Marbo Marbo komentáře u knih

Suvorov Suvorov K. Osipov (p)

Na úvod se přiznám, že jsem knihu zakoupil v domění, že se jedná o biografii slavného vojevůdce a namísto toho jsem seznal, že se mně do rukou dostal nesmírně tendenční a schematický román - Suvorov je zde líčen bez jediné kritické poznámky, na co šáhne to se mu podaří, vše Pruské ( čti neruské ) je hodno zatracení ( a naopak ).
Kniha nezapře dobu kdy vznikala, je to však bohužel na úkor literárních kvalit

07.08.2016 1 z 5

Variace pro temnou strunu Variace pro temnou strunu Ladislav Fuks

Na Fukse jsem se těšil, znali jsm se zatím prostřednictvím filmové adaptace jeho nejznámějšího díla. A snad to bylo tím, že jsem sáhl po jiné knize, že naše poprvé není z nejvydařenějších. Dílo nesouvislé, těkavé, zkrátka těch imaginací bylo až příliš.Ale napsáno je to opravdu hezky a jemná nostalgie po starém mocnářství mně vždy dojme. Tak snad někdy příště, pane Fuks

20.06.2016 3 z 5

Nevolnost Nevolnost Jean-Paul Sartre

Relativně útlá knížka klame tělem, protože co se čtení týče je to supertěžká váha, knihou jsem se s námahou prokousával dlouho, některé pasáže jsem četl několikrát. Číst Nevolnost má smysl, pokud mu ho chcete dát ( osobně mi tato kniha byla bližší v letech studentských, dnes již krom některých myšlenek mně neoslovuje. uvidíme, jak to bude dál ).

29.05.2016 3 z 5

Čas strany aneb kdo a jak řídí Čínu Čas strany aneb kdo a jak řídí Čínu Rowan Callick

Čína, tajemná země kdesi na východě. Pro nás levičáky dvojnásobně přitažlivá i děsivá, takže jsem titul vzbudil mou pozornost. Asi jsem čekal trochu něco jiného, než mozaiku straníků a něco toho bulváru - byť zaujmout to dokáže i tak a místy to moje představy splňuje, jen je škoda že systém vládnutí KSČ je zde načrtnut jen velmi hrubě. Prostě víc populární, než naučné

24.05.2016 3 z 5

Píď země Píď země Grigorij Jakovlevič Fridman

Píď země je jedním z nesčetných sovětských děl o hrdinství vojáků Rudé armády během zuřivých bojů VVV a jako taková by mohla sloužit za vzor - vzor průměrnosti, standartizace, schematizace. Aniž bych chtěl tuto novelu zlehčovat, těžko najít něco, co by ji pomohlo uvíznout v paměti. Snad jen fakt, že jsem ji ukořistil zdarma na nádraží - což jednak mnohé napoví a navíc ne každý bude mít takové štěstí, jako já...

19.05.2016 3 z 5

Vzpomínky a zamyšlení Vzpomínky a zamyšlení Michail Gorbačov

Gorbi je ze všech sovětských hlavounů největší sympaťák, oproti zbytku z něj vyzařuje teplo. Kniha samotná je zajímavým pohledem na dějiny SSSR od let třicátých až do jeho rozpadu. Nejvice mne zaujaly náhledy do nitra Nomenklatury, naopak ne zrovna čtivé byly závěrečné pasáže o rozpadu SSSR a nástupu Jelcina - snad to bylo tím že zde bylo cítit až příliš hořkosti ( byť je to pochopitelné )

18.04.2016 4 z 5

Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota Robert A. Heinlein

Rozporuplné. Poselství díla je jasné, dobře argumentačně postavené a minimálně mně to donutilo se nad mnohým zamyslet a v lecčem i souhlasit ( po úvaze ). Na druhou stranu kniha selhává v dějové oblasti, zejména v těch akčnějších pasážích. Silné ***

04.04.2016 3 z 5

Pět kanadských novel Pět kanadských novel Gabrielle Roy

První kontakt s Kanadskou literaturou, navíc francouzsky psanou. Na zaplácnutí pár cest do práce ideální...
Malá vodní slípka - honba za lepším světem, poznáním. Příběh o vzdělání chtivé rodince ztracené kdesi v nekonečných pláních Manitoby. Žel, občas se naše tužby vyplní a to už bývá pozdě. 4/5
Poslední přístav - kanadská verze Starce a moře. A až na ten závěr ( a moře ) to por mne bylo dost osobní, jakobych viděl dědu. Nezmar. 4/5
Inkubace - třetí novela mne vůbec neoslovila. Děj je těkavý, v neustálých retrospektivách jsem se ztratil ( na relativně malém prostoru ) 1/5
Rukopisy Pavlíny Archandělské - tmářství je stejné všude na světě - je ošklivé a zanechává po sobě spoušť 3/5
Ethel a terorista - netušil jsem, že i v Qubecu měli svoje teroristy/bojovníky za svobodu 3/5

31.03.2016 3 z 5

Soudruh Prášil Soudruh Prášil Ladislav Mňačko

Doháním resty, mezi něž patří i slovenská literatura. SP je sžírává satira, místy snad až příliš dávkována po lopatě. Relativně čtivé, avšak na zadek mně to neposadilo. Ale Hnida je funkcionář par exelance

31.03.2016 3 z 5

Český snář Český snář Ludvík Vaculík

druhé zastavení u páně Vaculíka a tentokrát jsem namouduši spokojen. U Sekyry mně vadilo těkání postav a děje, tady to mám soustředěno a navíc s daty. Obrazy všedních dnů, nic moc se neděje - teda krom toho že žijem a myslím, že podobná díla toho o té době napovídají asi nejvíc. Místy až cimmermanovské ( procházka Prahou a na každém rohu disident ), STBáci se smyslem pro humor a Ženy, víno, zpěv ( seřazeno dle četnosti ). Sny, snad aby ta normalizační šeď prokoukla

25.03.2016 5 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Dopředu se přiznám, že hodnotím dle audio knihy, čili s Geraltem a spol jsem usínal poslední čtvrtletí. Oproti prvnímu románu má Čas opovržení spád i atmosféra je ( skoro ) povídková. Elfů je člověku vyloženě líto, tuším velkou minulost etc a najednou jsou z nich pohunci, poskoci ( a nebál bych se ostřejších slov ). Jen těch čarodějů bylo na můj vkus až moc

25.03.2016 4 z 5

Na rovinu Na rovinu Miroslav Vacek

pohledy "poražených" vojevůdců mají své kouzlo. Známe generály bez vojska, gen. Macek byl generálem bez války ( nepočítáme-li celosvětovou válku nervů, známou též jako studená válka ). Kniha je psána velice jednoduše a jelikož mne podobná témata zajímají, přečetl jsem ji celkem rychle. Kladně hodnotím autorovu snahu dát prostor i svým odpůrcům a kritikům ( byť se jim pochopitelně i brání ), ale mne nejvíce zaujaly dobové ( k datu vydání ) reálie tuzemské politické scény první poloviny let devadesátých

19.01.2016 3 z 5

Velikonoční týden Velikonoční týden Louis Aragon

Tak trochu jiný historický román. Kulisy a zasezení románu mně zaujaly na první dobrou, přesto zůstává určitá pachuť, kniha selhává tam kde asi měla být nejsilnější a sice v autorových prolukách, v niž vyjadřuje své názory na politiku, společnost a své osobní prožitky. Ne že by nezaujaly, ale působí rušivě a vždy jsem se těšil až se navrátí k ději.

15.01.2016 3 z 5

Pět polských novel Pět polských novel Julian Kawalec

Soubor pěti novel našich severních sousedů asi vzájemné vztahy a porozumění moc neprohloubí, nejdedná se bohužel o nic čtivého.
První novela Vzlet je z celé pětice asi nejzajímavější, jde o jakousi pochmurnější variaci na klasické pivní monology Hrabalovy, jen té poetiky se nějak nedostává 3/5
Miláček Štěstěny - někoho jistě zaujme zasazení příběhu, děj se odehrává v Laosu let šedesátých,hrdinou je polský vojenský poradce ztracený v pralese. Mně osobně nenadchlo, ni neurazilo 2/5
Sny pod Fumarolou - něco tak bláznivého a přitom tak nudného jsem nikdy nečetl. Pokus o fantaskní politickou satiru mně neoslovil, dočteno až násilně
Hledám domov - život ve městě očima venkovské náplavy 2/5
Povodeň - východní Prusko těsně po válce, němci odsunuti, další se zvolna přisouvají...tak trochu western ( akorát na východě ) 3/5

15.12.2015 2 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Docela zklamání, na knihu jsem se těšil, jazzová éra v USA má svoje kouzlo...Kromě poslední třetiny se v toho knize moc neděje, ty úžasné večírky působí jako navoněná nuda. Hrdinou knihy je pro mne muž s brýlemi, ale kousek Gatsbyho má v sobě každý, kdo někde začínal znovu, od nuly.

09.11.2015 3 z 5

Báseň o hašiši Báseň o hašiši Charles Baudelaire

Některé činosti je lepší konat přímo, než z druhé ruky o nich číst...v patnáctém roce mého života toto dílko mělo punc zakázaného ovoce, deset let na to nemá příliš co nabídnout

29.10.2015 2 z 5

Jedenačtyřicátý Jedenačtyřicátý Boris Andrejevič Lavreňov (p)

Soubor povídek který nenadchne, pokud jste již někdy četli nějaké dílo z období občanské války tak ani nemá čím překvapit či zaujmout. To neplatí snad jen o povídce Sedmý satelit, do které jsem se s chutí začetl, škoda jen ne zcela vydařeného závěru. Přesto díky ní přidávám jednu hvězdičku

24.09.2015 3 z 5

Siréna Siréna Marie Majerová

Sociálně laděná literatura mně zajímá a čtu ji rád, Siréna mně však zklamala a horko těžko jsem se nutil k dočtení, kámen úrazu dle mého názoru je v tom, že tato kniha na mně působí až příliš žensky orientována, jako muž jsem se v ní ztrácel ( což možná ocení čtenářky ). Rád bych se k této knize někdy v budoucnu vrátil

05.03.2015 2 z 5

Povídky I Povídky I Anton Pavlovič Čechov

Soubor 70 povídek z počátku tvorby A.P. Čechova byl pro mne prvním seznáním s tvorbo tohoto autora. I na relativně malém prostoru ( některé povídky se vejdou na jednu stranu ) se Čechovovi podařilo vyjevit dávno zaniklý obraz Ruska druhé poloviny 19. století, především pak jednotlivé charaktery všech těch mužiků, kupců, studentů, aristokratů...

05.02.2015 4 z 5

Dějiny VKS(b) - Všesvazové komunistické strany (bolševiků) Dějiny VKS(b) - Všesvazové komunistické strany (bolševiků) kolektiv autorů

Těžko, přetěžko hodnotit. Co se týče prvních kapitol, tzn někdy roku 1905, není moc co vytknout a jedná se o solidní přehled vývoje komunistického hnutí ( i když lze s některými formulacemi a myšlenkovými pochody nesouhlasit, ale to je u podobného druhu publikace logické ), problém nastává později - v duchu stalinistické linie dochází k hrubému zkreslování a překrucování faktu, tak aby došlo k zvýraznění role J. Stalina a naopak jeho názoroví odpůrci jsou očerňováni. Pokud ovšem máte možnost srovnat s jinými publikacemi a dokážete se probrat skrz stalinistickou mlhu, jde o celkem kvalitní přehled dějin VKS(B), alespoň co se naprostých počátků týče

08.01.2015 3 z 5