lusila komentáře u knih
(SPOILER) K niektorým knihám sa dostávam úplnou náhodou. Do čitateľskej výzvy som potrebovala knihu afrického autora a práve tento inšpiratívny debut nigerijskej autorky mali v knižnici.
"Otec sa so mnou o tom, ako miloval moju matku, rozprával len niekoľkokrát a vždy to ukončil slovami: Yejide, láska je skúška."
Moderne zmýšľajúca, úprimná Yejide sa na univerzite zoznámi s Akinom. On vie, že ona neverí v rituály a mágiu, neuznáva mnohoženstvo a chce mať aj svoj vlastný príjem. Ona si myslí, že Akina dobre pozná...
Jedného dňa sa pred dverami ich domu objavia príbuzní, ktorí nie sú spokojní s bezdetným manželstvom svojho syna a privedú mu druhú ženu.
Yejide a Akin vedia, že ak chcú zostať spolu, musia za každú cenu splodiť dieťa.
Na pozadí búrlivých politických udalostí / vojenská diktatúra/ sa odohráva zápas medzi tradíciou a moderným vnímaním vzťahu muža a ženy.
Ak sa však prekročia určité hranice, utrpeniu sa už nebude dať zabrániť a veci, ktoré sa stanú, musia zostať nevypovedané...
Aj napriek rôznym škálam emócií/ vášeň, nenávisť, zlosť, smútok/, ktoré z príbehu sálajú , kniha sa číta ľahko, zaujme od prvej strany a nepôsobí depresívne.
(SPOILER) To je tak depresívna kniha... ale na druhej strane veľmi dobre napísaná. Jedná sa o fikciu, nielen čo sa postáv týka / obec Blatné je na západnom Slovensku , tiež zápasili a zápasia so záplavami, ale nie z Laborca, autor pravdepodobne opisuje istú udalosť, ktorá zasiahla obce v okolí Laborca, pravdepodobne sa jedná o obec Senné/
Ako sám píše: ...Navíc jsme si v poslední době zvykli čekat nebo dokonce žádat od psaného slova aspoň malou míru potutelné adresnosti. Neusiloval jsem o nic takového a ze všeho nejméně bych si přál, aby se někdo pokoušel za těmito příběhy objevovat skutečné události a za hrdiny jejich živé předlohy."
(SPOILER) " Vyšetrovacie stredisko na hore Sung sa mohlo pochváliť tým, že dokázalo zlomiť aj tých najtvrdších zločincov. Keď sa nezvládnuteľný podozrivý vymkol úradom spod kontroly, poslali ho na horu Sung, kde robotu za nich odviedli samotní väzni. Mučením."
Ťažko hodnotiť túto knihu, čo ma však prekvapilo, je to, že čínsky básnik poznal tvorbu Júliusa Fučíka a Milana Kunderu . A že niektoré väzenské cely boli navrhnuté podľa príkladu Československých väzníc.
Pre mňa fascinujúco napísaný príbeh. Ako Anglický pacient a Divisadero.
Výborné. Napätie, príbeh, všetko. Prečítam si aj ďalšie knihy autora.
Priznám sa, že spočiatku ma zmiatla obálka. Myslela som si, že pôjde viac o romantický ako historický román. Opak je však pravdou. Autorka si dala záležať a zozbierala všetky dostupné informácie. Teším sa tretí diel.
(SPOILER) " Ale ja viem, že vlky to neboli, to by neurobili, neútočia na ľudí. Niekto Stuarta Burnsa zabil a nechal ho tu. A ten niekto buď chcel, aby Stuart zomrel, alebo chcel, aby si to odniesli vlky. Rozhodnem sa spraviť niečo veľmi zlé. V skutočnosti však nemám inú možnosť. Zakopem jeho telo."
Keď Inti Flynnová prichádza do Škótska ako vedúca tímu biológov aby vypustili štrnásť dospelých vlkov do voľnej prírody, neprichádza sama.
V odľahlom dome spolu s ňou býva aj jej sestra dvojča Aggie. Po traume, ktorej bola svedkom aj Inti, nevychádza z domu aso sestrou komunikuje svojským spôsobom.
Inti sa celou svojou bytosťou snaží presvedčiť farmárov a obyvateľov usadlosti, že vlky nepredstavujú pre ľudí žiadnu hrozbu. Všetko sa však zmení smrťou Stuarta, násilníka a pijana a Inti musí zrazu čeliť nenávisti a podozreniam.Preto sa rozhodne pátrať po vinníkovi sama. Netuší, že pravda je taká , že otrasie všetkým, v čo doposiaľ verila.
Jedinečne vyrozprávaný príbeh o vlkoch, predsudkoch nielen voči divo žijúcim zveratám, ale aj o vnútornej sile a odhodlaní bojovať s divým zvieraťom v každom z nás.
Dobrodružstvo v praktickom formáte na dovolenku. Pripomenul mi príbehy z edície Stopy.
Kniha zachránená pred vyhodením. Ani som netušila, že v sebe skrýva taký dobrý príbeh.
Aj napriek vážnej téme, citlivo a láskavo napísaný príbeh.
(SPOILER) Zo začiatku ma to vážne bavilo, páčilo sa mi, že jednotlivé postavy sú tak rozdielne a celý čas som si kládla otázku, čo sa vlastne stalo. Po nútenom pristátí druhého lietadla v hangári, to však skĺzlo do nudného deja-stretnutia dvojníkov- nuda, čakala som niečo originálnejšieho. Záver ma nijako neprekvapil. Škoda.
Prvé zoznámenie s autorkou. Ponurý príbeh / aj počasie/ celkom zaujal. V minulosti sa diali v takýchto zariadeniach ohavnejšie veci ako znásilnenie, preto mi téma nepripadala zvláštna.
Známe aj menej známe /pre mňa/ ženy z histórie, ktoré v mene lásky, či v túžbe po moci neváhali vraždiť. Napísané formou krátkych príbehov.
Páčilo sa mi, že kniha je venovaná dvom neznámym ženám, ktoré boli zavraždené/ktovie, možno mali niečo s odbojom/ Miestami naivné, ale každopádne to bol skvelý príbeh.
Ťažké čítanie, ale mal by si ju prečítať každý...
Zaujala od prvej strany po poslednú. "Okradnúť zlodeja je trestný čin, ale nie hriech."
Táto kniha je čarovný debut autorky, ktorá zároveň spieva /jej piesne sú krásne/ a aj maľuje. Zrejme preto vytvorila príbeh, ktorý sa podobá obrazu impresionistu. Zblízka môže pre niekoho znamenať chaos, no stačí nájsť správnu vzdialenosť a rozvinie sa osobitý život postáv troch generácií jednej rodiny. Hudbou a poéziou očarený Hannibal sa zaľúbi do svojráznej Varinky. Tá má svoju životnú filozofiu: Ignoruj to h....Ich dcéra Eva a jej dvojčatá , ktoré sú rozdielne ako deň a noc, škaredý pes-najdúch Igor, sused Hrobár a jeho rodina... všetkých spája hľadanie dokonalosti- lásky. Je ukrytá na stránkach Starého zákona a volá sa pieseň piesní. Existuje však taká dokonalosť? A je vôbec potrebné nejakú dokonalosť hľadať? Myslím, že mám ďalšiu obľúbenú autorku.
Autor je fotograf a hudobník, rád cestuje a nosí traky . Tak mám pocit, že do každej knihy, ktorú napísal, vložil aj kúsok seba. Aj tento príbeh je krásny, aj keď iným spôsobom ako Madisonské mosty.