LucieT.

Další skvělý maraton japonského kouzelníka Murakamiho. Jedinečný styl psaní, neuvěřitelně podmanivý zdánlivě obyčejný příběh, k tomu úžasný metaforický svět, mystičnost, znepokojivá atmosféra a postupné vytváření malých tajemství, které doslova vplynou do "jiného světa". Nechybí ani známé specifické prvky - osamělý chlap jako hlavní protagonista, podrobnosti každodenního života, kuchyňské scény a na pozadí klasická hudba. Více než 700 stran textu, a přesto je to málo, chci víc! Murakami (jako vždy) doslova maluje v knize. Gratuluji, mistře.

Vynikající kniha vynikající autorky. Pronásledování mužů, kteří se dopustili násilí na ženách, motiv vlaštovek, které tyto ženy symbolizují. Policista vyšetřující zdánlivou sebevraždu úspěšného podnikatele. Několik dějových linií, které se vzájemně prolínají a postupně splétají dohromady. Doplněk o Edvardu Benešovi v závěru knihy jako bonbonek na dortu. Zvláštní, přesto zajímavý styl vyprávění - výborné čtení!

Po celou dobu čtení přemýšlím, zda má tato absurdita vlastně nějaké meze. No v podstatě asi nemá :)
Sorokinova vize Ruska blízké budoucnosti, prohnilého, zkorumpovaného státu s veškerými nectnostmi společnosti. Taková ruská realita podaná krapet nestandardním způsobem. A spíše než vtipné je to vlastně velmi děsivé - tohle není ani tak kniha o budoucnosti, jako o současnosti.

"A takoví jsou všichni, napůl lhostejní a napůl zkažení."
"Strach oslepuje."
Nevysvětlitelná epidemie náhlé slepoty, panika, zoufalství, špína a bolest. Varování či trest? Co se děje pod povrchem naší civilizace a co vlastně znamená být člověkem? Děsivý portrét rozpadu společnosti, tragická reflexe lidstva. Doporučuji.

"Japonci nikdy nežijí jako jednotlivci. My evropští misionáři jsme si této skutečnosti nebyli vědomi. Předpokládejme, že zde budeme mít jednoho Japonce. Pokusíme se ho obrátit na víru. Ale v Japonsku nikdy nebyl žádný jednotlivec, kterého bychom mohli nazvat ‘on’. Má za sebou celou vesnici. Rodinu. A ještě více. Jsou zde také jeho zesnulí rodiče a předkové. Tato vesnice, tato rodina, tito rodiče a předkové s ním jsou úzce svázáni, jako by to byly živé bytosti. Proto se nejedná o izolovanou lidskou bytost. Je to celek, který na ramenou nese břímě celé vesnice, rodiny, rodičů a předků. Když říkám, že se vrátili k tomu, čím byli původně, myslím tím, že se vrátili k tomuto světu, k němuž jsou tak pevně připoutáni."
Hluboká, silná kniha. Cesta osobní víry, diplomatická mise a především mezikulturní střet dvou naprosto odlišných kultur, západního křesťanského světa a východního budhistického feudálního Japonska. Horlivost, vášeň až posedlost františkánského mnicha, odevzdanost a věrnost japonského samuraje. Velká oběť, odhodlání a závěrečné prozření na obou stranách.

Tak toto je opravdu čtenářská lahůdka. Nebeský projekt, Luciferovo spiknutí, konverzace mezi anděly, vtipný, provokativní a dalo by se říci i krapet drzý filozofický román o selhání stvoření. Velmi ambiciózní, nápaditá a propracovaná kniha, která mistrovsky prolíná politiku, náboženství, hudbu, architekturu i astronomii a matematiku, ale také vynikající vyprávění o jednom skvělém přátelství, které změní průběh lidské existence. Objevením nebe je pro mě objevení tohoto talentovaného autora, doporučuji.

Zábavné, komické, absurdní a přehnané :) Výborná kniha, která si bere na paškál japonskou firemní morálku a japonské myšlení tak nepochopitelné pro mladou Belgičanku, která se přes všechnu snahu uplatnit se dopouští samých faux pas a ocitá se tak na samém dně firemní hierarchie. Skvělé je i filmové zpracování, které výborně kopíruje knihu.

Musím uznat, že si s námi Pelevin pěkně pohrál. Extrémně složité a zamotané. Vážné otázky na pozadí nezávažné zápletky. Velké škádlení na téma svobodné vůle, zkoumání mysli a vlastní existence. Vztah mezi autorem, hrdinou a čtenářem. Filozofické hry i slušná parodie samotného literárního procesu. Bláznivý Viktor Olegovič, tentokrát v ještě asi koncentrovanější podobě :)

Projekt Gilgameš je opravdu originální variací na mytický příběh z počátku civilizace, výklad dějin i sci-fi blízké budoucnosti. Cesta za smyslem lidského bytí, nesmrtelností a budoucností lidstva, která začíná jak jinak než na začátku - nejstarším dochovaným dílem světové literatury. Série epizod s rafinovanými narážkami a odkazy na literární i filozofické texty. Ale i kritika lidství, která nutí k zamyšlení nad neudržitelností současného způsobu života. Skvělé čtení, více takových knih.

Mozaikový román utkaný vyprávěním příběhů lidských osudů Poláků i přistěhovalců z různých zemí a poutnice Dominika, která hledá svoji "Chmurdálii", a která vše spojuje.
Kniha veselá i hořká, s tématy holocaustu, rasismu a migrace a opravdu pestrou galerií nezapomenutelných postav. Chtěla bych poznat Čajíčkové tety (a ochutnat jejich likér), předčítat knihy stařence Eulálii (a spatřit její rozsáhlou knihovnu), poznat nespoutanou Gražynku či věčně frfňající Jaďu :)
I přes absenci odstavců a přímé řeči velmi čtivá kniha.

Pokud by snad člověk mohl mít respekt k vyšším vrstvám společnosti, tento příběh ho bezesporu dokáže nalomit. Skvělá kniha s dosti příšerným obsahem aneb co se děje pod pokličkou britské smetánky. Snobství, pokrytectví, krutost a zrada, témata nefunkční rodiny, týrání a závislosti. Kousavě vtipné, mnohdy emocionálně náročné a velmi čtivé.

Asi nic nedokáže přiblížit moderní Turecko tak jako romány Orhana Pamuka, jeho zobrazení Istanbulu je prostě nepřekonatelné, toto město je důležitou postavou jeho příběhů.
Podmanivý, často melancholický příběh lásky, viny, lidské posedlosti a nesplněných snů v kontextu měnícího se Turecka. Studie vztahu otců a synů, zajímavé propojení reality a mýtů, opět musím dát plný počet.

Na tuto knihu je opravdu radost pohledět. Nádherná publikace na křídovém papíře, působivé doprovodné ilustrace. Velice zajímavý pohled na Japonsko počátkem 20. století skrze osobní vzpomínky a střípky z života různorodé skupiny lidí žijících v malém japonském provinčním městě. Dojemné zobrazení každodenního života, nostalgie starých časů, přísné předválečné Japonsko, okno do světa, který již je nenávratně pryč. Vynikající kniha pro každého, kdo se zajímá o historii Japonska a zároveň má zájem porozumět současné japonské kultuře.

Skvělé zakončení originální série. Temnější než předchozí dva díly, vesmír jako chladné, kruté místo, bojiště lhostejné k lidskosti a k životu vůbec. Příběh rozsahem ještě ambicióznější a mnohem více znepokojivý.
Celkově opravdu výjimečná trilogie, která doslova přetéká nápady a zajímavými koncepty a kde těmi skutečnými postavami nejsou ani tak hlavní hrdinové, jako spíš autorovy myšlenky.

Jak se připravit na nevyhnutelný střet s nepřítelem, který pozorně sleduje všechny vaše plány? Temný les začíná pomalu, tempo je zpočátku možná až zbytečně příliš rozvláčné, ale příběh nutí přemýšlet a postupně vtahuje. Když pominu některé pro mě až iracionální pasáže a nelogické souvislosti, opět velmi promyšlený a nápaditý příběh a zajímavý náhled na budoucnost lidstva na Zemi čínskou optikou. Boj o existenci dvou zoufalých civilizací přes obrovskou vzdálenost v prostoru a čase, jejímž výsledkem je výběr a přežití. Velká představivost a kreativita, nepředvídatelné zápletky a zajímavé úvahy o lidské přirozenosti.

Tak tohle mě bavilo, vskutku originální příběh o lásce :-) Vztah osamělého čtyřicátníka a umělé ženy zasazený do reálného světa pražských zákoutí, uliček a hospůdek. Netradiční téma, osobitý styl vyprávění a velmi povedená grafická úprava knihy.

Jen málokterá kniha mě dovede k slzám... toto je jedna z nich.

Exotické prostředí, historické reálie, zajímavé postavy, námořní bitvy... Spletitý příběh několika lidských osudů, příběh o neznámém a uzavřeném světě ostrůvku Dedžima v přístavu města Nagasaki, Japonsko na sklonku 18. století.

Šúsaku Endó opravdu umí čerpat z historických událostí. Fikce založená na skutečném příběhu, temná kniha o morální vině a zodpovědnosti za válečné zločiny. Chladné, vypočítavé postavy, z nichž každá má své vnitřní konflikty. Obžaloba války, která se tyčí nade vším. A nebyl by to Endó, kdyby nepoložil otázku víry. Pokud je to Bůh či náboženství, co lidem brání překročit tu pomyslnou hranici, co Japonci bez Boha?
(Ovšem nebude to jen záležitost Japonců, vzpomeňme na židovský masakr. Byl to Hitler, kdo jej nařídil, ale ve skutečnosti v táboře pomáhali "obyčejní" lidé. Démony lidstvo dokáže vyprodukovat opravdu snadno).

Brilantní, Philippe Claudel dobře nakládá. Lidská lhostejnost, zbabělost a pokrytectví, dokonalé podobenství o temných stránkách lidské povahy. Imaginární ostrov, bezejmenné postavy a vypravěč, který neúprosně předkládá fakta. Skvělý nadčasový příběh s chytlavě podmanivou atmosférou, který nepustí a nutí číst dál.