné písničky.

23.09.2024 5 z 5

Vilda Vilda Dalibor Vácha

Můj oblíbený film Pěsti ve tmě je velmi volně inspirován životními osudy Vildy Jakše.
Proto jsem se rozhodl přečíst resp. poslechnout tento historický román o prvním československém boxerovi, který bojoval o titul mistra světa a posléze ve druhé světové válce jako letecký střelec proti Hitlerovi.

Třetina boxera je tělo, dvě třetiny mysl a vůle.
Strach si nech pro sebe, ale odvahu sdílej s ostatními.

Vilda Jakš překonával strach, kdykoli vcházel do ringu, kdykoli nastupoval do letounu. V jeho příběhu se skvěle odráží stará pravda, že hrdinství neznamená absenci strachu, ale jeho překonávání.

Audioknihu ve výborném podání Martina Písaříka vřele doporučuji.

V zajímavostech je přidán odkaz na video: Marcel Thil vs. Vilda Jakš

02.09.2024 5 z 5

Polednice Polednice Jiří Březina

Opět další detektivka, kdy mě příběh hlavního hrdiny zajímal více než samotný případ.

23.08.2024 4 z 5

Skrytá tajemství Prahy Skrytá tajemství Prahy David Černý

Skrytá tajemství Prahy odhalují místa, která lze jen obtížné spatřit či nalézt a to buď svým umístěním, svým příběhem nebo svým významem.

Přesto takova místa v Praze existují a tahle kniha nám je prostřednictvím moc pěkných fotografií přibližuje a připomíná.

10.08.2024 5 z 5

Domeček na Vesuvu Domeček na Vesuvu Ludmila Vaňková

Kdo jednou nasákl tou zvláštní směsicí únavných dnů a probdělých nocí, kdy kolem rachotí jeden vlak za druhým odkudsi kamsi a zná jména stanic, ale jsou vzdálená, ten je ztracený.

Kdo jednou jedinkrát zažil ten sen, který se vrací jako děsivá můra, že se neprobudíš včas a nejdeš, pořád nejdeš, zatímco na tebe marně čekají. Z toho snu se probouzíš v ledovém potu a nakonec přijdeš o dvě hodiny dřív. Tomu se neříká skleróza, to je dráha, kdo tohle jednou zažil, je ztracený.

Mám rád příběhy z reálného prostředí, které vypovídají o životě obyčejných lidí. V této knize jde o dráhu a lidi kolem ní. Člověk ty lidi potkává, ale mnohdy neví, jak je jejich práce náročná a důležitá, a že mají ve svých rukách životy nás ostatních.

28.07.2024 5 z 5

Sex, lži a rande přes internet Sex, lži a rande přes internet Rachel Gibson

Nenáročna kniha, ktera splňuje model „román pro ženy“. Děj knihy zpestřuje kriminální zápletka a místy i sarkastický humor, díky tomu nemáte pocit, že čtete příběh z tzv. červené knihovny.

29.06.2024 4 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Co je nejlepší pro všechny? Problém je v tom, že každá z hlavních postav si to nejlepší představuje trochu jinak.

Část spisovatelského umu Soukupové tkví právě v tom, že se dokáže svým postavám dostat „do hlavy“ a věci, které říkají nebo dělají, se pak zdají naprosto přirozené. Díky tomu čtenář vidí do hlav hádajících se postav a zjišťuje, že každý má svou pravdu.

Audiokniha v podání Mileny Steinmasslové, Martiny Krátké a Jana Ciny je naprosto skvělá. Doporučuji.

15.06.2024 5 z 5

Tvůrce českých moří Tvůrce českých moří Jiří Dobrylovský

"Nic, co uděláš, není nikdy tak dobré, aby na tom mnozí nezačali hledat mouchy."

Když budete jednou stál na hrázi rybníka Svět (původně pojmenovaného Nevděk), kousek od sochy Jakuba Krčína, možná vás napadne, že "Nevděk světem skutečně vládne". Takže, když jsem se jednou o dovolené ocitl právě zde, rozhodl jsem se zjistit, jak to s tím "Nevděkem" vlastně bylo.

Autor tohoto velmi povedeného zbeletrizovaného životopisu Jakuba Krčína, zvolil právě jeho osobu vypravěčem svého života. Díky tomu jsem hltal události Krčínova života slovo za slovem a mám radost, že si z toho i opravdu hodně pamatuji. Autor ho vykreslil dokonale barvitě, takze dokážu uvěřit, že takový mohl skutečně být.

07.06.2024 5 z 5

Dobré manželky Dobré manželky Louisa May Alcott

Audiokniha, která obsahuje první díl Malé ženy tak i druhý díl Dobré manželky v podání Andrey Elsnerové je naprosto skvělá.

Silný a zároveň něžný a jemný příběh plný
odhodlání jít si za svými sny, touhou růst a učit se a také odvahou zůstat sám(a) sebou navzdory přísným společenským normám té doby. Tolik citu, lásky, radostí, starostí a zármutku vás prostě vezme za srdce.

Audioknihu doporučuji nejen Malým a Velkým ženám, ale i Malým a Velkým mužům.

31.05.2024 5 z 5

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Silný a zároveň něžný a jemný příběh plný

Audioknihu doporučuji nejen Malým a Velkým ženám, ale i Malým a Velkým mužům.

31.05.2024 5 z 5

Latte bez mlíka Latte bez mlíka Kristýna P.

Instagram lattebezmlika se snaží zachycovat ty nejlepší hlášky ze světa gastronomie, které vznikly na základě vlastních zkušeností.
Všude ve světě si zákazníci mohou stěžovat formou recenze, ale kde a jak si může postěžovat, ponadávat nebo si ulevit třeba zrovna obsluha, prodavačka, majitel restaurace, zkrátka kdokoliv, kdo pracuje s lidmi? Samozřejmě i zákazník. U nás jedině na instagramu lattebezmlika!
A teď si ty nejlepší hlášky můžete přečíst off-line i v knižní podobě.

Hvězdu ubírám za opakující se hlášky. Ale jinak mě to docela bavilo.

11.05.2024 4 z 5

Lovci knih Lovci knih Dirk Husemann

Dirk Husemann napsal napínavý a zábavný román o tajemné knize. Dobrodružná výprava zavádí čtenáře do odlehlých klášterních knihoven a města Kostnice. Odehrává se v mimořádně mrazivé zimě roku 1417 během tzv. Kostnického koncilu, který řešil papežské schizma, během nějž zastávali úřad hned tři papeži.
Autor zde chytře kombinuje historická fakta s fikcí .
Zvláštností tohoto příběhu je, že čtyři hlavní hrdinové skutečně existovali a to dává této knize velmi zvláštní nádech.
V doslovu je pak objasněno co je fikce a co pravda.

30.04.2024 5 z 5

Kdyby prase mělo křídla Kdyby prase mělo křídla Petr Skoumal

Moc hezké básničky pro děti, ale ještě lepší jako písničky.

Život je pes -
a zuby cení