Leyla Leyla komentáře u knih

Vytrvalosť alebo posadnutosť Vytrvalosť alebo posadnutosť kolektiv autorů

Skvelé cestovateľské rozhovory a tipy na túry. Pre mňa top osobnosť pani Dina.
Potešila aj podrobná trasa prechodu hrebeňovky Veľkej Fatry, ktorú by som si rada prešla.

03.12.2024 4 z 5

Bál šílených žen Bál šílených žen Victoria Mas

Veľmi zaujímavé spojenie dvoch úplne odlišných svetov - parížskej smotánky a nemocnice pre choromyseľné. Príbeh s niekoľkými reálnymi postavami tiež ukazuje, ako sa formovala medicína na konci 19. storočia.

"Sny sú nebezpečné. Hlavne keď závisia od niekoho iného."
"Spánek jí umožňuje přestat se zabývat tím, co bylo, a neznepokojovat se tím, co bude."

26.10.2024 4 z 5

Včelár z Aleppa Včelár z Aleppa Christy Lefteri

Where there are bees there are flowers, and where there are flowers there is new life and hope.

22.10.2024 4 z 5

V Afganistane Boh iba plače V Afganistane Boh iba plače Síba Shakib

Tak tu som veru plakala aj ja pri čítaní

20.10.2024 4 z 5

Ábelovský dom Ábelovský dom Hana Ponická

Krásna spomienková útla próza z môjho rodného kraja, o priateľstve spisovateliek Timravy a Ponickej, aj napriek veľkému vekovému rozdielu.

08.10.2024 4 z 5

Princíp Anny Kareninovej Princíp Anny Kareninovej Afonso Cruz

Výborná kniha, nečakaný záver. Určite odporúčam.
Zaujala ma už na čítaní knihy samotným autorom v rámci podujatia portugalského inštitútu v BA.

"výška múru, ktorý si okolo seba staviame, je priamo úmerná nášmu strachu."
"V skutočnosti sa všetko začína v každom okamihu. Vesmír nemá stred, nemá začiatok. Každé miesto je preto stredom a každý okamih je začiatkom."

Oceán more Oceán more Alessandro Baricco

"Vždy tu bude nejaké more, ktoré ťa bude volať, a nič ti nevysvetlí, nepovie ti, kde."

Občas sa v príbehu stratíte, potom sa znovu nájdete .. a zatúžite po oceáne. Ak sa raz zamilujte do mora (pri mori), už nikdy vás neopustí.

"More nevypneš, keď horí v noci .."

04.10.2024 5 z 5

a buďte svojich susedov
a povedzte tým susedom
aby kričali aj oni
a budili svojich susedov
pretože zajtra môže byť neskoro

04.10.2024 3 z 5

Smútok je tvor s krídlami Smútok je tvor s krídlami Max Porter

"udalosť, po ktorej sa už nedajú písať básne, zabuchnuté dvere"

04.10.2024 2 z 5

Zamrznuté svetlo Zamrznuté svetlo Yrsa Sigurðardóttir

"Aj keď ťa ľudia vypočujú, neznamená to ešte, že aj počujú, čo hovoríš".

04.10.2024 3 z 5

Pomalé skúmanie ticha Pomalé skúmanie ticha Patrick Rothfuss

" Zišla zo správnej cesty. Najprv musí dať do poriadku seba, až potom dom a svoj kúsok oblohy. .. Pretože ak má byť úprimná, sú dni, keď sa cíti zodratá na kosť. Vyčerpávalo ju byť sebou. Nechcela sa ako jediná starať o správny beh sveta."

Čisté dni Čisté dni Mila Haugová

Zvuk temnie.
Tiene tmavnú.
Zazvoní slovo o slovo.
Studená rosa seká trávu,
do hrdla tuhne olovo.

Akoby to, čo bolo predtým,
akoby nikdy nebolo.

Chalúpka strýčka Toma Chalúpka strýčka Toma Harriet Beecher Stowe

Príbeh mi pripomína oskarový film 12 rokov otrokom, ktorému bola predlohou tiež kniha, príbeh Solomona Northupa.
Obe diela zanechajú silný dojem.

06.05.2024 4 z 5

Možno by si sa mala s niekým porozprávať Možno by si sa mala s niekým porozprávať Lori Gottlieb

Výborná kniha, veľa inšpiratívnych myšlienok, miestami akoby som sama sedela u Lori a Wendela na terapii.

07.12.2023 5 z 5

Priznania štyridsiatničky, ktorá si pos*ala život Priznania štyridsiatničky, ktorá si pos*ala život Alexandra Potter

Úvod a prvá skoro polovica knihy veľmi fajn, hlavná postava mala taký svojský humor pre rôzne životné situácie. Postupne sa začínal vytrácať, a do príbehu sa vkradlo klišé. Knihu som síce dočítala, aj keď už bolo jasné, ako sa to skončí.

Jedno pekné zamyslenie:
"Je to jeden z tých momentov, ktoré si chcete navždy zapamätať. Keby sa dalo, najradšej by ste ho zatlačili do fľaše a uchovali na horšie časy.. Tak ako mala moja stará mama komoru plnú lekvárov, zaváraného ovocia a nakladaných uhoriek."

"Toto sú skutočné zážitky - malé, neplánované, improvizované momenty, čo nepotrebujú ani fotografie, ani lajky a na nich naozaj záleží."

12.09.2023 3 z 5

Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

To vyšetrovanie bolo trochu pritiahnuté za vlasy, ale inak fajn oddychové fantasy, s HP by som to ale nespájala. Zaujali ma rôzne tie rieky v Londýne a motív otec - matka Temže, a ich deti.

12.09.2023 3 z 5

Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov Vedľajšie účinky chovu drobných hlodavcov Vanda Rozenbergová

dobré poviedky, čítajú sa naozaj rýchlo, ale rýchlo asi aj vyšumia z hlavy .. páčili sa mi poviedky Bohéma a posledná Choď

29.06.2023 3 z 5

Odveď mě domů Odveď mě domů Julie Kibler

Chápem, čo tým chcela autorka povedať, ale bolo to veľmi naivné čítanie. Silná téma, ale slabo spracovaná.

05.06.2023 2 z 5

Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Výborná kniha, a teším sa, že od slovenskej autorky. Kniha sa čítala doslova sama, skvele prepletené rôzne postavy zo slovanskej mytológie.

22.05.2023 5 z 5

Chlapec vo svetle reflektorov Chlapec vo svetle reflektorov Samuel Bjørk (p)

Mia mi nebola od začiatku sympatická, ale príbeh bol chytľavý, a človek chce vedieť, ako sa to všetko skončí .. hoci z celej série, toto bola najslabšia kniha.

22.05.2023 3 z 5