Markushka Markushka komentáře u knih

Odvrácená strana matky Odvrácená strana matky Monika Valentová

Krátké, vtipné fejetony, které se mohou zdát místy nereálné. Nicméně se v nich objevovaly mnohé situace z mého denního života s dětmi :-) Bavily mě ilustrace. Kniha vhodná na občasné čtení, než čtení v zátahu.

31.08.2018 4 z 5

Umřel jsem v sobotu Umřel jsem v sobotu Josef Formánek

Velmi zajímavý formát knihy, kdy se prolínají autorovi myšlenky, vzpomínky a komentáře v průběhu vyprávění osudu muže, do jehož života zasáhla tragédie. Vyprávění má mystický nádech, který postupně pohlcuje čtenáře, jakožto i autora samotného. Vybočující, čtivé.

14.05.2018 5 z 5

Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Knihu jsem přečetla takřka v zátahu. Osudy dívek a žen na pozadí kulturního a politického vývoje v Afghánistánu. Kultura i podmínky nám natolik vzdálené a téměř k nepochopení. Zajímavý pohled do různých společenských vrstev, ale hlavně do života běžné afghánské rodiny. Líbilo se mi střídání kapitol z pohledu dvou hlavních postav a jejich životní prolínání.

14.05.2018 5 z 5

Rání a Laguna mořských žínek Rání a Laguna mořských žínek Walt Disney

Kniha měla sestupnou tendenci. Začátek dceru (4) poměrně zaujal, ale postupně ztrácela zájem. Já měla u toho obdobné pocity. Ale je tam Zvonilka, víly, takže věřím, že některé holčičky určitě zaujme.

14.05.2018 3 z 5

Jak žít a nezbláznit se Jak žít a nezbláznit se Lidmila Pekařová

Kniha plná konkrétních možností a příkladů z praxe. Zaměřuje se nejvíce na vytváření návyků pro soběstačnost a plnohodnotný život. Ukazuje, kam vede opičí láska, lhostejnost a lenost rodičů. Pro rodiče drsné pochopení, že je to v jejich rukou, jejich zodpovědnost. Nemít malé děti, u kterých je stále možnost něco zlepšovat a měnit, tak propadám depresi :-) Oceňuji přímočarost a otevřenost autorky. Podnětné, vede k zamyšlení.

02.05.2018 5 z 5

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Seznámení se s jinou kulturou, složitostí vývoje země, barvité vykreslení prožívání hrdiny, silné emoce, napětí. Kniha, co vtáhne.

02.05.2018 5 z 5

Syn větru a prsatý muž Syn větru a prsatý muž Josef Formánek

Prsatého muže a zloděje příběhů jsem četla už dávno a zůstala mi po něm silná vzpomínka. Měla jsem proto asi příliš velké očekávání od Syna větru. Knihu jsem četla poměrně dlouho, trvalo mi začíst se, něco nesedělo... Možná je to i neoptimistickým obsahem, vylíčením úpadku..

02.05.2018 3 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

A mě to moc baví a těším se na další. I když... a to si říkám posledních několik dílů... ubrat, a tím přidat na uvěřitelnosti.

05.02.2018 5 z 5

Všechno v pořádku, slečno Karpíšková? Všechno v pořádku, slečno Karpíšková? Eva Michorová

Tak nevím. Nevěděla jsem při čtení a nevím ani teď. Bavilo mě, nebavilo. Čtivé, nečtivé. Nějak jsem se nemohla naladit. Ale zůstaly pocity kladné, proto tři hvězdy.

05.02.2018 3 z 5

Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Pecka. Hlavně ve vývoji hlavní postavy a vztahu k ní. Od nepříliš velkých sympatií přes lehké povzbuzování až k úplné oblibě. A nejednou mě napadlo, že by mohla zaskočit uklidit :-)

Zavolejte sestřičky Zavolejte sestřičky Jennifer Worth

Člověk si udělá představu o podmínkách lidí žijící v daných podmínkách, ze kterých místy jímá hrůza, a začne si vážit toho, kde je, co má... Kniha mě bavila, čtivá, poučná..

05.02.2018 4 z 5

Maryša naruby Maryša naruby Pavel Verner

Pobavila jsem se. Parádní nadsázka vycházející z reálně vyhlížejícího příběhu. A nadšená jsem byla s básnických metafor a pokusů hlavní hrdinky. Jen ten konec... Já raději jasně řečený happy end :-)

05.02.2018 4 z 5

Poprask v sýrové uličce Poprask v sýrové uličce Robert Fulghum

Něžná, milá, krátká pohlazení na duši. Inspirativní v různorodosti pohledů na svět. Pěkný oddych.

Policie Policie Jo Nesbø

Tak jsem se těšila a byla jsem uspokojena. Všechno co jsem čekala, tam bylo: zvraty, napětí, dilemata, nepředvídatelnost.. Jen bych ubrala. Klidně bych vítala méně vražd a akčnosti a taky oddych pro Harryho blízké i jeho samotného. Prostě zajímavé vyšetřování jeho osobitým způsobem.. Proč jen si myslím, že tomu tak v Žízni nebude?

25.10.2017 5 z 5

Zítra vyjde slunce Zítra vyjde slunce Simona Monyová (p)

Ze začátku jsem se snažila odhadnout, jak to dopadne, a pravda, byla jsem trošku překvapená. Nicméně fuj fuj fuj a s takovými lidmi jako je Richard raději vůbec nepřijít do styku. Člověk by řekl, jak je přehnaný soucit a naivita hlavní hrdinky, ale ze svého okolí bohužel vím, že to může být realitou...

25.10.2017 2 z 5

Citová divočina Citová divočina Simona Monyová (p)

Nenáročná sonda do toho, jak si sami umíme komplikovat život ...

25.10.2017 3 z 5

Roznese tě na kopytech Roznese tě na kopytech Simona Monyová (p)

Pro mě málo uvěřitelná. Úvod knihy se mi líbil, ale postupně se při čtení měnila má nálada do ponuré... A to mi byl pan psycholog ze začátku tak sympatický, dokud myslel hlavou...

25.10.2017 2 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Bavila jsem se nad příběhem čtyř kamarádů, kteří bilancují v poločase. Každý je jiný a přemýšlí o světě trošku jinak; bavili mě právě ty rozdíly mezi nimi, ale i to kamarádství, co je spojuje.. Přečetla jsem rychle, lehce a s úsměvěm..

22.09.2017 4 z 5

Bude to dobrý rok Bude to dobrý rok Lucy Diamond (p)

Příběh tří žen, které prožijí v jednom roce mnoho proměn. Vtip nechybí. Získají si sympatie a člověk na jejich cestě jim prostě musí fandit. Nic složitého, pěkná věc :-)

22.09.2017 4 z 5

Náhoda nebo osud Náhoda nebo osud Magda Váňová

Několik krátkých chmurně laděných příběhů, odkrývajících často nízké motivy našeho jednání.. Kniha, která neurazila, ale nikterak výrazně nenadchla. Zůstala mi po ní šedivá nálada.

22.09.2017 3 z 5