Markushka Markushka komentáře u knih

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Kniha mě chytla a já se po chvíli přistihla, jak držím pěsti hlavní hrdince z PR agentury. Milé, odpočinkové, příjemné čtení.

24.11.2021 4 z 5

Naučte se tančit v dešti Naučte se tančit v dešti Veronique Maciejak

Kniha učí vážit si přítomného okamžiku a maličkostí všedních dní skrze příběh mladé rozhlasové moderátorky.

24.11.2021 3 z 5

Kdo šije u Podolské? Kdo šije u Podolské? Lucie Hlavinková

Jak se zdá až absurdní to, co se v poměrně nedávné minulosti mohlo dít. Mrazí z toho. Exkurze do světa módy a návrhářství se mi velmi líbila.

24.11.2021 5 z 5

Hornické vdovy Hornické vdovy Kamila Hladká

Seznámení s každodenním životem a starostmi žen v různých časových obdobích bylo pro mě velmi obohacující. Stejně tak i možnost nahlédnout do života rodin, kterým do života vstoupila tragédie.

24.11.2021 4 z 5

Nedostižná láska Nedostižná láska Hannah Mary Rothschild

Stojí za přečtení. Líbilo se mi, jak byl celý příběh vystaven. Postupné seznamování s jednotlivými aktéry a historickým pozadím. Kniha nás zavede do uměleckého prostředí a světa boháčů, který je běžnému smrtelníkovi na hony vzdálený...

24.11.2021 5 z 5

Husitská epopej. IV, 1438-1449 - za časů bezvládí Husitská epopej. IV, 1438-1449 - za časů bezvládí Vlastimil Vondruška

Vždy oceňuji přiblížení historie přístupnou zábavnou formou, ale faktem je, že mě oproti minulému dílu mnohem více bavilo čtení o životech členů rodu Prokopů. Možná je to i tím, že doba popisovaná v tomto díle je mnohem klidnější a proto i lépe sledovatelná a neztrácela jsem se tak v množstvích bitev a křesťanských půtek.

13.08.2020 5 z 5

Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Vlastimil Vondruška

Vždy mě překvapuje ta nejistota ve které naši předkové žili, zejména obyčejní lidé. Ať už se jednalo o množství úrody, války, drancování, nemoci. A doba líčená touto knihou byla opět tak proměnná, těžko uchopitelná současným člověkem. Jsem proto ráda, že mohu touto jednoduchou čtivou formou se z jistého nadhledu podívat do této historie a poznat nové souvislosti a pozadí této doby.

Jáchymovští démoni Jáchymovští démoni Vlastimil Vondruška

Jednou za čas mě baví sáhnout po historické detektivce pana Vondrušky a je téměř neuvěřitelné, že nejsem nikdy zklamaná. V případě této knihy tomu není jinak. Příjemné odpočinkové čtení.

Mé nepálské lásky Mé nepálské lásky Michaela Gautam

Kniha mě zaujala zejména možností nahlédnout do způsobu života a mentality Nepálců, tamních poměrů. Kniha se mi četla lehce, i když má nálada byla často atakována depresivními zážitky autorky. Bylo to pro mě obohacující čtení, ale pravdou je, že do pokračování se nepustím...

13.08.2020 3 z 5

Koho vypijou lišky Koho vypijou lišky Lidmila Kábrtová

Přečteno v jednom zátahu. Úryvky ze života, které vytvoří obraz. Smutný, nespravedlivý, leč snad s dobrým koncem. Moc povedené, emocionální. Vybrané nadpisy ze soudobých novin působící dnes groteskně a děsivě zároveň. Knihu jen tak nezapomenu.

13.08.2020 5 z 5

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Zaujala mě forma, kterou byla kniha psaná - tedy střídání pasáží Báry a její babičky. Pro mě milým a úsměvným zážitkem bylo líčení posmrtného žití. Takové pohodové, rychlé čtení.

Nůž Nůž Jo Nesbø

Moc jsem se těšila a vcelku mé očekávání bylo naplněno, nicméně část děje pro mě byla celkem předvídatelná - to ale nemluvím o šokujícím a málo uvěřitelném rozuzlení. Vyzdvihla bych úplný začátek knihy (starý muž sledující televizi). A jsem opravdu zvědavá na další díl a moc moc si přeji pro Harryho nějaký zajímavý odosobněný případ.

27.01.2020 4 z 5

Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Vlastimil Vondruška

Že dnes žijeme v době, kdy myslí každý jen na sebe a chce pro sebe urvat co nejvíce? Že Žižka byl národní hrdina bojující za spravedlnost proti zkažené církvi? Po přečtení knihy mám pocit, že ty roky boje musely být neuvěřitelně kruté a složité. Jistoty nebyly ani před tím, nicméně v době války a převlékání kabátů už vůbec. Složitost doby dokládá i to, že člověk se těžce v událostech a bojích orientuje i v samotné knize psané s odstupem a nadhledem.

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Krásný zážitek!!! Nejsem sportovní fanoušek, ale to vůbec nevadí, přestože kniha nás uvádí do prostředí hokejového městečka se svéráznými obyvateli. Mistrovská psychologie postav, smysl pro detail a překvapení. Od poloviny jedním dechem.

27.01.2020 5 z 5

Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Vlastimil Vondruška

Mně se prostě líbí poznávat historii skrze příběhy lidí z různých vrstev a prostředí. Člověk si pak uvědomí, jak to, co se člověk učil ve škole, je malý zlomek tehdejších událostí, které jsou velmi složité. O to více si vážím doby a místa, kde žiji..

Bramborová Bára Bramborová Bára Ivona Březinová

Čtení dětem před spaním. Líbilo se.

10.11.2019 4 z 5

Šlehačková oblaka Šlehačková oblaka Tereza Salte

Knihu jsem četla delší čas. Byla pro mě příjemnou relaxací. Vhledem do cizího prožívání a myšlení. Nejvíce se mi líbilo popisování života v Norsku a tamějších zvyklostí. A optimismus a rozhodnutí být šťastná a mít svého prince.

10.11.2019 4 z 5

Začarovaná třída Začarovaná třída Ivona Březinová

Od začátku bavilo mě i děti. Lehkost, vtip. Téma odlišnosti, předsudků. K pobavení a zamyšlení je skvělá.

Jsi tam, brácho? Jsi tam, brácho? Marek Herman

Téma významu matky pro dítě v nejranějších obdobích života, dopady ústavní péče a absence matky, role otce ve výchově a mnohá výchovná Moudra s velkým M psaná skvělou dialogovou formou. Velmi čtivá. Inspirující, zasahující. Děkuji za ni. Hodně z toho obsaženo v "Marťanovi".

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Kniha, která se čte sama - opravdu s úplnou lehkostí a přirozeností v táhne od samého začátku. Je vyprávěním životních příběhů dcery a otce, které se po kapitolách střídá. V jistém momentě dožene příběh otce dceřino vyprávění a poskytuje jeho úhel pohledu. Ke konci knihy se příběhy prolnou. Moc hezké, niterné, výjimečné. Řadím mezi své nej knihy.