Lienilda
![U jezera U jezera](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495818/u-jezera-63ee78c1822d8.jpg?v=1676572865)
Toto bylo velmi příjemné překvapení. Příběh o jedné rodině, která se i s partnery dětí sejde na poslední víkend na chatě u jezera. Každý má nějaké své bolístky a tajemství, které během 3 dnů pod vlivem brzkého prodeje chaty a nešťastné události u jezera, postupně vyplouvají na povrch. Velice pěkne se to četlo a hlavně rozporuplný a občas nesnesitelný Michael mě bavil. Závěrem zazněl opatrný optimismus do budoucna a i já jej přeju postavám.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Srpny Srpny](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510828/srpny-YQa-510828.png?v=1684602604)
Srpny přečteny během 2 dnů v srpnu. Ač jsem si myslela, jak mi časové období pomůže, abych se ještě vice naladila na knihu, nestalo se tak.
Danielu jsem nepochopila skoro ve všech případech chování. Ač je jasný, že její partnerský vztah byl toxický, tak s rodiči a sestrou vůbec nemám jasno, kde je pravda.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nebreč, Lucie Nebreč, Lucie](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319442/nebrec-lucie-7Bl-319442.png?v=1627590514)
Knížka už je trochu za zenitem, ale i tak, přečíst si o ranných sedmdesátkach na maloměstě bylo fajn. Jako náctiletá jsem četla několikrát a vrátila jsem se k příběhu kvůli výzvě. V knize je dost překlepů, takže nedostatečná korektura není jen problémem současnosti.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Osm hor Osm hor](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507228/osm-hor-6391ef5dd7a01.jpg?v=1670508381)
Normálně bych k téhle knize nejspíš nepřišla, nebýt v jednom čtenářském klubu. A vlastně se mi to docela líbilo, i když celou dobu jsem očekávala úplně jinou zápletku (asi mě hlavně zmátla obálka). Popisy hor byly vynikající a já se těším, že si v nejbližší době pustím film a užiju si jistě i krásné scenérie.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Deník uprchlice Deník uprchlice](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500106/denik-uprchlice-Te1-500106.png?v=1660545336)
Těžko hodnotit tuto knihu... některé pasáže byly velmi dobré, jiné (festivaly, umění) mě moc nebavily. Při popisování strastiplného cestování mě až mrazilo, to se jinak nazvat nedá... vydýchaný vzduch ve vlaku, nedostatek pití, odtržení dcery v davu, nerozhodnost přátel. Samozřejmě mě napadalo, jak bych se zachovala já. A doufám, že nikdy nebudu v podobné pozici. Přeji autorce ať se jí u nás daří dobře.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hledání Betty MacDonald Hledání Betty MacDonald](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474912/hledani-betty-macdonald-jjj-474912.jpg?v=1623663613)
Naprosto souzním s komentářem od Rade pode mnou.
Už ve Vejci a já jsem tušila, že autorka nepopisuje svůj život přesně tak jak se udál. V průběhu čtení následujících knih ve mně narůstaly další otázky: Proč skutečně odešla od prvního manžela? Přispíval jí na děti? Viděly její holčičky ještě někdy svého otce? Byla Betty přátelská, vtipná, jízlivá, přehánějící komentátorkou nebo všechno dohromady?
Dozvěděla jsem se toto všechno a mnohem víc! Oceňuji práci autorky Pauly Becker s jakým nadšením a elánem přistupovala k pátrání a kolik let jí to zabralo. U popisování prohledávání domu než půjde za pár minut k demolici jsem měla slzy v očích, to samé při druhé vážné smrtelné nemoci Betty.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Válka světů Válka světů](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339489/valka-svetu-50J-339489.jpg?v=1490971488)
Film Válka světů s Tomem Cruisem miluji a náhodou jsem nedávno zjistila, že předloha je stará více než 120 let! Hned jsem si to vměstnala do mého čtecího plánu a nemůžu říct jinak, než je to opravdu nadčasové dílo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/2528/bratri-lvi-srdce-evO-2528.jpg?v=1640446740)
(SPOILER) Když jsem byla malá, tato kniha na mě působila hodně tísnivě a smutně. Pamatuji si, že jsem konec vždycky obrečela, přesto jsem ji četla několikrát. Po xx letech jsem se tedy rozhodla si čtení zopakovat a ten konec mi vlastně nepřišel až tak hrozný, zato ilustrace Katly jsou opravdu strašidelné. Jediné co mi nesedí je, ze se Karel nezeptal Jonatana odkud ví o Nangijale. Prostě pohádka. Překvapuje mě jaký tajuplný a děsivý skvost Astrid Lindgren napsala. Většinou od ní znám jen takové hezké milé dětské knížky. Lindgren je pro mě spisovatelka nr. 1 stejně jako J.K.Rowling.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kroniky prachu Kroniky prachu](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422662/kroniky-prachu-Zcg-422662.jpg?v=1593676365)
Povinnost přečíst pro všechny kdo milují Pýchu a Předsudek. Toto je rozhodně pomalé, klidné, krásné a milé čtení. Byla jsem nadšená zmínkami o vzducholodích. Nevím proč, ale celý život jsem si myslela, že nebyli využívané pro osobní přepravu a nijak dlouhodobě, tak jsem si alespoň pozjišťovala více informací. To na knížkách miluju, k čemu všemu mě dovedou. Co mi trošku haprovalo bylo, že by rodina své dceři (dívce z dobré společnosti) víceméně bez řečí dovolila bydlet v domě patřícím univerzitě, kde jinak mimo hospodyně byli samí muži? Také Animant si občas protiřečila (šílenství že někdo uvidí punčochu pod vyhrnutou sukní, o pár dnů později jde s několika muži sama do hospody???). Ale tak mládí bývá vrtkavé, že? :) Také se mi líbilo, že opravdu sledujeme den za dnem co je nového u Animant, jen ty její myšlenkové pochody byly občas až moc jednotvárné a opakující se. Mimochodem, škoda že jsme se nedozvěděli, proč jí rodiče vybrali zrovna toto jméno.
Chtěla jsem si zjistit více informací o autorce a jestli třeba nepíše pokračování, ale německy neumím. Každopádně něco takového je, pro ty co umí šprechtit, přidávám odkaz ukázky. Vypadá to moc pěkně ;) Třeba to vydají i u nás.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Trosečník sibiřský Trosečník sibiřský](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386057/trosecnik-sibirsky-BM6-386057.jpg?v=1533125633)
15let Slavkova zivota se odehrava tu i onde, hlavne v Rusku, Nemecku, Praze, Ostrave a Vysokem Myte. Kolikrát jsem si rikala, co bych ja byla schopna zdokumentovat a vzpomenout si co jsem prozivala v detstvi nebo parafrazovat rozhovory. Moc by toho nebylo!! Mela jsem ho totiz dost poklidne oproti Slavkovi. Az jsem si taky nekdy rikala jestli si vetsi cast nevymyslel, kdyz kolikrat je zmineno, ze spoluzakum vykladal pribarvene historky. Rozhodne knihu doporucuji a poslu svym rodicum, urcite se jim bude libit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skleněný pokoj Skleněný pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25479/skleneny-pokoj-1s7-25479.png?v=1654008804)
Četlo se to nádherně, napínavé to bylo... Držela jsem pěsti ať už proboha nasednou do toho vlaku/letadla a odjedou... Ve vile Tugendhat jsem se byla podívat zatímco jsem studovala na blízké vysoké škole a při čtení a vzpomínání postav z knihy se prolínaly i mé vzpomínky na to místo, ktere uz v té době procházelo rekonstrukcí. Na onyxovou stěnu se opravdu nedá zapomenout. Přidávám hvězdičku navíc za to, že si Brit dá práci se psaním o českých dějinách.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Apatykář Apatykář](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402479/apatykar-Zka-402479.jpg?v=1549646775)
Příjemná kniha odehrávající se roku 1908 ve Štramberku, která mě mila překvapila (neměla jsem totiž žádná očekávání) a hned od začátku jak kdybych se ponořila do 100 let starého románu od Vlasty Javořické. Je to psáno podobným stylem, avšak přece s podstatnými rozdíly (detektivní zápletka, sexuální pudy, psychologie Freuda) o kterých by Vlasta Javořická určitě nepsala :) Já jsem byla s příběhem spokojena.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kdybychom se neviděli Kdybychom se neviděli](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257599/kdybychom-se-nevideli-257599.jpg?v=1436638583)
Milá a citlivě napsaná kniha s pár okamžiky k zasmání. Příběh byl lepší, než jsem zprvu čekala.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Panda v nesnázích Panda v nesnázích](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388685/panda-v-nesnazich-kmF-388685.jpg?v=1536309523)
Fakt se mi líbí jak autorka píše, nejdřív Losos v kaluži byl dobrý, Panda v nesnázích je ještě lepší. Nejvíc vtipné mi přišly dialogy protkané Terezinými úvahami, které si pouze myslela. A hodně se mi líbily popsané Tereziny úzkostné stavy. A potom ten Králíček, haha :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mokrá ryba Mokrá ryba](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344976/mokra-ryba-5RV-344976.jpg?v=1503046852)
Občas sleduji (nebo spíše si nejdříve nahrávám) seriály, které dávají pozdě večer na ČT2 nebo ČTArt. A často tam narazím na nějaký skvost, jako byl třeba Babylon Berlín. Moc moc se mi ten seriál líbil a když jsem po hodně dlouhé době přišla na to, že je to založené na knihách, bylo jasné, že si sérii chci přečíst.
S mým nadšením nekoresponduje úplně hvězdičkové označení, které knize dávám. Je to tím, že ten rozpor mezi seriálem a prvním dílem knihy je příliš propastný. Charaktery a prostředí postav se vyvíjejí úplně jinak a hlavně Charly pro mě byla v knize zklamáním. Vyhovoval mi více to, co je vidět v seriálu, bohatší a chudší Berlín, což v knize nebylo moc patrné.
V sérii hodlám rozhodně pokračovat a i podle některých komentářů už tuším, že druhý díl se mi snad bude více líbit.
Strašně moc názvů ulic a míst mi kupodivu vůbec nevadilo, spíše jsem litovala, že Berlín vůbec neznám, jinak bych si to užila více.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Heidi, děvčátko z hor Heidi, děvčátko z hor](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303251/heidi-devcatko-z-hor-yro-303251.png?v=1467812385)
Tuto knihu jsem měla v poslední době často na mysli a konečně došlo i na to, najít ji u rodičů. V dětství jsem ji četla stále dokola a prohlížela si ty úžasné obrázky od Marie-José Maury. Líbily se mi šaty které děvčátka nosily, hračky se kterými si Heidi s Klárou hrála, příroda a také krásně nakreslená zvířátka. Jasně, všechno vypadá nadmíru idylicky. Momentálně jsem četla dětem 7 a 4 roky, kterým se kniha hodně líbila. Já už bych pár výhrad měla, ale to spíše k vydavatelství, které příběhy takto poskládalo (nebo jestli je to tak v originále, nevím). Z knihovny máme půjčené navazující pokračování a přijde mi, že kapitoly jsou v obou knihach poskládány napreskacku (občas nelogicky) a někde vypada Heidi starší, aby v příštím příběhu zase vypadala mladší. Nostalgie mi nedá jinak, než hodnotit 5 hvězdičkami.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání) Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání)](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418385/harry-potter-a-ohnivy-pohar-mig-418385.jpg?v=1663412442)
Opět neskutečný zážitek, nejenom příběh ale i velkoformátové ilustrace. Přišlo mi, že obrázků oproti předchozímu dílu buď zůstalo stejné množství nebo ubylo, ale vzhledem k tomu kvantu textu se není co divit. Moc se mi líbí jak jsou strany různobarevné nebo alespoň zašedlé, takže v budoucnu nebudou vypadat ohmatané. Rámeček u nové kapitoly byl taky hezký. Prostě celkové geniální, nádherné, doporučuji spíše odrostlejším fanouškům pro doplnění sbírky. A až si moje ruce odpočinou :) vrhnu se na 5.díl. PS: Pobavila vložená zatoulaná redakční poznámka "Profesorka Vektorová níže je s k" Věta pokračuje... A někde dále je pro změnu profesorka Vectorová.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Amerikána Amerikána](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327315/amerikana-gMI-327315.png?v=1645034586)
Poslední kniha, která mi letos zbývala k dokončení čtenářské výzvy (africký autor). Nechtěla jsem jihoafrického autora, schválně jsem si vybrala trochu "náročnější" čtení (než thriller nebo romantiku) a oddalovala to, co to šlo :) a byla jsem velmi příjemně překvapena jak lehce se mi to četlo, jak mě osud Ifemelu a Obinzeho zajímal, i když často jsem hlavně Ifemelu nechápala. Velice zajímavé čtení o afroameričanech, afričanech a vlasech :) (viz relaxér)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a Tajemná komnata (ilustrované vydání) Harry Potter a Tajemná komnata (ilustrované vydání)](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309296/harry-potter-a-tajemna-komnata-L4U-309296.jpg?v=1663405222)
Nádherně ilustrované díly, které jsem si musela pořídit ke své staré sérii z počátku tisíciletí. Nemám co vytknout, ani knize, ani ilustracím, těším se na třetí díl.
Oblíbené části - odtrpaslíkování zahrady, Dobby a směšný Zlatoslav Lockhart :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Heidi, děvčátko z hor Heidi, děvčátko z hor](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43576/heidi-devcatko-z-hor-jRe-43576.jpg?v=1588864276)
Přečteno v rámci výzvy - příběh odehrávající se v horách. Jako malá jsem v devadesátkách dostala vydání s růžovou obálkou a ilustracemi Marie-José Maury a zkrácenou verzí příběhu. Ty ilustrace byly prostě nádherné a já tu knihu četla stále dokola. Musím se u rodičů po té knížce podívat.
V současnosti jsem si půjčila v knihovně vydání od původní autorky, nezkrácené, ilustrace se mi až tak nelíbily (nakladatelství XYZ), ale číst ten příběh v nezkrácené verzi bylo zajímavé. Hodně prostoru je věnováno náboženství a mravokárným poučením a také je tu více zmíněna minulost dědečka.
Hodnotím jako velmi pěknou a lehce přečtenou knihu.