m.valova komentáře u knih
Je to už pár let co kniha spatřila světlo světa a Gábina už je dnes úplně někde jinde.Těžko říct co všechno by nyní ponechala,co by opravila a hlavně ,jak by hovořila o bývalém manželovi.
Každopádně dokázala toho hodně a já jí přeju jen to nejlepší,na poli profesním i v osobním životě.
Eriku a její tým mám moc ráda, rozhodně mě nezklamal ani tento díl a čekám co ještě s touto postavou zažijeme a čím nás autor překvapí.
Další dny strávené s oblíbenými postavami s jejich radostmi,strastmi a další vraždou.Četlo se mi dobře a těším se na další zvraty a vývoj postav,mám takové tušení,že našim hrdinům dá ještě život pořádně zabrat .
Tak jsem se zase ujistila,že vždycky může být i hůř a že si vlastně nemám na co stěžovat.V Číně bych rozhodně nechtěla trávit ani dovolenou,natož tam dobrovolně žít a obdivuji urputnost a nasazení pana Etzlera, jeho život tam musel být opravdu pestrý a plný překvapení a to spíše negativního typu jak na psychiku tak i na fyzické zdraví.Těším se na další knihy,ale jestli někdy zvládnu sledovat i dokument si jistá nejsem.
Co dodat k této knize? Snad jen díky,že můžu žít v této naší malé republice s jejími klady i zápory, protože vždycky může být hůř.
Silné lidské osudy lidí,kteří se narodili v KLDR a obdiv k nim,že dokázali z toho pekla odejít.
Tak nevím jak začít,vyprávění je rozděleno do tří etap,linka která se točí kolem současné vraždy a kterou v podstatě vyšetřuje Gamache sám,mě nijak nenadchla,ovšem prolínání s tím co se stalo v minulosti a jak to pokročilo s Olivierem mě enormě zaujalo a toužila jsem stále pokračovat.Na konci jsem byla trochu šokovaná a i slzička mi ukápla.Nyní už se těším až bude tým pohromadě a bude opět vyšetřovat v oblíbené a tak trochu bláznivé vesničce.
Zajímavé čtení,formou rozhovoru o práci elitního vyšetřovatele vražd o jeho životních cestách a celkově zajímavém životě.Moc povedená kniha i seriály na nichž se podílel jak scénáristicky tak osobně během natáčení jako konzultant.
Jako vždy super čtení,skvělá parta a další vyřešená vražda aniž bych měla tušení kdo by mohl být vrah.
Super počtení,prostě mi to sedlo asi i pro to,že je to blízko a znám okolí.Škoda že je to zatím poslední kniha s Bergmannem a jeho skvělou kolegyní,moc se mi líbí,že každý díl byl zasazen do určité části republiky a poznala jsem tak i různé krásy a kouty vlasti.
Možná to bylo pomalé na rozjezd a slabší než předchozí díly,ale líbilo se mi to.A hodně silné mi přišlo to všechno kolem Rose a jak moc ji všichni kolegové z oddělení Q mají rádi a celkově jak se spojili a udělali pro ni co mohli ,aby jí dokázali pomoci.Její postava by mi určitě moc chyběla.
Tak jsem zůstala v šoku a stále nemůžu uvěřit směru,kterým se to všechno zvrtlo a budu doufat,že to všechno byl omyl a nebo že to v příštím dílu správně pochopím.
Tak to byla síla, tentokrát se teda naše parta detektivů potrápila,Bestie jim opravdu dala zabrat.Nastoupili nám nové postavy a já se moc těším na další díly s touto skvělou partou.
Zajímavý úhel pohledu na život,i kdybychom jich prožili stovky a tisíce,v každém bude něco lepší a něco horší a člověk vlastně nikdy nebude spokojený,možná se poučí z chyb předchozích,ale zase dělá jiné.A tak se snažme žít ten který momentálně máme co nejlépe jak umíme,važme si ho a snad bude naplněný a šťastný i přes facky a kopance a bolesti,které bohužel někdy přináší.
Další případ detektiva Bergmana a jeho
mladší kolegyně Sedlákové,tentokrát z maličké jihočeské vesničky,ale i v takto málem počtu obyvatel se najdou různí lidé s problémy a starostmi.Občas jsem dokonce měla problém si postavy zapamatovat,ale jinak se mi kniha líbila a jsem ráda za naše české tvůrce a těším se na další příběhy a ráda poznávám i různé zákoutí a místa naší zemičky.
Gazely mě prostě bavily,super oddechovka,typický Hartl,ale člověk u toho vypne a navíc se v tom každý tak trochu najde.Všichni pochybujeme,řešíme každodenní rutinní starosti a i ty radosti.Důležité je,abychom v životě měli někoho o koho se můžeme opřít a komu věříme..tak jako Gazely mají jedna druhou..
Krásná předmluva Marka Orca Váchy.Poslední kapitola o kamarádovi Kožichovi je silná,hluboká a dojemná určitě pro všechny kdo ho znali a znají i otce Petra.Určitě stojí za přečtení i pro čtenáře,který není úplně ve víře žijící nebo v Boha věřící.
Četlo se mi dobře,akorát mi tak nějak vadilo to prolínání s minulostí,měla jsem tak trochu zmatek v těch postavách.Občas mám pocit,že to tady opravdu bylo,je a stále bude jeden velký korupcí a mamonem propletený stát a ten kdo šlápne na kuří oko,dopadne tak,že v lepším případě drží jazyk za zuby a v tom horším skončí hodně špatně,ale spravedlnosti a uznání a pravdy se málokdo dočká.
Další povedená zápletka z budoucnosti a moderní technologie ve hře.Dallasová si jde urputně za svým a snaží se dokázat,že zdánlivě jasné sebevraždy jsou vraždy a najít viníka jí dá hodně úsilí,ale jako vždy se podaří,určité podezření na vraha jsem měla,ale opravdu až ke konci knihy.
Další zajímavá série na začátku,bývalý policista Mikuláš Syrový se nám pomalu představuje a zatím ze soukromí moc neukázal,ale snad se to časem ukáže.V prvním díle s bývalým parťákem Valim pátrají po únosci a chtějí se podělit o slíbenou odměnu..ovšem nic se nedá dopředu naplánovat a situace se mění každým dnem.
Mám tuto sérii strašně moc ráda,je to sice kniha na více stran,ale to nevadí,tentokrát mi akorát úplně nesedlo téma,všeobecně sekry,kulty atd.mě nebaví.Každopádně případ byl zdárně vyřešen a my se stále blížíme do nitra našich hrdinů a já se těším na pokračování.