martin_aston komentáře u knih
Budem sa opakovať, ale opäť vynikajúce poviedky, atmosféra viktoriánského Anglicka, nový preklad a krásna obálka od Snowmouse...
A budem sa opakovať aj s hodnotením, opäť za plný počet :).
Asi sme sa úplne nestretli. Milujem Sherlocka, Hercula, dokážem ich čítať kedykoľvek, kdekoľkvek.
Preto som sa tešil na originálne poňatie anglickej detektívky s mystrióznym prepojením. Atmosféra miesta je vynikajúca, v úvode som knihu hltal. Postupne som sa však postupne začal strácať, zla bolo príliš, kapitoly a príbeh sa mi zdali príliš rozvláčne. Mysteriózny prvok moja hlava celkovo neschrúmala. Dočítal som, ale už viackrát asi nebudem.
Veľmi dobré čítanie. Áno, ako píšu iní komentujúci, trochu drsné, trochu smutné. Ale jednotlivé príbehy sú krásne, prírodou, šľachetnosťou a húževnatosťou ľudí, či bielych, či červených.
Ktovie, čím to je, že Nemci píšu veľmi kvalitné indiánky, dosť presne popisujúce život Indiánov (a nemyslím teraz Maya :), ale Elisabeth Charlotte Henrichovú a jej Synov Veľkej Medvedice ako iný príklad).
Príjemné, čítavé poviedky. Trochu hrôzy, trochu absurdnosti, trochu humoru, výborný mix.
Trochu som sa bál, ako bude vyzerať dodatočné dielo k skvelej ságe. Sapkowski ma milo prekvapil, kniha je výborná. Kto čítal ságu, určite by sa mal pustiť aj do tejto knihy. Kto ságu nečítal, môže začať touto "bokovkou".
Zlato z Arkony je taký predkrm, ako bude chutiť séria Bohatier. Bohatier to ešte nie je, ale oproti ostatným roganovkám veľký posun. Výborné čítanie.
Taký iný Červenák :). Kombinácia westernu a hororu, veľmi, veľmi podarené.
Edit: kniha už čoskoro vychádza aj v slovenčine. Ja síce rozhodne uprednosťňujem čítanie westernov v češtine, kniha v slovenčine aj vďaka fantastickému ilustrátorovi Michalovi Ivanovi určite nebude výstrel vedľa.
Červenák asi nevie písať zle :), kniha (teda vlastne knihy) určite stojí za prečítanie. Ale, vie písať aj lepšie (viď kapitán Báthory, Stein & Barbarič).
Veľmí čítavý a zaujímavý životopis. Autor Bonaparteho neidealizuje, ale ani ho nezatracuje. Mám z knihy dojem naozaj vyváženého pohľadu, hľadajúceho objektivitu. Zároveň však pútavým, skoro až románovým spôsobom. Najviac som si užil exotiku egyptskej výpravy (s ktorou sa spája moja ďalšia obľúbená téma - Champollion a Rossetská doska), ktorá občas naberala romantiku Tisíc a jednej noci. Už sa teším na druhý diel.
Výborná historická detektívka s dobrou dobovou atmosférou, skvelým hrobárom. Rušili ma dve veci:
1. mechanický preklad. Niektoré frázy boli jednoducho doslovne preložené z nemčiny do slovenčiny, aj keď Slovák by ich tak nikdy nepovedal.
2. téma bola hnaná trochu do extrému. Je to dnes taký trend, robí to aj Juraj Červenák. Asi si musím zvyknúť :).
Aj tak je to u mňa za 5 hviezdičiek, bolo to pútavé aj poučné čítanie.
Sherlock je moja srdcovka. Súc si vedomý, že z objektívneho hľadiska táto zbierka nie je úplne najlepšia v Doylovej tvorbe, pre mňa má stále to čaro dvojice Holmes-Watson a rád si ju prečítam opäť.
Zaujímavý príspevok k téme vlka od ženy, ktorá im, napriek absencii odborného vzdelania v obore, zasvätila svoj život. V knihe zaujímavo popisuje svoje zážitky s vlkmi, ich spôsob života a fungovania, a vyvracia klasické vlčie mýty. Kniha je doplnená krásnymi fotografiami.
Hviezdička dole za občasné úlety do ezoteriky (ktorá autorka sama priznáva), a za kazateľský spôsob písania, keď má snahu prepájať spôsoby vlkov a ľudí (zvlášť kapitola o vlkoch a ženách bola ako z Príručky mladej feministky), znižuje to úroveň inak vynikajúcej knihy.
Čítané po česky, slovenské vydanie veľmi nevyšlo (možno už problémy medzičasom fixli...).
Vo vydaní z 1964. moje prvé stretnutie s Vojtechom Zamarovským. Naposledy počúvané ako audio na pokračovanie v rámci cyklu Parnas od RTVS (Slovenského rozhlasu konkrétne).
Ako zvyčajne, Zamarovský píše pútavo, zábavne, poučne, a v oveľa širšom zábere než o samotných divoch sveta. V kapitole o každom dive sa čitateľ dozvie veľa z histórie krajiny a jej zaujímavostiach či iných pamiatkach.
Ako píšu iní "spolučitatelia", odvrátená stránka Zamarovského písania je pohŕdanie kresťanstvom a kresťanmi, a komunistické ideologické vsuvky, pričom oboje ostalo aj v porevolučných vydaniach.
Aj napriek tomu, za mňa 5*, pretože lepšieho populárno-náučného sprievodcu antikou v česko-slovenskom priestore dodnes niet (vrátane prekladov západných autorov).
Čítal som v angličtine, nehodnotím preklad.
Za mňa (v dobrom) provokatívna a zaujímavá kniha. Iste, "všetci to vieme". Ale kto podľa toho naozaj žije? Kniha núti premýšľať o spôsobe narábania s časom, challenguje mnohé všeobecne uznávané "pravdy" time manažmentu. Celkom sa dopĺňa a čiastočne prekrýva s Esencializmom (knihou) a stoicizmom (filozofiou). Na tému pokračujem s knihou "Time management jako duchovní úkol" od Anselma Grüna, som zvedavý na presahy.
Inak, obrázok na českej obálke je fakt divný. To už radšej mohli dať na obálku Vanitas. Malo by to aspoň umeleckú hodnotu.
Edit: veď ja som už Grüna čítal. Tak, ide sa urobiť refresh :).
Tretí diel série tiež veľmi čítavý, ale už tak trochu prekombinovaný. Nedosiahol úroveň prvých dvoch kních. Stále dôstojné zakončenie (pôvodnej) série.
Ako zvyčajne, za 5. Dve časti, anglická detektívka, kde Sherlock rozbalí svoje schopnosti. Druhá časť o zločineckej slobodomurárskej lóži v Amerike. Vynikajúce.
Úžasná kniha. Najprv prerozprávaný Homér, potom fascinujúci životopis Heinricha Schliemanna, objavenie Tróje, vykopanie ďalších starogréckych pamiatok, na záver tzv. Homérska otázka.
Všetko podložená história, písané pútavým, čítavým štýlom, tak typickým pre Zamarovského. Spolu so "Za siedmymi divmi sveta" moja naobľúbenejšia kniha od autora.
Vynikajúce čítanie. Vychádza zo zápiskov arabského cestovateľa a diplomata Ibn Fadlána o zážitkoch medzi Vikingami. Dlho som veril, že Crichton iba zrekonštruoval Ibn Fadlánov rukopis z viacerých verzií. Až o dosť neskôr som pochopil, že ho zobral za základ a vystaval na ňom tento dobrodružný román.
Kniha ubieha vo veľmi svižnom tempe. Pútavý dej, dobré opisy daždového pralesa, trošku tej imaginácie, dosť sci-fi, a tiež riadna kopa zaujímavostí (kanibalizmus, úspešné transplantácie opičích orgánov ľuďom - pred 60 rokmi!, a pod.). Technologické sci-fi je dnes asi trošku úsmevné (napr. výpočty trasy a pravdepodobnosť úspechu akcie v dažďovom pralese počítačom, v 70. rokoch...), v čase napísania knihy to ale muselo znieť high-tech :).
Summa summarum, veľmi dobré dobrodružné čítanie, doplnené kopou zaujímavých faktov.
Prvá kniha Vojny a mieru je za mnou. Táto kniha je napísaná inak, ako som zvyknutý. Väčšinou má kniha dej, ktorý smeruje cez zápletku alebo zápletky k nejakému vrcholu (v detektívke odhalia vraha, v dobrodružnej knihe hrdina dosiahne cieľ, atď). Tu dostávame naservírované obrazy zo života hlavných hrdinov. Nie je tu gradácia, sledujeme plynúci život ruskej aristokracie. Je to skôr taká sonda do vyššej spoločnosti, ktorej kulisou sú napoleonské vojny.
Každopádne, kniha výborná, sú v nej krásne opisy (napríklad poľovačka či nočná jazda na snehu), mne sa čítala dobre.