Marluksa
![Národní třída Národní třída](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165828/narodni-trida-cy2-165828.jpg?v=1566643757)
???? Velmi zvláštní dílko ????Afirmace za afirmací, v takzvaném "českém pojetí" - za mě tedy podstatně použitější než afirmace od Louise Hay ???? Trošku mi vadí neustálé opakování určitých vět a výrazů, což ovšem kompenzuje skvělý humor. Není to kniha, ze které bych si sedla na zadek - čili nezapomenutelná - ale určitě nevšedně čtenáře pobaví.
Je to úplně jiný žánr, než který obvykle čtu, ale byla jsem i přes prapodivný autorův styl milé překvapena. S klidným svědomím říkám: "Jděte do ní'' ????????
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bez kůže Bez kůže](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378668/bez-kuze-jTH-378668.jpg?v=1537949072)
Není špatná, ale ani úplně dokonalá. Občas jsem se v příběhu ztrácela, občas nadšením hltala každé slovo. Příběh sám o sobě není vůbec špatný jen možná chvílemi trochu překombinovaný. Nemám ráda časové prolínání kapitol, což mi zbytečně komplikovalo čtení. Každopádně i tak můžu s klidným svědomím doporučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Náš manžel Náš manžel](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397695/nas-manzel-BI7-397695.jpg?v=1545374715)
Ze začátku zavládlo nadšení. Na prvotinu super!! Velmi dobrá slovní zásoba, valná stylistika, žádná zbytečná omáčka.
ALE...
Čím hlouběji jsem se do příběhu nořila, tím mi přišlo všechno moc zdlouhavé, opakující se, chvílemi až nudné, naivní a hloupé. Kdyby měla kniha o 50 stran méně, vůbec by to nebylo na škodu. Není špatná, ale nic, co by ve mně zanechalo znatelnou stopu. Jakoby autorce v druhé půlce docházely nápady a jen tak nechala postavy proplétat se příběhem.
4**** a to jen z důvodu velmi příjemného úvodu versus prvotina.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na dně Na dně](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392641/na-dne-DeC-392641.jpg?v=1548842413)
Vůbec nebyla špatná, jen možná zbytečně moc "rozvláčnělá" a konec mě vyloženě naštval.
I když ne všechny příběhy končí happyendem. V tomto případě jsem zvědavá, jestli bude kniha pokračovat a jaký směr osud sériového vraha nabere.
Nešokovala ani nezklamala. Takový průměrný thriller, který udržuje čtenáře v napětí, ale pocit "neodložitelnosti" se nekonal. Nic nezapomenutelného, co bych si chtěla přečíst znovu. Doporučit můžu, ale nic pro skutečně náročného čtenáře. ;-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Péra a perutě Péra a perutě](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52855/pera-a-perute-52855.jpg?v=1289761155)
Kniha jest těžce čitelná a nedočtitelná. Dala jsem jí o 20 stran víc, než běžně knize dám (než ji na neurčito uložím do útrob knihovny mezi ostatní nedočtené), ale zázrak se nekonal. Příběh prakticky o všem a zároveň o ničem. Dost mi vadily často se opakující vulgarismy, podivně stvořená květnatá souvětí a do pokračování jsem se vyloženě nutila. Další autorčiny knihy mileráda vynechám a doporučit rozhodně nemůžu. Ovšem každý máme jiný pohled "na věc".
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Lži, samé lži Lži, samé lži](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383802/lzi-same-lzi-aLX-383802.jpg?v=1530215246)
Tentokrát velké zklamání.
Chvílemi se nutit do čtení a následně mít chuť hltat každou větu... Rozpolcenost, která spíše odradí, nežli naláká.
Spousta zbytečné omáčky a neustále zbytečně moc otázek!! Vše zdlouhavé a bez řádné dávky emocí. Jako by chtěla autorka nuceně zaplnit stránky, jen aby měl čtenář co číst, nehledě na kvalitu. Příběh by se jistě vešel do dvouset stran, aniž by čtenáře unudil k smrti.
Do budoucna si rozmyslím, jestli dám autorce ještě vůbec někdy šanci.
PS: Tentokráte to nebude špatnou konstelací hvězd. Opravdu o nic nepřijdete, obejdete-li knihu obloukem.
Za snahu a minimální "chytlavost" dávám 3*** , a to ještě přivírámu obě oči.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356462/podivuhodny-zivot-osameleho-postaka-4is-356462.jpg?v=1507013444)
Nádherný přebal, poutavý příběh, ale nic, z čeho bych se vyloženě posadila na zadek. Hlavní mínus je ale absence dialogů, ty u knih vyžaduji!! Chvílemi jsem měla tendence přeskakovat, chvílemi jsem s nadšením hltala každé slovo. Velmi zvláštní kniha. Emotivně rozpracovaná, o pointě (trochu mě zmátla) jsem uvažovala ještě dlouho po dočtení. Skoro bych to nazvala "nudným" příběhem, který nechcete paradoxně kvůli zvědavosti odložit. Některá haiku mě nadchla, jiná nezaujala. Každopádně nic tak prapodivného jsem už dlouho nečetla. Doporučuji ovšem k přečtení, právě kvůli oné odlišnosti. Buď nadchne, nebo zklame. PS: jste-li "dialogový" a zároveň "nepopisový" typ čtenáře, pak ji ani neotvírejte. ;-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka na sněhu Dívka na sněhu](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364579/divka-na-snehu-tc0-364579.jpg?v=1513500950)
Obálka famózní, slovní zásoba autorky taktéž, metaforické výrazy a přirovnání překvapivé, ovšem styl psaní na můj vkus velmi chaotický a samotný příběh taky nijak zvlášť nezaujal. S čistým svědomím nemůžu doporučit.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tři hodiny v ZOO Tři hodiny v ZOO](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354663/tri-hodiny-v-zoo-Pw8-354663.jpg?v=1505320416)
Potenciál, který zřejmě cítilo nakladatelství, neopětuji.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Až mě uloží do země Až mě uloží do země](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202116/az-me-ulozi-do-zeme-597-202116.jpg?v=1644863280)
Dala jsem jí 150 stran, ale pak už jsem nahodile přeskakovala. I přes brilantní popisy na začátku (za což uděluji 3***), mě celkově zklamala. Nijak mě nevtáhla do děje, nešokovala, emočně nerozladila, nerozplakala ani nevyděsila. Prostě nic, což je špatně. Asi bych ji nedoporučila k přečtení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Proč jsem se neoběsila Proč jsem se neoběsila](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150/proc-jsem-se-neobesila-BHJ-150.jpg?v=1581333968)
Plusy: Vtip, ironie, sebeironie, kritika, šarm, hloubka, legrace, černý humor, ponaučení,...
Žasnu nad autorčinou fantazií a nápady. Smekám svůj imaginární klobouk. Krátké a mnohdy i výstižné.
Mínusy: Někdy až moc krátké a málo výstižné. Nezajímavé pointy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Falešný román Falešný román](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356393/falesny-roman-lof-356393.jpg?v=1510069163)
Mám rozporuplné pocity. :/ Chvíli jsem jásala nadšením, že "roste" Třeštíkové konkurence, ale pak jsem se kousala nudou do rtu a měla chuť přeskočit několik stránek. Příběh prakticky "o ničem", předvídatelný a na můj vkus málo emotivní (což samozřejmě k tomuto žánru nejspíš patří). Neválela jsem se smíchy a ostrovtip hodný přirovnání s nejmenovaným autorem jsem postrádala. Každopádně styl autorky není zlý, očividně má talent! Určitě to ale není kniha, ke které bych se znovu vrátila.
2**
PS: na další knihu jsem ale zvědavá.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Půlnoční vrah Půlnoční vrah](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344265/pulnocni-vrah-2Sd-344265.jpg?v=1495193842)
Autorka opět nezklamala. Čtivé, zábavné, napínavé, zamotané, prostě přesně taková správná česká detektivka. Žádná zbytečná omáčka, což oceňuji. Ostrovtip a styl autorky je prostě skvělý! Takže opět za pět (hvězd).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Moje všechno Moje všechno](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310759/moje-vsechno-7z3-310759.jpg?v=1473240383)
Nepřekvapila, nešokovala, nezklamala... prostě taková zlatá střední cesta. Čekala jsem více emocí. Autorčin styl ale stojí za zmínku: skvělá slovní zásoba, poutavé věty a souvětí, vtip, elegance, vhodné kombinování slov, originalita...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ví o tobě Ví o tobě](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330877/vi-o-tobe-sCU-330877.png?v=1679952108)
Vskutku dobrá a čtenáře dokáže perfektně zmást. Hlavně ve finiši. Překvapení, šok, emoce,... nic z toho v knize nechybělo. Žádná zbytečná omáčka, což oceňuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední hra Poslední hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319292/posledni-hra-rlu-319292.jpg?v=1567320357)
Chaotická, zvláštní, nepřehledná, chvílemi naprosto skvělá a pak nastane zlom a mám chuť přeskočit několik stránek. Nejsem schopna dočíst, protože se v příběhu úplně ztrácím. Za mě zklamání a to jsem se dostala zhruba do poloviny. Na víc už nemám chuť.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310093/okamziky-stesti-656779212c8a6.jpg?v=1701280033)
Hartlova bezprostřednost a "lidskost" je perfektní, skvělá, neotřelá, originální a bezbřehá. Jeho styl se mi velmi zamlouvá, prostě si nebere servítky a na čtenáře to vybalí jaksepatří - bez studu a občas i hanlivě. Jsem ráda, že jsem začala Jáchymem, prostě mi ta část přišla zajímavější, než příběh Veroniky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)