Luteka komentáře u knih
Zajímavá knížka. Styl psaní autorky se mi hodně líbí, její knížky jsou velmi čtivé. Zuzanich dech se mi líbil asi nejvíce, poté Němci a Doupě se tedy řadí na příčku třetí, ale určitě stojí za přečtení. Různé pohledy žen (a můžů) na svět, na samotu, na život, smrt a rodinné vztahy.
Krásně zpracovaná a na datech založená kniha o feminismu v ČR (a i ve světě) i pro lidi, které toto téma zajímá jen okrajově. Za mě povinné čtení pro všechny, už jí půjčuji všem co znám :)
Nádherně napsáno. Určitě na tom má vliv i překlad, který se moc povedl. Příběh je to bez debaty silný, klidně bych věřila, že to takto opravdu bylo. Moc mě bavila nejednoznačnost všech postav, důraz na lásku všech forem a čas a příběhy se krásně prolínali. Určitě si knížku přečtu znovu.
Neuvěřitelné silný příběh zasazený do historických událostí, o kterých se u nás nemluví/nemluvilo. Jsme moc ráda, že si autorka tento příběh vybrala, nastudovala a zpracovala takto čtivou formou.
Extrémně zajímavé téma výborně zpracované. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout ani na chvilku. Doporučuji do jakéhokoliv počasí, jelikož na tento skvost je čas vždy :)
Miluji, když je na knize vidět práce autorky. A zde ta veškerá práce a příprava vykrystalizovala v naprosto vynikající knížku, která obsahuje jak unikátní historický podklad, tak velmi čtivý příběh a realistické postavy se vším hezkým a zlým, co k lidem patří. Navíc musím vyzdvihnout roli žen v příběhu, kdy konečně hrály hlavní roli a autorka zpracovala jejich osudy, které byly hybatelem změn. Mám velikou radost, že máme více a více českých autorek, které znázorňují ženy, jaké opravdu jsou.
Moje druhá knížka od Jakuby Katalpy a téměř stejně dobrá. Možná lehce čtivější než Zuzanin dech, kde jsem si chvilku zvykala na zvláštní (ale skvělý) způsob psaní.
Po zhlédnutí seriálu jsem okusila i knihu a musím přiznat, že mě fascinovala více. Velmi mě bavil historický kontext a reálie. Kniha je velmi čtivě napsána, téměř jsem se nemohla odrthnout. Ideální na jarní slunné dny, kdy okolo voní pučící květiny :)
*Čteno v ENG
Náročná knížka se zajímavým příběhem, plná uvěřitelných lidských emocí, neobvyklého způsobu života, těžkého životního osudu a naděje. Oceňuji prolínaní historie s případem, příběh to posouvá o úroveň výš. Doporučuji spíše do sychravého počasí k čaji/kávě než do slunného dne :)
*Čtěno v ENG
Příjemný a lehce přehnaný romantický příběh, který obsahuje všechna romantická klišé, ale naštěstí i velmi sympatickou hlavní protagonistku, která pro sarkasmus a ironii nechodí daleko. Ocenila jsem i lehce feministké podtóny. Jako letní nenáročná knížka je to ideální :)
Neuvěřitelné čtivá a krásně napsaná kniha o těžkém tématu, které ovšem nehraje prim příběhu, spíše je kniha o následcích traumatu a jak se s tím Sára vyrovnává. Za mě je to velmi uvěřitelně popsané a stylisticky bezchybné.
Velmi průměrná kniha. Příběh je zajímavý, ovšem stylisticky je to velmi slabé a celé to jen tak klouže po povrchu. Autor se asi pokoušel o kroniku vesnice, podobně jako Karin Ledecká v Šikmém kostelu, ovšem neuměl lidsky vykreslit postavy a tak to zůstalo spíše jen na povrchním dobovém vyprávnění.