ladyfromskye
![Babička Babička](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40626/babicka-40626.jpg?v=1278005903)
Půvabná knížka, skvělá ukázka toho, že i určité "vypisování se" může v sobě skrývat nějakou literární hodnotu a velké potěšení. Jediné, co se textu musí vytknout, je melancholičnost, která se jím nese, přestože je vlastně naplněn mnoha primárně veselými výjevy. Když jsem Babičku četla večer, vždycky jsem se tíhou toho smutku, který sem Němcová vložila, téměř dusila. Je to zvláštní, když si člověk pomyslí, kolik idyličnosti se v ní přitom skrývá. A je velmi příjemné slyšet, že Číňané nebo Japonci "naši" Babičku tak moc milují, že ji dnes "hltají" už v několikátém vydání.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rudá jízda Rudá jízda](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192834/ruda-jizda-9wt-192834.png?v=1693915477)
Jedna hvězdička za takřka lyrické pasáže, ve kterých si autor krásně pohrál s jazykem (Škoda, že nepsal i jiný žánr literatury, k tomuhle se totiž absolutně nehodí.), jedna hvězdička za to, že některé informace se mohou hodit historikům. Literární hodnotu ale nevidím a sama knihu už nikdy číst nebudu. Z některých scén se mi dělalo zle.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Dech, duch a duše češtiny Dech, duch a duše češtiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35863/dech-duch-a-duse-cestiny-tuF-35863.png?v=1641636028)
Naprosto báječná knížka! Tak dobře jsem se už hodně dlouho nepobavila. A ještě jsem se toho spoustu dozvěděla. Jen maličko vztyčený prst - za poměrně velké množství tiskových chyb.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paní Dallowayová Paní Dallowayová](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38614/pani-dallowayova-gyV-38614.jpg?v=1549750542)
Úžasná smršť realismu, impresionismu, experimentálnosti, dokonce existencialismu v příběhu, který mě chytl hned na první stránce a nepustil mě a nenechal mě vydechnout, dokud jsem ho nepřečetla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Můj obchod se psy a jiné povídky Můj obchod se psy a jiné povídky](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77509/muj-obchod-se-psy-a-jine-povidky-VGT-77509.png?v=1593456818)
Je to sice trochu neuspořádaný výbor povídek, ale nejsou vůbec špatné. Nejspíš se k nim nevrátím, ale jsem ráda, že jsem si je přečetla. Co mně ale hodně dráždilo, to byla jazyková úprava. Po třicáté zaznamenané chybě jsem přestala počítat. Ke stovce jich ale bylo zcela určitě. Pod takovou korekturu bych se tedy rozhodně nikdy nepodepsala! A proto ještě jedna hvězdička dolů.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Černé světlo Černé světlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29336/cerne-svetlo-lwW-29336.png?v=1627068699)
Řezáčova mistrovská psychologie hlavní postavy, antihrdiny, mě přivedla k tomu, že jsem si Karla Kuklu spíše oblíbila. Zkrátka, jsem zvláštní, ale vím to o sobě :-)
![Kamenný most Kamenný most](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125754/kamenny-most-luq-125754.jpg?v=1538900870)
Pro toho, kdo má Prahu rád, může se tato sbírka stát jednou z těch nejkrásnějších, která kdy Prahu oslavovala, a to i přesto, že byla původně psána pro celý národ, který v době války tak moc potřeboval povzbudit a pohladit po ztrápené duši.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Keltský soumrak Keltský soumrak](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11400/keltsky-soumrak-YtB-11400.jpeg?v=1609861823)
Pozdější Yeatsovy zásahy, myslím, celkovému vyznění knihy hodně ublížily. Navíc názvy jednotlivých kapitol nejsou příliš vhodně vybrané. Také styl psaní často kolísá mezi něčím výjimečným a něčím dokonce plytkým. Snad za to může jen nekvalitní překlad. Celkově na mě knížka působí poněkud chaoticky. Velká škoda.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Román o Tristanovi a Isoldě Román o Tristanovi a Isoldě](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133752/roman-o-tristanovi-a-isolde.jpg?v=1735942728)
Základní osnova příběhu je velmi zajímavá a jen díky ní jsem přidala hvězdičku navíc. Bohužel, o Bédierově spisovatelském umění nejsem příliš přesvědčená. Stejně jako Sathana ho ovšem chválím za jeho snahu vrátit čtenářům tento z poloviny ztracený, a přesto nesmrtelný příběh.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Fantom Fantom](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12694/fantom-IpT-12694.jpg?v=1563712457)
Dvěma slovy: prostě úžasné. Je ale třeba mít na paměti, zejména co se oddílu Kontrapunkt: Erik a Christina 1881 týče, autorčina slova z její poznámky na konci. Jakmile totiž začne čtenář porovnávat tuto část s knihou Gastona Lerouxe, mohl by velice snadno na Fantoma Susan Kay zanevřít kvůli nepřehlédnutelným rozdílům. A to by byla moc velká škoda!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chudá přadlena Chudá přadlena](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126625/chuda-pradlena-lzF-126625.jpg?v=1597170198)
Půvabná knížka, díky níž se čtenář dozví mnoho zajímavého o životě beskydských horalů v polovině 20. století. Bohužel, jak půjdou roky, bude pro širokou veřejnost tato národopisná a sociologická studie stále méně zajímavá a číst ji budou jen skuteční labužníci. Škoda.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Drama je výborně psychologicky propracováno a autor sám je tu neuvěřitelným citovým vyděračem. Přečteno za dvě hodiny, ale následky budou nejspíš trvalé. Tak rozjitřeně jsem se už hodně dlouho po přečtení nějaké knihy necítila. Hilbert je dnes neprávem opomíjeným autorem, skvělým žákem Ibsenovým.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Saturnin Saturnin](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/1615/saturnin-Hqf-1615.jpg?v=1542278596)
Kniha mého srdce to tedy rozhodně není. Nechtělo se mi do ní, ale nějak zvlášť neurazila, ale ani nepotěšila. Nevím, zda se k ní ještě někdy vrátím, ale tak úplně to nevylučuji. Teď jsem zvědavá na seriál...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Fantom Manhattanu Fantom Manhattanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82406/fantom-manhattanu-82406.jpg?v=1309896593)
Jak kniha, tak Muzikál Andrewa Lloyda Webbera Love Never Dies, jsou prostě úžasným pokračováním Fantoma Opery a zároveň jeho důstojným zakončením.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Fantom Opery Fantom Opery](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/3528/fantom-operypCeees-woG-.jpg?v=1570387740)
I když spisovatelský um trochu pokulhává, dechberoucí příběh to snad každému čtenáři vynahradí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krutá láska Krutá láska](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169650/kruta-laska-992-169650.jpg?v=1591636549)
Velmi důstojné zakončení série, se kterou jsem opravdu moc a moc spokojená. Kdyby to bylo možné, dám ještě šestou hvězdičku navíc - za slova Sářina otce. Jak jsem sama už dávno poznala, nelhala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zmoudření Dona Quijota Zmoudření Dona Quijota](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22777/zmoudreni-dona-quijota-22777.jpg?v=1247932796)
To hodnocení by bývalo mohlo být lepší, nebýt jedné Dykovy chyby. Tím, že vlastně přiznává, že jeho hra vychází z románu Miguela de Cervantese y Saavedry, prozradil, že jeho dílo v plné verzi buď nečetl, nebo prostě nepochopil. Cervantesův Don Quijote je totiž ve skutečnosti tím jediným, kdo svět skutečně chápe. To jen kvůli známé zkrácené verzi, kterou ale většina lidí považuje za celistvou, to vypadá, že je to totální ťululum.
Opravdu škoda Dykova přiznání, kdyby "nevycházel" z Cervantese, byla by pro mě tato tragédie zajímavější.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Balada z hadrů Balada z hadrů](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98652/balada-z-hadru-db2-98652.png?v=1608562843)
Zřejmě jsem udělala chybu, když jsem se hrám dvojice Voskovec-Werich vyhýbala. Říkala jsem si, že ačkoliv hodně daly národu v době předválečné i v době válečné, mně už nemají moc, co říct. Navíc, pokud se duo objevilo náhodou v televizi, přepínala jsem: nějak mě to nebavilo. Ale Balada z hadrů mi k Voskovci a Werichovi otevřela cestu. V mnohém je jistě aktuální i dnes a její myšlenky se nemusejí aplikovat jen na velké celky, jakými jsou národ nebo stát, ale i na jednotlivce. K pánům Voskovci a Werichovi se zcela určitě ještě někdy vrátím.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zabiják Zabiják](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44734/zabijak-44734.jpg?v=1283953953)
Že je to velmi dobré dílo, které stále někdy plní svůj účel, to nepopírám. Že by si to měl každý alespoň jednou přečíst, to také nepopírám. Naopak, v protialkoholových léčebnách by to měli lékaři svým pacientům servírovat ke snídani, k obědu, k večeři i k oběma svačinám a navrch ještě jako "pohádku" na dobrou noc. Ale co se týče mě, Zola a další jeho knihy si na mě počkají pěkných pár let, jestli se k nim budu mít tu odvahu vůbec kdy vrátit.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rekviem Rekviem](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/2356/rekviem-2356.jpg?v=1232125525)
Vůbec to není špatné, ale nějak se mi toto dílko nestrefilo do vkusu. Nebo do současné nálady. Snad za nějaký čas...