Martianus komentáře u knih
Na zaklínači jsem vyrůstal a povídky i všechny díly hlavní ságy jsem od puberty přečetl už několikrát. Bouřkovou sezónu jsem teď dočetl podruhé... a podruhé jsem byl zklamaný.
Proč? Ze všeho nejvíc mě rušily okaté a neustále se opakující narážky na dnešní dobu - byrokracie, soudní systém, zbraně hromadného ničení... Ve starých zaklínačských příbězích samozřejmě nechyběla řada paralel se současností, ale byly napsané tak, že elegantně zapadaly do přesvědčivého fantastického světa. Tady z něj ční jako sláma z bot a čtenáře pravidelně ruší.
I všudypřítomný humor mi přišel tak nějak nucený a co se týče příběhu, byl poměrně nezajímavý, a hlavně ve mně nevzbuzoval žádné emoce.
Jsem každopádně zvědavý, jestli si v příštích měsících spravím chuť dalším zaklínačským příběhem, který prý Sapkowski nedávno dopsal a snad i brzy vydá.
Dočteno potřetí a stále je to pro mě zdaleka nejsilnější díl celé série a jedno z nejlepších fantasy všech dob. Zvláště osud lorda Eddarda mi opět nedával spát, přestože už jsem věděl, jak to s ním dopadne.
Vynikající příběhy, nemohu se dočkat televizního zpracování. Ovšem překlad bohužel od samého počátku kulhá na obě nohy...
Vynikající detektivky z prostředí Orknejských ostrovů na dalekém severu Skotska.
Fascinující pohled na nikaragujskou společnost a zejména na vládnoucí diktaturu. Kniha je psána velmi čtivým a zároveň vtipným způsobem. Na první pohled se možná řada dění zdá nadnesená a přehnaná, když se pak ale podíváte na to, co se skutečně stalo, až bolestně to odpovídá skutečnosti.
Zhruba do poloviny jsem byl vyloženě nadšený - skvělá dynamika hlavní dvojice, velmi pěkně popsána atmosféra Canterbury, velice čtivý styl...
S přibývajícími vraždami jsem ale začal mít pocit, že čtu tuctovou záležitost. A více než neuspokojivé vyřešení bohužel moje zklamání umocnilo.
Škoda, velká škoda.
Napínavý příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Byl jsem nadšený jak z hutného popisu dobové Paříže (a Versailles), tak i z fascinujícího světa tehdejších mechanických hraček. Funguje to jako historická detektivka, trochu i jako fantasy.
Extrémně čtivá a napínavá kniha ze starověkého Říma. Autentický nástupce Gravesova famózního díla "Já, Claudius".
Vtipná a čtivá reflexe obsese jednoho národa. Kupodivu mě to bavilo i jako milovníka hor a přírody.
Silný a dramatický příběh s dobrými postavami a hodně zajímavé reálie středověkého mnišského života i života v zapadlých portugalských horách. Kniha se mi velmi dobře četla (měl jsem ji přečtenou za jediný večer) a ocenil jsem mapku, seznam postav a historickou poznámku.
Poněkud zdlouhavé a roztrpčovalo mě dost černobílé vylíčení odporných pánů (s jedinou výjimkou osvícené paní) a dobrosrdečných kmánů.
Hodně se mi to líbilo - jde o komplexní pohled na Putinovo působení v čele Ruska a na stále agresivnější zahraniční politiku, která loni vyvrcholila invazí na Ukrajinu. Kniha je opravdu výživná, má spoustu pěkných barevných ilustrací a vypadá krásně.
Stává se to velmi málo často, ale miluju jak tuhle knižní předlohu, tak i pozdější filmové zpracování. Přitom jde ve skutečnosti o dva dost rozdílné příběhy s úplně jinou atmosférou.
Velmi fajn knížka ideální pro fanoušky řecké mytologie a románů se silnými ženskými hrdinkami.
Velmi silná kniha, jejíž hlavní poselství obohacuje spousta zajímavých příběhů "ze zákulisí".
Jen mi pořád vrtalo hlavou, co má ten Perry proti Keanu Reevesovi
Absolutně nechápu, proč se tohle tolik čte. Nudné, natahované, mdlé...
Perfektní - čtivé, zajímavé i informativní. A Tom je prostě sympaťák.
Nezlobte se, ale tenhle scénář je přesně tím důvodem, proč vznikl tak hrozný film.