lusila lusila komentáře u knih

Čarodejník / Denník / Útek do samoty / S tichým súhlasom Čarodejník / Denník / Útek do samoty / S tichým súhlasom Wilbur Smith

Dobré čítanie, najviac sa mi páčil S tichým súhlasom

24.02.2021 4 z 5

Antropocén: Projekt Oáza Antropocén: Projekt Oáza Viktória Laurent Škrabalová

(SPOILER) "Planéta nepotrebuje ľudstvo. Ľudstvo potrebuje planétu!"

Po prírodnej kataklyzme sa ľudia rozdelili. Podľa dôležitosti v spoločnosti osídlili jednotlivé pod-poschodia 40 v oceánoch, na súši zostali Suchozemci, ktorí sa nechceli podrobiť pravidlám a niektorí , zväčša starší ľudia, sa rozhodli dobrovoľne odísť a svoju energiu z tela venovať budovaniu novej spoločnosti.
Manu, platformový inžinier a biologička Lena so synom Nikom obývajú komfortné poschodie pod-poschodia. Majú za úlohu vybudovať Oázu na súši, kde by sa mohli posadiť stromy a iné rastliny tak , aby prežili. Ľudstvo totiž živia ochutené morské riasy.
" Škoda, že jablko nebolo mojím obľúbeným ovocím," smutne sa pousmiala, neviem si spomenúť na jeho chuť. ,Môžem ti však potvrdiť, že náš vedúci je naveky poznačený . Mal možnosť ochutnať plod jablone v techskleníku jednej vzdialenej platformy." Položila pred neho porciu večere. Pre seba vytiahla zo skrine kapsulu zeleninovej omelety.
Zvedavý Niko, ktorému učarovala encyklopédia zvierat sa vydáva na zakázané územie v sprievode Izy, dcéry rebelov.
Jeho otec pri hľadaní vhodného miesta pre Oázu stratil kontakt s platformou. Manu objaví sad ovocných stromov a s úžasom sleduje, že to, čo platformoví ľudia dlho plánovali, je už skutočnosťou. Sad však napadla neznáma choroba a stromy umierajú. Podarí sa ich zachrániť?
"Príroda sa progresívne vytrácala, vyparovala ako voda na rozhorúčenom piesku. Nik nepočul jej krik. Ešte aj stromy, ktoré sa miazgopotne snažili udržať pri živote, dusil smilax drsný. Svinstvo! Doprial si ďalší hlt a poškriabal sa vo vlasoch. Na nahý povrch stola padol z koruny jaseňa drobučký mravec. Leon ho chytil medzi prsty a zadíval sa na neho."
Postapokalyptický román Antropocén Projekt Oáza nemá iba jednu hlavnú postavu. Postupne sledujeme život veterinára Antona, novinára Leona, Manu a Leny a ďalších postáv. Každá z nich ,okrem predošlého spôsobu života, niekoho dôležitého stratila/ matku, ženu, dieťa/. Ale každý z nich má v sebe vieru, že sa dá vybudovať lepší svet pre všetkých. Román poukazuje na dôležitosť ochrany Zeme , kým je ešte čas. Zároveň pripomína, že ľudstvo tak ako v minulosti, teraz, aj v budúcnosti môže byť v dôsledku spoločenského postavenia, viery/ nielen náboženskej/ a iných kritérií, rozdelené.
Po dočítaní tejto knihy som mala chuť rozbehnúť sa k prvému stromu a objať ho. Aj obyčajná prechádzka a jablkový koláč môže byť pokladom.

23.02.2021 3 z 5

Kavky / Psychoanalytik / Padlý anděl / Město kostí Kavky / Psychoanalytik / Padlý anděl / Město kostí Ken Follett

Každý román som prečítala so záujmom, najviac sa mi páčil Psychoanalytik.

19.02.2021 4 z 5

Dajte si znak pokoja Dajte si znak pokoja Ján Polomčák

(SPOILER) " Ľudia si vyznávajú lásku rôznym spôsobom. Prečo by sme si my nemohli knihou"povie veselo a s úsmevom mi pozrie do tváre.

Novinka vydavateľstva Enribook je romantický príbeh Jána a Natálie.
Študentka Natália si privyrába v obchode a každú voľnú chvíľu trávi v kostole. Tam spoznáva sympatického, no nesmelého Jána, ktorý jej vstúpi do života.
"Pri státí a kľačaní som telo nenápadne nakláňala za ľudí, , aby ma nevidel. Takto som prežila pár nekonečných dní, počas ktorých som zabúdala , kvôli komu chodím do kostola."
Dvadsaťročná dievčina spoznáva prvé dotyky lásky, po ktorej jej zostanú kresby a živá pripomienka. Nádejou na úplnú rodinu je podnikateľ Peter a tak sa podvolí naliehaniu matky a súhlasí so svadbou. Ján , nevedomý si svojej atraktivity, zatiaľ priťahuje pozornosť Eriky, ktorá sa rozhodne stoj čo stoj za neho vydať.
"Prepáč, ale ja potrebujem čas. Dnes zostanem sám."Odpíše. Nahliadne cez okno, jej auto tam stále stojí. "Pre teba všetko, kocúrik. V nedeľu ma prídeš požiadať o ruku, máš na to týždeň." Auto sa pohne, ulica zostane prázdna. Zaspať sa mu podarí až nadránom.
Tak ako iné romantické romány, tak aj kniha Dajte si znak pokoja , sa sústreďuje na citové prežívania postáv a charakter je tak neúplný. Autor podrobne opisuje výzor postáv, takže čitateľky nemusia dávať priestor fantázii.
Postava Eriky ma pobavila, postava matky, Natálie a jej sestry konajú a komunikujú dosť protichodne / napr. Natália bez nejakého vážneho dôvodu odíde a neozve sa Jánovi, neskôr mu vyčíta, že ju opustil/
Páči sa mi, že obálka vystihuje obsah príbehu. Páči sa mi aj záver knihy. Aj napriek niektorým nedostatkom, je to milý príbeh, ktorý si môžu prečítať skôr čitateľky, ktoré vyhľadávajú romantické knihy. Tie skôr narodené si zaspomínajú na prvé lásky a mladšie sa môžu stotožniť s hlavnou hrdinkou.

04.02.2021 3 z 5

Emília- únik do života Emília- únik do života Margita Orima

Na pozadí rôznych historických udalostí /1. a 2. svetová vojna, august 1968/ vyrozprávané osudy, lásky, straty obyčajných žien a dievčat.

25.01.2021 4 z 5

Rodinný album Rodinný album Gabriel Németh

Príjemné básne o živote.

22.01.2021 4 z 5

Včelár z Aleppa Včelár z Aleppa Christy Lefteri

" ... v lete roku 2016 a potom znova v roku 2017 som sa ocitla v Aténach, kde som pracovala ako dobrovoľníčka v utečeneckom centre. Začala som si uvedomovať, že ľudia chcú svoje príbehy vyrozprávať, hoci im v tom bránia jazykové bariéry, chcú, aby ľudia počuli a videli, čím si prešli. Vrátila som sa do Londýna v nádeji, že spomienky na hrôzy, ktoré som videla a počula, vyblednú, no nestalo sa tak. A preto som sa rozhodla , že napíšem román a vyrozprávam v ňom príbehy týchto detí, týchto rodín. " / Christy Lefteri/
Ak vidím na obálke nápis ...bestseller, som už ostražitá, lebo nie každa takto označená kniha ma nadchla. V tomto prípade / a ide o naozaj krásnu obálku/ to však neplatí. Surovosť sveta sa mieša s poetickým videním a spomienkami na minulosť. Nie je vôbec potrebné zamýšľať sa, ktoré príbehy sú pravdivé, najlepšie je nechať sa unášať príbehom. Na konci budete vďační za to, kde žijete.

13.01.2021 5 z 5

Vlk Vlk František Kozmon

Tak toto sa mi páčilo tak, ako prvá časť série, aj keď som totožnosť záhadného "pomstiteľa" správne predpokladala.

07.01.2021 4 z 5

Kukučka Kukučka František Kozmon

Dosť zdlhavé vyšetrovanie zvláštného krvavého zločinu, na druhej strane ma bavilo sledovať vývoj vyšetrovacieho tímu.

01.01.2021 3 z 5

Marakéš. Šicke me naše! Marakéš. Šicke me naše! Václav Pankovčín

Tak od srdca som sa nezasmiala už dlho. Vtipné situácie, niektoré pretkané magickým realizmom , zvláštne, no uveriteľné postavy a tie mená... V každej dedine je nejaká"baba Peťova" , či "pan Salamaha". Ja si tiež spomínam na pár svojských ľudí z prázdnin u deda, neďaleko Marakéša.

29.12.2020 5 z 5

Medzi falošnými náhrobkami Medzi falošnými náhrobkami Alica Bartková

Román s detektívnou zápletkou, celkom zaujímavé charaktery postáv, len kombinácia slangových slov a slov, ktoré dnes nájdeme v klasickej literatúre pôsobí čudne.

29.12.2020 3 z 5

Kvietok Kvietok Alica Bartková

29.12.2020 3 z 5

Obhliadka bytu Obhliadka bytu Fredrik Backman

Neviem.... mňa to nebavilo. Ako keď niekto čaká dobrú komédiu a pustia paródiu.

23.12.2020 2 z 5

Temné zákutia srdca Temné zákutia srdca Françoise Sagan (p)

Neviem, niečo mi tam stále chýbalo, nejaká hĺbka,je to také pohodové čítanie skôr pre staršie dámy.

15.12.2020 4 z 5

Zápisník pravdy Zápisník pravdy Clare Pooley

(SPOILER) Hľadala som niečo oddychové, no nie romantické za každú cenu a nejaký zaujímavý príbeh s uveriteľnými viacfarebnými charaktermi postáv. Anotácia sľubovala celkom príjemný príbeh a tak som si pri káve chcela prečítať dve-tri kapitoly. Skončilo sa to tak, že čítaním som strávila celé popoludnie a večer, kým som ju nedočítala.
Anglická autorka, ktorá má úspešný blog a bez príkras uverejňovala svoj boj s alkoholom, nemôže mať čiernobiele videnie.
Je možné hovoriť každému pravdu? Je rozdiel, či je pravda hovorená, alebo napísaná? Niekedy sa zdá, že si ju môžeme prikrášliť a nič sa nestane. Ale je to v skutočnosti tak?
Julian Jessop, bývalý uznávaný maliar, v starobe žije sám a iba so svojimi spomienkami a vecami z mladosti. Jedného dňa, keď už osamelosť nemôže zniesť, napíše svoje myšlienky do zápisníka, ktorý nechá v malej kaviarni. Monica, majiteľka útulnej malej kaviarne má rada poriadok a cíti, že po tridsiatke jej už veľa času nezostáva na založenie rodiny. Ale je to naozaj to, čo chce, alebo je to len očakávanie iných? Keď nájde zápisník, najprv sa pokúsi vrátiť ho majiteľovi, ale potom dostane nápad , ktorým chce osamelého maliara vrátiť späť medzi ľudí. Každá z postáv na prvý pohľad nemôže byť osamelá, no práve to a aj boj s menšími, či väčšími závislosťami spája všetkých. Závislý Hazard, na prvý pohľad dokonalá matka a manželka Alice, vždy zvedavá pani Lizzie, či sympatický dobrák Riley, ich cesty sa na chvíľu skrížia, aby sa neskôr rozdelili a zistili, kým vlastne sú.

15.12.2020 5 z 5

Posledný let Posledný let Charlotte McConaghy

(SPOILER) " Zvieratá sa naučili prežiť čokoľvek okrem nás."

V budúcnosti väčšina druhov zvierat vymrela. Kde-tu sa zjaví osamelý jedinec a posledné kusy voľnožijúcich cicavcov živorí vo vybudovaných výbehoch. Stratili sa vtáky, strácajú sa morské živočíchy. Mladá žena po tridsiatke s falošným pasom vo vrecku musí presvedčiť kapitána Ennisa, aby ju vzal na palubu svojej lode. On sa chystá na posledný lov rýb, ona sa snaží vystopovať zimovisko posledného kŕdľa rybárov. Franny však ukrýva tajomstvá, ktoré posádka nesmie vedieť. Z tej plavby sa už nechce vrátiť.
"Členovia posádky sa pri mne striedali, nosili mi jedlo, zakaždým si so mnou chvíľu posedeli a pýtali sa ma na vtáky. Ako vedia, kam majú ísť? Prečo letia tak ďaleko? Prečo sú posledné, a ako to, že práve tieto mali viac šťastia? Nepoznám odpovede, no snažím sa ako viem. Aj tak nezáleží na tom, čo im poviem-v skutočnosti si chcú len pripomenúť, aké to je, milovať iné tvory než ľudí."
Plavba sa zdá byť úspešná a tichá zvláštna žena píšuca listy, ktoré neodosiela, zaujme celú posádku. Je vydatá? " Nepoviem mu, že ma to všetko znervózňuje. Nepoviem mu, že keď sa dnes večer snažím zaspať, steny sa zmenšujú, padá na mňa strop, mám chuť vykopnúť dvere či rozbiť okno a vypadnúť z tohto bytu, z tohto mesta aj z tejto poodiatej krajiny. Nič mu nepoviem, iba si priviažem zápästia k stĺpikom postele, aby som v spánku nezaškrtila manžela."
Keď sa Franny párkrát ocitne v nebezpečenstve života, všetci si myslia, že ide o náhodu. No keď loď zakotví doplniť si zásoby, Franny sa dostane do konfliktu s miestnym ochranárom a v sebaobrane vytiahne nôž. Kým posádka urýchlene opúšťa bez dovolenia prístav, kapitán zisťuje, že na palube má ženu obvinenú z dvojnásobnej vraždy, ktorá porušila podmienku...
Poetický a zároveň realistický príbeh nielen o prírode, ale aj o démonoch v duši a nádeji, ktorá je v živote človeka tak potrebná.

14.12.2020 5 z 5

Holandský dom Holandský dom Ann Patchett

(SPOILER) "Bol to portrét mojej sestry,visel presne tam, kde vždy. Maeve mala desať rokov,lesklé čierne vlasy jej splývali na plecia červeného kabáta, na pozadí tapety v observatóriu, ladné imaginárne lastovičky poletujúce okolo ružových ruží. Tmavomodré oči jej žiarili. Každý, kto sa pozrel na ten obraz, nepochybne uvažoval, čo sa z nej stlo. Bola krásne dieťa a mala pred sebou celý svet obsypaný hviezdami."
Čarovný , no zároveň realistický príbeh rodiny, ktorá si kúpila atypický dom na predmestí Filadelfie.Danny /rozprávač príbehu/ a jeho staršia sestra majú blízky súrodenecký vzťah, ktorý sa viac prehĺbi, keď ich opustí matka. Dom vzbudzuje u každého iné pocity: pocit domova, nenávisť,obdiv i závisť a práve tá privedie do ich životov Andreu , ktorá sa snaží získať dom za akúkoľvek cenu. Keď sa s ňou ich otec ožení, privedie si so sebou svoje dve dcéry a Danny a Maeve sa ocitnú na okraji záujmu ich otca. Nečakaná smrť otca pripraví oboch súrodencov o domov.
"Človeku sa párkrát za život stane, že vyskočí a minulosť, na ktorej stál, sa kamsi vytratí, no budúcnosť, na ktorú by mal dopadnúť, ešte nejestvuje, a tak na okamih zavisne niekde, kde nikoho a nič nepozná, dokonca ani sám seba. V tú zimu, keď ma Maeve na svojom Oldsmobile viezla do Connecticutu, preciťoval som prítomnosť až neznesiteľne intenzívne. Maeve sa toho auta chcela pôvodne zbaviť, ale z minulosti nám toho ostalo žalostne málo."
Krásna obálka a je sympatické, že odráža kúsok z príbehu. Životné osudy oboch súrodencov, ich matky a nakoniec druhej manželky otca je čitateľský zážitok.

14.12.2020 5 z 5

Príbeh o Áste Príbeh o Áste Jón Kalman Stefánsson

(SPOILER) ...pravda srdca sa nie vždy zhoduje s pravdou sveta. Preto je život nepochopiteľný. To je tá bolesť. To je ten žiaľ. Sila, vďaka ktorej žiarime."

06.12.2020 5 z 5

Potkan Potkan František Kozmon

Zaujímavý prípad a konečne iný typ vyšetrovateľa, mladý, bez záväzkov, príťažlivý.

30.11.2020 4 z 5

Rosnička Rosnička František Kozmon

Táto časť je vhodná na dovolenku, ležérne a zdĺhavé , napriek tomu som bola zvedavá , kam sa vyšetrovateľ Wolf posunie.

30.11.2020 3 z 5