MartinaF komentáře u knih
Klasická detektivka, při které se klade důraz na atmosféru místa než na dramatické okamžiky a divoké akce. Jde o pomalu plynoucí děj, při které se stejně pomalu odhaluje vrah. Obě hlavní postavy jsou zvláštní, myslím, že jsem se ještě s takovou dvojicí nesetkala. Aspoň ne s takovou, která si libuje ve společných klavírních duetech.
Vraha jsem neuhodla, trochu jsem se ztrácela v postavách, přesto je to dobře vystavěná detektivka na detailech a postupném odhalování vraha a motivu.
Po knize jsem sáhla náhodou a vůbec výběru nelituji. Sice to nebyla žádná dramatická kniha, ale četla se skoro sama, příběh plynul až k samému závěru. Ten konec se mi nelíbil, mohl být drsnější. Přesto se autorce kniha povedla na výbornou. Najdete v ní řadu témat - integrace černošských dětí do školy, kde chodí jen děti bělochů, hippiesácké volnomyšlenkářství, nezodpovědnost, násilí, pomluvy, ale také přátelství a soudržnost a rodina.
Bylo to více napínavější a také vážnější než první díl, ale skvěle napsané. Už se těším na závěrečný díl.
Nemám slov, protože se mi jich nedostává. Kniha je prošpikovaná napětím od začátku do konce. Čtenář může vydechnout až téměř v závěru knihy. Byl to jeden dlouhý běh bez nádechu. Líbilo se mi propojení našeho světa s přírodou, slovanskými mýty, mrtvými a ... upírem. Dávalo to smysl a jako celek to působilo velmi kompaktně.
Ke konci jsem si ale říkala, že by autorka mohla zvolnit, protože ta dynamika byla svižná a občas jsem se přistihla, že vyhlížím konec. Ale v žádném případě to nebyla nuda.
Doporučeno čtenářům kolem patnácti let. Musí se ovšem připravit na násilí i krev.
Hodně zajímavé téma, které mělo obrovský potenciál. Autorka ho však přebila romantickou zápletkou. Škoda. Kniha se četla hodně dobře, na to, že je to autorčina prvotina, byla velmi dobře napsána a měla vše dobře promyšlené. Co bylo odbyté, byl konec příběhu, čtenáře by určitě několik věcí zajímalo (nechci spoilerovat, proto neuvádím, jaké věci). Takhle to bylo šup šup a už nebylo co číst. Kniha ideální pro věkovou kategorie max 15 let. Celkově hodnotím spíše 3,5 hvězdičky.
Dávám tři a půl hvězdičky. Kniha mě moc neoslovila, určitě jsem na podobné téma četla zajímavější knihy. Navíc, ale to si myslím, že je spíše plusová záležitost, je to, že se relaxační tipy dají použít i v jiných profesích, než jsou jenom učitelky v MŠ.
Už od první kapitoly jsem věděla, že tohle bude skvělý příběh. A taky že byl. Vtipný, milý, oddechový, druhá část byla trochu vážnější, ale přesto si podržela svižnost děje. Jediné, co kazilo celý obrázek knihy, bylo několik chyb, které nejspíš při korekturách utekly, ale v tomto případě nad tím zavřu oči. Titul byl totiž vážně, ale opravdu vážně skvělý.
Knihy jsem se trochu obávala, nakonec to však nebylo tak hrozné. Ano, souhlasím s komentářem, že by to chtělo více propracovat, dotáhnout některé věci do konce, ale jinak se tato prvotina dala číst. Je to takový pel mel žánrů - od detektivky, přes lgbt literaturu až po magii. Přišlo mi také, že autor první část psal dříve, udělal si na čas pauzu a pak knihu dokončil. Ale možná je to jenom můj dojem.
Tohle bylo milé, svižné, napínavé a vtipné. Myslím, že jsem našla dalšího dětského hrdinu, kterého jsem si oblíbila.
Tohle byla hodně zvláštní kniha. Sice o humoru, ale já se nesmála. Trochu absurdní, trochu cimrmanovská, ALE! Co jsem ocenila, byl autorův jazyk a jak si uměl hrát se slovy a skládat je k sobě.
Encyklopedické a naučné literatuře dávám málokdy plný počet hvězdiček, ale tato si zaslouží plným právem. Je napsána velice čtivě, nápaditě, zahrnuje jak základní fakta, tak i osobní informace. V knize je třicet žen, které se více či méně zapsaly do našich dějin, ale moc doufám, že autorky pracují i na další třicítce. Vřele doporučuji k pořízení do vašich knihovniček.
Knihy jsem se trochu obávala - fantasy není nic pro mě, (občas Harry Potter, to jo), většinou se totiž obávám, že se v záplavě nadpřirozených bytostí a věcí ztratím. Tady jsem však byla v obraze. Příběh byl napínavý, trochu temný, trochu fantasy, ale vše bylo naservírováno přesně tak, aby Temný dům zvládli teenageři mladšího věku.
Knihu už mám rok doma a teprve teď jsem se k ní dostala. Titul je úžasný a kdo má rád příběhy o dětech s trochou fantasy, určitě bude nadšený. Čtení jsem si užívala a bojovala jsem s tím, abych se nepodívala na závěr knihy. Dětem jsem moc fandila. Doporučuji ke čtení malým i dospělým čtenářům.
Velmi zajímavý příběh, který přenese čtenáře do pohanských časů. Děj rychle plynul, byl čtivý a myslím, že autorka téma zpracovala mistrně. Byla jsem hloupá, že jsem se podívala na konec knihy, připravila jsem se tak o to pověstné překvapení. Takže nekoukat a poctivě číst!
Pokládám si otázku, co autory vede k tomu, aby knihy o válce pro děti psali v jazyce, který je tak složitý a filozofický? Těžko říct, jestli by děti příběh kvůli stylu psaní pochopily? Ty, co rády čtou, jistě ano.
Na rozdíl od Anny a Vlaštovčího muže se mi příběh líbil více, ale přesto jsou zde věci, které člověk moc nepochopí. Některé námitky tu už zmiňovány byly, nebudu se moc opakovat. Jen jednu věc - ještě že ta válka se blížila ke konci, jinak by chlapci zimu nepřežili. Ale jinak klobouk dolů, že byli tak stateční a odvážní.
Opět skvělá kniha. Pokud mohu říci, Kamenní andělé jsou z celé série nejlepší. Kromě záhady, která se objeví v babiččině domě, musí Simona vyřešit i rodinnou minulost. Na své si taky přijdou nejen děti, kterým je kniha primárně určena, ale i dospělí čtenáři. Je strašidelná, napínavá a hlavně dojemná. Od této autorky jsem nečetla zatím žádný titul pro dospělé, ale po této sérii se po nějakém poohlédnu.
Do obálky jsem se zamilovala, ale pak mě to rychle přešlo. Knihu jsem četla asi čtyři hodiny a mám k ní spoustu připomínek. V titulu je spousta chyb - od chybějících uvozovek až po nesprávné užití zájmena jeho x svůj. Vůbec nechápu smysl vydání celé knihy. Asi přestanu číst díla od herců, většinou to dopadne hodně špatně. A prý to má i další pokračování! Pokud ano, tak by to chtělo na překladu, korektuře i grafice opravdu zapracovat.
Druhý díl byl stejně dobře napsaný jako ten první. A byl víc nebezpečnější. Přišlo mi, že David s Marikou spěchali domů, zvlášť David, ale u Mariky jsem si jistá, že by v Africe zůstala. Skvělý počin a vřele doporučuji!
Jutta se mi líbila. Moc. Tak trochu jiný pohled na válku. Ale něco mi na ní vadilo. Možná to byl Zdeněk, který mi přišel trochu změkčilý? Možná to byla čtrnáctiletá Jutta, která byla na svůj věk příliš vyspělá? Doba byla těžká a žádala si oběti i pohled člověka na společnost. Pro mě nejvíce výraznou postavou byla Andrea, která mě zaujala svým chováním. Zpracování závěru mě zklamalo. Čekala jsem něco jiného. Ale jinak velmi dobře uchopený příběh, který byl čtivý, místy dramatický a napínavý.
Od Miloslava Švandrlíka jsem nepřečetla nejspíš nic, ale tuto pohádku jsem si nemohla nechat ujít. A i když je mi autorova tvorba neznámá, Černé barony trochu znám. A přišlo mi, že svůj typický styl psaní použil i do této pohádky. Zlatá vydra se mi líbila, měla jsem ji přečtenou za necelou hodinu, ale příběh byl napínavý, strašidelný a jako každá pohádka nese poselství dobra a zla. Velké plus jsou nádherné ilustrace.