Mandlevest komentáře u knih
Mám rozečtenou úplně jinou knihu, se kterou se ale trochu trápím a tak jsem sáhla po něčem nenáročném, napínavém, ale 100% čtivém. A to tato kniha splnila dokonale, což jsem předpokládala, protože jsem četla i autorčinu knihu Kámen, nůžky, papír a ta se mi líbila moc. Mám ráda romány vyprávěné hlavními hrdiny odděleně jednotlivými kapitolami, u této knihy se to, vzhledem k názvu nabízí. Zde je ještě navíc jeden vypravěč, který je nám skrýt do posledních stránek, ale myslím si, že kdo má načteno, možná nebude až tak překvapen. Ale autorka mate a zavádí čtenáře dosti zdatně, samozřejmě, na úkor uvěřitelnosti, ale když mě příběh zaujme a baví, hodnocení za toto nesnižuju. Konec je komplikovaně zapeklitý, asi i překvapivý, ale právě za něj ta hvězdička dolů, já jsem na ty konce prostě přísná :-). Ale celkově hodnotím vysoko, příběh má atmosféru, není zdlouhavý a budete zvědaví kdo, kdy a proč. A já se poslušně vrátím k dočtení životopisu, na který jsem se moc těšila, ale ...to zase příště:-).
Z této série mám v minulosti nahodile přečtené nějaké díly a tak , když letos po dlouhé době vyšel další případ, jsem si řekla, že by bylo fajn si dočíst všechny díly série. A začala jsem hned tím prvním a po pár kapitolách se mi jevil podvědomý a já zjistila, že už jsem ho kdysi také četla. Ale vraha jsem si na první dobrou nevybavila a znovu si potvrdila, že vrátit se k těmto detektivkam a dočíst vynechané díly je dobrá volba. Krvák nečekejte, je to v rámci žánru spíše poklidné čtení, ale s moc sympatickou dvojkou Erikou a Patrikem a nějaké té vraždy s vazbou na minulost se vedle milostného jiskření také dočkáte:-). Maximální spokojenost.
Jak jsem psala nedávno, české detektivky moc nečtu, jen paní Klevisovou. A tak když jsem viděla v knihovně tuto knihu, vzpomněla jsem si na pěkná hodnocení a zvědavost mi nedala, nechat ji v poličce novinek. A dobře jsem udělala. Je to trochu jiný typ detektivky než píše Michaela K. , ta si buduje hlavně atmosféru a výborně si pohrává s psychologií postav. Zde se hlavně vyšetřovalo a ta mravenčí práce celého týmu, který měl na povel detektiv Hron, měla hlavu a patu, jen jsem se v té spoustě případných pachatelů místy trochu ztrácela, bylo jich opravdu hodně. Ale to nic nemění na tom, že detektivka je to opravdu čtivá a navíc prostředí Šumavy, kde se odehrává, jí určitě dodává atraktivitu. Jak jsem zjistila, pražská opatovská knihovna má i předchozí autorovy kriminálky :-) a tak s radostí rozšiřuji své české čtenářské detektivní portfolio. A milovníkům dobře napsané krimi určitě tento napínavý případ doporučím.
Tohle je knižně s prominutím tak "profláknutý" námět, navíc od začátku víceméně víte, kam bude směřovat a přesto valná většina z Vás, včetně mě, bude otáčet stránku za stránkou a bude ho to bavit. Joy Fielding, žena, která mě seznámila kdysi v devadesátkách se žánrem "ženský thriller" románem Jane utíká, prostě umí ty své hrdinky přiblížit svým čtenářům a tak i vcelku jednoduchý námět povýšit na opravdu dobrodružné čtení. A jako třešnička na dortu...ten sourozenecko -sesterský vztah :-), ten já jako "ta mladší" sestra dovedla ocenit a královsky se bavila. No a konec byl taky skvělý, protože autorka píše o životě tak, jak ho žijeme. A ten není, většinou, nereálná pohádka:-). Výborné čtení, inteligentní a návykové, které určitě doporučím.
Tohle zase byla emoční nálož, zvláště poté, co jsme si před nedávnem prožili v souvislosti s covidem, daleko více jsem se dokázala do atmosféry smrtelným virem ohroženého města vcítit. Jelikož tato kniha nebyla první, co jsem od autorky četla, trochu jsem tušila, co mě čeká. Nevyhledává jednoduchá témata a nemá tendenci je přikrášlovat. V této knize, jak píší i někteří v komentářích níže, sice přijde, po opravdu drsné více jak polovině příběhu, zlom k relativně lepšímu, ale i tak příběh dívky jménem Pia, statečné a nezdolné, Vám nedá vydechnout. Krutokrásná kniha, výborně napsaná. A opravdu překrásná obálka k tomu.
Extrémně čtivé, proto hodnotím maximem hvězdiček. Ale je třeba poznamenat, že kdybych nevěděla, že Slib napsala moje oblíbená S. Bolton, ani náhodou bych to nepoznala. Chyběla mi tu možná ta zvláštní, temná atmosféra, kterou u jejich knih vyhledávám a která mě hodně baví. Ale tento příběh má spád, pořád se v něm něco děje a konec je dostatečně překvapivý, mně se ale zdál až moc zrychlený a trocha navíc toho vysvětlování "proč" by mu prospěla. Ale možná je to jen můj problém. Doma mám od autorky ještě hůře hodnocenou Prasklinu, jsem zvědavá, jestli to budu cítit stejně. Jako napínavou oddychovku určitě doporučím.
Další z knih, která mě vzala za srdce. Možná o to víc, že se velká část příběhu odehrává v Praze, v Lidicích, v Terezíně, to bylo hodně emotivní. Příběh je rozdělen na dvě části, a ta první, válečná, byla pro mě v podstatě neodložitelná a nedala mi vydechnout, ale i závěr knihy, tak, jak ho autorka pojala, se mi velmi líbil. Příběh malé Ester, kterou se rodiče snaží zachránit před deportací do koncentračního tábora tím, že ji ukryjí v Lidicích, pod cizím jménem, dostane absurdní pointu, vzhledem k historickým faktům. Ale náhoda hraje v životě Ester další významnou roli, a tak se ocitá v rodině významného německého soudce, který beze zbytku ctí nacistickou ideologii. Nádherná kniha o kruté době, otcovské lásce, víře a naději. A v dnešní době více jak aktuální, kdo by si to před rokem pomyslel :-(. Prosím, přečtěte si ji.
Strhující čtení, které jsem si užila a odžila s hrdiny příběhu. Přemýšlím,zda jsem někdy četla podobnou knihu a napadá mě snad jen Kniha o Baltimorských. Kdo má rád mnohovrstevnaté , silné příběhy, které se odvíjí od dětství do dospělosti, přijde si na své. Kniha o přátelství, snech, hledání sebe sama, životě, který se ne vždy odvíjí tak, jak si přejeme. Absolutně originálně a neodložitelně napsaná. Temná i laskavá. Smekám před autorkou, 600 stran výtečného čtení, které Vám nedá spát. Knihu řadím k tomu nejlepšímu, co jsem letos přečetla. A ještě poznámka, zařazení do žánru Dívčí romány nerozumím, je chybné a může mnohé z Vás odradit. Nenechte se, ochudili byste se o nevšední čtenářský zážitek.
Tak to jsem si zase jednou zavařila:-), když jsem si půjčila v knihovně tuto knihu s tím, že zjistím co velká část mých oblíbených na této sérii chválí. Už to vím, je prostě skvělá! Poctivá detektivka, vše postupně vysvětleno, žádné díry v logice s výborným závěrem. A jako by to nestačilo ke spokojenosti, je zde ještě Harry Bosch, představitel drsné detektivní americké školy v tom nejlepším slova smyslu. Hned jsem se zamilovala:-), jako kdysi na gymnáziu, když jsem hltala případy s Philem Marlowem anebo s partou z 87.reviru. Co jsem ovšem netušila je to, že série má 22! pokračování. A to jsem si letos zakázala nové série. Ach jo, Hani, takže zase nic :-), tohle prostě musím číst dál a začít prvním případem. Výborné to bylo a zase jsem se přesvědčila o kvalitách starších detektivek. Byly nějak poctivěji, inteligentněji psané i bez nálepek "mrazivý thriller" či "šokující zvrat", nezdá se Vám?
Tohle je přesně ten typ knihy, kterou bych si chtěla přibalit za pár měsíců na dovolenou k moři. Žádné dlouhé úvody, celkem jednoduchá zápletka, přiměřená dávka psychologie, vlastně jako byste to celé už někdy, někde, četli, ale autorčin velmi čtivý styl psaní Vás nutí nepolevovat ve čtení až do samotného konce s překvapivým, leč čtenářským matadorum tohoto žánru přece jen očekávaným epilogem. Autorku mám ráda, bavila jsem se i tentokrát, akorát jsem si k žádné z postav nedokázala vytvořit vřelejsi vztah. Proto nehodnotím nejvýše, ale jestli hledáte knížku, při které se nechcete nudit, ale ani moc přemýšlet, tak tato je přesně ta pravá :-).
Po čase jsem sáhla po dalším dílu této velmi úspěšné detektivní série a jsem opět spokojená. Je pravda, že i já si musím knihy dávkovat až po určité době, abych hodnotila takto vysoko, protože sic je prostředí atraktivní, s přibývajícími díly moc invence nepřidá. O to víc je třeba si pohrát se zápletkou, aby zaujala (a to autorka umí :-)) . Pro ty, kteří nečtou sérii postupně, se v každém dílu hodně vysvětluje, zejména temná minulost Kate a Johna, ale proč měnit to, co zjevně funguje:-). Navíc je to moc sympatická dvojka, které fandím. Tentokrát se případ obešel bez krutých popisů vražd, přesto byl velmi napínavý, závěr překvapivý a jako vždy se skvěle četl. Za mě tedy velká spokojenost :-).
O co později jsem tuto autorku objevila, o to více se mě její příběhy ze života dotýkají. A konkrétně tento stál tedy za to. Eva, Hana, Viktor...matka, dcera, vnuk a příběh jednoho roku, ve kterém všichni prožijí něco mimořádného, jsou nuceni vystoupit ze své komfortní zóny, něco nacházejí, něco ztrácejí. Opravdu oceňuji jak autorka dokáže proniknout do duší dětí i seniorů, obsáhnout dosti odlišné vidění a prožívání světa, klobouk dolů! A mezi nimi Hana, herečka, máma a dcera. Ale také žena, která si chce urvat i pro sebe ten kousek štěstí a úspěchu. No, skvělé to bylo, zase jsem se nemohla odtrhnout. A musím zmínit i konec knížky, poslední kapitolu, zamáčkla jsem slzu. A tak, kdo jste ještě Petru Soukupovou neobjevil, zkuste ji a ponořte se do vnitřních monologů jejich hrdinů, budou Vám blízké, budete jim rozumět. Ten styl psaní možná není na první dobrou jednoduchý, ale časem se do něj ponoříte a už Vás nepustí. Maximální hodnocení, určitě vyhledám i další autorčiny knihy.
Další skvělé čtení od mého oblíbeného autora. Robotham je prostě mistr zajímavé, dokonale zpracované a vysvětlené zápletky, co se detektivní linky týká a znamenitých, chytrých dialogů a myšlenek, co se týká soukromých linek jeho hrdinů. A jeho spojení tzv. životních ztroskotanců, kterým život rozdal špatné karty, ale silnou vůli a dobré srdce, no, v tom asi nemá konkurenci. Cyrus a Evie, oba obtěžkáni tragickou událostí, hledající, bojující a zachraňující sebe navzájem. A v předešlé sérii Joseph O'Loughlin a Ruiz, přiznám se, mému srdci ještě o trochu bližší dvojka, hlavně postava Josepha a jeho rodiny je pro mě naprostá topka. Opravdu chytré čtení, kdy obracíte stránku za stránkou a baví Vás jak kapitoly Cyruse, tak Evie. A zde se ještě autor sympaticky "popral" s postavou Eliase, ten konec se mi prostě líbil. Čtvrté pokračování (zřejmě závěrečné?) této výborné série vyšlo letos a má opět velmi vysoké hodnocení. Snad se brzy překladu dočkáme i u nás :-).
Dle upoutávky na obálce se mi měla z příběhu podlomit kolena :-), to se nestalo, spíše jsem měla docela zamotanou hlavu, těch postav tu autorka představila opravdu hodně a já měla co dělat, abych vše pobrala:-). A musím napsat, že obdivuju všechny, kteří, byť v dobrých sériích, dokážou číst jednu knihu za druhou a jsou spokojení. Já si většinou dávám mezi jednotlivými díly docela pauzičku a není to na škodu. Tady jsem si odnesla z knihovny rovnou dva díly a četla je víceméně za sebou a nevím, ten příběh byl trošku kostrbatý a množství dějových linek trošku únavné, prostě mě to tak nechytlo jako jiné díly. Ale autorku mám ráda, na sérii určitě nezanevřu a i při výše uvedených výtkách si vysoké hodnocení zaslouží. Pořád je to parádní čtení, které si ve výsledku užijete.
Těchto 16 sešitů z let 1968-1971, které můj táta opatroval jako "oko v hlavě" a na kterých jsem vyrostla, to je veliká nostalgie. A já si nedávno, bohužel:-(, přivezla moje v dětství milované hrdiny z Ostravy do Prahy, abych je také opatrovala jako "oko v hlavě". Tohle je velká nostalgie, já na foglarovkách vyrostla a vždy těm chlapeckým hrdinům to jejich kamarádství, ideály a zažitá dobrodružství trochu záviděla. Možná to je naivní a dneska se to jeví jako lehce úsměvné, ale hodnoty, které Foglar skrze své skvěle vymyšlené hrdiny , z nichž každý z nich byl trošku jiný, ukazoval svým čtenářům, by měly platit pořád. Čest, spravedlnost, ochota pomoci slabším a zranitelným,morálka, kamarádství, no, některá slova už zní skoro pateticky, ale přitom je zrovna v dnešní době tolik potřeba si je připomínat. Děkuji sgjoli za komentáře o Foglarových knihách, které mě inspirovaly k tomu mému:-). Poklad v mé knihovně, který si hýčkám a vždy se k němu budu ráda vracet.
Tak po čase zase u Amišů, s Kate a Johnem, a zase hodnotím na maximum a zdá se více jak pravděpodobné, že si letos přečtu i novinkový díl, který by měl vyjít a i já, svým způsobem, u několika jiných sérií trochu čtenářský "fluktuant", budu už jen vyhlížet nové díly. A to je co říct, já série, co mě už moc nebaví, nekompromisně opouštím, v lepším případě si u nich dávám docela načas. Na druhou stranu musím napsat, že jsem knihu četla bezprostředně po jiné detektivce, o hodně hutnější a složitější (Kult) a byl to docela náraz:-) a uvědomění si, jak jednoduše a přímočaře jsou případy s Kate napsány. Ale prostě pro tuto náčelnici mám opravdu velkou slabost a také tento případ má dosti překvapivé rozluštění a tak jsem nakonec opět maximálně spokojená :-).
Další skvělá kniha ze série beletrizovaných životopisů a další skvělé vyprávění od Juliany Weinberg, které jsem si užila na maximum. A budu doufat ve vydání jejich dalších knih o zajímavých ženách, které slibují silné a zajímavé příběhy, které mě ohromně baví číst . Možná jsem trochu přesycená těch "peckoidních" thrillerů, na kterých reklama nešetří ( ale kterým i já často propadnu, ne, že ne :-)), ale poslední dobou jsem narazila na docela dost knih, které jsou skvělé a mají, jako tato, jen několik desítek přečtení. A je to škoda, protože příběh J. Baker je více jak zajímavý, více jak napínavý a více jak dojemný. Ano, není to literatura faktu, nečekejte do detailu rozpitvaný život této mj. tanečnice a zpěvačky, ale autorka umí opravdu čtivě a srozumitelně minimálně navnadit k tomu, abyste zaměstnali Google a doplnili si, co Vás zaujme. Výborné čtení, stejně dobré jako před časem o A. Hepburn. Maximální hodnocení a velké doporučení k tomu.
Pěkný příběh, odehrávající se převážně v pohraničí těsně po válce a poté v padesátých letech, které se v krutosti, strachu, udávání, zavírání a vraždění lidí, nesouhlasících s komunisty či bránícími svůj majetek, nelišilo v ničem od tragických let válečných. Ta doba je zakomponována do příběhu zdravotní sestry Marie velmi dobře, srozumitelně a zejména mladší generaci, která by po této knize sáhla, by mohla leccos osvětlit. Za to patří paní autorce velký dík. Samotný příběh má pomalejší tempo, je dosti po(drobný), (ano, i já si všimla jako moje oblíbená boeink nadužívání slova "drobný", na spojení "drobně se usmála" dlouho nezapomenu :-)), někdy se mi zdálo, že se některé situace zbytečně opakují. Ale ve výsledku je kniha více jak sympatická( a navíc prvotina), která se četla opravdu dobře, držela mě v napětí a byla jsem zvědavá na další osudy Marie, Aničky, ale i mnoha dalších postav, se kterými se v knize seznámíte. Autorce moc držím palce a jelikož konec se jeví jako otevřený, ráda si přečtu případné pokračování příběhu. A všem čtenářkám, které mají rády příběhy obyčejných lidí ve víru nepříliš dávných historických událostí a mají rády české prostředí, tuto knihu vřele doporučuji.
Mám takovou tradici, že píšu pár řádek i k dovolené, na které momentálně jsem. Loni jsem si třeba "stěžovala", že na Krétě je horko a 14 dní jsem neviděla mrak a špatně se mi čte. Mno. Letos jsem na Lanzarote, mraků je tak akorát, pofukuje, pro starší paní ideál, ale to bych nesměla chytit náběh na zánět průdušek. Naštěstí dcera vládne španělským jazykem, a tak byla schopna sympatickému lékárníkovi detailně popsat druh kašle i jiné nepříjemné symptomy a tak španělské sirupy a tabletky zafungovaly skvěle. Resume z dlouhého úvodu je jen jedno. Zase se mi tu špatně čte :-). Konečně ke knize. Je skvěle hodnocená, ale mě až tak nenadchla. A není to bronchitidou:-). Úplně mi nesednul styl psaní, marně jsem hledala emoce, které by ve mně vzbudila, tolik tragických událostí a osudů, přímo se to nabízelo. Četla jsem na dané téma prostě lepší knihy, které jsem prožívala spolu s hrdiny o hodně více. Třeba o sametové revoluci výborně píše Petr Čepek v Sametových iluzích, o disentu je skvělá kniha Krycí jméno Studentka od Mileny
Štrafeldové a výborná ,tak trochu o všem, je syrová a komplikovaná, ale pro mě hluboká a pravdivá, Epsteinova Země. Hodnotím ale poměrně vysoko, protože zajímavosti, zejména o panu Baťovi, Zlínu a výrobě bot a způsobu života byly obohacující (a pobavila mě "baťovská" cena za knihu 499 Kč :-)). Jen jsem se všem těm postavám nebyla schopna dostat pod kůži, prostě málo emocí, nefungovalo to, jak by mělo. Ale knížka je to moc zajímavá a bude úspěšná, to je jisté. A já jí to přeju.
Myslím si, že z této knížky musí mít Jana Brejchová obrovskou radost. Tereza Brodská vzpomínky své maminky na filmovou kariéru, která překročila hranice tehdejšího Československa, a také mnoho zajímavého ze soukromého života této vynikající herečky, který by sám o sobě vydal minimálně na romantické drama, sepsala opravdu moc hezky. Civilně, ale sympaticky otevřeně, s humorem, možná i malou kapkou hořkosti. Navíc je mnoho situací či vzpomínek doplněno i o její pohled, dosti upřímný a přímočarý, který mě bavil. Knížka je plná fotografií, ze slavných filmů i z domácího archivu, vše popsané a přehledné. Krásná kniha, velkoryse pojatá, kterou si Jana Brejchová určitě zaslouží. A mnoho jejich fanoušků také potěší, tak jako mě.