LenkaKT LenkaKT komentáře u knih

Matka noc Matka noc Kurt Vonnegut Jr.

Skvělá kniha. I pro mne asi nejlepší, co jsem od Vonneguta četla.

09.03.2021 5 z 5

Vzpomínky Vzpomínky Jiří Karásek ze Lvovic

Skvělý vhled do historie literatury. Dalo mi to mnohem víc, než celý školní rok na stejné téma.

02.02.2021 4 z 5

Krátké rozhovory s odpornými muži Krátké rozhovory s odpornými muži David Foster Wallace

Je to velmi dobré. Členité a nápadité. Ale v poslední čtvrtině už jsem byla ze všech těch neuróz, úzkosti, sociopatií a já nevím čeho ještě tak unavená, že jsem ji na 14 dní odložila.

29.12.2020 3 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Poslouchala jsem ve zpracování ČRO. Dramatizace je skvělá. Příběh sám mi zpočátku připadal jako nudná telenovela, ale nakonec jsem to poslechla na jeden zátah. Je to napsané velmi dobře a napínavé až do konce.

21.12.2020 3 z 5

Sbohem, přízraky Sbohem, přízraky Nadia Terranova

Krásná atmosféra, zajímavé prostředí, dobrý styl, ale hlavní hrdinka mě nebetyčně štvala. Její lpění na vlastním smutku, neschopnost se s tím potkat a nedostatek soucitu s jinými... asi už jsem moc matka a málo sebehnípající se dcera :D

06.09.2020 3 z 5

Parkourista Parkourista Eva Dolejšová

Foglarovka pro 21. století. Líbí se mi. Teď ji ještě předhodím jednomu parkouristovi, co jen tak něco nedočte a uvidíme. Myslím, že se mu bude líbit.

19.08.2020

Láska v čase cholery Láska v čase cholery Gabriel García Márquez

Za pasáž "mýdlo tam bylo a už mě nevyháněj" bych s chutí dala všechny hvězdičky. Začátek je vážně slibný, ale pak už mi to připadalo nějak moc blízko červené knihovně. Milý zážitek, to ano. Ale ne veledílo, Sto roků samoty je mnohem lepší.

03.03.2020 2 z 5

Šok z pádu Šok z pádu Nathan Filer

Líbila se mi. Má osobitý styl, silné téma, je promyšlená. Něčím mi malinko připomínala Podivuhodný případ se psem, něčím zas Třinácté nebe. Příjemný čtenářský zážitek na jeden dlouhý večer.

07.05.2019 4 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Prostě Zaklínač, tak jak ho máme rádi.

23.09.2018 3 z 5

Bílá kniha o kauze Adam Juráček Bílá kniha o kauze Adam Juráček Pavel Kohout

Jsou knihy, které prostě vypráví příběh. Jsou knihy, které vypráví fantastický příběh zajímavým stylem. A pak jsou knihy, v nichž autor uhrančivé střídá styly i formy, aby ve vaší mysli sestavil skvěle vyšinutý příběh, co je současně společenskou a filozofickou sondou a navíc je to celé dost vtipné. No a taková je tahle kniha.

23.09.2018 5 z 5

Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel Sylva Fischerová

Půjčila jsem si kvůli krásnému názvu. Je to lehké hravé psaní a milé čtení, nejlépe přečíst jako pamlsek pěkně celé najednou.

09.05.2018 5 z 5

Hraničářův učeň 1-12 Hraničářův učeň 1-12 John Flanagan

Léto s hraničářem se vydařilo. Protože sama střílím z luku a občas se projedu na koni, oceňuji přesnost práce s rekvizitou do nejmenšího detailu. Ideální oddychové nenáročné a zábavné čtení. Je znát, že série je určena dětem, všichni kladní hrdinové jsou kladní, záporáci záporní, motivace postav čitelné, děj přehledný a jednoduchý, všichni se mají rádi, dobro vítězí a stát je vzornými jedinci spravován lépe než v budovatelských utopiích. Žádná civilzační deprese a zmar, prostě radostné čtení pro letní lenošení.

29.08.2017 3 z 5

Prometheova játra / Trilogie Prometheova játra / Trilogie Jiří Kolář

Pro mne ideální výbor z díla Jiřího Koláře, nejmilejší knihy v jednom balení. Z poličky u postele už nebudu odnášet pryč.

06.08.2017 5 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Ideální čtení na prázdniny, když se nemusí ráno vstávat a dá se kniha dotáhnout v kuse třeba do tří ráno. Zvlášť, když jeden zná a má rád Barcelonu. Zpočátku trochu pomalé, finále je strhující a tak člověk přimhouří oko nad některými detaily.

06.08.2017 3 z 5

Čas žen Čas žen Jelena Čižova

Silný a dobře zpracovaný příběh. Dýchl na mne Mistr a Markétka, i když tohle je drsnější a drží se víc při zemi.

30.01.2017 5 z 5

Příšerná teta Příšerná teta David Walliams

Doporučila mi ji dcera a chápu, proč se ji moc líbila. Napínavý, trochu jednoduchý příběh, vtipný a zlo je nakonec potrestáno.

28.09.2016 3 z 5

Babička drsňačka Babička drsňačka David Walliams

Skvělý příběh. A v češtině také úžasně namluvený panem Lábusem. Napínavý, veselý, současný a přitom jen tak nenápadně plný pořádného morálního poselství.

08.09.2016 5 z 5

Job Job Joseph Roth

Silný výlet do uzavřeného, zvolna se otvírajícího světa. Velmi dobře napsané. Jen konec je skoro neskutečný.

08.09.2016 5 z 5

A bylo jitro A bylo jitro Sajjid Kašua

Fascinující a uhrančivý vhled do jiných světů, jiných motivací a jiných úhlů pohledu. Kromě extrémně silného téma a faktu, že kniha zpříštupňuje pohled na život izraelských Arabů, což je samo o sobě nesmírně zajímavé, je to taky skvěle napsaný román se vším všudy. Zvolená perspektiva umožní autorovi nám představit celé prostředí, prolínání současnosti se vzpomínkami hlavního hrdiny postupně vykresluje scénu a přidává kontext. No a závěr je jednoznačně silný. Kniha ukazuje, že v Izraeli je spousta pohledů a že pro tuhle zemi není žádné jednoduché pro všechny spravedlivé řešení.

18.10.2024 5 z 5

Lidská koule a jiné povídky Lidská koule a jiné povídky Lee Chiao

Zajímavý výlet do jiného světa. Dobrý je již úvod s historií taiwanské literatury, dobré jsou i jednotlivé povídky, pěkně rozmanité tématicky i stylově. Hezké čtení k nějakému klidnému dni, kdy popíjíme oolong a noříme se do hlubin taiwanského pralesa.

03.01.2024 4 z 5