maruschka komentáře u knih
S historickými romancemi mám minimum zkušeností, ale tohle byla hrozně milá oddechovka (a fajn překlad téměř bez chyb).
V rámci žánru příjemné překvapení. Samozřejmě pár obvyklých perel (couvla jsem k němu, zabodla jsem do něj své šedé oči atp.), ale jinak to má jednu zásadní přednost - uvěřitelné emoce (jo, my zamilované masochistky prostě odpouštíme i hrozné věci). Další díl určitě zkusím (i když počet stran je mírně řečeno děsivý).
Škoda té obálky. Kdybych autorku neznala, myslela bych si, že to je kniha návodů na vánoční výrobky. Jinak jako vždy skvělá oddychovka.
Spíš 3,5 a to ještě striktně v rámci žánru. Klasická ukázka nevyužitého potenciálu. Autorka píše dost nevyváženě, občas je to jak slohovka žákyně sedmé třídy, občas jak klasická červená knihovna z předminulého století. Pak takové ty detaily jako Breeiny šortky a tílka (fakt jsem byla ráda, když se v Pelionu ochladilo a přestala to řešit), což bylo nic proti kupě totálních nelogičností, ale je mi jasné, že o tohle v romanťárnách nejde. Ovšem o co jde, je povinnost slušně zmáknout erotické scény. Tady to bylo utrpení (v první řadě pro autorku - úplně vidím, jak si počítá, kolik ještě vět by ta další erotická scéna měla mít, aby splnila normu), bohužel. Navíc mě nikdy nepřestane fascinovat ta divně prudérní otevřenost erotiky u amerických autorek. Jdou až k porno detailům, ale nakonec vrcholem všeho je, když hrdinové jednou vynechají misionáře a nahradí ho "odvazem" ze zadu :D.
Celkově pro mě opravdu škoda, protože Archer k sežrání, jak jinak, a raději bych si víc užívala jeho než to Breeino plkání.
Možné náznaky spoilerů (ale bez nich prostě nejde napsat komentář). Stručně: Cronin to dal. Přechod byl výjimečný a Dvanáctka není ničím jiným než plynulým pokračováním (takhle to prostě muselo pokračovat!). Naštěstí. První část anotace mě trochu vyděsila - nové postavy? Návrat do roku nula? Takže se bude jen znovu ždímat něco, co už se zdálo skoro suché? Nic z toho, ani omylem. Croninovo puzzle Osudu se "jen" z dvojrozměrného změnilo v 3D (dechberoucí) záležitost. Celý příběh je samozřejmě ohromující alegorií a Cronin na nás tak trochu pomrkává, když nám dost jasně dává najevo, že si vlastně zahrál na Guildera, protože v podstatě "rozšířil" a jako by dal další smysl a rozměr stávajícímu náboženskému systému "Západního" světa.
Paralely jsou zřejmé, ale nevnímám je (jako občas u jiných autorů) jako prezentaci autorova génia. Ukřižovaná Amy, která se nakonec vrátí (?), její nejbližší se samozřejmě musí jmenovat Peter, Dvanáctka i s všeprostupujícím hlasem Nuly - děsivá opozice k Dvanáctce, která tu byla vlastně jen o pár století dřív (pohybem sto let sem, sto let tam Cronin nádherně relativizuje čas) atd.
Parádní zážitek a moc se těším na závěr (tak nějak počítám s tím, že si předtím budu "muset" dát Přechod i Dvanáctku znovu).
Jediná výtka - neskutečné množství chyb (za tohle nakladatel určitě nezaplatil málo, a pak nemá na slušného korektora?).
Maggie je prostě génius. Havrani jsou úplně jiní než Vlci, přesto člověk znovu lapá po dechu nad tím gejzírem nápadů a emocí. Nedokážu se rozhodnout, jestli miluju víc Adama, Ganseyho nebo drahouška zlouna Ronana. A Noah, proboha, Noah!!! Lila samozřejmě úžasná, autorka do ní určitě dala velký kus ze sebe (vsadila bych se, že Maggiin pokojíček vypadal hodně podobně jako Lilin :D ). A Maura, Persefona, Calla... Jo, po dlouhé době mám fyzickou potřebu zapsat si jména všech postav. K ději: ty čarodějnické věci moc nemusím, ale autorka se naštěstí netopí v okultních detailech, naopak - daří se jí (opět) vytvářet vlastní kouzelný svět, i když (opět) používá osvědčené ingredience. Podařilo se jí šokovat mě! Plus: strašně obdivuju, jak se nenechala unést a romantická linka je zatím spíš v náznacích - krásně si to šetří na všechny čtyři díly a jsem vážně zvědavá, jestli to nakonec bude Adam, nebo Gansey. Zatím samozřejmě vede Adam ;). A všechna ta rozehraná tajemství!!! Teď se jen modlit, aby v červnu ten další díl opravdu byl...
Chjo. Já vím, že je to celé metafora (ano, metafora je metafora) o tom, že nám "normálním" naše schopnost rozeznávat celou škálu emocí není vůbec k níčemu, ale stejně to prioritně vnímám jako strašně smutný příběh (u kterého jsem se dost nasmála) človíčka ztraceného v našem přelidněném hlučném a zmateném světě. Držím pěsti všem Christopherům světa (a možná ještě víc jejich rodičům). A autor je s největší pravděpodobností génius (a ne kvůli těm šíleným příkladům z matiky, které očividně hoví).
Nevím proč jsem Mercy na nějakou dobu opustila, ale nakonec to má hned dvě výhody - mám v zásobě další díly a musím (!!!) znovu přečíst starší díly, protože jsem toho spoustu zapomněla a zrovna tenhle příběh se hodně vracel k minulým událostem a postavám. Krásně to frčelo, Adam je ňuf a Mercy se zatím nechystá rozmnožovat, tak snad ještě aspoň padesát dílů bude. Jediná věc, která mě trochu rozčilovala, tak to neustálé opakování, jak o čarodějnicích nic neví. Hej, vždyť ji vychoval Bran! A Anna s Charlesem mají za sebou čerstvou akci s čarodějnicemi!
Jsem si dala opáčko prvního a předposledního dílu (strašné utrpení :)) a opět vrním blahem. Jenom tedy korektor zřejmě něco zobnul ;).
Au. Moje první setkání s Jodi a hned průšvih. Tahle divná sbírka fejsbůkových mouder a divných metafor mě úplně minula.
Tak pokud jsem to pochopila správně, tak Švédi nepovažují pivo a víno za alkohol :)
Bez mučení přiznávám, že jsem se od půlky nemohla odtrhnout (za to 4 hvězdy), i když je to vlastně napsané (a přeložené) dost mizerně. Pokračování určitě zkusím, protože Grey ;)
Na začátku nádech, výdech až chvíli po dočtení. Pro Holly mám prostě slabost (a pro Cardana samozřejmě taky, jak jinak).
Ty jo, smečka v Praze. A upíři :))). No a protože jsem retard, jdu listovat půlkou knížky zpět, abych si více užila situace s jistou postavou :).
Po minulém srdcervoucím dílu náznak oddechu minimálně po stránce humorných vsuvek. Baba Jaga!!! :) Na začátku série jsem byla tým Samuel, takže jsem se bála, že mi bude víc a víc chybět, ale ani jsem si nevšimla, kdy se to stalo, a stejně jako Mercy mám chuť měnit se v rozteklou louži u Adamových nohou :). Netuším, jestli PB píše čím dál líp, nebo si to umím víc a víc užít, ale pevně doufám, že tuhle sérii nikdy neopustí.
Doufám, že se mi po Zkáze postará o potomky nějaká taková úžasná Kazi (samozřejmě jedině s Jasem). Tentokrát mě to vzalo nějak víc, jsem si i zaslzela. Za další volné pokračování bych byla šťastná.