markus223 markus223 komentáře u knih

Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Sakra, jak je možné, že mi tahle kniha tak dlouho unikala? Klidně bych se jí nebál zařadit vedle takových velikánů jako je "Brave New World". Pomalu umírající svět ve kterém se nerodí žádné děti a nikdo neumí číst ani psát je popsán skvěle. Nikdo si nad ničím neláme hlavu a každý se řídí heslem, že "Se sexem je lepší se nepárat". Jak už to tak v těchto dílech bývá, pár postav se tomuto osudu vzepře. V cestě jim stojí/nestojí poslední výkvět lidské technologie z dob dávno minulých, robot deváté generace Spofforth. Faktický vládce celé planety, který má jedno (na robota) zvláštní přání.

10.03.2023 5 z 5

Žoldnéři Žoldnéři Tomáš Bartoš

Vynikající military sci-fi světového formátu. Pro fanoušky tohoto subžánru je to "must have" titul. Pokud jste také magoři do vojenské techniky a zbraní obecně jako já, tak si užijete i podrobné popisy zbraní budoucnosti a vojenské výstroje včetně všech těch exoskeletů, hologramů, laserů, elektromagnetických karabin atd. Pro ostatní budou tyto podrobné popisy spíše otravné. Co se týče dějové linky, tak ta mě upřímně bavila a závěr byl prostě super. Neznámý nepřítel je dostatečně zajímavý a jeho motivy nejasné. Co se týče hlavních postav, tak ty mi k srdci nijak nepřirostly. Jsou to vcelku šablonovité postavy jakých je ve sci-fi žánru mraky a jejich osud mi byl víceméně lhostejný. Výjimkou je možná novinář Becksyth a žoldnéřka Spiceová.

10.03.2023 5 z 5

Operace Kavkaz - Tajná sovětská raketová válka nad Suezským průplavem Operace Kavkaz - Tajná sovětská raketová válka nad Suezským průplavem Martin Smíšek

Skvěla publikace o této méně známé epizodě izraelsko-arabských válek, ve které Izraelci překvapivě tahali za kratší konec.

14.11.2022 5 z 5

Výstřel odnikud: Historie vojenských odstřelovačů Výstřel odnikud: Historie vojenských odstřelovačů Martin Pegler

Upřímně, asi nejlepší kniha o vojenských odstřelovačích na našem trhu. Rozhodně doporučuji každému fandovi vojenské historie.

03.11.2022 5 z 5

To nejlepší z blogu 2015-2020 To nejlepší z blogu 2015-2020 Marian Kechlibar

Kniha je přesně tím co autor uvádí. Jedná se tedy o soubor vybraných článků z autorova blogu. Přidanou hodnotou jsou určitě krátké komentáře "z budoucnosti" na konci každého článku přímo od autora. Já osobně jsem knihu ocenil neboť dávám přednost papíru před obrazovkou byť jsem většinu článků četl již na blogu.

09.11.2021 4 z 5

Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Přečteno jedním dechem. Román hraje zpočátku na lehce humornou notu, ale to se celkem rychle změní a postupně se dostáváme až do žánru "postapo". Že se jedná o narážku na současnou situaci ve společnosti je z knihy jasně patrné. Jinak mě kniha neuvěřitelně chytla a po jejím přečtení jsem si dokonce některé pasáže musel přečíst znovu (to se mi moc nestává). Ze všech tří knih, které jsem od Romana Bureše zatím četl (Říše, Inferium, Planeta idiotů) právě tuto hodnotím nejvýše a autor se rychle zařadil mezi mé oblíbené spisovatele.

01.11.2021 5 z 5

Děti boží Děti boží Harold Coyle

Ze všech čtyř knih, které u nás od tohoto autora zatím vyšly, mi tato přijde asi nejslabší. Příběh se začne slušně rozjíždět zhruba v polovině a zabývá se osudem jedné americké mechanizované čety, která se vydala na běžnou hlídku v Moldávii blízko hranic s Rumunskem, kde probíhají etnické čistky. Jako už to tak bývá, tak se něco zvrtne a četa se tak ocitá odříznutá od okolního světa. Ústředním motivem je konflikt dvou důstojníků, kteří mají této četě velet. Co mě hodně zklamalo byl konec. Ten je jako by zničehonic v nejlepším utnutý. Taky mě celkem zamrzely značné chyby v překladu.

22.10.2021 3 z 5

Studené světlo hvězd Studené světlo hvězd Pavel Fritz

Tak tohle je vážně pecka. Všechny povídky se trefily přesně do mého vkusu. Ale paradoxně hned ta první je z celé sbírky asi ta nejslabší, byť je pořád dobrá. Kdybych měl vybrat ty nejlepší kousky tak za mě to jsou "Kam plují harmy" "Roky naší lásky" "To co milovalo Arthura Brookse" "Archa zrůd" a "Zahrada slepců". Pavel Fritz evidentně skvěle ovládá sci-fi světového řádu. Pochvalu dávám též za parádní obálku.

28.09.2021 5 z 5

Mrtvá ruka Mrtvá ruka Harold Coyle

Oproti románům "Křest ohněm" a "Tým Yankee" je toto dílo o poznání méně akční a komornější. Děj se točí okolo speciálních jednotek NATO, které jsou vysazeny na Sibiři, aby po střetu Země s meteoritem vyřadily raketová sila znovuprobuzeného odvetného systému Perimter, známého též jako "Mrtvá ruka", který se dostal pod kontrolu vzbouřeného ruského generála Lichačova. Hodně se mi líbil popis putování vojáků NATO a ruských speciálních sil po zdevastované krajině Sibiře. Podtrženo sečteno, jedná se poctivý techno-thriller, který ale ničím nepřekvapí.

24.09.2021 4 z 5

Hypnosis - Třetí velká destrukce Hypnosis - Třetí velká destrukce Petr Junek

Temnota, zmar, neustálé mrazení v zádech......takhle bych asi popsal knihu Hypnosis. Z detektivky se rychle přesuneme do hororu a nakonec i do postapokalyptického žánru (nebo spíše předapokalyptického).

03.09.2021 5 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Běh o život se mi asi líbil více, ale tohle také nebylo vůbec špatné. Nikdy bych nevěřil, že budu jedním dechem číst příběh o stovce lidí co vlastně jenom jdou po silnici. Co mi tu chybělo byl podrobnější popis toho co vedlo k zavedení takové soutěže a celkově popis těchto "alternativních" Spojených států.

03.09.2021 4 z 5

Křest ohněm Křest ohněm Harold Coyle

Od tohoto autora jsem již přečetl knihu Team Yankee, takže jsem tak trochu věděl co můžu očekávat. Příběh se točí okolo konfliktu mezi USA a Mexikem ve stylu "Pancho Villa" krátce po skončení studené války a vojenském puči v Mexiku. Trochu to trvá než se příběh rozjede přičemž zápletka není nijak originální, ale rozhodně mě přinutila knihu dočíst do konce. Co se mi na knize líbilo, byly jednoduché mapy, které mi velmi pomohli se zorientovat v jednotlivých bitvách a šarvátkách. Knihu tedy rozhodně hodnotím pozitivně. Je zde dost akce i politikaření, menší milostná zápletka a také je zde probírána otázka, zda by měly ženy sloužit u bojových jednotek. :-)

03.09.2021 4 z 5

Panther Panther Thomas Anderson

Poslední přírůstek do této již dosti rozsáhlé série knih o německých obrněných vozidlech od Thomase Andersona. Autor čerpá téměř výhradně z primárních zdrojů a kniha je doplněna velkým množstvím fotografií. Doporučil bych spíše těm, co o daném tématu mají již nějaké povědomí. Jinak se jedná o skvěle zpracovanou knihu, která by neměla chybět v knihovně každého fandy (nejenom) německé obrněné techniky. A to platí i pro všechny další knihy od tohoto autora.

25.08.2021 5 z 5

Lend Lease 1941–1945: Velká vlastenecká lež Lend Lease 1941–1945: Velká vlastenecká lež Alexej I. Kondratěnko

Na tuhle knihu jsem hodně těšil, nicméně mě dost zklamala. Autor je vyloženě neobjektivní a vše sovětské maximálně haní a naopak vše britské a americké vyzdvihuje do nebes. A to říkám jako člověk co láskou k SSSR nebo k Rusku rozhodně neoplývá. Je to škoda, protože žádná kniha zabývající se výhradně problematikou "Lend-Lease" u nás nevyšla. Pozitivem knihy je, že ukazuje rozsah americké, britské a kanadské pomoci Sovětskému svazu, která se ani zdaleka netýkala pouze tanků a letadel jak se spousta lidí mylně domnívá.

25.08.2021 2 z 5

Tým Yankee Tým Yankee Harold Coyle

Pokud jste fanda do obrněných vozidel všeho druhu a především těch studenoválečných, tak si tady rozhodně přijdete na své. Podrobné popisy vojenské techniky a taktiky nasazení. Příběh je sledován především očima velitele tanku M1 Abrams čelícího přívalu jednotek Varšavské smlouvy, kdy se postupně z úplných zelenáčů stávají ostřílení veteráni budící respekt. Jenom konec mi přišel až moc optimistický.

24.08.2021 5 z 5

Krvavé levandule Krvavé levandule Marian Kechlibar

Dosti aktuální a mrazivá předpověď občanské války ve Francii. Kniha je to velmi útlá a dá se přečíst za jedno odpoledne. Kdyby byla delší, dám plný počet. Určitě doporučuji.

24.08.2021 4 z 5

Německé útočné pušky MKb 42, MP 43, MP 44 a Sturmgewehr 44 Německé útočné pušky MKb 42, MP 43, MP 44 a Sturmgewehr 44 Guus de Vries

Na tuhle publikaci jsem narazil v levných knihách a koupě rozhodně nelituji. Na to, že je kniha spíše obrazová je plná informací o vývoji a různých verzích této legendární zbraně. Docela mě pobavila pasáž o neustálém přejmenovávání "Šturmgevéru", kdy se v aktuálním označení neorientovali ani sami výrobci. Rozhodně doporučuji.

24.08.2021 5 z 5

Srpnová bouře Srpnová bouře David M. Glantz

Ne zrovna moc čtivé (to ale Glantz obecně není), za to narvané informacemi k prasknutí. Armády, sbory, divize, strategické plány, počty vojáků a techniky, to vše zde najdete. Bonusem je, že se kniha zabývá málo známou operací rudé armády, tedy invazí do Mandžuska. Je zde hodně čísel a tabulek, takže žádné barvité výpovědi veteránů zde nehledejte. Je to opravdu těžké čtení. I tak ale musím dát 5 hvězd.

21.08.2021 5 z 5

Ocelové korby, ocelová srdce Ocelové korby, ocelová srdce Ian W. Walker

Velmi dobře zpracované téma vývoje a nasazení italských obrněných divizí. Ukazuje Italy v mnohem lepším světle než jak je často (bohužel) obvyklé, kdy by se spousta německých útoků neobešla právě bez jejich podpory. Pro fandy tanků rozhodně doporučuji.

21.08.2021 4 z 5

Armáda na úsvitu: Válka v Severní Africe 1942-43 Armáda na úsvitu: Válka v Severní Africe 1942-43 Rick Atkinson

Opravdu hodně rozsáhlá kniha , která se soustředí především na nasazení Američanů v severní Africe od operace Torch až po kapitulaci Osy v Tunisku. Hodně mě zaujalo jaké zmatky panovaly ve velení Američanů, kteří svoje bojové zkušenosti postupně získávali ve střetech s ostřílenými Němci. Skvěle jsou zde také popsány konflikty mezi britskými a americkými veliteli a celková anglofobie na straně Američanů.

21.08.2021 5 z 5