Majký_ komentáře u knih
/AUDIOKNIHA/
Načtení panem Procházkou dělá knihu stravitelnější a poutavější (samozřejmě hlas pana Čtvrtlíka by byl absolutně bezkonkurenční, budiž mu země lehká...), ale zcela zakrýt nedostatky nedokáže ani on. Nevadí mi, když vyprávění neplyne chronologicky, ale tady je to skákání extrémní a nepřehledné. Pravděpodobně to byl záměr, sepsat tok myšlenek tak, jak přicházel a příliš jej neusměrňovat, ale mně osobně to nesedlo. Poslechu nelituji, ale vracet se ke knize nebudu. Malé varování pro citlivé posluchače - špatná výslovnost anglických názvů občas tahá za uši (např. ,,ba-ge-ly").
/AUDIOKNIHA/
S beletrií o holokaustu se roztrhl pytel a nezdá se, že by tento trend ustupoval - kdyby se všechny tyto knihy pohybovaly kvalitou v hladině podobné jako Zuzanin dech, bylo by to fajn. Příběh není zbytečně romantizovaný a přikrášlovaný, sluší mu i strohý, popisný styl.
/AUDIOKNIHA/
Mrzí mě, že musím kazit knize dobré hodnocení, ale nemohu jinak - výlet mimo oblíbené žánry v rámci knižní výzvy mě zavál k této historické červené knihovně. Teď se budu zase nějakou dobu držet v bezpečných vodách :) Nebýt audioverze, knihu bych pravděpodobně odložila o dost dříve, než se čtenář dostane k hlavní zápletce, což by byla škoda - příběh jako takový není špatný.
Mé první seznámení s autorkou a jejím specifickým stylem vyprávění bez použití přímé řeči. Zpočátku se mi zdálo, že postavy sledujeme příliš s odstupem, bez emocí, ale ukázalo se, že opak byl pravdou - mám dočteno už několik dní a pořád o příběhu přemýšlím. Moc se mi líbilo vykreslení sourozeneckého vztahu, kde cítíte, že i přes běžné hádky a nadávky mají mezi sebou ti dva silné pouto. Můžu jen doufat, že v osudech partnerů a později manželů se jednou nepoznám...
Když jsem tuto knihu četla poprvé, byla jsem jí naprosto uchvácená, nemohla jsem se odtrhnout. Nyní po druhém přečtení (s odstupem cca 4-5 let) přišlo částečné vystřízlivění, ale přesto si své kvality uchovává. Teď už ale nejspíš poputuje o dům dál.
Zajímavá kniha složená z krátkých epizodek, která zejména v první polovině nějak postrádá dynamiku. Myšlenka dobrá, zpracování mi ale tolik nesedlo. Děj knihy se sice má odehrávat v Praze, ale vůbec mi to tak nepřipadalo - ať už to bylo ,,nečeskými" popisy míst (ach ty bloky :)), postavami, nebo celkovým fantaskním laděním.
Příjemná oddechovka. První část knihy mě nadchla, sice jsem o pár let mladší než autorka, takže jsme po škole koukaly s kamarádkami spíš na Čarodějky než na Divokého anděla, ale jinak nostalgie zafungovala perfektně. Ve druhé části knihy se ukázalo, že jakmile se smaže toto kouzlo, samotná zápletka vlastně tolik nezaujme. Ale možná to byl autorčin záměr - vzpomínky máme vždycky tendenci vidět růžověji (ačkoli třeba Kryštofův osud byl dost nešťastný...).
Díky krátkým kapitolám a nelineárnímu vyprávění má děj rychlý spád, pocitově proto knize ubírá na objemu - doporučuji těm, kteří se obávají počtu stran, aby se nenechali odradit a do čtení se směle pustili. Autor zpočátku nasadil laťku velmi vysoko a ke konci už trochu ztrácel dech, závěr knihy by si zasloužil o něco více prostoru. Přesto jsem velmi spokojená, doporučuji a těším se na filmové zpracování.
Kniha podle mě přesně splňuje účel - pro ty, kteří se narodili po roce 1989 a neměli to štěstí na vyučujícího dějepisu, který by ve výkladu došel dál než ke druhé světové válce (a tento jev je velmi častý), bude sloužit jako čtivá, tak trochu jiná publikace k získání alespoň základního přehledu. Jako nejzajímavější hodnotím poslední část rozhovorů s pamětníky, škoda, že na ně nezbylo více prostoru. Také děkuji za zamyšlení na konci knihy, se kterým velmi souzním.
Bohužel mi kniha vůbec nesedla, četba mě nebavila a jsem ráda, že ji mám za sebou. Série Romantické útěky určitě nebude nic pro mě. Nemít knihu vybranou do letošní čtenářské výzvy, pravděpodobně ji odložím (což normálně nedělám). Ráda sáhnu po oddechovce, ale tenhle příběh je vyloženě jednoduchý, postrádá napětí a cokoliv, čím by čtenáře obohatil. Hvězdička vytažená z paty - za zajímavé recepty a navnadění na zimní sezónu.
Tvorbu autorky sleduji už delší dobu, zúčastnila jsem se i jedné z besed (a nehodlám zůstat u jedné), tušila jsem tedy, co od knihy čekat. Za mě spokojenost a budu doufat v pokračování zaměřené na další autory. Velká škoda toho množství chyb.
Autorku jsem objevila díky čtenářské výzvě a rozhodla se přečíst si první díl detektivní série. Kapitoly jsou velmi dlouhé (především kapitola pátá), na což nejsem zvyklá, ale naštěstí se v nich alespoň střídá více dějových linií, určité předěly se tedy v průběhu kapitol vyskytují. Postupné odkrývání pozadí událostí se mi moc líbilo, autorka dává čtenáři prostor pro utváření vlastních domněnek a teorií. Překvapila mě v detektivce přítomnost romantické dějové linky, ale nebyla rušivá, nevadila mi. Určitě se teď nepustím do celé série na jeden zátah, ale věřím, že v budoucnu po dalším díle sáhnu.
/AUDIOKNIHA/
Člověk se neubrání srovnávání s filmem, ale když se vám povede při četbě od tohoto nutkání alespoň částečně oprostit, čeká vás skvělá zábava. Velmi se mi líbil knižní konec a třeba postava Jenny pro mě vyznívá sympatičtěji než ve filmu. Jsem moc ráda, že existují obě verze příběhu, ač v mnoha věcech odlišné, obě skvělé. K audioknize - vynikající výkon Jana Hartla a zasloužené ocenění.
Uf, tuhle knihu je velmi těžké hodnotit. Zajímavé poznatky a fakta se střídají jak na běžícím pásu s mýty a zavádějícími informacemi, za které by autorka zasloužila nominaci na Bludný balvan... Uvádění zdrojů lajdácké, možná záměrně vynechávané? Za velké množství tiskových chyb a překlepů by zase měl dostat za vyučenou editor. Suma sumárum - zklamání a častá touha knihu odložit a nedočíst.
Skvělá publikace! Jako lékárnice za ni moc děkuji autorovi :)
Ještě nikdy jsem nečetla knihu, ve které by se ve vyprávění příběhu střídalo tolik postav. Z počátku to může čtení lehce zkomplikovat, ale kniha si díky tomu drží napětí. Navíc brzy zjistíte, že žádné z výpovědí nelze stoprocentně věřit, což vás bude nutit číst dál a dál. Příjemné překvapení.
,,Sám zemřít, to by každý uměl; ale ztratit muže nebo syna, to byste teprve viděli, co to je, – to byste viděli –"
Parádní jednohubka, která se čte sama. Kdo touží po knize s napínavým dějem, zajímavými postavami, krátkými kapitolami a tudíž rychlým spádem, nebude zklamán. Do četby jsem se pustila zhruba rok po zhlédnutí seriálové adaptace, která je podle mě velmi vydařená.
Hrůzy holocaustu odvyprávěné velmi citlivě, s mnoha tématy k zamyšlení. Důraz je kladen na důležitost přátelství, rodiny, morálky, a také na nebezpečnost nenávisti, strachu a lhostejnosti. Troufla bych si ji doporučit k přečtení na druhém stupni ZŠ, když se poprvé probírá 2. světová válka. Pokud máte necelých 12 minut k dobru, nenechte si ujít Eddieho TEDx vystoupení (ke zhlédnutí na youtube).