Mandlevest Mandlevest komentáře u knih

Maorčina píseň Maorčina píseň Sarah Lark (p)

Tak dočten druhý díl této moc pěkné romantické rodinné ságy a opět jsem moc spokojená! Já takové ty typické romantické knihy moc nemusím, zákonitě jsou více či méně předvídatelné a když už na 20 stránce přesně odhadnu jak se bude děj vyvíjet, knížka mě přestane bavit a mám problém ji dočíst. Trochu jinak pohlížím na romantické rodinné ságy. Také se zde nevyhnete nejednomu klišé, ale tím že děj popisuje několik generací v různém historickém období, knihy mají pomalejší tempo a tak dokáží čtenáře vtáhnout i do prostředí, ve kterém se odehrávají ( a zde to je krásné prostředí Nového Zélandu), tak to mírné klišé ráda odpouštím. Od Sarah Lark jsem nic (mimo prvního dílu této série) nečetla, ale mohu říct, že je opravdu výborná vypravěčka a příběh dvou sestřenic Elaine a Kury mě opravdu bavil a trefil se mi absolutně do nálady. A tak i ostatním čtenářům, kteří mají podobný typ knih rádi, výlet na Nový Zéland mezi honáky ovcí, a v tomto díle i do hornického městečka, vřele doporučuji. A já se jdu kouknout po třetím dílu :-).

17.05.2021 5 z 5

Nejsem mrtvá Nejsem mrtvá Anne Frasier (p)

Tuhle knížku (resp. sérii) jsem měla dlouho v hledáčku a konečně na ni došlo :-). Knížka má vysoká hodnocení a ve většině pochvalné komentáře. Po přečtení prvního dílu bych řekla, že to je taková knižní sestra románů od A. Marsons (které čtu ráda, ale do mých 5 nej detektivních sérií a oblíbených vyšetřovacích partiček určitě nepatří) , je podobně psaná, je to takové rychlé čtení a i hlavní hrdinka, ač počátek jejího příběhu je od hrdinky Kim z výše uvedené série jiný, je typově skoro identická. Konec se mi zdál dosti neuvěřitelný, nějak mi unikly pohnutky všech těch morbidních vražd. Ale četlo se to dobře, hodnotím slabými 4* a jdu vystřídat žánr nějakou pěknou romantikou:-).

08.05.2021 4 z 5

Modlitba za mlčení Modlitba za mlčení Linda Castillo

Další napínavý příběh amišské série, možná trochu krutější, něž ty předešlé, které jsem četla. Příběhy z této série se čtou skvěle. Mix netradičního prostředí, ve kterém se odehrávají, výborně propracované zápletky, sympatické dvojice vyšetřovatelů a srozumitelného závěru prostě musí fungovat. A také funguje, hodnocení a nadšené komentáře mi dávají za pravdu. Výborná detektivka, od které se těžko odcházelo.

29.11.2020 5 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Tak jsem se ze švédského Medvědína ocitnula v české Dědině a byl to docela tvrdý náraz a to dokonce tak, že jsem myslela , že knihu po první kapitole/příběhu odložím jako nedočtenou. Postupně jsem se začetla, nicméně myšlenkové pochody svérázných obyvatel nejmenované Dědiny mě nezaujaly tak jako většinu z Vás. A tak přemýšlím, jestli za to může Medvědín anebo fakt, že jsem nikdy v té pravé dědině, jak je popsána v knize, nevyrůstala ani netrávila prázdniny. Petrou Dvořákovou to nebude, vykřesat v podstatě z ničeho dílko v červených číslech o něčem svědčí.

10.08.2020 3 z 5

To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Ačkoliv nejsem cílová skupina, ačkoliv z romantické literatury se mi líbí máloco, ačkoliv jsem neměla žádná očekávání, spíše jen zvědavost, co na knihách této autorky je, že má tak nadšená hodnocení, tento křehký příběh se mi opravdu dostal pod kůži. Autorka je mistr jazyka, příběh je napsán s výjimečným vkusem a opravdu krásně se čte. Nevěřila jsem, ale i já se neubránila, při čtení epilogu, dojetí. Nečekaně intimní, krásné čtení. Doporučuji.

13.03.2020 5 z 5

Romy a světla Paříže Romy a světla Paříže Michelle Marly

Ach, to bylo dojemné a krásné, moje oblíbená edice opět nezklamala. Příběh lásky francouzského divocha Alaina Delona, který učaroval svým vzhledem , ale i nesporným hereckým talentem, nejedné ženě a Romy Schneider, puritánsky vychované rakouské herečky, skvělé Sissy, které málokdy odolám a při četných reprízách se alespoň chvíli vždy kouknu :-), ale ještě víc jsem ji obdivovala v pozdějších dramatických rolích, je napsán a popsán skvěle. A to až tak, že jsem si v knihovně objednala knihu Láska v Paříži, abych se dozvěděla ještě trochu víc než umožnil beletrizovaný příběh. Nebyla to lehká láska, ale byla hluboká a niterná a pro Romy, zdá se, osudová. Dávala, ale i brala. Romy se musela sžít s prostředím Paříže a vybojovat si nejen lásku Alaina, ale i své místo na slunci ve filmovém průmyslu. Od knihy jsem se prakticky neodtrhla a ještě si něco dohledávala. A musím vidět film Bazén, prostě musím:-). Skvělé čtení, skvělá obálka a skvělá edice. Velké doporučení.

25.11.2024 5 z 5

Toskánské dědictví Toskánské dědictví Julianne MacLean

Takový rodinně romantický příběh ve dvou dějových rovinách, jehož hlavní přidanou hodnotu vidím v prostředí, ve kterém se odehrává, ve vinařském kraji kouzelného Toskánska. Co se týká samotného příběhu, nebyl špatný, ale jako bych už všechno někdy někde četla a musím se přiznat, že hlavní hrdinky obou dějových linek mně nijak významně k srdci nepřirostly. Důvod je prostý, ani jedné jsem moc neporozuměla, obě musely udělat zásadní rozhodnutí, ale vše to tak nějak klouzalo po povrchu a působilo nepříliš věrohodně. Přes všechny připomínky hodnotím poměrně vysoko. Je to takové pohodové čtení, zručně napsané a tak si myslím, že se to bude , především ženským čtenářkám, líbit. Já jsem ale čekala přece jen trošku víc. Ta čtvrtá * je za překrásný kousek Itálie, kde se kniha převážně odehrává a prostředí toskánské vinice, to se autorce povedlo moc. Já tam letos, po letech, chtěla, ale nakonec vyhrálo pobřeží Amalfi a Neapolský záliv. Tak za rok, určitě, těším se moc :-).

07.11.2024 4 z 5

Zrada Bílé růže Zrada Bílé růže V. S. Alexander

O Bílé růži jsem něco věděla, o skutečných hlavních postavách tohoto ,z velké části, studentského spolku, který letáky a nápisy bojoval proti fašismu ve své zemi, která vedla nespravedlivou a krutou válku, také. Ale Sophie a Hans Schollovi nejsou hlavními hrdiny této zajímavé a čtivé knihy, je jí fiktivní postava Natálie Petrovičová, která vypráví svůj příběh, ve kterém se s reálnými postavami potkáme, ale spíše okrajově. Proč je příběh takto koncipován autor vysvětluje na konci knihy v Poznámce autora. Už mám načteno dosti knih o tom, jak válku prožívali samotní "obyčejní" Němci anebo němečtí Židé. I zde lidé bojovali proti fašismu, žili ve strachu ze zatčení nebo popravy. Tento příběh byl další zajímavý vhled do doby a místa. Nebudu hodnotit , ač se opravdu první část knihy, popisující některé z akcí Bílé růže, zdá být naivní, jestli to tak mohlo být anebo ne. Vzhledem k historickým okolnostem a konci Bílé růže třeba ano. Každopádně od druhé části knihy jsem se nemohla odtrhnout. Drsné čtení, hodně napínavé s dojemným koncem. Moje první kniha od autora, ač mám už dlouho v hledáčku jeho Ochutnávačku, a velká spokojenost. Nakonec hodnotím maximem, mně se to prostě líbilo.

24.08.2024 5 z 5

Tajné milostné dopisy Olivie Morettiové Tajné milostné dopisy Olivie Morettiové Jennifer Probst

Autorka tyto rodinné příběhy, s tajemstvím ukrytým v minulosti, psát umí a je zárukou čtivého příběhu, který sice ničím zvláštním nepřekvapí, ale ani nezklame. Příběh tří sester, překvapivého dědictví a prostředí autorkou milovaného pobřeží Amalfi a městečka Positana Vás okouzlí letní náladou a navnadí Vás na to, tento magický kousek Itálie objevit. A když k tomu všemu Jennifer Probst, v retrospektivě, vypráví osudový příběh jedné nenaplněné lásky, budete spokojeni. Spolehlivé nadprůměrné hodnocení, dostala jsem přesně to, co jsem od knihy očekávala, ačkoliv kniha Italské léto se mi líbila o trochu více.

04.08.2024 4 z 5

Ellie a její náhodné setkání Ellie a její náhodné setkání Hazel Prior

Přemýšlím, do jakého žánru bych knížku zařadila a v podstatě se mi do žádné "škatulky" tak úplně nehodí. Na romantiku byla málo romantická, na thriller málo dramatická (ač pár thrillerových prvků se v ní našlo), na psychologické drama šla málo do hloubky. A tak zůstanu jen u slova "příběh", a tím, že ho neumím tak úplně zařadit, přidala bych k němu slovo "originální". Má v sobě určitou jemnost a poetiku danou zejména kapitolami Dana. Často jsem mu jeho vnímání světa záviděla, je v podstatě jednoduché vidět a vnímat svět jeho očima, přesto to, zahlceni spoustou zbytečností, neumíme . A vůbec to prostředí, plné vůně dřeva a tónů harfy, mě zvláštně uklidňovalo. Zvláštní příběh, mírně nostalgický, ale moc mě bavilo ho číst.

15.08.2023 4 z 5

Sestry z vinice Sestry z vinice JoAnn Ross

Ač jsme netušily, měly jsme s děvčaty (Šánka a Zuzka) společné čtecí večery, tedy co se výběru knihy týče:-)). A já v podstatě pěkné hodnocení Zuzky a milosrdné Šánky posunu ještě dál, protože knihu odkládám na straně 112, trápíc se jí už dva večery a doufajíc, že až se sestry sejdou, kniha se trochu rozjede. Zjevně se tak nestane a já po úmorném, klišé začátku, kdy po pár stranách víte, jak se bude děj posunovat dál, knihu nebudu hodnotit. Chtěla jsem něco odpočinkového, ale asi ne tak moc :-). Tak tady mě intuice zradila, protože jsem se na knihu těšila, ale čtenářky milující tento typ literatury, si určitě přijdou na své.

26.09.2022

Hledejte ji Hledejte ji Rick Mofina

Chtěla jsem dát 3*,ale nakonec jednu přidávám, protože jsem dočetla celkem dobrou, napínavou detektivku z hlediska vyšetřování a dobrou psychologickou sondu rodiny, s kostlivci ve skříni, které vycházejí na povrch v krizové situaci. Je pravda, že konec byl useknutý a padoucha jsem odhalila ve chvíli, kdy se objevil na scéně, zápletka byla taky mírně obehraná a neskutečně mě štvalo slovo "odpočívka". Ale..stejně tak mě štve a začínám být alergická na upoutávky typu "mrazivý thriller plný šokujících zvratů". Tahle věta na jinak povedené obálce knížce ublížila nejvíc, proto to krutě nízké hodnocení. Thriller to s přihmouřením obou očí snad je, ale mrazivý vůbec (už jen proto, že se odehrává zčásti v nevadske poušti a zčásti v Kalifornii) a mrazení v zádech u něj určitě nehrozí a ty zvraty jsou snad vše, jen ne šokující. Prostě poctivá detektivka s psychologickým podtextem, které s klidným svědomím trochu vylepším skóre :-).

18.07.2022 4 z 5

O minutu později O minutu později Susan Lewis

Na knihu jsem byla docela zvědavá, má celkem nízké hodnocení, ale autorka S. Lewis byla před 25 lety moje sázka na jistotu (spolu s J. Collins a J. Fielding) skoro na každé letní dovolené :-). A jsem z ní také rozpačitá a "modrému" hodnocení docela rozumím. Začátek příběhu mě nebavil, ale vytrvala jsem a kniha nabrala trochu spád, aby konec spadnul do patetičnosti, která mě moc nepřesvědčila, i když téma bylo smutné a vážné. Je zde docela dost postav, převážně veskrze kladných, na mě až moc, možná jako protipól k vážné nemoci hlavní hrdinky, ale na mě to moc nefungovalo. 3 a půl * , zejména za osvětu autorky v oblasti darování orgánů, která sice příběhu samotnému moc nepomohla, ale je určitě více jak chvályhodná.

25.02.2022 3 z 5

V dobrém i zlém V dobrém i zlém Kimberly McCreight

Autorku Kimberly McCreight mám ráda, četla jsem od ní vše, co u nás vyšlo a tak jsem si nenechala ujít ani tento psychologický román. Pro mě to bylo napínavé čtení, autorka píše velmi čtivě , zkoumá psychologii postav a vztahy mezi nimi, a to pomaleji a důsledněji než je v tomto typu knížek běžné. V tomto románu k tomu přidala trochu "právničiny", protože hlavní hrdinka Lizzie je právnička , seznámila nás se třemi kamarádkami, které žijí na pohled šťastný a spokojený život a přihodila jednoho podezřelého z vraždy. To vše je zabaleno do příběhu, který jakoby po vrstvách odkrývá, co se vlastně stalo a že nic není tak jak z venku vypadá. Kdo má rád rychlé, akční thrillery, tomu kniha asi nesedne, ale já jsem si ji opravdu vychutnala.

27.04.2021 5 z 5

Amnézie Amnézie Michael Robotham

Tohle je prostě senzační série, ve čtení které jsem,bohužel, ve značném skluzu, ale ve které budu určitě pokračovat. Je těžké dnes, v tak obrovské konkurenci jiných detektivních řad, najít v knize něco osobitého, svého, co Vás zaujme a knihu tím trochu ozvláštní a odliší, protože "pouze" čtivých detektivek s překvapivým závěrem dnes vychází mraky. M.Robotham to umí. Spojil intelekt a jakousi tajemnou plachost klinického psychologa Josepha O' Loughlina s drsnou školou, ale velkým srdcem detektiva Ruize, to vše zabaleno do čtivého a napínavého příběhu. Výsledkem je vynikající, trochu jiná detektivka, která Vás nepustí do poslední stránky. Absolutní spokojenost a maximální hodnocení.

05.09.2020 5 z 5

Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Asi takto :-))... výběru romantického příběhu s vánoční tématikou jsem věnovala velkou péči. Už jen proto, že jsem dlouhé roky tento žánr nečetla a dobře vím, že to není nic, do čeho se umím ponořit a vychutnat si to. Letos jsem si dala svou osobní výzvu a řekla si, všichni to čtou:-), tak to prostě taky dám. A tak jsem už v předstihu zarezervovala v knihovně dvě knihy (pro jistotu), které slibovaly, dle anotace, alespoň nějaký děj a zápletku:-). Rezervace se splnily obě:-)), mám je doma a tento příběh už je dokonce za mnou. A musim říct, že to opravdu byla osobní výzva, nečekaně v počtu přečtených stránek za den. Já si to fakt musela dávkovat. Začátek ještě ušel, dala jsem cca 50 stran, ale jak se objevil mužský hlavní hrdina a začala "zápletka", začalo to drhnout :-). Nakonec jsem si stanovila 20 stran denně, knihu neodložila, dočetla, možná jako úlitbu těm sentimentálním Vánocům, možná kvůli staré paní s růžovými vlasy a tetováním a zlomenou nohou k tomu, neempatickému otci v Keni :-), možná kvůli oslíkům a kocourovi, snad to trochu zachránilo to prostředí předvánoční skotské vesničky, ale bolelo to, bylo toho všeho na mě až moc :-). A jako třešnička na dortu se mi jevil překlad, oslovení "děvče" a "chlapče", no, něco podobného si pamatuju, když jsem potajmu četla babiččinu prvorepublikovou červenou knihovnu a příběhy o septimánce Světle a jejich kamarádkách :-). A tak teď nějak nevím, co s druhou knihou, i s nostalgií se musí pracovat opatrně :-). Zasloužené poctivé dvě a půl *. Ale!! romantičky, naladěné na předvánoční příběh, ve kterém se plní sny a vše dopadne jak má, nenechte se mým komentářem odradit. Chyba byla určitě na mém přijímači:-). No, a teď něco drsnějšího, třeba pana Hjortha a Rosenfeldta, Němá dívka už čeká:-).

25.11.2024 3 z 5

Firma Firma John Grisham

Finišuji se čtenářskou výzvou a musím říct, že mě také letos seznámila s tvorbou autora, od kterého jsem dlouho chtěla něco zkusit a odkládala to. Letošní téma číslo 2, kniha nebo autor, o kterém se mluví v seriálu Přátelé, mě nasměrovala k tomuto autorovi neb volba mezi ním a D.Steel byla pro mě jasná:-). Právnický thriller se vším všudy, s nutností se dosti soustředit . Přiznávám, sem tam jsem některý odstavec jen přeletěla očima, ne úplně jsem byla v obraze, přece jen, ne všem právnickým souvislostem jsem rozuměla. Ale...i přesto mě příběh nepustil, byl napínavý a gradoval do posledních stran. Rozmýšlela jsem nad hodnocením, ale nakonec se přiklonila k maximu. Film ani seriál jsem neviděla, ale umím si představit, že to byla napínavá a akční podívaná. Kdo rád knihy z právnického prostředí, určitě doporučím. Výborná knížka, užijete si ji.

14.11.2024 5 z 5

Osudný okamžik Osudný okamžik Suzanne Redfearn

Román Ve vteřině jsem četla a líbil se mi. Autorku znám, četla jsem kdysi Zavři očka svý a byla jsem moc spokojená, zaujal mě příběh i styl psaní. Proto jsem překvapená, jak moc mě toto volné pokračování knihy Ve vteřině nebavilo, v podstatě jsem měla co dělat, abych dočetla. Příběh tří kamarádek mě vůbec nechytil, i když chápu, po přečtení doslovu, proč ho autorka chtěla vyprávět a upozornit na nebezpečí, zejména pro mladé ženy. Ale bylo to, pro mě moc povrchní, plné klišé, všeho moc a nic pořádně vysvětlené, tohle jsem si fakt neužívala. Možná proto, že jsem v poslední době přečetla několik opravdu silných příběhů a tento, byť dobře míněný a záslužný, proti nim působil ploše. No nic, i to se stává. Spíše dvě a půl *, bohužel.

27.06.2024 3 z 5

Noc tisíce hvězd Noc tisíce hvězd Andrea Yaryura Clark

O Argentině jsem toho moc nevěděla, nejvíc asi z muzikálu Evita a potom nějaké kusé informace, které časem zapadly dosti hluboko. O to více mám radost, že jsem si tento příběh přečetla, i když to místy nebylo lehké čtení. Na pozadí politického pnutí a pronásledování všech odpůrců režimu sledujeme příběh studentů Valentiny, Santiaga a Maxima. A je to příběh, ve kterém se za lásku a odvahu platí. O dvacet tři let později přijíždí dcera významného diplomata Santiaga Larrey,Paloma, z New Yorku do Buenos Aires, netušíc, že tato návštěva otřese všemi životními jistotami, které dosud měla. Silný příběh, který přečtete jedním dechem. Emocionální příběh, který propojí politické dění s životy hlavních hrdinů a nedá Vám vydechnout. Skvělá kniha, posílám velké doporučení.

13.06.2024 5 z 5

Nepotopitelná Greta James Nepotopitelná Greta James Jennifer E. Smith

Začátek mě bavil moc, ale tak od třetiny se mi kniha zdála rozvláčná a ani žádná z postav se mi moc pod kůži nedostala. Děj plynul tak nějak po povrchu, sem tam sice něco vyplavalo, ale zápletky se mi zdály trochu samoúčelné, v podstatě jen přidaly nějakou tu kapitolu navíc. Konec to trošku vylepšil, ale jako celek musím hodnotit průměrně, na knihu si zřejmě za pár týdnů nevzpomenu. Závěrem: čekala jsem trochu více, námět vypadal na čtivý, emotivní rodinný příběh, který jsem, po slibném začátku, nenašla. A nepomohla ani Aljaška. Škoda.

02.10.2023 3 z 5