martinstefko komentáře u knih
"Leonardo" není komiks, který se snaží někoho napodobovat. Je to komiks, který má svůj vlastní život, svůj vlastní styl. To, že zde najdete různé prvky jiných humorných komiksů, je celkem logické, protože zde vystupují celkem archetypální postavy. Ňouma a ještě větší ňouma, který si myslí, že je génius, hodný, i když tupý, a geniální, i když trochu špatným směrem. Roztržitost, proti naprosté nešikovnosti až neschopnosti. Tohle najdete ve většině grotesek, a že je "Leonardo" místy opravdu klasickou kreslenou groteskou. Sakra, vždyť kolik učňů by opravdu přežilo ránu z pušky rovnou do obličeje? A pořád je to sranda.
Autoři nemusí díky dobovému zařazení komiksu chodit nějak daleko, v jejich podání i současné technologie vyznívají jako geniální vědecké objevy. Tenhle kontrast je přítomný například v jednostránkovém příběhu "Bicyklopedie". Turk a de Groot se neštítili ani cestování v čase. S kauzalitou si moc nehráli, ale to nevadí, protože i v tomhle případě jsou zábavní. Nebrat věci tak vážně a bavit se každou maličkostí, to je docela pěkné poselství, které z tohoto komiksu na mě vždycky přejde. A opět musím vyzdvihnout práci s barvami. Ta je skvělá, stejně jako Turkovi schopnosti nevracet se ke starým komparzistům, ale kreslit stále nové postavy.
Na Leonardovi je vidět, jak je to hravá postava, jak si tvůrci její eskapády užívali a užívají a dovedou to převést i na vás. Komická postava by měla být komická a Leonardo takový skutečně je. Zábavný hrdina, který rozhodně nemá jen dobré vlastnosti, stejně jako je nemá učeň. Jsou protiklady, ale přesto si rozumí. Nebo respektive jsou nuceni si rozumět. Jsou od sebe neodlučitelní, i když tím oba do jisté míry trpí.
Humor je něco, co potřebujeme, hlavně, pokud je to tenhle krásný naivní humor, který se nesnaží nic řešit, nechce nikomu nic nutit a prostě chce hlavně pobavit. Proč řešit nějaké politické kraviny, proč se nechat zatěžovat stresem, když si můžete trochu užít, zasmát se, uvolnit se.
Jestli máte rádi humor, který je groteskní, je založený na slovní komice, ale i na komice situační, je ukázkou toho, jak je možné humor přesně dávkovat a bavit jednoduše, někdy skutečně až dětinsky, tak si tenhle komiks kupte, protože já jsem u něj měl příjemný pocit uvolnění, takový ten, kdy se můžete smát a nemusíte chvíli nic řešit, protože se vše na chviličku zdá jednoduché a vzdálené.
Pokud by tohle bylo skutečně loučení série "Bleach" pro český trh, je to loučení ve velkém a kvalitní.
Možná jen nejsem cílová skupina. Proto jsem rád, že je to za mnou a já už se k sérii nemusím vracet.
Čin jedné jediné postavy dovede zamávat celým příběhem a vy se ocitnete naprosto někde jinde, než jste si mysleli ještě před několika stránkami. Pořád se může stát cokoli, což je dobře. O to více vás pak "Živí mrtví" dovedou stále překvapovat a stále vás hypnotizují svým uhrančivým průběhem.
Kdyby se témata neopakovala, kdybyste neměli pocit, že už jste nějaké stripy, které zde vidíte, nečetli, tak je to ještě o něco lepší.
Nejlepší Corbenovo dílo, které zatím vyšlo česky, navíc ve skvělém provedení. Poe by se měl připomínat více, protože byl skutečně jedinečný.
"Smrt: Vysoká cena za život" rozhodně není nejlepším příběhem Neila Gaimana, ale jako spin-off to funguje způsobem, že se vracíte k postavám, které znáte, máte rádi, jsou pro vás zajímavé. Jako návrat ke známému a oblíbenému je to příjemné. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1259-smrt-vysoka-cena-za-zivot-60.html
Jestli bude série v tomhle skvělém tempu a s tímto humorem pokračovat, rozhodně se jedná o něco, co by mohlo čtenáře bavit. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1257-deadpool-1-mrtvi-prezidenti-70.html
"Usagi Yojimbo 19: Otcové a synové" není jen další kniha, ale je to součást velkého příběhu, součást, která je úchvatná stejně jako celek. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1266-usagi-yojimbo-19-otcove-synove-100.html
Daniel Clowes mě přesvědčil, že bych na něj rozhodně neměl zanevřít a doufám, že ani Trystero na něj nezanevře. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1253-divka-jmenem-patience-90.html
"Tokijský ghúl 1" mě zatím nepřesvědčil o své výjimečnosti, ale myslím, že bude mít ještě dost prostoru, aby se rozjel a aby měl čtenář důvod číst dál. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1255-tokijsky-ghul-1-55.html
Komiks "Usagi Yojimbo 18: Na cestách s Jotarem" je dalším pohlazením po duši. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1251-usagi-yojimbo-18-na-cestach-s.html
"Bleach 19: The Black Moon Rising" je takovou tou knihou, kde konečně v sérii alespoň trochu dostanete to, co chcete. Neříkám, že se zde uzavřelo všechno, to ani zdaleka ne, ale aspoň nějaké odpovědi Tite Kubo dal a použil na čtenáře další vějičku, aby na sérii nezanevřeli. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1250-bleach-19-black-moon-rising-75.html
Ten komiks má svoje chyby, byl určovaný tím, co studio chtělo, ale i tím, co diktovala předloha a možná i Kubertovo přesvědčení. Jenže co se mu nemůže vzít, to je skutečnost, že ten komiks je naprosto skvěle nakreslený, a pokud jde o akční scény, tak se jim dá vytknout jen málo. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/09/1249-tarzan-era-joea-kuberta-1-60.html
Pokud obdivujete na komiksu hlavně kresbu, tak si zde najdete svoje. Najdete si svoje i v případě, pokud obdivujete příběh, ale v tomto ohledu Gaiman tolik zaujmout nedokáže. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/08/1248-sandman-vecne-noci-60.html