Matri komentáře u knih
Prirovnanie ku knihám Leigh Bardugo je v tomto prípade myslím úplne na mieste. Grišov nahradili višjovia, ktorí majú rovnako magické schopnosti, vládnu živlom, či emóciám. Pridajme k tomu silnú dávku politiky, intríg, tajomstiev, pomerne dobre spracovaný worldbuilding a dostaneme Prokletí svatých.
Priznávam, prvých vyše 100 strán som v tom pomerne tápala. Zoznamujeme sa s kráľovnou a jej triádou, ktorú tvoria generálka Tova, Vynutiteľ Will a "kráľovnine oči" špiónka Aja. Situácia v krajine je napätá a hrozí vojna s temnými dekaširé z Kakosu.
Aja a Will sa preto vydávajú do susedného kráľovstva hľadať spojenca, a zároveň pochopiť Ajinu narastajúcu silu. Nachádzajú tu starých známych, nových priateľov, ďalšie tajomstvá, ďalšiu politiku a množstvo nových otázok.
Záverečná časť knihy priniesla pár odpovedí a samozrejme nejakú tú zradu (priznám sa pre mňa nečakanú).
Romantická linka sa črtala od úplného začiatku. Avšak pomerne dlho si udržiavala vibe skôr "hate" než "love". Skutočná romantika nastala snáď až v záverečnej časti knihy, hoci náznaky (najmä zo strany Willa) sa objavovali oveľa skôr. Z ústrednej dvojice mi opäť vyšiel sympatickejší mužský hrdina.
Čo má ešte mrzí je trošku nevyužitý potenciál spätosti človeka s vlkmi, ktorý autorka spomína v úvode, kde to aj skončilo. Žeby viac v pokračovaní? ;)
Kniha končí viac-menej k mojej spokojnosti. Kľudne by som sa obišla bez pokračovania :)) Avšak, ak vyjde nevylučujem, že po ňom siahnem.
Hodnotenie u mňa nakoniec poskočilo trošku vyššie najmä vďaka záverečným 80 stranám a Willovi, ktorý bol fakt skvelý :)
Hodnotim nakoniec 3,75*
(SPOILER) "Život za život. Krev za oheň."
Kniha začína doslova rozprávkovo - chudobná šľachtičná je zasnúbená s princom z ďalekej bohatej krajiny (to znie sľubne, hoci... takých tu už bolo!!) Elodie sa teda vydáva za svojím osudom. V krajine Aurea je obklopená až škandalóznym luxusom, stretáva očarujúceho princa a o pár dní ju čaká svadba. Tu rozprávka končí a začína boj o holý život.
Spočiatku mi opäť strašne vadilo rozprávanie v tretej osobe :-/ Neviem si pomôcť, nesedí mi to...
Ale k príbehu... úprimne, čakala som asi čosi úplne iné. Čo mi vadilo asi najviac bola absencia akejkoľvek romantickej linky (áno, vzťah s princom Harrym sa len ťažko dá označiť za romantický)!!!
Kniha zobrazuje draka ako krvavé, neľútostné, drsné stvorenie - naozaj reálny hrozivý drak bez príkras. Záver však ukázal, že aj tento dojem mohol vo svojej podstate vychádzať z niečoho hlbšieho, na prvý pohľad nečakaného.
Čo vyzdvihujem, je celkový odkaz príbehu - spoľahnúť sa na seba, veriť v seba a silu lásky - najmä tej rodinnej samozrejme (veľmi krásne bol predstavený vzťah Elodie so svojou mladšou sestrou)
Finálne knihu hodnotím ako priemerné dobrodružstvo so silnou ženskou hrdinkou a množstvom krvi a smrti. Chápem, že pointa knihy je inde, ale mne tá romantika jednoducho chýbala :-/
"Kdo zachrání tebe?" zeptala se jí ta drobná dívka.
„Já se zachráním sama!“ vykřikla Elodie
Zlodeji, súťaž, tajomstvá, pretvárka, zrada, spojenectvá, intrigy, nedôvera, cestovanie, napätie? Áno, všetko toto v tejto akčnej young adult knihe nájdete.
Námet súťaže zlodejov ma zlákal na prvý pohľad a predstavoval naozaj slušný potenciál, takže som neodolala a vrhla sa na zlodejčinu s nimi ;-)
Skupinka nesúrodých mladých zlodejov, vybratých z celého sveta dostáva pozvánku na Gambit zlodejov - súťaž, ktorá víťazovi ponúka možnosť splniť si jedno akékoľvek želanie. A práve toto je to hlavné, čo momentálne sedemnásťročná Rosalyn Questová potrebuje ako soľ...
Čo bol z môjho podľadu hlavný kameň úrazu je práve tá nálepka YA.. aby sme sa správne rozumeli, kniha ju spĺňa práveže úplne do bodky. A práve to už na mňa bolo akosi málo. Čakala som viac nebezpečenstva, viac intríg, viac iskrenia, jednoducho trošku VIAC VŠETKÉHO :-/
Záver knihy však priniesol slušný plot twist, odhalenia, ukázal pravú tvár mnohých účastníkov a ja si vravím - veď ja by som si prečítala aj pokračovanie ;-)
Koniec knihy naň veľmi slušne nabudil!
A aby som nezabudla - romantická linka... Určite by sa našla! Je síce dosť v úzadí, no záver práve aj v tomto smere naznačil slušné pokračovanie :)
Keď som sa zamýšľala nad hodnotením, stále to bol pre mňa síce akčný a pútavý, avšak priemerný príbeh tak za 3,25*, ale záver to vytiahol na konečné 3,75*
"Spojka povedala, že v prvom kole nesmieme používať zbrane. Mali sme ukázať, ako sa vieme vynájsť. A ty tu pobehuješ s hentou garotou okolo zápästia, odkedy súťaž odštartovala.“
„Vraví niekto, kto sa mi pokúsil odrezať hlavu.“
„Šlo o nástroj na rezanie skla.“
„Okej, tak toto je zase nástroj na rozbíjanie skla.“
"Zrazu som nemyslela na to, že dvojčatá mali moc zničiť svet, myslela som na to, že Skyova myseľ bola krajšia ako jeho zovňajšok a želala som si zahliadnuť z nej viac. Keby mi to tak dovolil."
V znamení ametystu bola dobrá kniha - zaviedla nás do nového premysleného sveta a zaplietla klbká osudov mnohých postáv. V znamení rubína bola VÝBORNÁ kniha! :)
Čo ma potešilo najviac, bol intenzívny, výbušný, intrigami nabitý vzťah, ktorý sa pozvoľna začal budovať medzi Meggie a Skyom. Oproti prvému dielu som dostala oveľa štedrejšiu porciu práve Skya. Presne takýto typ mužského hrdinu mi veľmi vyhovuje - záhadný, plný tajomstiev, nedobitný, odťažitý, zvyknutý dostať to, čo chce.
Interakcie s Meggie boli úžasné a veľmi oceňujem, že to autorka trošku naťahuje a stále medzi nimi udržiava určitý odstup a intenzívne napätie. Hoci hranica medzí nimi je už veľmi tenká ;-)
Meggie si len veľmi pomaly uvedomuje svoje prebúdzajúce sa city. Čo sa týka Skaya, je mi stále záhadou a veľmi by ma zaujímali kapitoly z jeho pohľadu, no verím, že v ďalších dieloch sa dočkám :)
Dej druhého dielu Kroniky strateného impéria sa odohráva prevažne v paláci. Nie každému môže vyhovovať mierna statickosť deja, no mne to dokonale sadlo! Príbeh je tentokrát prevažne o intrigách, hľadaní odpovedí, snahe zachrániť svoj svet a jeho obyvateľov, spoznávaní vlastnej moci, a samozrejme na pozadí sa pomaly pomaličky buduje vzťah Meggie a Skya.
Do knihy som sa absolútne zamilovala!!! Záver nás opäť presúva niekam trošku inam, takže sa maximálne teším na pokračovanie!
Vrelo odporúčam!!!
"Máš nejaké tajomstvá?“
„Každý ich má.“ Zívla som.
Pohladil ma po vlasoch. „Povedz mi nejaké.“
Zachichotala som sa. „Ktoré z nich?“
„Ktoré chceš.“
Pritúlila som sa k nemu a objala ho okolo pása. „Bol si moja posledná aj prvá spomienka. Možno preto som ťa videla vo vízii. Mal si sa... Mal si sa...“
„Čo som mal?“
„Mal si sa stať mojím svetlom."
"Keď sa niečoho bojíš, je jednoduchšie ignorovať to, ako tomu čeliť."
Kronika stredného impéria ma na poličke čakala už hodnú chvíľu, no s čítaním som čakala do vydania tretieho dielu, čo sa nám už veeeeľmi blíži!
Vstup do tohto fantasy sveta bol na mňa trošičku zdĺhavejší, nakoľko si to autorka vymyslela vcelku komplikovane. Bolo treba preto veľa času na vysvetľovanie minulosti, udalostí, fungovania sveta. Takto prepracované fantasy mám rada, len prelúskať sa týmito info časťami mi dáva trošku zabrať :-/
Druhá polka knihy bola oveľa lepšia, pútavejšia a akčnejšia. Ak ide o autorkinu prvotinu, tak naozaj len klobúk dole pred jej fantáziou a odvahou pustiť sa do takto komplexného fantasy dobrodružstva ;-)
V knihe vystupuje naozaj veľké množstvo postáv - niekdy som z toho mala aj trošku hokej a musela som sa dlhšie zamýšať, aby som si všetko správne spojila.
Hlavná postava Meggie je výrazná, odvážna, drzá tínedžerka, ktorá sa ocitá vo svete, ktorý doteraz považovala za mamin nápad na fantasy knihu. Do tohto sveta absolútne nezapadá, snaží sa "splynúť s davom", ukryť, pritom pomáhať kde sa dá a za pomoci mnohých nových priateľov sa pokúša nájsť cestu "domov".
Možno mi chýbala ešte výraznejšia romantická linka, ale verím, a som si tým istá, sa jej dočkám v ďalších dieloch, nakoľko nejaký náznak by sa črtal ;-)
Koniec autorka vygradovala a preto som rada, že som s čítaním čakala, kým budem mať po ruke pokračovanie :))
"Prestaň s tým.“
„S čím?“
„S tým, čo robíš. Rozprávaš sa so mnou, ako keby si odo mňa každú chvíľu očakával, že sa na teba vrhnem. Sám si povedal, že toto,“ ukázala som naňho a potom na seba, „čo sa deje, nič neznamená. Okrem toho, nemôžeš so mnou flirtovať. V Limare si sa ku mne správal ako k handre. Možno ťa to prekvapí, no aj sedliaci majú city.“
„Ako som sa správal ja?“ obhajoval sa. „Ty si tvrdila, že mi vybiješ zuby.“
Nebudem preháňať, keď poviem, že pokračovanie Divokej říše bol pre mňa tento rok jeden s top knižných momentov!
Prvé dva diely ma extrémne bavili! A tretí diel? Prišiel mi bohužiaľ ako typický "vycpávkový"
Úvod v Prahe ma pravdupovediac dosť nudil a až na jednu akciu a začiatok sexuálnych eskapád medzi Brexley a Warwickom mi neprišiel v ničom dôležitý. Áno, hlavné postavy na to konečne skočili a ufff... odvtedy bola kniha snáď iba o tom - každý pohľad v akejkoľvek situácii viedol k erotickým predstavám. Mňa to už teda riadne otravovalo! Erotiku v knihách môžem veľmi, ale s určitou mierou a toto bolo na mňa jednoducho moc :-/
Brexley, ktorá prišla o svoju, nazvem to "reálnosť" z prvého dielu, kedy fakt pôsobila ako človek (a to mi na nej bolo najsympatickejšie - ako sa nevzdala a bojovala v tých najhorších podmienkach) sa stáva opäť niečím "Nad".
Warwick celkovo nepatril, a určite ani nebude patriť k mojim top knižným hrdinom. V tejto časti bol jeden obyčajný hormónmi poháňaný, žiarlivý chlap. Jeho žiarlivosť bola až nemiestna - na to, aká je to neohrozená legenda.
Suma sumárum najlepšie momenty knihy pre mňa opäť znamenali naši najmenší priatelia - a teda Opie a Mrňouska :-)
Takže... moje veľké očakávania po prvých dvoch výborných dieloch sa akosi nenaplnili a prišlo mierne sklamanie. Ešte aj ten záver a podstatu Brexley som už vopred čakala :-/
Jednoducho musím hodnotiť slabšie a tentokrát sú to u mňa s prižmúreným okom 3*
"Jsem legenda. Válečník. Sama smrt na mě nemůže… ale tobě jsem odolat nedokázal.“
„Možná jsem já smrt,“ odsekla jsem.
„Ne.“ Vzal můj obličej do rukou a přitáhl si mě k sobě. „Ty jsi život. Vzduch v mých plicích.“
"Někdy člověk někoho nenávidí tak moc, až se zamiluje."
Pomene temný, avšak stále rozprávkový príbeh, ktorý je od začiatku do konca založený na silno zakorenenom vzťahu hlavných postáv - hate to love.
Veštkyňa Violet a princ Cyrus sú ukážkový príklad neustálych nezhôd a vzájomnej nevraživosti. Samozrejme to medzi nimi na pozadí dosť zjavne iskrí ;-)
Príbeh je pomerne pokojný - dosť politický a určite nečakajte žiadne veľké akcie.
Neustále sa potýkame k kliatbou/veštbou, ktorá je uvalená na princa Cyrusa. Violet, ktorá pomocou dotyku vidí vlákna minulosti ale aj budúcnosti sa snaží pomôcť kráľovstvu, ukončiť kliatbu, zabrániť vojne a dokonca pomôcť princovi nájsť jeho pravú lásku, ktorá ma byť pre kliatbu kľúčová.
Príbeh končí akosi v polčase, takže hoci mi v príbehu chýbala akcia, sem tam som sa už trošku nudila, nakoľko sa dej stále točil trošku dookola, vynahradili mi to príjemné uštipačné dialógy, chémia hlavných postáv, zaujímavé vedľajšie postavy - a teda, prosím si pokračovanie - dúfam nejaké bude :)
Hodnotím ako slabšie 4*
"Vím, že mě chce stejně, jako mě nenávidí: jsem tříska v jeho srdci, která se do nej boří hloubeji s každým pokusem mě odstranit."
Tak toto bolo veľmi veľmi príjemné prekvapenie, kde označenie dark romance získava naozaj svoj význam!
Naozaj dark.. temné, zvrátené, kruté a surové, miestni až trošku psycho!
Anne je doslova rozbitá hlavná hrdinka, ktorá má množstvo problémov, krehkú psychiku, zažila hrôzostrašné veci a napriek tomu si vôbec nepripúšťa, s kým vlastne žije pod jednou strechou. Až do svojho únosu netuší čo je jej krutý, prísny brat zač. Tu vstupuje na scénu únosca Harry - mimochodom opäť veľmi vydarene vykreslený doslova bezcitný, chladnokrvný, tvrdý a záhadný (s jeho charakterom som fakt veľmi spokojná) :))
V knihe sa buduje čosi ako veľmi pozvoľná slow burn romantika, mixnutá štokholmským syndrómom. A hoci hot scény, či vážnejšie zblíženie hlavných postáv ešte nenastalo, je na spadnutie ;-) očakávam v pokračovaní!! Dúfam to bude stáť za to!
Kapitoly sú krátke, absolútne čtivé a nútili ma obracať stránku za stránkou! Dej je rozprávaný z pohľadu hneď 4 postáv - okem Anne a Harryho je veľmi osviežujúci vtip, šarm a bezstarostnosť, ktorú vnáša Harryho parťák Nial. Štvorlístok dopĺňa Jaslyn - kamarátka Anne.
Kniha končí doslova v polovici (viac otvorený koniec byť ani nemôže), takže ak nemáte infarkt na pláne dňa, počkajte si na pokračovanie :)
Určite vrelo odporúčam!!
"Nedovolím ti odísť. Stačí?“
Hľadela som naňho ako na prízrak, nezdalo sa však, že by bol žartoval.
„Ale to predsa nejde, aby“
„Asi si stále nerozumieme,“ prerušil ma. „Veci sa majú tak, že ťa skrátka nikam nepustím. Hotovo. A ak nás Myles hľadá oboch, tak mu z toho urobíme sku*vene zložitý problém."
Vydarený hokejový príbeh s naplánovaným tehotenstvom a veľmi veľmi sympatickými hlavnými postavami! :)
Na knihách z tejto série naozaj oceňujem, že to autorka zbytočne nekomplikuje. Každá kniha je pútavá, plynulá, uveriteľná, veľmi úsmevná a pri tom sa nemusíme točiť v kruhu zbytočných omáčok.
Príbeh Hollis a Lowella sa mi naozaj páčil. Dokonca o niečo viac ako predošlý diel. Celá séria ma vlastne moc baví (viac ako séria Texting) :))
"Kto by sa chcel vyspať s tehotnou ženou?“
„Uhm, možno otec bábätka?“
Pokrčím nos. „Nevyspím sa s Lowellom.“
„Prečo? Bojíš sa, že otehotnieš?“
Táto kniha ma vcelku milo prekvapila. Musím priznať, že po prvom diely som bola na vážkach, či v tejto sérii pokračovať. Druhý diel bol ochutnávkou, že by to šlo a mohlo byť dobré.
Tretí návrat do tohto Sveta ma naozaj bavil od prvej stránky! Autorke sa darí písať naozaj sympatické hlavné postavy. Edian ma bavila od samého začiatku, lebo dej začína naozaj zostra - jej uväznením a nútenou svadbou. Konečne som sa dočkala aj rozprávania v ich-forme, čo hneď dodalo rozprávaniu tú správnu iskru. A ja som Edianine myšlienkové pochody mala naozaj rada, rovnako ako jej charakter - bezprostrednsť, výbušnosť, odvaha, láska k svojmu národu.
A David... tento typ temného démonického hlavného hrdinu mi veľmi vyhovuje, takže romantická linka bola za mňa fakt vydarená.
Dokonca som začala chápať aj usporiadanie sveta - a naozaj sa jedná o dobový svet (čosi ako stredovek, kde funguje mágia), do ktorého prichádzajú Pozemšťania (obyvatelia našej Zeme) na vesmírnej lodi - úprimne ma to dosť šokovalo, nakoľko kniha je z môjho pohľadu viac historickým románom ako fantasy, preto mi to chvíľami nesedelo. Avšak na druhej stane je to dosť originálne a vznikli tak zaujímavé situácie, možnosti a smerovanie deja.
Hoci drobné výhrady ku knihe by som ešte asi mala, séria, ktorá je autorkinou prvotinou, má určite stúpajúcu tendenciu a v každej časti vidím istý kvalitatívny progres. Túto časť považujem za doposiaľ najlepšiu!
"Edian!“ Podíval se na mě s vřelostí letního slunce. „Ty sis vybrala mne! Zřejmě jsi podvědomě chtěla někoho s ohromnou mocí, aby tě ochránil před nepřízní rodového prokletí. Nebo jsem se ti prostě líbil.“
Šibalsky mrkl. „Beru jakoukoli možnost.“
"Víš, Arade, neřeknu, že mezi nás nemůže nic vstoupit. Ale raději se s tebou budu celý život hádat a přít, než bych nosil květiny na tvůj hrob.“
Znamení ledu by som tentokrát označila za také milé mini dielko (rozsiahlejšiu poviedku) pripomínajúce skôr historický román. Rozsah má len niečo vyše 110 strán a k tomu minimálne zapojenie fantasy prvkov - obmedzené na pár menších kúziel, nakoľko v ríši sú kúzla zakázané.
Oproti prvému dielu sa mi však príbeh čítal o poznanie lepšie, čomu pomohla najmä ich-forma rozprávania z pohľadu hlavnej hrdinky Chiko. Do jej života vstupujú hneď dvaja muži. Kráľ utlačovanej ríše Arad a jeho verný priateľ Havlin. Obaja mi boli veľmi sympatickí, najmä ich krásny priateľský vzťah.
V príbehu sa objavia aj hrdinovia z predošlej časti, avšak len okrajovo. Každý diel je viac-menej samostatným príbehom.
Autorka v tejto knihe už svet bližšie nepopisuje, nakoľko sa nachádzame v rovnakom Svete, avšak v inej, magicky oddelenej ríši. Asi je to aj lepšie, zbytočne popisy nekomplikujú dej, čím bol plynulejší. So svetom mám stále problémy, lebo jeho usporiadanie, dôvody rozdelenia mágiou a ďalšie aspekty sú mi stále neni jasné, ale už som sa s tým akosi zmierila :)
Pre mňa "čtivejšia" časť tejto série a oproti prvej a hodnotím o kúsok lepšie - slabšie 4 hviezdičky :)
„Jsou všichni v Rinó tak neuvěřitelně skromní?“
Rozesmála jsem se nahlas: „Žertujete? Skromnost patří v mé vlasti mezi sprostá slova.“
"Vždycky jsi byla zatraceně chytrá holka. Takže teď, když jsi zhloupla, dostala ses na úroveň inteligence ostatních krasavic."
Uff... Ja mám tak rozporuplné pocity. Prvá časť knihy sa mi čítala vyslovene ťažko. Písanie v er-forme mi naozaj vyhovuje len málokedy.
Na začiatku som mala pocit, že čítam historický román, ale postupne sa vynárali náznaky fantasy - najmä podstata princezien z Ur.
Druhá časť knihy bola za mňa lepšia, akčnejšia, magickejšia a určite viac spĺňala nálepku fantasy. Dokonca by som našla aj náznak sci-fi? :)
Stále mám však, priznám sa, z toho sveta v hlave zmätok.
Napriek tomu, že druhá časť knihy bola určite lepšia, aj tu sa našli pre mňa nudnejšie, miestami až zbytočne pasáže.
Romantické linky sú v knihe dve. Obe boli vcelku vydarené, a to najmä vďaka mužskej polovici páru - či už bezprostredný, vtipný Erim alebo zachmurený sukničkár obor Ron.
Ak ide o autorkinu prvotinu, tak určite musím prižmúriť očko (už druhá časť knihy bola oveľa lepšia) a hodnotím 3,5 hviezdičkami ;-)
"To dítě. Narodí se úplně stejné děvče, jako jsem já sama.“
A v tu chvíli se konečně vrátil její starý Erim, ten výbušný, vtipný, nespoutaný muž. Mrkl na ni a pousmál se: „Naprostá tragédie!“
„Bude to monstrum!“ namítla z posledních sil.
Ale on se rozesmál nahlas.
„Beru všema deseti! Budu rád za tatínka všem příšerkám vesmíru, kterým ty budeš dělat maminku.“
To som si teda na seba uplietla bič! Prečo som si vopred neprečítala nejaké recenzie!?!
Kniha nie je zlá, keby mám 15+ tak patrí medzi moje topky. Ale...
Ja mám takú depresiu! Ja takého knihy nečítam, vyhýbam sa tomu, a keby viem o čo pôjde tak ju asi nikdy nezačnem ani čítať!
Keď som konečne na cca stej strane prišla na to, o čo kráča, vlak bol dávno rozbehnutý, a tak som dočítala - spoiler - povinná výbava vreckovky (bez nich sa to naozaj nezaobišlo a to hneď viac krát!!!).
Oceňujem hlavne postavu Runeho - originálne vymyslený hlavný hrdina - nórsky Viking s imageom rockera/motorkára (nebol ani jedno z toho) a sklonom k temnote a hnevu. Vďaka nemu bol príbeh pre mňa určite zaujímavejší. Poppy bola milá, ale akosi som si k nej nenašla cestu...
Našlo sa niekoľko múch, ktoré jednoducho išli proti logike - či už rozhodnutia najmä Poppy, ich rozhovory, kde v jednej vete tvrdím jedno, v ďalšej toho opak. Sem tam som sa aj nudila a doslova preskakovala odstavce - trošku sa to už točilo dokola.
Okrem toho, mne sa nozaj nepáčil ten epilóg! :( Ja chápem, čo tým autorka chcela povedať, aký pocit vyvolať, ale pre mňa to bolo len potvrdenie toho, že kniha už nie je pre mňa...
Mladým čitateľ srdečne odporúčam - opakujem vreckovky majte po ruke! ;-)
Za mňa 3,5 hviezdičky (prikláňam sa ale nadol, nakoľko viac vecí, a najmä epilóg za mňa bohužiaľ NIE).
"Chutila ako sladký jed. Venom.
Teplý, ľahký a snový.
Smrteľne toxický.
Nádherne návykový."
Pred čítaním som mala o knihe asi toľko vedomosti, že zahŕňa ťažšie témy, mala by byť depresívna, ale romantická...
Po prečítaní viem, že depresiu nemám, ale naopak, som obohatená o úžasný čitateľský zážitok!
Hoci kniha rozoberá témy samovraždy, šikany, straty blízkych, alkoholizmus, závislosť na drogách, ťažkých výčitiek svedomia - bolo to pre mňa prekvapivo až poetické čítanie. Text v sebe ukrýva toľko krásnych myšlienok!
Stredoškoláčka Charlie, ktorú trápia jej vlastní démoni minulosti stretáva v noci na streche školy školského čudáka Kellana. Kell je pankáč, samotár a oni sa tej noci spriatelia. Stretli sa náhodou, ale ich stretnutie ich oboch nenávratne zmenilo.
Ak nechcem prezrádzať dej, mala by som sa zastaviť :) ale...
O pár rokov neskôr do deja vstupuje Kellanov straší brat Tate.
Vekový rozdiel, nekonečné popieranie vzájomnej príťažlivosti, výčitky svedomia - to všetko ich drží od seba a predsa sa snažia uzdraviť jeden druhého.
Koniec bol taký, aký som dúfala. Aj s Terryho priznaním, ktoré som tušila a naozaj očakávala :))
Ja ten príbeh milujem a z celého srdca Odporúčam!!!
"Toto nie je začiatok niečoho,“ varoval ma Kellan. „Ak niečo, tak koniec... “
Persephona a Hades... Toľkokrát skloňovaní pár - toľko príbehov, prevedení, odtieňov ich vzťahu... Osobne to musím zhodnotiť tak, že ešte som nenatrafila na knihu, v ktorej by ma ich príbeh pohltil.
Dotek temnoty mi dosť pripomínal knihu Neonovi bohové, ktorá ma vlastne moc nenadchla. A to sa bohužiaľ zopakovalo, a ani Dotek temnoty mi moc nesadol :(
Bohovia gréckej mytológie, ktorí existujú spoločne so svetom smrteľníkov v súčasnej dobe nie je nič nové. Osviežujúci bol pobyt Persephony v podsvetí. Inak som sa naozaj nudila.
Ani jedna z hlavných postáv ma žiaľ moc nepresvedčila. Persephona mi doslova liezla na nervy. Hades, nakoľko kapitol z jeho pohľadu sme sa dočkali a v úplnom závere, ma až tak nehneval, no zároveň ma ani nepresvedčil o svojom postavení temného vládcu podsvetia. Nejako som neverila ani ich vzťahu a chémii medzi nimi, na ktotej bol postavený celý príbeh.
Knihu som dočítala, nebola úplne zlá, ale ak mám byť úprimná ukončenie prvej časti mi asi stačilo a pokračovanie si nechám ujsť :(
"Hádes nemiluje nic než dobrou sázku, a ty, moje mladá bohyně, jsi nejhorší sázka, jakou kdy uzavřel.“
Kniha splnila svoj účel - zabavila, lebo naozaj stojí hlavne na vtipe. Ten zabezpečuje najmä nezvyčajná žienka Begonia - ako nezvyčajné je jej meno, tak nezvyčajne sa aj táto 32-ročná žena správa. Podľa jej naivity, náhľadu na život a na ľudí by som jej nepovedala viac ako 20 :-/ Nevravím, že mi vadila, naopak bola milá, ale najviac u mňa vyhral jej veľmi šikovný hafan Marshmallow - ten naozaj zabezpečil veľmi originále situácie!
Vzťah založený na falošnom randení, mužovi tvrdom a "bezcitnom" ako skala nie je nič nové, ale aj tak bol príbeh pekný a zabavil ma.
Humor mi sadol tak na 85% a podľa toho aj hodnotím. Ďalšie knihy od autorky by som si určite prečítala :)
"Stihl jsem procestovat celou planetu, ale teprve dnes jsem měl první schůzku, kde jsem romantickou atmosféru nezaplatil svými penězi. Svět byl dnes krásný sám od sebe, bez luxusu a okázalých gest."
Mladá česká autorka v tejto knihe priniesla zaujímavý námet dračej rozprávky. To ma samozrejme zaujalo...
Erin dlho pôsobila ako rozmaznaná, a pritom úplne slepá princezna, ktorá nemá zdania, čo sa okolo nej deje. Neskôr sa však ukázalo, že prvotné zdanie môže úplne klamať. Nathan mi bol od začiatku veľmi sympatický, predsa len - nesmrteľný ufrflaný drak.. kto by mu odolal ;-)
Absolútne mi nevadilo, že Erin a Nathan sa "konečne" stretli až v trištvrte knihy - práveže som si vcelku užívala to očakávanie. Zatiaľ moc o chémii medzi postavami neide hovoriť, ale dynamika medzi nimi sa mi moc páčila.
Kniha sa ešte vyznačuje na mňa dosť veľkou dávkou krutosti - niektoré scény boli asi až moc, a naozaj som niečo také v knihe nečakala, no nevravím, že je to zle.
Budem asi zhovievavejšia, než by som bola k zahraničným autorom a knihu hodnotím 4 hviezdičkami. Vzhľadom na ten koniec mi neostáva iné, len dúfať že sa dočkáme pokračovania :) Toto jednoducho neide nechať bez pokračovania!!
"Kdo chce porazit zlo, musí bojovat za dobro."
Tak tento diel sa mi naozaj páčil!
Postavy od začiatku prešli neskutočným vývinom, a väčšina naozaj k dobru. Žiarivým príkladom je Sofia, ktorú som naozaj z prvých troch častiach moc nemusela, a to najmä vďaka jej sebeckosti. Ale jej pôsobenie na Kamelote si doslova užívam.
Thedros je stále trošku stratený, ale záver dáva nádej, že to s ním nebude nakoniec úplne márne.
Trio hlavných hrdinov mi možno až tak k srdcu neprirástlo, ale naopak si ma úplne získali tie "vedľajšie postavy", a to čarodejnice, Hort, nová postava Nikola, nový prváci na Škole dobra a zla, či starý dobrý Merlin. Celá táto skupinka však vytvorila zaujímavé spojenie, ktoré vytvára veľmi veľmi čítaniachtivý celok! :)
Piaty diel Školy dobra a zla je naozaj prešpikovaný akciou, hľadaním odpovedí, smutnými chvíľami, dokonca mnohými zvratmi (niečo ma možno konečne už dokázalo aj jemne prekvapiť). Za mňa doposiaľ najlepšie čítanie, ktoré ma prekvapivo bavilo oveľa viac ako úvodné tri diely.
Nedá mi inak, ako hodnotiť 5 hviezdičkami a som naozaj rada, že som sa vydala aj na Kamelot ;-)
"Přátelství se nedá vysvětlit. Ne takové, jako je to Agátino se Sofií. Některá pouta jsou prostě příliš vrstevnatá na to, aby se dala vysvetliť."
Po pravde sa mi prvá polka knihy čítala ťažšie, bolo treba si zvyknúť na nové usporiadanie a zoznámiť sa so súčasnou situáciou.
Ako sa dalo predpokladať, dej sa nám opäť zamotal. V predošlých častiach ma hnevala Sofia a jej nekonečná sebeckosť, teraz ju na plnej čiare nahradil Thedros a jeho narastajúca neschopnosť.
Druhá polovica knihy sa už čítala jednoznačne lepšie a koniec (hoci opäť veľmi veľmi predvídateľný) sa čítal sám.
S každou časťou, ako dospievajú hlavní hrdinovia, sa aj celkový štýl knihy vyvíja, a už nie je tak výrazne mládežnícky. Pomlay sa blížime k typickej YA fantasy v netradičnom rozprávkovom šate. Knihy sú mi tým stále bližšie :)
Koniec knihy som čakala, ale určite ma nakopol a núti pokračovať v tejto jazde.
Hodnotím 3,5 hviezdičkami. Po pol hviezdičky sťahujem za nudnejší začiatok, Tedrosovu neschopnosť a celkovú predvídateľnosť.
Sériu stále vrelo odporúčam :)
(SPOILER) Poďme do rozprávkového sveta...
Príbeh dvoch "priateliek" Sofie a Agáty ma chytil od prvých stránok, hoci už veľmi dávno nespadám do kategórie cieľovej skupiny (a teda mladých dám vo veku 12-18 rokov?). Keby áno, verím, že príbeh asi úplne milujem.
Ale... samozjeme sa našlo niečo, čo mi vadilo. Najmä ten možno už trošku prekombinovaný koniec (ku podivu celá kniha ma bavila vaic ako vyvrcholenie!!) a neskutočná nepoučiteľnosť Agáty.
K deju... dve priateľky - na prvý pohľad krásna a dobrá Sofia a škaredá, temná, zlá Agáta. Obe sú unesené tajomným Školníkom do Školy dobra a zla, ale niekde nastala chyba a tá "dobrá" skončila v Škole zla a ta "zlá" v Škole dobra!
Sofia sa zúfalo snaží dostať do vysnívanej Školy dobra, zatiaľ čo Agáta chce aj s priateľkou uniknúť škole úplne a vrátiť sa domov.
Sofia ma dlho bavila - jej tunelové videnie svojho cieľa (získať svojho princa) plus záľuba s skrášľovaní ponúklo mnoho úsmevných situácii. Agáta, hoci sa javila ako tá zlá, bola celý čas úprimnou priateľkou a chcela ich obe zachrániť. Zároveň bola tak naivná a nepoučiteľná, že vôbec nevnímala absolútnu sebeckosť Sofie (koľko krát musí dostať človek na prdel aby sa poučil!?!?) :-o
Asi najviac sa mi páčilo, že kniha išla viac do hĺbky a nútila zamyslieť sa nad skutočným dobrom a zlom. Je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá, alebo treba nazerať viac do hĺbky?
Celú knihu sprevádza predvídateľnsť, čo knihe tohto typu odpúšťam (okrem toho ma čítanie naozaj moc moc bavilo). Samozrejme v rozprávke musí byť aj romantická linka, ale tá verím dostane ešte väčší priestor v pokračovaní.
Za mňa veľmi pekný, milý začiatok rozprávky :)