LenkaKT LenkaKT komentáře u knih

Checkpoint Charlie Checkpoint Charlie Iain MacGregor

Skvěle čtivá literatura faktu, plná příběhů a svědectví.

27.01.2022

Rabínův kocour 1. - Bar micva Rabínův kocour 1. - Bar micva Joann Sfar

Miluju dobré komiksy! Tahle kniha je lepší než nejlepší, hluboká a zábavná, ukazuje nás kriticky i laskavě… horký kandidát na knihu roku a to je teprve leden.

14.01.2022 5 z 5

Kmotr Mrázek Kmotr Mrázek Jaroslav Kmenta

Existenci Mrázka jsem vnímala v 90. letech jen okrajově, bylo mi náct a politika mne nebrala. Takže jsem překvapená šíří záběru a vlivu. Je to řemeslně dobře napsané, v audio verzi pěkně dramatizované. Vnímám to jako doplnění k moderním dějinám.

14.09.2021 2 z 5

Rudý Zeman Rudý Zeman Jaroslav Kmenta

Jako vždy plné obsahu, co snad ani nechci znát. Poslouchala jsem audio, které je příjemně namluvené. Je v tom spousta práce, v souvislostech je to všechno prostě smutné.

14.09.2021 3 z 5

Pokušení nevinnosti Pokušení nevinnosti Pascal Bruckner

Rozhodně dobrý impuls k přemýšlení. Některé úvahy jsou zajímavé, jiné už dnes byly mnohokrát rozpracovány. Jen některé části jsem nečetla vůbec - například pasáž o feminismu. To mi přišlo zastaralé.

13.09.2021 3 z 5

Umění uměřenosti: Cesta ke spokojenosti v nespokojené době Umění uměřenosti: Cesta ke spokojenosti v nespokojené době Svend Brinkmann

Přehledné, srozumitelné, nikoliv asketické nebo kritizující. Dobrý podnět k přemýšlení.

26.08.2021 4 z 5

Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Je to tak dobré a podmanivé jako první díl. Silné, rychlé, nejde odložit.

16.08.2021 3 z 5

Co je nového v logice Co je nového v logice Jaroslav Peregrin

Moc se mi to líbilo. Čtivé, přehledné, srozumitelné. Kdysi jsem nějakou zkoušku z logiky složila, takže bylo příjemné si přečíst, co je v oboru alktuální.

15.07.2021 4 z 5

Chraň nás Pánbůh před Finem Chraň nás Pánbůh před Finem Arto Paasilinna

Je to úsměvné, ale jiným knihám autora se nevyrovná.

23.06.2021 3 z 5

Krev nebe Krev nebe Piotr Rawicz

Svůdnější než nahota je odhalený kousek ramene. Strašnější než detailní popis je zlo probleskující mezi větami. Jen tak a jen tu a tam. Je to silné, čtivé, kruté a skvěle napsané.

15.02.2021 4 z 5

Dokonalost Dokonalost S. d. Ch. (p)

Strhující. Už jen text na obálce sliboval, že to nebude konvenční ani úzkoprsé. Jsem nadšená a doufám, že to někdy někde uvidím.

06.01.2021 4 z 5

Časoprostor Časoprostor Miroslav Holub

Na Miroslavu Holubovi mám ráda lehkost a civilnost jeho básní. Žádný patos, žádné klišé, žádné těžké propracované verše. Jemný vtipný postřeh a komentář, rychlá čtrta, až taková novinářská. Opakovaně se k němu roky vracím a vždycky jsem spokojená.

11.12.2020 3 z 5

3x Hercule Poirot 4 3x Hercule Poirot 4 Agatha Christie

Trochu mi první dva případy přišly jako červená knihovna. Četla jsem současně nějaké těžší věci a tohle je prostě lehké oddychové čtení. Má to svoje jasná pravidla, jasně dané postavy, predikovatelná prostředí... čtu Agatu Christie znovu, protože ji objevuje dospívající dcera, tak je to takové příjemné.

11.12.2020 3 z 5

Sága rodu Marxů Sága rodu Marxů Juan Goytisolo

Tohle je přesně typ knihy, pro kterou si šetřím maximální počet hvězdiček a titul “Moje kniha roku”. Je to skvěle napsané, vtipné, zábavné. Marx pro mě byla hlava z plakátů, teď se změnil v živou postavu. I když ta kniha působí jako dokonalý nahodilý zmatek, ani slovo tam není zbytečné.

11.12.2020 5 z 5

Zóna Zóna Daniel Majling

Dobré, kdysi mě nadchl Rudo a tohle taky není špatné.

30.10.2020 3 z 5

Vypravěč: Vlastní životopis Vypravěč: Vlastní životopis Frederick Forsyth

Skvěle popsaný těžko uvěřitelný životní příběh.

28.12.2019 5 z 5

Český orloj / Tanec smrti Český orloj / Tanec smrti Karel Šiktanc

...trnou lodi letadlové v Tichém oceáně

A pak ještě "káže hůl pastýřská, že louka všechen svět".

Prosté se k oběma částem knihy ráda vracím.

30.11.2019 5 z 5

Teorie sraček Teorie sraček Arto Salminen

Ostré, svižné dílko, ale ke konci ztrácí dech.

12.02.2019 3 z 5

Faktor Churchill Faktor Churchill Boris Johnson

Je znát, že autor Churchilla miluje. Naštěstí se s tím netají a proto čtenář bez osypání může zvládnout i pasáže, kde autor obhajuje některé opravdu těžko obhajitelné kroky. Současně ale pořád platí, že to je obrovské dílo, plné informací, souvislostí, postřehů. Že je to svižně napsáno a dobře se to čte. A zajímavé pro mne je i to, že na Evropu lze nahlížet také jako na otravný kontinent přechodných státních uskupení, jež jsou neustále ve při a někdo to za ně musí řešit. Takhle nás to ve škole neučili :D

19.11.2018 4 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski