lendinka.k | Komentáře u knih | Databáze knih

lendinka.k lendinka.k komentáře u knih

Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Nejdříve jsem měla pocit, že asi špatně čtu - nic jsem nechápala. Nerozuměla jsem tomu. Po dlouhé době mě napadlo, že to odložím, ale řekli mi, že mám vydržet. Tak jsem s nechutí četla dál a najednou to vše začalo do sebe zapadat a ke konci to již dávalo smysl. Knihu jsem pak četla znovu zase do půlky a teprve jsem si ji užívala. Takže: Doporučuji VYDRŽET!
Jinak téma nevěry už mě tak nebere, i když tady to přeci jen bylo něco jiného (kdyby mi manžel řekl to, co hrdince, tak by mě to asi taky docela rozhodilo), ale silně jsem prožívala vztah matka - dcera, to se mě hodně dotklo a nad tím ještě budu dlouho přemýšlet...

09.10.2020 5 z 5

Odražená střela Odražená střela Sandra Brown

Skvělá detektivní zápletka, do poslední chvíle jsem byla napnutá jak struna. Autorka má příjemný styl a dobře se čte. Romantická linka byla docela uvěřitelná, chápala jsem rozpolcenost hlavního hrdiny, kdy měl strach, že to vše je na něj nahrané. To bylo asi na tom to nejzajímavější. Mám ráda když konec přinese nečekaný zvrat v příběhu a to se tu stalo. Také mám ráda, když se oběť nakonec dokáže svému tyranovi vymanit a pomstít se mu. Knihu bych určitě doporučila, od této autorky je to jedna z těch lepších knížek.

13.03.2023 5 z 5

Popel všechny zarovná Popel všechny zarovná Dominik Dán

Výrazy jako: šel si vyklepat pytlík, apodobně se to v knize jen hemžilo. Samé silácké řeči, celé to bylo takové šovinistické a sexistické. Až tak, že když zaznělo, že měl vytasit nádobíčko na píchání, nejdřív jsem si představila něco jiného ... no, pardon, no :-)) ale teprve potom mi došlo, že se jedná o drogového dealera a bude to teda asi - no nádobíčko, no :-). Vyšetřování zločinů se prolíná s minulostí, občas jsem měla problém se zorientovat. Případ s mafií mi přišel dost nepřehledný a zpočátku jsem se ztrácela, o čem že to tam vlastně mluví, kdo koho obral nebo oddělal atd, naštěstí se to tam pak ještě několikrát opakuje. Navíc ta slengová řeč podsvětí byla divná, jestli takhle se mluví mezi zločinci, tak je to až směšné, což ale třeba není vina autora, to může jít za překladatelem. Jinak ten jejich humor mě moc nebere, občas mi bylo za ty policajty až trapně. S Goffou se to prostě nedá srovnat. Abych ale jenom nehaněla, líbilo se mi, jak byl dodržen celý koncept vyprávění a postupně s každým dnem přibývalo napětí, až nakonec v pátek všechno vygraduje, paradoxně zrovna v pátek, když je to vlastně malá sobota :-) Od konce jsem hodně očekávala a konec nezklamal!

22.02.2023 3 z 5

Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Tohoto tématu se obvykle bojím, záměnu dětí moc špatně prožívám. Zde však jde vlastně o něco jiného - střet s psychopatem je jistě pro každého děsivá záležitost. Od začátku mi bylo jasné, kam to vše bude směřovat a nespletla jsem se. Nejvíc jsem se bála o ty děti, aby se jim nic nestalo. Příběh se četl skvěle a závěr je malinko šokující, ale pro mě uspokojující. Zajímavé bylo i nahlédnutí do anglického sociálního systému, jak ovlivňují takovéto spory. U nás mi přijde, že takové pravomoce nemají. Zatím nejvíc mě ale bavila Dokonalá manželka.

19.04.2022 5 z 5

Mstitel Mstitel Jude Deveraux (p)

Tak toto je jeden z nejvtipnějších romantických příběhů, co jsem kdy četla. Ačkoliv mi přišlo neuvěřitelné, že by tak dlouho mohl někdo udržovat dvě identity a dařilo se mu skrývat a utíkat před trestem, vůbec mi to nevadilo, protože byl příběh poutavý a vtipný. Musím ocenit i zajímavou zápletku a rozpolcení hlavního hrdiny, když například žárlil sám na sebe :-). Nejlepší byl ale konec - to jsem se pořádně nasmála.

02.11.2021 5 z 5

Ohnivé dvojče Ohnivé dvojče Jude Deveraux (p)

Do půlky knihy jsem se moc bavila a čtení si vysloveně užívala. Spousta humoru a vtipných situací. Pak to ale postupně klesalo (můj dojem). Ale jinak kniha přináší příjemné odpočinkové počtení. Oba díly se navíc nazvájem dobře doplňují.

29.10.2021 5 z 5

Druhý život pana Roose Druhý život pana Roose Håkan Nesser

Jedna kniha od tohoto autora lepší než druhá! A opět jsem četla jedním dechem. A ještě mě moc potěšilo podobenství s Lolitou, zvláště když jsem ji četla nedávno. Navíc jsou na ní v knize 2 odkazy. Myslím si, že i tolik cizích vět a výrazů, které tam najdeme, má na toto dílo odkazovat. A samozřejmě i to zapisování mouder mi k tomu taky ladilo. Takže kdo ji četl, asi ví, jak to celé mělo dopadnout. Možná v tom ale vidím víc než tam ve skutečnosti je. Na každého to prostě může působit jinak. Já jsem tedy nadmíru spokojená.

31.01.2021 5 z 5

Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Od začátku jsem byla vtažena do děje a prožívala se všemi hrdiny jejich problémy, a vzpomínala jsem na dětství, které mi nyní přijde tak jednoduché a problémy, které jsem měla malicherné, proti tomu, co zažívají jiní. Styl autorky je tak sugestivní, že se nedá přestat číst. Kromě Pod sněhem jsem takto prožila všechny její knihy a vždy mě to vzalo za srdce...

09.10.2020 5 z 5

Úniková hra Úniková hra Megan Goldin

Četla jsem to jedním dechem, líbí se mi styl, jakým je to psáno, líbí se mi psychologie postav, postupně se vše rozkrývá a dobereme se pravdy, ale spíše než abych měla o ně strach, tak mi z nich všech bylo smutno...

14.07.2020 5 z 5

Vražda za oponou Vražda za oponou Christopher Fowler

Válečný Londýn, všudypřítomná smrt, divadelní zákulisí, vraždy, tajemno a k tomu všemu suchý anglický humor - prostě dokonalé.

04.06.2020 5 z 5

Primární důvěra - úhel pohledu Primární důvěra - úhel pohledu Martin Goffa

Napínavé a dechberoucí. Důstojné zakončení celé série! Myslím, že podle toho, jak je charakter hlavního hrdiny vylíčen a jak se stupňuje tlak na jeho psychiku, absolutně souhlasím, že to celé mohlo takto vygradovat. Jen to pro mě byl docela šok. Celou dobu se bojím o Tonyho, a pak tohle... O to víc mi ale kniha zůstane v srdci. A závěrečná slova písně tomu dodala korunu. Chápu, že poté co mu osud staví do cesty jednu zraňující událost po druhé - všichni jeho kamarádi jsou buď násilně po smrti nebo se ukážou jako zločinci, a to nemluvím o Tereze, pak se v něm už muselo něco zlomit a logicky to k tomu konci směřovalo. Co se mi moc líbilo, že se nenechal odradit, nezaváhal, jako asi jediný věřil, že je Tony nevinný a šel si za tím i přes usvědčující důkazy a neochotu ostatních mu pomoct. Doporučuji číst celou sérii postupně, aby vám to dávalo smysl i po psychologické stránce hlavní postavy. S Mikem se loučíme, ale další autorovy knihy čekají, za což jsem moc ráda.

03.02.2023 5 z 5

Ledové dvojče Ledové dvojče Jude Deveraux (p)

Vtipné... Hlavní hrdinka se mi moc líbila. Nechápu ale, proč to patří mezi sérii Montgomeryovi.

27.10.2021 5 z 5

Osamělí Osamělí Håkan Nesser

Nesser je prostě můj šálek kávy! Nikdy to není jen "obyčejná" detektivka. Příběh doslova hltám, vždy mě dovede překvapit něčím novým a neotřelým. Postavy jsou dobře vykreslené, nikdo není jednoznačný, což mám ráda a děj graduje tím správným tempem. A k tomu všemu ty jeho filozofické myšlenky, které se tentokrát týkaly například smyslu života a štěstí... Na konci se zase dostavil pocit, že jsem si smlsla na něčem výjimečně dobrém. Tentokrát mě ještě navíc donutil, ačkoliv jsem ateistka, poprvé zamyslet se nad otázkou existence Boha.

03.05.2021 5 z 5

Ať zemře Ať zemře Sarah Pinborough

Po dočtení epilogu mi přeběhl mráz po zádech. Dlouho mi trvalo, než mě příběh začal bavit, ale stálo to za to!

26.11.2020 5 z 5

Tíha viny Tíha viny Hans Rosenfeldt (p)

Ačkoliv nejsem velký příznivce severských detektivek, musím prostě uznat, že tato série je SKVĚLÁ! Hltala jsem každou kapitolu a polykala vše, co si autoři vymysleli, i s navyjákem... Postava Sebastiana Bergmana je zatím ta nejúžasnější kontroverzní postava, co jsem kdy četla. Chvíli ho nenávidím, a chvíli mi je ho i líto. A to se mi zas tak často nestává. Ale i vedlejší postavy jsou skvěle napsané, u některých mám také problém si je zařadit a někdy je mi zatěžko pochopit jejich jednání.
V každém díle nás čekají nečekné zvraty událostí, ale vše je tak dokonale propracované, že není problém tomu porozumět, i když je to už často trochu za hranou. Je nereálné, aby se toho tolik dělo jednomu člověku, potažmo jednomu vyšetřovacímu týmu, ale ne neuvěřitelné.
Všech 8 dílů jsem zhltla najednou a teď prožívám něco jako smutek z toho, že se s nimi musím rozloučit. Číst další díly, které možná budou následovat, a možná ne (já se přikláním k té první možnosti), po větším časovém rozestupu bohužel nemá cenu. Všechny ty skvělé detaily ze soukromí vyšetřovatelů člověk zapomene a pak už to prostě nebude ono...
Celou sérii tedy vřele doporučuji, ale hlavní je číst díly po sobě a bez dlouhých časových rozestupů.

21.11.2024 5 z 5

Rozsudek smrti Rozsudek smrti David Urban

Velmi silný příběh, který mi připomíná knihy M. Goffy. Nedalo se přestat číst a závěr byl za mě překvapivý, čekala jsem něco jiného. Zajímavý je náhled do policejní práce a výjezdů zásahovky, pro mě něco úplně nového. Pro hlavního hrdinu jsem měla pochopení, i když chvílemi bylo jeho jednání pro mě už za hranou. A navíc se teď ještě budu bát jezdit tramvají. :-) Tohoto autora jsem objevila úplnou náhodou, ve Snídani s Novou, a moc za to děkuji, všechny jeho knihy se mi líbí a každá má něco do sebe. Vřele doporučuji.

09.05.2024 5 z 5

Čest nade vše Čest nade vše Sandra Brown

Trochu dobrodružný a hodně romantický příběh, který se moc dobře četl. Autorka mě vždy dovede něčím překvapit, tentokrát to byl výběr hlavního hrdiny - indiána. On i hlavní hrdinka byly sympatické postavy, každý z úplně jiného světa a přesto k sobě dokázali najít cestu. Přestože mám raději Sandru v detektivním žánru, kde je větší napětí a nečekaný konec, i tato milá oddechovka mi přišla k chuti.

06.04.2023 5 z 5

Kronika volného pádu Kronika volného pádu Martin Goffa

Příběh, který se velmi podobal Vánoční zpovědi. Obě knihy jsem proto celou dobu srovnávala. Zatímco u předešlé jsem hlavního hrdinu litovala a soucítila s ním, tady jsem to nedokázala, nějak jsem se neuměla do jeho pocitů vžít. Zato jsem si detailně připomněla dobu covidovou se všemi jejími excesy, které jsem už raději zapomněla. Jednání hlavní postavy bylo psychologicky dobře rozpracované a situace, do kterých se dostal, posunovaly děj logicky dopředu. Vše bylo jakoby jasné, na první pohled to vypadalo až předvídatelné, stejně jsem ale byla do poslední stránky napjatá, jak to celé dopadne. Po dočtení knihy mi bylo ze všeho už jenom smutno.

03.03.2023 5 z 5

Primární důvěra - prst na spoušti Primární důvěra - prst na spoušti Martin Goffa

Od knihy se nedalo odpoutat. Na styl autora už jsem si po devíti dílech zvykla, takže jsem se cítila jako doma. A hlavní hrdiny už beru jako staré známé. Jen jsem se bála, aby se nestalo, co se právě stalo: Po smrti Terezy jsem se začala obávat o Tonyho a hlavně o to, aby je něco od sebe nerozdělilo. A ejhle... jako bych to přivolala! Nezbývá než doufat, že vše dobře dopadne, nějaké náznaky už po tomto dílu tušíme, ... ale. Co mi ale dala navíc tato kniha je objev nádherné hudební skladby, kterou jsem neznala (kdo jste četli, víte..) a tuto píseň, která skvěle doplňuje atmosféru příběhu, jsem si při čtení pouštěla a pak už jsem ji měla tak zažitou, že teď už si ji od knihy ani nedokážu oddělit. Úžasné.. a děkuji.

31.01.2023 5 z 5

Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Spojení vědy a thrilleru mě ohromně bavilo. Příběh byl napínavý a četl se velmi lehce, pochopit některé informace však bylo těžší. Přesto jsem si čtení užila a sérii si míním přečíst celou. Hlavní hrdina mi byl sympatický a jeho názory mi byly blízké. Není to klasický hrdina, má svoje problémy a dokonce možná nestojí úplně na straně zákona. Protože konec je velmi kontroverzní. Ale jak říká můj oblíbený autor Sýkora: není to legitimní, ale je to legální :-). Svědomí mu ale říká možná něco jiného... Podle mě prostě nic není zadarmo. Mám taky špatné geny, když jsem mu fandila v tom, co udělal?...

22.11.2021 5 z 5