Marluksa
![Bez slitování Bez slitování](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289524/bez-slitovani-pcU-289524.jpg?v=1458209735)
Jednoduše skvělá!! Není co vytknout. Žádná zbytečná omáčka, hluchá místa, či nadbytek vnucených popisů, které by si nedokázal čtenář domyslet ve vlastní fantazii. Neodložitelná. Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mysterium tremendum Mysterium tremendum](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249260/mysterium-tremendum-IDX-249260.jpg?v=1431522280)
Nadchla mě obálka (je naprosto skvělá) a kupodivu mě nezklamal ani obsah. Kniha byla čtivá, napínavá, tajemná, chvílemi šokující a neodložitelná. Možná mě ani tak neuchvátila představa skutečného příběhu, jak to, jak byla napsána. Rozhodně doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Když padne noc Když padne noc](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291729/kdyz-padne-noc-72z-291729.jpg?v=1460011462)
Z této knihy mám velmi rozporuplné pocity. Ze začátku mi přišla akční a zajímavá. Jakmile jsem ale přišla na to, že se děj odehrává stále na jednom místě, chuť do čtení se u mě rapidně snížila. Víc mě zajímala část z minulosti Nicka, než to, co se odehrává v současnosti. Mám pocit, že mi autorka mnohdy vnucovala pocity hlavních hrdinů, až moc obsáhlými popisy všeho možného. Pokud by byla kniha zfilmována (což by byla rozhodně hloupost) přišla by mi jako nízkorozpočtová blbost. Za plusy považuji zajímavá přirovnání ve větách, z čehož vyplývá, že má autorka perfektní slovní zásobu. Příběh jako takový mě ale nijak nenadchl, už v půlce knihy mi bylo jasné, jak se bude děj vyvíjet a kdo je Sandy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bábovky Bábovky](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293567/babovky-DdY-293567.png?v=1633258113)
Ze začátku jsem byla nadšená. Strašně se mi líbí autorčin humor, dlouhá souvětí i celkové pojetí. Ovšem později mi kniha přišla zbytečně chaotická a já se začala zamotávat. Těžce jsem dočítala do konce. Chápu, že záměrem bylo dvanáct osudů, ale já bych raději uvítala osudů méně s větším rozložením.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jako kus masa! Jako kus masa!](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10693/jako-kus-masa-10693.jpg?v=1236016143)
Tohle zažít nechcete.
Někde hluboko v podvědomí problikává myšlenka, že takové peklo skutečně existuje.
Že jako žena máte štěstí, když jste minula tu nesprávnou výhybku. Že zrovna vás osud nasměroval úplně jinam. Nástrahám možného
pokušení jste odolala.
A to je v případě této knihy hotový jackpot.
Jsem plná směsice dojmů, které pomalu zpracovávám a které dozajista jen tak z hlavy nedostanu. Přesně takovým způsobem má kniha čtenáře položit na lopatky, byť je sebeděsivější.
Věcné, stručné, k věci. Drsné, šokující, smutné až těžce uvěřitelné. Bolestné. Tentokrát žádná jízda na horské dráze, ale doslova projížďka peklem.
Žádná zbytečná omáčka, dialogy vyráží dech.
Autor se s tím nemaže, a to je dobře. Ví, že po knize sáhne jen vskutku odolný čtenář.
Nic pro slabé povahy.
Přesto doporučuji všem, kteří ví, že na to mají. Kteří ocení i tak brutální dílo a počin autora.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Playlist Playlist](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503429/playlist-Bhj-503429.png?v=1668690217)
Myslím, že stačilo.
I kdyby autor zvažoval pokračování, už by mě nezlákal.
Tak nějak se to všechno prolínalo a neuvěřitelně hnětlo do sebe a k sobě a vedle sebe.
Naivní a nucené, kdybych svůj pohled konkretizovala, přesto chvílemi těžce odložitelné, protože zvědavost je zvláštní lidská vlastnost.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sběratel očí Sběratel očí](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188400/sberatel-oci-172-188400.jpg?v=1421517253)
Ač má pouhých 385 stran, trvalo mi deset dnů, než jsem ji přečetla.
Záměrně, samozřejmě.
Vydání je sice staršího data, ale až teď na mě z přeplněné police zavolala. (LOVEC OČÍ je v pořadí.)
Fitzekovi knihy jsou skvělé. A z nějakého nepochopitelného důvodu je čtu od nejnovější zpětně.
Ach ta intuice.
"Hrůza. Horor. Děs." jak je psáno na přebalu se rozhodně nekoná. Pod tímto upozorněním si představuji podstatně drsnější obsah.
Svým způsobem je to zvláštní dílo. Číslování pozpátku mě zprvu trochu znejistilo, ale je to přece jen Fitzek. Tomu thrilleromil neodolá.
S každým dalším odstavcem, stránkou a kapitolou narůstá chuť dozvědět se víc, ale zase ne příliš rychle, protože všechno jednou končí, tak proč si to nevychutnávat pozvolna.
Můj tip na padoucha vyšel naprosto přesně, byť tomu moc indicií nenasvědčovalo.
Autorův styl má prostě grády. Radost číst. Zbytečná omáčka se nekoná, permanentní napětí, obava, emoce.
Asi mi chybělo víc šokujících detailů, k čemuž obálka i samotný název knihy svádí, a z toho důvodu "pouze" 4****
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kořist Kořist](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509574/korist-63ee78344676a.jpg?v=1676572724)
Obvykle dám knize padesát stran.
Když si nejsem jistá, dalších dvacet pro jistotu přihodím. Někdy ještě víc, občas to až stá stránka konečně "zachrání".
Ale v tomhle "islandskému thrilleru roku" se nic neděje ani na straně 150. Hromada omáčky, žádná akce, žádné napětí, vlastně nic.
Možná sem tam nějaké to mikronapětí a čirá zvědavost mě dostala na stranu 160.
Obrovské zklamání, bohužel to není první kniha od Yrsy, která mě zklamala, tudíž autorku definitivně vyškrtávám ze seznamu.
Vůbec mi její styl nesedí, a to severské krimi miluju.
Kdybych měla hodnotit těch 160 stran, tak dávám 2**
Samozřejmě tím nechci nikoho odradit, sto lidí, sto chutí.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Náhradník Náhradník](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401094/nahradnik-id8-401094.jpg?v=1548673753)
Jsem plná neuvěřitelné směsice emocí, co vlastně napsat. Taková malá, přebalem nenápadná... Intuice vyslala opět správný signál ve správný okamžik.
Už dlouho jsem nečetla tak "hlubokou" a těžkou knihu. Hluboce psychologickou.
V mnohém mi připomínala Nabarvené ptáče.
Tak či tak za mě je tohle vskutku dokonalé dílo.
Autorka se s tím nemaže.
Bezprostřední, živelné, surové, určitě nic pro slabé povahy. Sice se nejedná o žádný krvák, ale ta "hrůznost" spočívá vlastně v celém příběhu. Čtenář ani tak neřeší pointu, spíše se nechá unášet na vlně, která s ním co chvíli plácne o skálu. Na smích není čas.
Zvědavost vás nutí číst dál, ale ta hloubka slov je najednou moc. Adrenalin v pohotovostním režimu, protože tahle horská dráha je zatraceně drsná. Takže poslední stránka je jakýmsi zadostiučiněním. Uf. Konečně. Teď chvíli jen pohádky.
Určitě doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Řezník a střízlík Řezník a střízlík](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514801/reznik-a-strizlik-fZ2-514801.jpg?v=1681850536)
Čistě ze zvědavosti, jsem se nechala zlákat, podobně jako u Kopíráka, obálkou, anotací a doporučením.
Každopádně je to kniha, která má v sobě snad všechno možné. Překlepy počínaje, čtivostí konče .
Samotný příběh není marný. Všechno už bylo vlastně jednou napsáno, jde o to, zpracovat to jinak.
Chvílemi mě strašně bavila, ale počáteční nadšení střídalo zklamání, a pak zase "hurá" je to skvělé. Jakoby se autorka občas zasekla a následující kapitolu do příběhu prostě nějak vtěsnala - buď to čtenář přeskočí nebo přečte - co kdyby tam byla nějaká extra brutální chvilka.
Občas byla, ale čekala jsem víc. Na debut to není špatné, milovníci thrillerů si ovšem nijak zvlášť nepošmáknou.
Strašně jednoduše psané. Všechno moc "narychlo". Druhá část už mi přišla doslova překombinovaná. A konec?
Uvidíte sami, až dočtete
Každopádně doporučuji i tak, slupla jsem ji najednou.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Utrpení těla Utrpení těla](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469406/utrpeni-tela-d8H-469406.png?v=1620135863)
Jako čtenář snesu hodně, ale tohle bylo vskutku nechutné. Přečetla jsem ji z čiré zvědavosti, protože i takové knihy někdo píše. Někdo, kdo má neuvěřitelné rozměry fantazie, skoro žádné hranice a neutuchají studnici nápadů. Byť v takovém žánru. A i tohle se cení.
Obálka šokující, což naláká ke koupi spoustu zvědavců.
K samotné knize: ROZHODNĚ NIC PRO SLABÉ POVAHY!!
A kdo si troufne, musí počítat s notnou dávkou surovosti, nechutnosti a zvrácenosti. Autorka pravděpodobně čerpala z podobně laděných příběhů: Příběh O - Návrat do Roissy; Ostrov poslušnosti; Hotel rozkoší apod. jen v trochu "modernějším" pojetí.
Spoiler: dietní program pro boubelky, který nechcete zažít.
Těžko říct, jestli bych chtěla ještě někdy něco podobného číst. Doporučit můžu, rozhodnutí je na každém. A hodnocení? Asi radši žádné.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ztracena v bílém šumu Ztracena v bílém šumu](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484485/ztracena-v-bilem-sumu-do0-484485.jpg?v=1638566021)
To byla, panečku, jízda!
Od začátku až do konce. Nemám ráda retrospektivní pojetí, ale v tomto případě jsem přimhouřila oko. Brilantně napsáno, dokonalé metaforické procesy, křivka napětí neustále poskakovala nahoru a dolů, živelné dialogy a chuť knihu za žádnou cenu neodkládat. Žádná zbytečná omáčka, žádný přebytečný šum, všechno někam směřovalo, autor věděl, čtenář tápal. Samotný příběh možná až tak famózní nebyl, ale styl, jakým byl napsán, jej povyšuje do kategorie top desítky mých oblíbených autorů. Další knihy si určitě nenechám ujít a vřele doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Manželky Manželky](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458862/manzelky-XRD-458862.jpg?v=1608728442)
Jak to zdárně začalo, tak to chaoticky skončilo. Prvotní nadšení vystřídalo zklamání. Přesně ten typ knihy, kdy na konci příběhu už ani nevíte čí jste. Někam to celou dobu směřovalo a ejhle... všechno je jinak, ale čtenář postrádá logiku a detaily, kdy že se to vlastně stalo??
Takže kdo je onen "blázen"? Jedna z postav nebo čtenář - doslova ztracen v překladu?
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![V pasti lží V pasti lží](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368180/v-pasti-lzi-5jt-368180.png?v=1650450236)
No... Tak trochu zklamání. Předvídatelnost v podstatě už od začátku. Mnoho omáčky i řečnických otázek. Jednoduchý příběh, který by dopadl stejně i kdyby měl o sto stran méně.
Myslím, že svou prvotinou (Za zavřenými dveřmi) nastavila autorka laťku hodně vysoko a je otázkou, zda ji překoná. V případě této knihy určitě ne.
Každopádně se jdu pustit do další knihy (Přiveď mě zpátky) a uvidíme.
Máte-li rádi mírné napětí, lehce zamotaný příběh a nekonečné množství úvah, pak je to kniha právě pro vás.
Vyznavačům skutečných emocí, šokujících událostí, hlubokých příběhů a bravurních popisů tohle asi nedoporučím.
Za mě s přivřeným okem 3*** maximálně 4****
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Milé dítě Milé dítě](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431473/mile-dite-tMZ-431473.png?v=1630149459)
WOW!! Něco tak naprosto dokonale zamotaného jsem už dlouho nečetla. Na prvotinu naprosto famózní!! Jízda na horské dráze na druhou. Ač neodložitelná kniha, louskala jsem ji po dávkách, ať si ji víc užiju. Dokážu si představit, že tohle dílo někdo zfilmuje, páč to by byla panečku podívaná. Autorku určitě zařazuju na seznam svých oblíbenců a těším se na další knihu.
Ve zkratce: emoce, propletenec osudů, sílící a uvadající napětí, nedočkavost, dokonalé dialogy, nenásilný text - vše autorkou dávkováno postupně. Ze začátku jsem se úplně ztrácela, přesně tak, jak autorka chtěla. Hotové bludiště. Ale pak... každý další odstavec a stránka... blíž k rozuzlení. A tohle rozuzlení nikdy nebylo poslední. Tedy až na konci knihy.
Miluju tahle emotivní a svým způsobem šokující díla. Ostatně jako každý milovník thrillerů.
Rozhodně doporučuju!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Anděl Anděl](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433550/andel-YAv-433550.jpg?v=1581519134)
Druhá "Reiszovka" v pořadí. A opět velká spokojenost. Detaily popsány naprosto nenásilně, nevulgárně a neotřepaně, a přesto si přijde čtenář na své. Líbí se mi celkové téma a pojetí - církev versus S&M. Velmi jemné boření mýtů, chytlavé, žádná zbytečná omáčka a skvělé dialogy. Rozhodně doporučuji všem příznivcům erotické literatury.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pianista Pianista](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/865/pianista-j5T-865.jpg?v=1566252801)
Emocemi nabitá, čtivá, neuvěřitelná, dobře propracovaná, bez hluchých míst, prostě dokonalá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2465/ostre-sledovane-vlaky-2465.jpg?v=1232136736)
Tohle mě tak strašně nebavilo.
Pro někoho literární skvost, pro mě chaos a nuda. Žádné odstavce, což na knize nesnáším a dialogy aby čtenář pohledal. Ještě že má tak málo stran.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Siréna Siréna](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390613/sirena-XGG-390613.jpg?v=1538133602)
Třetí "erotická bestovka" v pořadí.
1) Tampa
2) King
3) Siréna.
Jsem z knihy nadšená. Autorka si vskutku dala záležet na detailech, aniž by kniha působila vulgárně. Dialogy čtenáře zajisté uchvátí svou hravostí a promyšleností. Skvělý příběh, žádná zbytečná omáčka, živelnost, emoce, nejednou vám při čtení projede tělem vlna vzrušení. Kniha má vše, co by měla správná erotická beletrie mít. Minimum klišé - a když, pak ve formě kterou samým napětím lehce přehlédnete. Rozhodně doporučuji!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mám nad tebou moc Mám nad tebou moc](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407789/mam-nad-tebou-moc-pph-407789.jpg?v=1559050054)
Začátek skvělý! ???? Zavládlo nadšení a kniha se zařadila do škatulky "neodložitelná". Živelnost, zamotanost, emoce, překvapení, prostě vše, co čtenář uvítá. Ani rozdělení kapitol na postavy mi v tomto případě nevadilo.
Ale... ???? Konec zklamal. Jednoduchý, plytký a krátký. Jakoby autorku opustila múza a ona to prostě tak nějak v rychlosti ukončila. Což je strašná škoda. Se stejným zaujetím jsem chtěla dočítat i konec. Ale i tak, můžu s klidným svědomím doporučit. Když přivřu jedno oko, pak hodnotím za 2** za prapodivně jednoduchý a předvídatelný konec, ale 4**** za napětí a samotný autorčin styl, který mě velmi potěšil.