m.valova komentáře u knih
Neuvěřitelně poutavý příběh..neustále mi v hlavě vyvstává myšlenka,jestli může někdo jako Anna vůbec existovat ..tolik síly,lásky,ochoty a bolesti a přitom neuvěřitelně lidská a nezanevře na život i když jí stále osud nakládá rány a přitom tak mladá a křehká.. v podstatě holčička.Heřmánkové údolí a hlavně Annu a její sílu si nesmazatelně ponesu v srdci
Nádherný,smutný a dojemný příběh..snad se šťastným koncem,kdybych mohla dám i více hvězd..nadchl mě a zaujal ještě o level více jako Hana.Život se s nikým nemazlí,jednou jsi dole a jednou nahoře,těžkou soudit a odsuzovat...Běla i Bohdana mi svým chováním a vzájemnou láskou a porozumněním i oddaností přirostly k srdci a zanechaly v něm hlubokou stopu.A Svatopluk..vlastně také..Doporučuji.
Víc než příběh který se v knize odehrával mě upoutal popis,krajiny přírody a vůbec celé Jelení Hory včetně,poněkud zvláštních obyvatel této vesničky.Zápletka byla zajímavá a rozuzlení poněkud nečekané,ale jako celek se mi to líbilo.. určitě bych se tam jednou ráda podívala připadalo mi to jako někde na konci světa v přírodě a klidu a to mě moc láká.
Další případ detektiva Bergmana a jeho
mladší kolegyně Sedlákové,tentokrát z maličké jihočeské vesničky,ale i v takto málem počtu obyvatel se najdou různí lidé s problémy a starostmi.Občas jsem dokonce měla problém si postavy zapamatovat,ale jinak se mi kniha líbila a jsem ráda za naše české tvůrce a těším se na další příběhy a ráda poznávám i různé zákoutí a místa naší zemičky.
Gazely mě prostě bavily,super oddechovka,typický Hartl,ale člověk u toho vypne a navíc se v tom každý tak trochu najde.Všichni pochybujeme,řešíme každodenní rutinní starosti a i ty radosti.Důležité je,abychom v životě měli někoho o koho se můžeme opřít a komu věříme..tak jako Gazely mají jedna druhou..
Carl,Asad a Rose,zajímavá různorodá trojka se kterou se člověk nenudí.Co se týče tohoto případu,tak musím říct,že mi nebylo moc dobře.Když si představím v jakém žijeme světě,kolik hrůz a zvěrstev lidstvo napáchalo a dodnes se tak děje a jak si hromada lidí stále myslí,že jsou něco víc než ostatní,je mi špatně a je to hrozný pocit.
Konec byl pro mě překvapivý a nečekala jsem ,že nás linka s Nete ještě může překvapit.
Určitě si nenechám ujít další díly této skvělé série.
Co dodat k této knize? Snad jen díky,že můžu žít v této naší malé republice s jejími klady i zápory, protože vždycky může být hůř.
Silné lidské osudy lidí,kteří se narodili v KLDR a obdiv k nim,že dokázali z toho pekla odejít.
Zajímavý úhel pohledu na život,i kdybychom jich prožili stovky a tisíce,v každém bude něco lepší a něco horší a člověk vlastně nikdy nebude spokojený,možná se poučí z chyb předchozích,ale zase dělá jiné.A tak se snažme žít ten který momentálně máme co nejlépe jak umíme,važme si ho a snad bude naplněný a šťastný i přes facky a kopance a bolesti,které bohužel někdy přináší.
Srdcovka Erika opět nezklamala...ano konec byl rychlejší na to jak se případ poměrně dlouho vlekl,ale jsem spokojená a budu se těšit na další setkání.
Další kousek s Kate a Tristanem a zase jsme o kousek blíž k tomu je mít ještě radši.Četlo se mi velmi dobře i když se mi občas pletly jména zmizelých postav.Vraha jsem tak trošku odhadla,ale úplně jsem to nedokázala odhalit.Těším se moc na další díly ať s Kate nebo i další hrdinkou Bryndzových knih Erikou.
Super počtení,prostě mi to sedlo asi i pro to,že je to blízko a znám okolí.Škoda že je to zatím poslední kniha s Bergmannem a jeho skvělou kolegyní,moc se mi líbí,že každý díl byl zasazen do určité části republiky a poznala jsem tak i různé krásy a kouty vlasti.
Jako vždy,napínavé,mělo to spád a hlavně,zase jsme poznali Kim trošku blíže.Penn do týmu zapadl a Alison byla taky nakonec fajn.Vraha u této série většinou neodhadnu,vždy to vypadá že to je půlka podezřelých a pak cvak a je to.Doufám jen,že autorka má ještě spoustu nápadů,zatím drží laťku hodně vysoko a nerada bych se s partou loučila.
V podstatě geniálně propojeno,má to sílu,lidskost a určitě je to téma do dnešní nelehké doby s odlehčením a humorem.V hlavě mi bude rezonovat ještě dlouho a budu se nad jednotlivými postavami zamýšlet a nad určitými situacemi pousmívat.
Sympatická dvojice detektivů,opět série tak jak to mám ráda.Motiv vražd jsem neuhádla ani náhodou,vraha jsem si v určité části tak trochu tipla,ale tápala jsem až do konce a v epilogu..takové trošku překvapení na závěr.Co dodat vypadá to,že mám další oblíbené detektivy ve sbírce a těším se na jejich vývin.
První polovina se mi zdála taková rozvolněná,ale i tak jsem se úplně viděla v Beskydské přírodě ať už v zimě či létě.Většina obyvatel mi připadala zvláštní a vlastně mi nejvíc sympatická byla naše vyšetřovací dvojice.Oceňuji že příběh není brutální a plný krve a je to taková příjemná detektivka zasazená do krásné přírody a to se mi u této spisovatelky moc líbí,díky ní už jsem v duchu procestovala mnoho krásných míst.
Názory na knihy jsou různé,ano příběhy s Davidem Rakerem jsou zlouhavější,složitější a občas mám problém si pamatovat všechna jména.Popisy metra a různých tras si člověk jako já nedokáže úplně stoprocentně představit,ale i přesto David začíná být srdcovka a hned po něm Colm.V tomto díle pátrá David po muži,který zmizí beze stopy v metru a rozhodně se při tom nenudí.Po přečtení mám pocit,že přece není možné ,aby byl svět plný psychopatů,násilníků a vrahů a přemýšlím,z čeho autoři čerpají,ale nynější doba spíše ukazuje,že možné je bohužel úplně všechno.Otevřenější konec mě překvapil,ale zase,aspoň budeme o to dychtivější po dalším díle.
Příběh Gumpa není vrcholem spisovatelského umění,ale zanechá stopu v srdci..a když jsem došla na konec knihy a viděla pravdivé osudy těchto němých tváří..bylo mi z některých lidí velmi smutno!
Vystihla jsem tento díl zrovna v období Velikonoc a jsem spokojená.Miluju tu potřeštěnou vesničku a chtěla bych se do ní podívat.Inspektor a jeho parta je fajn a s napětím jsem očekávala,jak to dopadne s tím kdo nejvíce škodí a jak to bude dál.Moc se těším na další díly a doufám,že časem nebude vyvražděna celá vesnice,byla by to škoda.
Smutný,emotivní a depresivní příběh... další z mnoha a mnoha rodin,opravdu nevím zda pro lidi,kteří taková zvěrstva přežili,bylo možné se z toho nějakým způsobem vůbec vzpamatovat.
Další skvělý díl,i když tentokrát byl docela dobře předvídatelný ,tak mu to na kvalitě neubralo.Skvělá parta detektivů a další posun jejich kariéře po revoluci.