mataj mataj komentáře u knih

Katarze Katarze Yrsa Sigurðardóttir

Tenhle díl se Yrse opět velice povedl. Hodně zajímavý námět šikany a kiberšikany chytne za srdce snad každého. No a policie musí rozlousknout kdo a jakým způsobem se mstí šikanujícím. Kniha má spád a bavila mě, ale taky nutí k zamyšlení.

26.12.2020 5 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

(audiokniha)
Moje první kniha od této autorky a musím říct, že se poslouchala docela dobře. Začátek mě vysloveně nadchl, hezky nastíněné postavy, očekávaní nějakého toho tajemství, děj měl spád. Ale postupem času jsem se přistihla, že pořád čekám na "něco", možná víc napětí, nebo nějaký postup ve vyšetřování... Rovněž závěr mi přišel uspěchaný a nedotažený. Takže za mě příjemná a poklidná detektivka.

23.12.2020 4 z 5

Dokonalá kořist Dokonalá kořist Helen Fields

(audiokniha)
Kniha je napínavá od první stránky. Vraždy (nutno dodat velice brutální) se kopí rychlosti blesku. A tak Ava a Luc mají co dělat, jelikož kromě nedostatku stop se potýkají i s arogancí "kolegu" ze Scotland Yardu, který souběžně s nimi vyšetřuje kybernetický útok. Nicméně na scénu přichází pomoc od velice sympatické dvojice - novináře a internetového experta. Doufám, že se objeví i v dalších dílech. Takže co dodat, druhý díl byl opět dokonalý.

21.12.2020 5 z 5

Čtvrtý králův pes Čtvrtý králův pes František Niedl

(audiokniha)
Výborně namluvená kniha... Děj zasazený do středověku za vlády (nebo spíš nevlády) Václava IV. je velice přitažlivou kulisou tohoto dobrodružného příběhu. Hynek Tas z Boru je hodně sympatická postava a jen tak se nikoho a ničeho nezalekne. Kniha je poutavě napsaná, nemám co bych vytkla.

18.12.2020 5 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Sérii Josefa Bergmana čtu popořadě a musím říct, že je díl od dílu lepší. Zmizela v mlze se mi zatím asi líbila úplně nejvíc (tak doufám, že další, které mě čekají, budou mít stoupající tendenci). Opět krásně vykreslené prostředí vesničky za polárním kruhem v norském fjordu. Velice povedená charakteristika postav (a musím říct, že konečně mi bylo víc postav sympatických než to bylo v předchozích knihách) a hezky vystavěna zápletka. Nemám co bych vytkla - snad jen jakoby nedotažený závěr (máme sice vraha a jak to všechno bylo ale jak to nakonec skončilo s ostatními ...?). Takže se těším na další díl a mohu jen doporučit.

16.12.2020 5 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Tentokrát se děj odehrává na odlehlém ostrově, kde žije poměrně málo lidí, až by člověk řekl, že každý každého zná a přesto se i zde najdou tajemství a propletené vztahy. A právě to se musí rozlousknout, aby byl nalezen motiv a vrah. A u tohohle případu se musí pátrat hodně v minulosti - co se ve skutečnosti stalo před 11 lety? Knihu jsem si užila, krásný popis prostředí. Ze začátku, jsem chtěla dát 4 *, protože většina postav byla vykreslena velice nesympaticky, ale ten závěr a vyřešení celé zápletky (musím se přiznat, že jsem vraha vůbec neodhadla) mě přesvědčil dát plný počet.

14.12.2020 5 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Tak tahle kniha se mi opravdu hodně líbila. Děj hezky odsýpá, střídají se kapitoly z pohledu detektivů i vraha, který je známý téměř od začátku (ale kupodivu to nevadí). Oba dva vyšetřované případy mě zaujaly, a u obou jsem byla náležitě znechucena. Ava i Luc jsou velice sympatičtí vyšetřovatelé. No budu se těšit na další díl a doufat, že bude stejně zajímavý a napínavý jako tenhle.

13.12.2020 5 z 5

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Milé a čtivé vyprávění o cestování. Ládík působí velice sympaticky, dokáže hezky popsat jak krajinu tak lidí, které potkává s laskavým humorem. A ani sebe nebere příliš vážně, takže se mi to docela líbilo. Jenom mi přijde, že se někdy zbytečně snaží být vtipný za každou cenu. Nicméně si ráda přečtu i další jeho knihy.

11.12.2020 4 z 5

Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

(audiokniha)
Yrsa napsala další velice povedenou detektivku. Tentokrát se řeší vraždy, které souvisí s 12 let starou záležitostí a dopisem v časové schránce. Napínavý děj a překvapivé rozuzlení. Jedno jsem ale nechápala, tu degradaci Huldara a Freyje, přišlo mi to zbytečně přehnané. Jinak nemám co bych vytkla. Užila jsem si poslech jako u všech jejich knih.

09.12.2020 5 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Neskutečně čtivá kniha. I když tentokrát můj oblíbenec Harry Hole chybí, vůbec to nevadí. Příběh je napínavý a závěr překvapivý. Sonnyho jsem si hodně oblíbila a držela jsem mu palce. Jednoznačně doporučuji.

06.12.2020 5 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Velice čtivá a napínavá detektivka. Díky krátkým kapitolám děj svižně odsýpá. A i když byl zločinec odhalen čtenářům relativně brzy, alespoň bylo zajímavé odhalovat jeho motivaci. Nicméně nelíbila se mi jistá nelogičnost postupu nadřízených Eriky, ignorování zjištěných stop a celkové přesouvaní případu mezi detektivy. Prostě mi to přišlo jako umělé a nesmyslné vytvoření problému. Taky Eričina snaha o povýšení - tedy její chování - mě lehce iritovala. Proto stahuji jednu hvězdičku.

05.12.2020 4 z 5

Studie v šarlatové Studie v šarlatové Arthur Conan Doyle

Musím se přiznat, že ačkoliv jsem filmů se Sherlockem viděla již docela dost (hlavně ty novější verze), zatím jsem žádnou knihu nečetla. Proto jsem se rozhodla to napravit a začít hezky od začátku. První povídka se mi velice líbila. Příjemný styl vyprávění a samozřejmě očekávané perfektní dedukční schopnosti Holmese. No a vsuvka, resp. druhá část, ve které se příběh přesouvá do Ameriky k mormonům a vysvětluje motivaci činu, mě překvapil ale příjemně. Určitě se podívám i po dalších knihách a jednoznačně si nenechám ujít Psa baskervillského, na kterého se chystám už delší dobu.

02.12.2020 4 z 5

Mucholapka Mucholapka Dominik Dán

(audiokniha)
Dominik Dán se již před časem zařadil mezi mé oblíbené autory a plánuji si přečíst všechny jeho knihy pěkně chronologicky. Zatím jsem vždy byla nadšená a ani tento díl není výjimka. Obrovské plus jsou postavy kriminalistů, které jsem si hodně oblíbila a baví mě jejich přístup k vyšetřování i jejich vtípky. Mucholapka časově navazuje na knihu Mucha a probíhá současně s vyšetřováním ponožkového vraha - Beštia. Velice povedená detektivka.

01.12.2020 5 z 5

Beštia Beštia Dominik Dán

Případ sériového vraha, napsaný podle skutečných událostí, byl docela drsný a nechutný. Několikrát jsem si myslela, že ho už už chytí a vždy tak nějak se štěstím vyklouzl. Současně se nám hezky rozrůstá skupina vyšetřovatelů v oddělení kolem Krause a Burgera. Jejich špičkování nemá chybu. No budu se těšit na další díl...

29.11.2020 5 z 5

Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Pátý díl série měl opět neskutečný spád a napětí, hlavně co se týče života a útěku Marca před všemi pronásledovateli. Pozadí příběhu (korupce v dotacích) bylo taky celkem zajímavé, i když bylo víceméně od začátku známé. No a oddělení Q - Carl, Asad, Rose mě baví pořád. Jenom mám dojem, že tentokrát ani moc nevyšetřovali a všechno dostali na stříbrném táce (jakoby mimochodem). Nicméně kniha byla opravdu čtivá a akční, takže za mě super.

28.11.2020 4 z 5

Terror Terror Dan Simmons

(audiokniha)
I když místy zdlouhavé, ale určitě hodně zajímavé a mrznoucí vyprávění, které vychází ze skutečně dostupných informací (taky jsem se na ně musela mrknout). Perfektně popsané tajuplné prostředí Arktidy, nekonečný boj o přežití námořníků z Franklinovy polární výpravy a taky trochu toho nadpřirozena. Je to kniha, na kterou jen tak nezapomenu.

25.11.2020 5 z 5

Smrt za zimního slunovratu Smrt za zimního slunovratu Ngaio Marsh

Tato útlá knížka má poutavou atmosféru anglického venkova s velice svéráznými obyvateli. Celý děj se točí kolem tradičního, starodávného "Tance pěti synů", na konci kterého zůstane mrtvola - přímo při vystoupení před celou vesnicí. Bohužel některé rozhovory mi přišly docela chaotické a nesmyslné. Nicméně rozuzlení bylo určitě zajímavé.

13.11.2020 4 z 5

Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Britt-Marie se mi dostala pod kůži. Čím víc jsem ji poznávala tím víc se mi líbila a stejně tak i malá vesnice Borg i se všemi svými svéráznými obyvateli. Krásná a dojemná kniha o jedinečné "hašteřivé babizni", která nemá předsudky, nedá dopustit na jedlou sodu a přes to, co má zapsáno v seznamu, vlak nejede. Doporučuji k přečtení.

11.11.2020 5 z 5

Sedm sester Sedm sester Lucinda Riley

Moc pěkná romantická a dojemná knížka, o hledání vlastního já. Odehrává ve dvou obdobích, v současnosti pátrá první ze sester po své biologické rodině a v minulosti se odehrává příběh její prababičky. Velice se mi líbilo prostředí Ria i Paříže.

09.11.2020 4 z 5

Světelný klam Světelný klam Louise Penny

Celá série z vesničky Three Pines mě opravdu hodně baví. Příjemné, klidné, řekla bych až poetické prostředí, zajímavé postavy a inteligentní vyšetřovatelé. No a k tomu nějaké to tajemství a staré křivdy a oběť je na světě. Kdy by to byl řekl, že umělecké prostředí je tak nelítostné a vražedné.
Mojí nejoblíbenější postavou se díl od dílu víc a víc stává Ruth se svým prořízlým jazykem. Tentokrát ji zdatně sekundovala Suzanne na téma "co všechno se dá vypálit a vypít".

08.11.2020 5 z 5