lukas0037
![Rozložíš paměť Rozložíš paměť](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538384/rozlozis-pamet-6643e7b2d9a35.png?v=1715726258)
Rozložíš paměť na mě nepůsobilo jako debut. Ta knížka prýští literárním sebevědomím (nebo jakousi pevností ruky), je dostatečně svébytná ve výrazu a rozhodně má co říct. Je to nakřáplá mozaika, kaleidoskop malosti mnohých lidí, tíhy naší minulosti, smutku. Připomínalo mi to impresionistický črty - jedna vzpomínka střídá druhou, světlo se zlomí, proud dostane novýho vypravěče nebo perspektivu a tak dál a dál.
Skvělý to bylo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Počkej na moře Počkej na moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503836/pockej-na-more-sfI-503836.png?v=1665748956)
Té knize by šlo pár věcí vytknout, ale musím říct, že jako celek působila velmi autenticky, poeticky, krásně, na čtení jsem se v druhé půlce už i těšil (v té první jsem si zvykal na to, že děj a jeho dávkování je fakt velmi pomalé).
Ve výsledku proto knihu hodnotím velmi pozitivně :) bavily mě literární a hudební odkazy, jazyk i melancholie toho všeho. Moc hezká, taková poctivá knížka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda](https://www.databazeknih.cz/img/books/9_/6/robert-langdon-sifra-mistra-leonard-ZyU-6.jpg?v=1423079300)
Takový Marvel mezi knihami: uteče to velmi rychle, ale za týden ani nevíte, že jste to četli.. :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Prsa a vajíčka Prsa a vajíčka](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446857/prsa-a-vajicka-rJb-446857.png?v=1624630047)
Nikdy jsem žádnou knížku nečetl tak dlouho jako tuhle. Prsa a vajíčka jsou totiž zpočátku tak nedějovým příběhem, že kdybyste přeskočili prvních 200 stran (z 530), vlastně by se nic nestalo. Do čtení jsem se musel nutit. Ležela mi na stole i týdny bez touhy ji otevřít.
Pak ale přišel zlom.
Vyprávění ve druhé půlce začalo odhalovat, o čem kniha vlastně je, a mě to konečně chytlo. Ač téma mateřství v mém životě nebude hrát roli, bylo zajímavý sledovat, čím vším si ženy musí procházet.
Napsat ale, že to je jen o plození dětí, by byla moc velká zkratka. Vlastně kniha pojednává spíš o ženství. O tom, co (ne)znamená být ženou. A vlastně mě napadlo, že tohle je skutečně velký “ženský román”, kde to označení poprvé nikdo nemůže ani v žertu myslet pejorativně.
Moc se mi líbily lyrický pasáže. Nádherný přirovnání. A klasická japonská nevzrušivost každodennosti. To mám tak rád na Murakamim a tady se to dělo (či nedělo?) taky. Takže ve výsledku hodnotím román velmi kladně. Což je ale fakt vzhledem k tomu podivnému začátku poloviční zázrak :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dům o tisíci patrech Dům o tisíci patrech](https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/9967/dum-o-tisici-patrech-lMj-9967.jpg?v=1450289266)
Výborná, napínavá, originální knížka. Jo, působí dnes trochu zastarale, ale to vůbec nevadí :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Utrpení knížete Sternenhocha Utrpení knížete Sternenhocha](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32538/utrpeni-knizete-sternenhocha-EZT-32538.jpg?v=1563822953)
Jedna z nejpodivnějších a zároveň nejlepších knih, co jsem kdy četl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zbabělci Zbabělci](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13051/danny-smiricky-zbabe-13051.jpg?v=1363218550)
Já tuhle knížku totálně protrpěl. Danny řekne: "Jdeme na patrolu a bude to nejspíš nuda." A co se stane? Dalších 40 stránek bude na patrole a bude to nuda... :)) Jako chápu význam té knihy pro dějiny literatury, ale rozhodně ji nikdy nechci znovu už číst a vlastně bych ji ani nikomu nedoporučil.. :)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Papírové domky Papírové domky](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499295/papirove-domky-gtX-499295.png?v=1662736751)
Tahle knížka ve mně doznívá od doby, co jsem ji dočetl. Nadchl mě krásně poetický jazyk, spousta krásných přirovnání a metafor. Příběh samotný svou pravou tvář odhaluje postupně a je to tak trochu metoda ledovce: vidíte jen špičku, ale tušíte, že velká část sdělení je hluboko pod povrchem. A že bolí. Skvělý text. Doporučuji
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Boží duha Boží duha](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35433/bozi-duha-35433.jpg?v=1272482860)
To nižší hodnocení mě překvapuje, jelikož mě kniha kdysi uhranula. Básnický jazyk, atmosféra, příběh.. nezapomenutelný zážitek.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Baby Jane Baby Jane](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217392/baby-jane-GPz-217392.jpg?v=1410199609)
Pěkná knížka, pěkný příběh. Po pár letech od přečtení ale mám pocit, že ve mňe kniha nic nezanechala. Určitě budu ale ve čtení Sofi Oksanen pokračovat.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jezero Jezero](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295435/jezero-sCF-295435.jpg?v=1463731419)
Fantastická kniha. Bavila mě ta surovost i zdánlivá jednoduchost příběhu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Kronika ptáčka na klíček (I.–III.)](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211356/kronika-ptacka-na-klicek-9sm-211356.jpg?v=1411153509)
Můj nejoblíbenější Murakami. Naprosto mě ta kniha, její nálada i příběh pohltily. Až mi bylo líto, že nemá víc stran.