limetka2008
![Kniha o Baltimorských Kniha o Baltimorských](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327156/kniha-o-baltimorskych.jpg?v=1727626883)
Kniha se četla dobře, ale ten příběh, zápletky a hlavně postavy pro mne nebyly svými způsoby jednání moc uvěřitelné. Ať už ten celoživotní obdiv bez stínu pochybnosti k bohatým příbuzným anebo osudová a nehasnoucí láska tří bratranců k Alexandře. No a udržované a protrahované napětí, směřující k Dramatu, mělo u mne ten efekt, že mne drama moc nešokovalo, čekala jsem něco takového.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Čtení z kávové sedliny Čtení z kávové sedliny](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303131/cteni-z-kavove-sedliny-liA-303131.jpg?v=1479198547)
Jak už psáno níže, kniha má atmosféru řeckého léta, ale přiznám, občas jsem některé stránky přeskakovala, nemá to spád a trochu mne to chvílemi i nudilo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ohrožená Ohrožená](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278303/ohrozena-QIf-278303.jpg?v=1452337964)
Kvalitně vystavěná detektivka (proč se dnes kdeco musí zaškatulkovat jako thriller?), napínavá až do rozuzlení. Postav bylo dost, ano, ale byly pro mne rozlišitelné, takže jsem se v nich neztrácela. A dobře vybrané hřiště - malá zcela bezpečná vesnice, kde se nikdy nic neděje, úplně jsem cítila, jak se stupňuje nervozita.... Jo, fakt dost dobrý!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bouda, která krmí milion dětí Bouda, která krmí milion dětí](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347634/bouda-ktera-krmi-milion-deti-6Vc-347634.jpg?v=1498625113)
Magnus je člověk, jehož dobročinné aktivity by mohly směle naplnit další tři průměrné životy až po okraj a zasloužily by si hvězdičku za každé zachráněné dítě. S chutí jsem četla o tomto požehnaném díle, jedna hvězdička ubyla pouze za určitou rozvláčnost, dalo by se to zhustit do dvou třetin. Ale chápu, že tohle není beletrie.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Moje všechno Moje všechno](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310759/moje-vsechno-7z3-310759.jpg?v=1473240383)
Celkem dobrá knížka na dovolenou. Neurazí, mírně potěší, ale za pár týdnů mi nejspíš úplně vyvane z hlavy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Chvála ženy statečné aneb co nám feministky neřekly Chvála ženy statečné aneb co nám feministky neřekly](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335031/chvala-zeny-statecne-aneb-co-nam-fe-kHr-335031.jpeg?v=1488042569)
Vydržte trochu kostrbatější začátek rozhovoru s historikem, pak již se kniha rozbíhá příběhy statečných žen z historie i nedávné minulosti a současnosti. Velmi kvalitní je část, která se zaobírá současnými pro-life aktivitami a těžkou snahou kultury smrti tyto aktivity zdiskreditovat. Nu, nebude se mi dnes lehko spát při představě, kam to může dále vést a v čem to mají možná žít naši potomci, ale jsem velmi vděčná Iloně Burdové, ženě statečné, že se ve své knize vším tímto zabývá, nebojí se pojmenovat věci pravdivě a její kniha je především o naději, že zlo a zvrácenost nezvítězí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nevyžádané rady mládeži Nevyžádané rady mládeži](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348559/nevyzadane-rady-mladezi-VAF-348559.jpeg?v=1631355014)
Já tedy dávno nejsem mládež, ale přesto jsem si z knihy hodně načerpala, jako ostatně ze všech od Váchy. Tohle byste asi mnozí od katolického kněze nečekali, ale ano, pravda, takoví -pravdiví - bychom my katolíci měli být, abychom byli pro svět uvěřitelní a o víře mohli opravdově svědčit...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Matkou ze dne na den Matkou ze dne na den](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275140/matkou-ze-dne-na-den-AbU-275140.jpg?v=1449974016)
Slabší průměr, nic neočekávaného se tu nekoná, příběh naprosto předvídatelný, prostě klišé. Šestiletá holčička mluví jako dvanáctiletá, tomu se moc uvěřit nedá.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tam, kde ji našli Tam, kde ji našli](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314303/tam-kde-ji-nasli-HTK-314303.jpg?v=1482356100)
Dobře vymyšlená zápletka, jen jsem se občas ztrácela v tom, kdo je kdo a také retrospektivní vsuvky mi v tom dělaly trochu binec.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hana Hana](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324332/hana-VSx-324332.jpg?v=1601551443)
Jedna z knih, které si budu hodně pamatovat. Já netušila, do čeho jdu a pak už se nedalo od příběhu odtrhnout. Skvělé, i když je to těžké téma, napsáno lehkou rukou. Mornštajnová umí!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Všichni jsme utkáni z hvězd Všichni jsme utkáni z hvězd](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325279/vsichni-jsme-utkani-z-hvezd-at4-325279.jpg?v=1606415239)
Dobrá kniha, která, i když je celá o blízkosti smrti, je zároveň svým vyzněním oslavou života až do jeho přirozeného konce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na slzy nezbyl čas Na slzy nezbyl čas](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235263/na-slzy-nezbyl-cas-AtY-235263.jpg?v=1423002987)
Téma dobré, zpracování ale velmi vázne - příliš mnoho zeměpisných popisů a také velmi rozvláčně a opakovaně rozebírané pocity. Škoda toho příběhu, literárně to moc zdařilé není, spíše by to mohl být scénář k inscenaci.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219632/usmevy-smutnych-muzu-i3y-219632.png?v=1629832278)
Tak jako skvělé Formánkovy články v Koktejlu, i tato knížka se mi četla velmi dobře. I přes děsivý obsah je napsána lehkým perem, vtipně a vše trefně doplňují ilustrace. Panu Formánkovi držím palce, aby toho draka v sobě zadusil už napořád a sobě asi na večery začnu ordinovat místo oblíbeného vína limonádu - vždyť "hrdinové" této knížky také neplánovali a neočekávali, že se z nich stanou alkoholické trosky. Brrr.... díky moc za tuto knížku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hodná holka Hodná holka](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259968/hodna-holka-rHq-259968.jpg?v=1654407004)
Dobře napsaný román, konečné rozuzlení mi ale přišlo do děje trochu násilně naroubované, když předtím se půl knihy jen dozvídáme, jak byla ve srubu a při lovení ryb zima a až tak moc se tam toho neděje. Nicméně není to špatná kniha.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Špulka modré nitě Špulka modré nitě](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296322/spulka-modre-nite-0Zz-296322.png?v=1551945284)
Velmi velmi průměrné - není moc co vytknout, ale ani žádný důvod doporučit k přečtení. Pořád jsem čekala, kdy se to už trochu rozjede, no a ono nerozjelo až do poslední stránky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Deníky Poliny Žerebcovové Deníky Poliny Žerebcovové](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300977/deniky-poliny-zerebcovove-rVj-300977.jpg?v=1465921050)
Děsivé svědectví, nedokázala jsem to dočíst.....
![Kolibřík Kolibřík](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327410/kolibrik-ltH-327410.jpg?v=1560992798)
Kolibřík je dobrá detektivka, celkem klasicky vystavěná, zasazená do zajímavého prostředí Finska s paralelní dějovou linkou na téma imigrace. Nenudila jsem se ani chvíli, v tomto příběhu se dal snést i osamělý vlk policista - alkoholik, jakkoliv už mi tyto typy v detektivkách vadí, tady se z toho nestalo úplné klišé.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pršení je super, tati! Pršení je super, tati!](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306398/prseni-je-super-tati-0Tv-306398.jpg?v=1475569678)
Je to trošku rozvláčné, ale je to také skvělá sonda do duše pozůstalého a stojí to za přečtení, i kdyby jen proto, aby se člověk trochu zamyslel a nevypouštěl k pozůstalým ty jalové věty, kterými si občas pomáháme, když nevíme, co říct a máme pocit, že něco bychom měli...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Andílek Andílek](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302924/andilek-FTo-302924.jpg?v=1467527591)
Výborné to bylo! Přečteno jedním dechem a napínavé až do konce, a to bez potoků krve! Až mne mrzí, že už to mám dočteno.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvojí život Dvojí život](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248254/dvoji-zivot-Q5U-248254.jpg?v=1461697764)
Ale jo, dobré to bylo! Sice rozuzlení bylo už od poloviny celkem předvídatelné, ale proč ne? Ta knížka vůbec není napsaná hloupě a bavila mne.