makkuska makkuska komentáře u knih

Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

Miluji její styl psaní, miluji jak si všímá detailů a dokáže úžasně zachytit přítomný okamžik, pomíjivé chvilky a dokáže vypíchnout smysl toho, proč lidé vlastně cestují.

O bolesti zad O bolesti zad Jan Hnízdil

Kniha obsahuje dost informací, od medicínského a vědeckého, až po ten lidský a psychosomatický. Půlka knihy obsahuje podrobný návod na cvičení při bolestech zad s pěknými názornými obrázky. Kniha dokáže být dobrým průvodcem při cestě k pohybu bez bolesti a bez pochyb se najdou lidé, kterým tato kniha dá zásadní odpovědi na jejich bolesti.

26.12.2020 4 z 5

Jíme zdravě s Fitrecepty - 120 zdravých a chutných receptů pro celou rodinu Jíme zdravě s Fitrecepty - 120 zdravých a chutných receptů pro celou rodinu kolektiv autorů

Úžasné moderní recepty, které používají i nové suroviny, ne pouze ty běžně používané. Mě styl jídel sedí, sama vařím obdobně, takže pro úžasná inspirace. Pěkně popsané recepty, krásné inspirativní fotky.

26.12.2020 5 z 5

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Silný, realisticky a syrově napsaný příběh popisuje úděl žen třech generací v době německé okupace. Irma, Edita ani Magda neměly bezstarostný život a jejich příběh nemalým dílem ovlivňovala politická situace. Přesto je velmi obdivuhodné, že přežily a nelehké situace zvládly.
Přestože mě historie ve škole příliš nebavila, bylo zajímavé pozorovat historické události na pozadí děje. Vadila mi chronologie příběhu, na začátku jsem zjistila konec a potom se sáhodlouze dozvídala vývoj událostí. Přesto si cením těchto příběhů, které popisují dobu a také inspirativní příběhy lidí.

29.05.2023 3 z 5

Osamělé srdce Osamělé srdce Mona Kasten

Od Mony Kasten jsem čekala víc. Brzy jsem pochopila, proč byla kniha v předprodeji tak levná. Jedná se o paperback navíc docela krátký. Přesto jako úvod k příběhu zbytečně dlouhý a plný omáčky. Sérii Zachraň mě jsem vůbec nečetla (série Znovu je skvělá) a tady jsem doufala v něco víc vyspělého. Je mi jasné, že showbyznys, L.A., koncertování v sobě nese podobné problémy, jaké byly vykreslené v knize, přesto mi přišly trochu klišé a na české poměry asi moc přehnané. Ze začátku jsem se nudila, přeskakovala odstavce i kapitoly. Zaujala mě až část, kde spolu hlavní hrdinové navázali vztah.

PŘESTO jednu věc Mona Kasten opravdu umí. A to vykreslit postavy tak, že si je zamilujete. A i přes na nepříliš lichotivé hodnocení se vlastně těším na pokračování příběhu, který mi není lhostejný.

Oceňuji na knize stříhání vypravěčů, bavil mě pohled obou hlavních postav a taky moderně pojatý vztah hrdinů přes mobil, který mi přišel na dnešní dobu reálný.

21.05.2023 3 z 5

Jeden plus jedna Jeden plus jedna Jojo Moyes

"Tohle je příběh rodiny, která nikam nepatřila. Holčičky, která byla trochu podivínská a měla radši matiku než šminky. A kluka, který měl rád šminky a nepatřil do žádného kmene. A tohle se stane rodinám, které nikam nepatří - skončí rozvrácené, smutné a na mizině. Tady se žádný šťastný konec nekoná, lidi."

Tak trochu roadmovie v knižní podobě, které popisuje 4 hlavní postavy, které se dostanou do potíží a na cestě prožijí věci, které by za normálních okolností jednoduše nezažily. Oddechovkou bych tuhle knihu nenazvala. Hodně postav, bohatý děj vyprávěný z pohledu čtyř osob, detailní popisy, které zpočátku můžou čtenáře nudit. Nakonec mě děj chytil a posledních 100 stran jsem přečetla jedním dechem.

08.12.2022 4 z 5

Svět zvířat Svět zvířat Stanislav Němec

Krásné obrázky, velká pestrost zvířat doplněná zvukem, který vydávají, a popisem každého zvířete klidným hlasem Otakara Brouska ml. Dceru ve 2 letech zaujaly především zvuky zvířat, postupně se začíná zajímat o více informací o nich.

01.02.2020 5 z 5

Tvoje dítě jako šance pro tebe Tvoje dítě jako šance pro tebe Zdeňka Jordánová

Pro mne velice přínosná kniha vedoucí k zamyšlení nad vztahem k své dceři. Nejvíc mi utkvěla myšlenka (volně cituji): Ujasněte si své záměry. Děti vše vytuší, ví, kdy lžete a proto říkejte a dělejte jen to, co si opravdu myslíte a co je v souladu s Vaším přesvědčením.

21.11.2016 5 z 5

Hovory s porodní bábou Hovory s porodní bábou Jana Doležalová

Připadá mi, že by si tuhle knihu měl přečíst každý, kdo má potřebu se k tématu porodů, zvláště těm v domácím prostředí, vyjadřovat. Lidé, kteří o něm nic neví a mají jen svůj pohled ovlivněný strachem a názory, které pochytili od okolí, a přesto domácí porody kritizují, jsou podle mého lidé neinformovaní. Právě tato kniha přináší mnoho informací týkajících se těhotenství, porodu, porodnictví, kojení a dalších témat s tím souvisejících. Souhlasím s předchozími komentáři, že nastávajícím maminkám může přinést sebevědomí a jistotu, ať už se rozhodnou pro porod doma či v porodnici, protože je podpoří v tom, že vždy závisí jen na jejich volbě a jsou dost silné na to, aby porod proběhl v pořádku.

28.01.2016 5 z 5

Psáno s nadějí Psáno s nadějí Aly Martinez

Druhý díl byl opravdu více strhující než ten první. Ale žádnou romarťárnu nečekejte, je to romantický příběh na pozadí detektivky a pokud jste slabší povahy, nemuselo by Vám to dělat dobře.

28.01.2024 5 z 5

Vůně jasmínu Vůně jasmínu Corina Bomann

Dvě dějové linky: příběh ze současnosti velmi plytký, bez zápletky a bez vzrušení. Příběh z minulostí, sice silný, ale zoufalý a bez naděje. Knihu jsem nedočetla. Přeskočila jsem na závěr, takže vím, že ani závěr nebyl ničím podmanivý. Kniha Zahrada v měsíčním svitu od stejné autorky mě naprosto nadchla, tato kniha se táhla a byla pro mne i hlavní hrdinky utrpením.

19.11.2022 1 z 5

Lagom - tajemství spokojeného života Lagom - tajemství spokojeného života Niki Brantmark

Graficky krásná knížka plná tipů na minimalistický způsob života. Takových knih už vyšlo hodně, nemá moc navíc oproti české verzi Kniha slou od Kamily Boudové. Přesto pro mnoho lidí může být velmi inspirativní.

19.03.2022 3 z 5

Sisu: Odolnost, síla a štěstí po finsku Sisu: Odolnost, síla a štěstí po finsku Katja Pantzar

Po přečtení knihy jsem zjistila, že tento styl života již žiju a kniha mi jako taková nic nedala. Čtení není nějak extra poutavé, pouze popisuje své zkušenosti a pohledy na tento životní styl. Přesto může být pro mnoho lidí inspirativní.

19.03.2022 3 z 5

Jíme zdravě ze spíže Jíme zdravě ze spíže kolektiv autorů

Výborné moderní recepty z běžných surovin i z těch, které začínají být stále více populárních. Dobře popsané recepty, krásné inspirativní fotky.

Odkaz slunečnice Odkaz slunečnice Mikuláš Štefan

Kniha mojí mámy, která ji má pořád u postele a pořád se dokola nechává inspirovat příběhy z knihy, které vždy obsahují příběh z autorova života a na něm vysvětluje souvislosti života.

Angličtina pro lamy Angličtina pro lamy Ladislav Čech

Chtěla jsem si po čase přečíst román a našla jsem v tátově knihovně toto. Není to ani román ani učebnice angličtiny. Je to něco mezi. Jsou to krátké příběhy ne vždy úplně dávající smysl, je to humorné a nadlehčené. Budete číst, trochu se smát, hlavně se ale nebudete cítit tíživě jako při klasické učebnici angličtiny. Při čtení dochází podle mě spíše k pasivnímu učení, protože všechny anglické věty jsou součástí textu. Styl je opravdu velmi specifický, někomu může výborně sedět a někomu naopak vůbec.

Zahradničení bez rytí Zahradničení bez rytí Charles Dowding

Obsah knihy je mnohem širší než jeho název napovídá. Kniha popisuje vysevní dny, škůdce, semena, kompostování, přípravu a udržování záhonů, uskladňování zeleniny, semenaření a dokonce i recepty a výrobu domácí ekodrogerie. Vše se smyslem pro eko-logii bez nutných zásahů chemie a hluboké orby. Nadchla nás a už se těšíme na klidnější zimní období, kdy si ji pořádně prostudujeme.

18.08.2020 5 z 5

Mé nepálské lásky v obrazech Mé nepálské lásky v obrazech Michaela Gautam

Nádherné fotografie, krásné citáty, zamyšlení nad životem doplněné příběhem o cestování a osobních zkušenostech s životem v Nepálu.

13.12.2019 5 z 5

Barvy Barvy Hervé Tullet

Dcera se podle knihy zábavně naučila barvy, takže u nás účel splnila.

10.10.2019 4 z 5

Křehké srdce Křehké srdce Mona Kasten

Mona Kasten umí spát čtivě a člověku to nedovolí knihu neodložit. Přesto mě příběh Rossie a Adama nebavil. Za mě to bylo příliš ufňukané, táhlé a bez nápadu. Prostředí showbyznysu je určitě kruté, ale v knize nebylo nic nového, co bych už nečetla jinde.

21.04.2024 3 z 5