Leyla komentáře u knih
Príbeh Einsteinovej prvej (alebo hociktorej inej) manželky som vôbec nepoznala. Musela to byť obdivuhodná, silná a inteligentná žena, ale nakoniec sa predsa len jej talent stratil v tieni inej veľkej osobnosti.. čo vystihuje aj prirovnanie s bukom:
"Fagus sylvatica (buk lesný) môže rásť aj tristo rokov. Keď má dosť priestoru, vyrastie až do výšky tridsať metrov. Ak sa však tisnú jeden k druhému, budú zakrpatené."
Prekvapilo ma, ako bol povahovo opísaný Einstein, aj to, ako sa choval k rodine. Kniha bola môj prvý beletrizovaný životopis. Spokojnosť, určite si od autorky ešte niečo prečítam.
Super, mne sa toto veľmi páčilo. Bolo to také .. iné. Veľmi ma zaujalo ako bol dej opísaný pomocou čuchu, čo bolo pre mňa niečo nové. Pri čítaní príbehu sa dej väčšinou zameriava na to, čo ako vyzerá, kto kam ide, čo robí .. čiže viac menej zrak. Prípadne sluch - niečo počuť, postavy sa rozprávajú. Ale tu, doslova som si vedela predstaviť čo ako vonia, či páchne .. paráda. Aj postavy sa mi celkom páčili, dej plynul akurát, občas napätejšie situácie, občas voľnejšie. Trochu otvorený koniec, ale tuším to má pokračovanie??
"tento" Murakami ma až tak neoslovil, najviac ma zaujala poviedka Mlčanie .. ešte stále však na mňa čaká Kafka na pobreží !
" Ja sa bojím takých ľudí, ktorí bez váhania a nekriticky uveria slovám ľudí Aokiho typu. Takých, ktorí sami nič nevyprodukujú, nič nepochopia, ale napriek tomu ochotne tancujú podľa cudzích príjemne znejúcich a ľahko pochopiteľných názorov a správajú sa stádovito. Takí si ani za mak, ani len omylom nepripustia, že by mohli konať nesprávne. Sú to tí, ktorých ani vo sne nenapadne, že by mohli niekomu celkom nezmyselne a zároveň veľmi vážne ubližovať."
Perfektné .. ak máte náhodou zlú náladu, určite vám ju táto útla knižka - komiks napraví :) rozhodne odporúčam, a za chladného počasia s látkorúrami, teplým hydratačným valcom a sladkým cestoplátom.
Zaujímavý námet, ako sa pracovalo na príprave Oxfordského slovníka angl.jazyka, ako sa niektoré slová zaradili a iné naopak nezaradili do slovníka + 1.svetová vojna .. ale podľa mňa autorka málo využila potenciál príbehu. Stále sa riešila iba Esmé a jej niekedy až otravné sentimentálne nálady. Autorka sa radšej mohla viac venovať téme sufražetiek, alebo rozvinúť napr. ako pracovali ženy pri slovníku.
Úplný záver príbehu však bol pekne spracovaný (istá členka rodiny) a tiež ma potešili informácie v doslove, že v diele sa spomína mnoho skutočných postáv.
Dosť skoro asi tušíte, čo a ako dopadne, ale aj tak je kniha zaujímavé čítanie. Tiež je dobré filmové spracovanie.
"Od istého času mi pripadáš úplne mimo. Jednoducho ťa nespoznávam.. si taká stratená, taká zmätená. Akoby si nevedela, kam sa podieť. Z ohňa, ktorý v tebe horel, ostala pahreba.." niektoré knihy sa ku mne pýtajú samé a pár viet v nich vie trafiť, ako sa cítim.. ale očakávaný happy end (knižný) som sa dočkala
Krásne čítanie, toho konca mi bolo ľúto.
Pri triedení svojich knižných zásob som objavila túto knižku od austrálskej autorky. Vyhľadala som si, že dielo je z roku 1929, čo ma zaujalo. Kedže pôvodní Austrálčania (Aborigenci) boli až v referende v r. 1967 uznaní ako austrálski obyvatelia, bola som zvedavá na opis spôsobu života týchto ľudí spolu s bielymi usadlíkmi na farmách.
How to be happy
také smutno-pozitívne čítanie, ale veľmi pekné
prečítala som si nedávno 4-lístok Saganovej diel (O mesiac o rok, Akýsi úsmev, Zázračné oblaky, Máte rada Brahmsa). Táto ma zaujala najviac, možno preto, že niektoré momenty mi pripomenuli niečo moje vlastné..
.. a ja som dievča, ktoré číta v električke :) mne sa kniha veľmi páčila, dej možno nie je nijak prevratný, ale páčil sa mi "tón" akým to bolo napísané. Nostalgická atmosféra.
Zaujímavý počin slovenskej autorky. Dej, ktorý ma celkom rýchlo vtiahol, hlavne to striedanie postáv, celkom zamotaný, a hoci som už tušila, kto s kým ako prečo, nijako mi to nepokazilo zážitok z čítania.
oddychovka .. hoci mi Poldi občas liezla svojím správaním na nervy, a mala som veľké ťažkosti uveriť jej zvodnosti, bolo to aj informatívne (zaujímavosti o Sicílii), aj chutné (všetky tie spomínané recepty) a aj vtipné.. chodtevšetcidoriti namasté :) haha
Príbeh dosť zaujímavý, hoci ma na začiatku hneď "nevtiahol" do deja. Skvelé bolo to prevteľovanie sa do rozdielnych postáv a striedanie ich pohľadu na ten istý deň. Ale zároveň bol príbeh dosť zmätočný, taký prekombinovaný, záver ma trochu sklamal (napr. žiadne vysvetlenie o "nadriadených", o ostatných postavách, Anne atď).
No chudák Veňuška, ani sám nevie, či je opitý, alebo už vytriezvel, alebo je zase opitý ..
"Dovoľte mi opýtať sa: prečo máte v očiach toľko smútku? Ako môže byť človek smutný, keď má toľko vedomostí? Mohol by som si pomyslieť, že ste od rána nič nepili"
Skoro som sa urazil."
Základné myšlienky o kreativite, inšpirácie zo života umelcov, aj pár tipov, ako ju naštartovať. Obsahovo tak za 2 + 1* za grafické spracovanie, to je fakt vydarené.
po dlhej dobe čítam básne
láka ma opäť písať vlastné...
Veľmi pekná básnická zbierka. Od autorky si určite ešte niečo vyhľadám.
Úryvky z knihy:
a možno..len ďalšia zbytočnosť
vo svete plnom zbytočností
medzi prstami záchvevy
približne zapamätaného
čoraz väčšou záhadou ostáva
medzera medzi životom a smrťou
mne sa to veľmi páčilo, aj som sa bála .. a neviem sa rozhodnúť, či tomu veriť alebo nie