maryzka maryzka komentáře u knih

Pražská dobrodružství Pražská dobrodružství Egon Erwin Kisch

Vypráví o místech v Praze,které už dnes pomalu ani neznáme.

Jak chutná moc Jak chutná moc Ladislav Mňačko

Kdo, chce s vlky žít musí s nima výt.

23.06.2012 2 z 5

Nočný rozhovor Nočný rozhovor Ladislav Mňačko

Myslím, že to je částečně autobiografická kniha- autor se rozjel do Dráždan, kde se v kavárně potká s obsluhující dívkou a oba vypráví jak prožili nacistickou dobu a jak se s ní vyrovnávájí po určité době, Autor zhledisky uvěznění v koncentračním táboře, dívka z hlediska jaké je to být dcerou nacisty.

Smrt si říká Engelchen Smrt si říká Engelchen Ladislav Mňačko

Za války se děly věci, že nad tím rozum zůstává stát

23.06.2012 2 z 5

Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Člověk se pobaví,nebot když chodí na angličtinu tak se potýká s anglickým jazykem jako pan Kaplan

Medojedky Medojedky Robert Ruark

Chlapy nevědí co mají- na počátku je milující žena, na konci chlap kterého opustili ženy

Čtyři z tanku a pes Čtyři z tanku a pes Janusz Przymanowski

Film a kniha patřila do mého dětství- dívčí idol byl Janek, chlapecký idol byl Šarik. Nyní po odesílaní filmu je někdy srovnáván Šarik s komisařem Rexem, vychází to půl na půl, jenom Rex má výhodu- pohybuje se v období míru, Šaryk se pohyboval ve válce.

Sestry Makiokovy Sestry Makiokovy Džuničiró Tanizaki

Přiznám se knihu jsem přečetla až po doporučení jednoho známého.Byla to rozevláčná kniha, ale uplně jiný svět než na který je zvyklý člověk v Evropě.

17.06.2012 2 z 5

Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci Roark Bradford

Je to převyprávěna bible. Mužou si v té knize číst i když bibli moc nemusí.

16.06.2012 2 z 5

Bili nás pruty železnými Bili nás pruty železnými Ladislav Narcis Zvěřina

Tahle kniha byla pro mě překvapením před rokem 1989, dnes nevim, ale pokud by se někdo něco chtěl dozvědět o válce tak doporučuji. Spíš tuto knihu koupíte v antikvariatech. Mimochodem byla jsem překvapena ,,Lidicemi" Dočetla jsem se že to přežil jeden člověk, tak jsem se o to zajímala, bohužel jsem se to dozvěděla až nyní když byl natočen film ,,Lidice". Ovšem na internetu v sekci,,Den kdy se stalo ,.....,byla zmínka o tom že by to mohli teoreticky přežít dva lidé- vězen František Seidl a ten druhý ( bohužel když se to stalo tak se ukrýval v křivoklátských lesích, ale bohužel byl nacisty dopaden. No snad mě to někdy vysvětlí pan Stanislav Motl.

10.06.2012 3 z 5

Vzpurná nevěsta Vzpurná nevěsta Deeanne Gist

Jenom by mě zajímalo, jestli to byla pravda, že se nevěsty do kolonii vyváželi za tabák. Jinak z urozené slečny spadnout do role hospodyně pěkný šok. Ale jinak si myslím, že překladatel si měl pohrát a humorně rozvést jak urozená slečna zabijela slepice, nebo dojila kozu, dělala ze želvy polévku

09.06.2012 2 z 5

Potomci slavných žijí mezi námi (Co bylo a nebylo v televizním seriálu) Potomci slavných žijí mezi námi (Co bylo a nebylo v televizním seriálu) Václav Filip

Kdo je zvědavý jestli i potomci slavných jdou ve šlepějí svých rodiču tak doporučuji ke čtení. Jinak je to zajímavá kniha a je pak mnoho překvapení, když některé věci vyjdou najevo. Třeba já byla překvapena, když jsem viděla film Třetí patro a jednoho žáka tam ztvárnil J. A. Duchoslav- je potomek spisovatele Aloise Jiráska.

07.06.2012 3 z 5

Čeští spisovatelé 20. století (slovníková příručka) Čeští spisovatelé 20. století (slovníková příručka) Milan Blahynka

Dnes v roce 2012 je tato kniha nemoderní , ale v 80 letech mě na škole hodně pomohla.

05.06.2012 5 z 5

Školák Kája Mařík 3. díl Školák Kája Mařík 3. díl Felix Háj (p)

Další příhody Kaji Maříka- myslím, že zajímavé jsou lekce Káji jednomu roztomilému Pražákovi

05.06.2012 2 z 5

Školák Kája Mařík 2. díl Školák Kája Mařík 2. díl Felix Háj (p)

Krásné dětství bez mobilů. bez počítačů- šlo taky žít

05.06.2012 2 z 5

Můj život s Reinhardem Můj život s Reinhardem Lina Heydrich

Nejradši bych ji hodila do koše, ale bohužel je drahá tak si ji nechám. Na tuto knihu se hodí pár českých přísloví jak z jedné strany tak možná i z druhé strany od Čechů, ale to by měli spíš psát ty, kteří tuto dobu zažili. Na tohle se hodí Werichova písnička,, Život je jen náhoda, jednou si dole jednou nahoře", dále se hodí já nic já muzikant, ale její obchodnický fíštron byl zajímavý- dnešní zemědělci by si z ní měli vzít příklad. Dále popisovala zajímavé reformy svého muže- vyplynulo z toho, že Čechům se vládne pomocí cukru a biče, no a závěr lituji, že ji ruští osvodboditelé neposlali na Sibiř jako Carolu Frankovou, docela po válce z toho vyvázla slušně. No a především jejich děti snad dostávají záchvat svědomí( vzdávají se honorářů ve prospěch nadace). Dále by mě zajímalo soudobý material- myslím Vlasta č.35/ 1979 jak poskytovala rozhovor. No a o historiku Čvančarovi ani nemluvim, ted nevim jestli to je produkt této doby nebo je jako Robert Kváček, který se umí přizpůsobit za všech okolností.

03.06.2012 1 z 5

Táta k příštím Vánocům Táta k příštím Vánocům Martina Drijverová

Povinná kniha ve škole, ale pěkná a krásná. Rezultát byl '¨Člověk hledá štěstí jinde a přitom ho má vedle sebe

01.06.2012 2 z 5

Hanácká sága Hanácká sága Herma Svozilová-Johnová

Zajímavý život, pestré osudy rodin Svozilů a Johnů. Jenom škoda, že to skončilo narozením synů- ráda bych znala jejich osudy

01.06.2012 2 z 5

Ostrov tučňáků Ostrov tučňáků Anatole France

Utéto knihy by opravdu člověk potřeboval znát dějiny a udalosti, které předcházeli tomuto dílu.

01.06.2012 1 z 5

Skvosty Prahy Skvosty Prahy Petr David

Pěkné fotografie památek Prahy i okolí ( Divoká Šárka, Zbraslav,Vyšehrad). Snad tyto okouzlující fotky nezustanou pouze v této knize azbyde něco pro další generaci.

30.05.2012 4 z 5