Matri komentáře u knih
Nuž za mňa bohužiaľ najslabší diel tejto inak úžasnej série!! Veľmi som si ale obľúbila mnohé postavy série, najmä Mala, Jimma, Lenu a Trhača, ktoré aj tejto knihe veľmi pomohli ;-)
Čo sa týka vzťahu Bena a Liz, asi mi tam chýbalo to najpodstatnejšie - iskra, chémia, alebo možno čokoľvek, vďaka čomu by som si k nim vytvorila aspoň nejaké sympatie :(
A ten "začiatok ich vzťahu"... cez správy? Aj tie boli úplne o ničom, takže nechápem kde sa to vlastne vzalo!?
Knihu za mňa v tomto prípade vyzdvihli hlavne tie vedľajšie postavy :(
Takže hodnotím ako taký priemer v tomto žánry.
Celú sériu ale určite vrelo odporúčam!!!
Musím sa na úvod priznať, že mi trvalo až moc dlho sa začítať...
Aký-taký spád to pre mňa dostalo asi až po nástupe na výber do kráľovskej gardy. Čo bolo okolo cca strany 100. Dovtedy, chápem, že autorka chcela aby čitateľ pochopil svet, zmeny, použitie tej málo techniky, ktorá ostala a podobne, ale bolo to na mňa moc dlhé a teda ma to ani moc nebavilo.
Kniha je určite pre mladého čitateľa, dokonca trochu aj varuje pred budúcnosťou a prehnaným využívaním modernej technológie a najmä robotiky.
Vtipné momenty nastali vďaka doťahovaniu Ofelie a Luciena. Ich vzťah mi spočiatku pripadal až moc hrrr, všetko z rýchlika. Až som nechápala ako, kedy, prečo!? Energia medzi nimi sa mi ale veľmi páčila! A ten koniec... vtedy som pochopila tú zdanlivú rýchlosť ;-)
Posledných asi 50 strán priniesli také zápletky do deja! Hoci stále mám pocit, že veci nebudú také ako sa zatiaľ zdajú byť. Pokračovanie si určite prečítam. Som zvedavá...
Celkovo je to za mňa 3,5-4/5 :)
"Sakra, kaskadérko,“ zamumlal Lucien a podíval se na mě. „Ty bys pro mě mohla být opravdu nebezpečná."
"Myslím to vážne, Aurora. Ak opäť odídeš, prevrátim svet naruby, aby som ťa našiel.“
„Čo ak ma nedokážeš nájsť?“ hlesnem, pretože sa vo mne vynára hlboko zakorenený strach. „Čo ak zmiznem?“
„Potom spálim svet, ktorý ťa donútil zmiznúť, a vzkriesim ťa z jeho popola."
Vzostup kráľovnej je napínavý, tak trošku detektívny, záhadný a nabitý napätím medzi Aurorou a Jonathanom (síce ako pár sú mi stále bližší Aiden a Elsa ;-))
Druhý diel tejto duologie sa mi páčil ešte o kúsok viac ako Vláda kráľa. Už to síce bol nejaký ten piatok, čo som čítala prvý diel, ale postupne sa mi všetko vynáralo a knihu som si naozaj užila. Prečítaná za jeden deň!
Čo musím oceniť... ja som naozaj do poslednej chvíle absolútne netušila kto je "za tým všetkým", takže som bola značne prekvapená, a to by som si veru ani netipla.
Túto sériu môžem len odporúčať, ale asi až po prečítaní série Kráľovská elita (inak sa nevyhnete drobným spoilerom) ;-)
"Prejavy Jonathanovej nežnej stránky ma hlboko zasiahnu. Akoby som zazrela jednorožca a musela si to vychutnať.
Možno to nabudúce nakrútim a budem si to tajne pozerať."
"Dokonca aj otroci sú vlastníkmi svojho šťastia. Pocity sú to jediné, čo nám skutočne patrí."
Opäť som trošku vystúpila zo svojej komfortnej zóny a pustila sa do tohto silne historického románu z obdobia roku cca 75 nl. tesne pred zánikom Pompeji.
Príbeh vo mne zanechal silnú stopu a zmes pocitov - súcit, znechutenie, smútok ale aj nekonečný obdiv. Je to tak silný príbeh, že naň budem myslieť asi ešte dlho. Sama neviem čo očakávať od ďalších dielov tejto trilógie a úprimne sa toho aj bojím. Som asi rojko, lebo depresívne, smutné a vážne témy na mňa pôsobia naozaj silno :((
Osud prostitútky Amary a jej priateliek a spolutrpiteliek je naozaj smutný, a to najmä v jeho reálnosti... žiadne ružové okuliare! Amara túži po slobode, alebo sa aspoň vymaniť z područia jej majiteľa Felixa a práce vo Vlčom Brlohu. Robila a skúšala naozaj kadečo, aby sa jej to podarilo. Určite by ma zaujímali osudy všetkých dievčat z Brlohu a naozaj neviem čo očakávať od pokračovania.
Knihu určite odporúčam! Čítala sa skvelo!
"Syn podsvetia je príbeh o stratách a nálezoch, odvahe, priateľstve a o šanci zmeniť svoj osud. (A tiež o tom, že mačky si budú vždy robiť to, čo sa im zachce.)"
... slová autorky o tejto knihe
V knihe sa stretávame s partiou naozaj rôznorodých postavičiek. Za ústrednú postavu by som označila obyčajného smrteľníka Matthewa, sekunduje mu alkonosta - bájna okrídlená dievčina Sirína, ďalej je tu lešij Finn, rusalka Tatyana a samozjeme Artemy (zabudla som na čierneho kocúra Októbra!! :)). S týmito priateľmi putujeme do podsvetia, kde každý z nich má svoje vlastné ciele ale každý tam chce niečo nájsť. Viac neprezradím...
Dočkala som sa aj nejakej tej romantickej linky. Čo má potešilo, hoci romantika je v tejto knihe jednoznačne na pozadí.
Čo mi trošku vadilo boli neustále návraty do minulosti v spomienkach hlavných postáv (určite boli pre dej podstatné, ale neviem si pomôcť, rušilo ma to od deja).
Dcéra zimy bola pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Preto som aj mala do Syna podsvetia naozaj veľké očakávania. Nevravím, že sa nenaplnili. To určite nie!
Avšak, trvalo mi snáď 70 strán, kým som sa konečne začítala a hlavne kvôli tomuto začiatku som v hodnotení strhla jednu hviezdičku :(( Dej knihy skočil z viacerých pohľadov stále pomerne otvorene, takže sa už teraz teším na ďalšie pokračovanie z tohto úžasného mytologického sveta ;-)
A aby som nezabudla, tá obálka je opäť prekrásna!!! :)
"Ak človek miluje niečo tak veľmi, že je ochotný sa kvôli tomu postaviť Smrti, to nemôžem trestať. Naopak, rešpektujem to." (Morena)
Ja sa určite budem radiť k fanúšikom tejto série!
Už prvý diel ma dostal (a to upíriu tematiku naozaj nemusím), a druhý diel bol rovnako pútavý, akčný, temný, tentokrát aj detektívny, a ešte viac tajomný. Johanna sa značne poľudštila a z bezcitného dievčaťa poháňaného pomstou (stráca sa jej typická črta z prvého dielu - "idem cez mŕtvoly"), a stala vcelku charakternou bojovníčkou za ľud. V tejto časti chýba akákoľvek romantická linka, a hoci to mojej romantickej duši väčšinou chýba, tu tomu tak nebolo. Okolo Johanny sa vznáša stále viac tajomstiev a podivností, takže sa už moc teším, čo nám prinesie ďalší Dvor v záverečnej časti!
Jedným slovom... rozprávka!
Bolo to príjemné čítanie, žiadne veľké vzťahové drámy, len pekne vystavaný príbeh lásky. Boli aj smutné momenty, aj úsmevné, aj vzrušujúce. Čakala som síce niečo iné, ale sklamaná nie som. Aj keď pre mňa asi najslabší diel.. Podotýkam ale, že celá séria je veľmi veľmi vydarená ;-)
Rina vie ako ukončiť knihu...a teda úplne infarktovo, že človek potrebuje pokračovanie. Bohužiaľ nejaké wow z knihy sa u mňa nekonalo, a na Zvrhleho kráľa, ktorý bol mojou prvotinou od autorky, sa nič nechytá. Čítanie to však bolo určite pútavé, záživné, tajomné a vysoko Iskrivé.
Avšak odporúčam prečítať AŽ PO SÉRII Kráľovská elita!!! (inak sa dozviete pár malých spoilerov) ;-)
Tak to bolo niečo..
Za mňa hádam jedna z najlepších kníh autorky (spolu s Cítit znova). Toto bolo pre mňa tak silné! Autorka na pozadí príbehu rozoberá aj tienisté stránky slávy, internetu a silu médií. Nie je to len plochý román o láske.. mimochodom toto bola tá najviac slow burn romantika, akú som kedy čítala, a mne sa to páčilo! Nakoľko koniec je aký je ... a ja mám stále milión otázok, súrne potrebujem pokračovanie!! Emocionálne ma príbeh teda dosť vyšťavil, ale milujem to!
... A ešte aj ta obálka je krásna
Bez debaty vrelo odporúčam!
Tak toto bola doslova priemerná kniha. Čítalo sa to ľahko, rýchlo, bolo to aj niečím iné (vyšetrovanie), ale nič čo by ma extrémne nadchlo. Ďalšie páry v partii vyzerajú zaujímavo, takže asi siahnem aj na pokračovanie. Taká rýchla oddychovka, preto hodnotím ako lepšie 3/5, alebo slabšie 4/5.
Ak si nejaká kniha odo mňa zaslúži hodnotenie 5/5 tak je to táto!!! Bolo to pre mňa tak obrovské prekvapenie, že si ešte teraz gratulujem, že som sa do tej takmer 500 stranovej knihy pustila!!! Je to emočný ohňostroj, totálne som sa zamilovala do Ari (aj keď v niektorých chvíľach bola trošku na jednu kamarátsku), ale moja láska k Noahovi je už asi nadosmrti!!! Pólku knihy som sa zamilovane usmievala a polku plakala.. Odporúčam odporúčam odporúčam!!!
Pre info, kniha má na goodreads hodnotenie 4,43!!! JE FAKT SKVELÁ
Na úvod sa priznám, že v prvých dvoch častiach som fakt nemusela Helenu. No v tejto tretej časti si moje sympatie jednoznačne získala.
Okrem toho bola táto časť za mňa ale o chĺpoček slabšia, ale stále veľmi dobrá, preto mi nedá nedať 5 hviezdičiek, hoci je to skôr 4,5.
Už sa teším na záverečnú časť, a konečné rozuzlenie osudov Laie, Eliasa a Heleny.
Ja nechápem, že som túto knihu tak dlho odkladala!! To bola tak čarovná, VTIPNÁ a romantická jazda. Akože dávno sa mi nestalo aby som sa neovláda a doslova sa chechtala nahlas (časť o cvičitelke psov je topka, úplne som z nej odpadla :-)))
Celý príbeh plynul veľmi prirodzene, a rýchlo, knihu som doslova zhltla. Odporúčam všetkými desiatimi!
Toto bolo taaaaak kúzelné. Iné slovo pre to ani nemám. Nádherné!! Do knihy som sa pustila na základe jedinej recenzie ale spolu s anotáciou ma zaujali, a ako fanúšička fantasy žánru som si povedala, že by to mohlo fungovať. Ono to nie len fungovalo, ale ma to úplne vcuclo do tohto sveta a bolo to perfektné. Dúfam sa knihe dostane veľa pozornosti lebo si to naozaj zaslúži. Príbeh bol krásny a romantická linka ma úplne pohltila, veľmi sa mi páčilo napätie a doťahovanie hlavnych postáv. Presne takto sa mi to v knihách páči!! Odporúčam všetkými desiatimi!!!
Som nadšená, ako fanúšička série ACOTAR (Dvory) moje srdce plesalo. Knihu som zhltla za 1 deň a neveim sa dočkať pokračovania!!
Toto bola kniha prasne podľa môjho vkusu. Asi aj jedna z top kníh toho roku ak nie jedna z mojich najobľúbenejších!
Bolo to miestami dosť surové ale opísané vcelku realisticky. Hlavná hrdinka nebola žiadna super hrdinka, ktorá zvládne nadľudské kúsky s úsmevom na perach, ale skutočne musela zabrať a to čo si vytrpela (a ja s ňou) bola riadna nálož! A práve toto dodávalo knihe na reálnosti. Toto na knihe vyzdvihujem, na jednanie v rukavičkách zabudnite. Bolo to surové, a veru nič také som zatiaľ v knihách tohto žánru nečítala. Teším sa čo prinesú ďalšie časti. Neviem sa dočkať!!!
Vrátiť sa do Siedmych kruhov a medzi hriešnych princov bolo jedným slovom dokonalé. A hoci, začítať mi trvalo o trošku dlhšie, ako by som si želala, následne to nabralo grády a nevedela som sa odtrhnúť.
Hriešny princ Invido vládnuci hriechu závisti bol jedným z mojich ohnivých želiezok - potenciálnych postáv na pokračovanie série Kráľovstva hriešnych. Takže moje očakávania boli obrovské a prišiel najlepší pocit, aký po dočítaní môžem mať - maximálna spokojnosť!
Prichádzame teda na nový dvor poháňaný novým druhom emócií. Tentokrát sa mágia Invida živí závisťou, či žiarlivosťou. A ja zo srdca milujem takéto žiarlivé zlatíčka! Čo nevyhnutne viedlo k množstvu ohnivých hádok, žiarlivostných scén a množstvu horúcich chvíľ.
Erotická stránka knihy bola dokonale nadávkovaná. Neboli sme prudérni, neboli sme dychtiví. Všetko malo svoj čas a som rada, že to autorka takto postupne dávkovala. Zvyšovala tým aj moje očakávania.
Chémia, príťažlivosť, mega iskrenie, zároveň nedôvera, tajnosti, nedobrovoľné partnerstvo - to všetko spájalo Invida so striebrovlasou nadanou umelkyňou Camillou. Práve Camilla ma počas celého príbehu veľmi príjemne prekvapovala. Akékoľvek predstavy som o nej spočiatku mala, postupne vyvracala. Invido nebol jediný kto mal tajomstvá. Veľmi som si túto dvojicu obľúbila.
"Hry uvnitř her."
Dej sa točí okolo záľudnej hry, ktorej víťaz získa svoju "cenu na mieru". Na jej pozadí sa zároveň odohrávalo množstvo malých, často súkromných hier. Stávky sú vysoké, preto sa hráči nebránili takmer ničomu. Jednoducho, nie je tu priestor pre nudu.
Ak milujem Kráľovstvo hriešnych, Trůn padlých zbožňujem. Oceňujem, že každá kniha z tejto série je uzatvorený príbeh. Presvedčila som sa, že to bohate stačí, aby som bola doslova uchvátená. Takže... Ktorý hriešny princ je na rade?
Dej Třpytivej plynule nadväzuje na ukončenie Pozlacenej a Auren sa ocitá v ďalšom zajatí. Úvod bol síce pomalší, no čítanie ma aj tak veľmi bavilo. Celý dej tejto časti je sústredený na putovanie vojska kráľa Ravingera, ktorého veliteľom je hrôzostrašný kapitán Rip.
Okrem toho nahliadame do diania v Šiestom kráľovstve cez kráľovnú Malinu, ktorá patrične využíva neprítomnosť svojho manžela, kráľa Midasa.
Auren v tejto časti prechádza podľa mňa veľmi intenzívnou zmenou, prerodom a sebauvedomením. Precitnutie sice prichádza veľmi pomaly, nenápadne, no pomaly zisťuje v akom väzení vlastne celý život žila. A zavrela sa do neho dobrovoľne sama. Stále je však verná svojmu druhému kráľovi Midasovi.
V tábore nepriateľa si pomaly nachádza svoje miesto a možno priateľov? Armáda kapitána Ripa vôbec nie je taká, akú mala o nej predstavu. Hoci si vojaci prešli tvrdým výcvikom a sú to neľútostní bojovníci, vedia prejaviť aj ľudskosť, či súcit. Kapitán Rip si vytvoril svoju skupinu najvernejších - Hněv. Práve táto skupinka mi veľmi prirástla k srdcu. A myslím, že Auren medzi nimi našla kúsok priateľstva.
V závere prišiel konečne na scénu aj kráľ hniloby Ravinger. A musím úprimne povedať, že som tento vývoj asi nečakala. Teórie som mala všelijaké, no postupne sa mi vyvracali.
Takže, hoci táto erotická fantasy má zatiaľ spicy scény na úrovni rozprávok na dobrú noc pre deti, nevadí mi to. Počkám. Mám tušenie, že ďalší diel k tomu už jednoducho musí dospieť. Mňa táto séria naozaj baví!
Hodnotenie: 4,25*
Štvrtý diel vlčej fantasy, ktorý je zároveň posledným, hodnotím v porovnaní s predošlým, určite kladnejšie.
Dej je doslova nabitý akciou, hľadaním odpovedí, snahou zbaviť vlkov prekliatia slnečných čarodejníc.
Úvod sa niesol v znamení nedôvery a sklamania, ktoré Ayle spôsobil Kaden jej vylúčením zo svorky Hadonoša. Avšak zdá sa, že naozaj nepochopiteľné správanie Kadena v predošlom diely malo svoj dôvod.
Okrem toho sa Ayla stále snaží zbaviť nechceného puta s Jordanom. Postupne sa medzi nimi vytvára iné puto - naozaj krásny vzťah a priateľstvo.
Jordan je mi srdcu blízky snáď od prvého dielu (nakoľko mám takú vnútornú obsessiu na hajzlíkov), a pomaly sa ukazuje aj jeho pravý charakter a ťažká minulosť. Jordan zároveň spoznáva Kadenovu sestru, čo nevyhnute viedlo k môjmu maximálnemu záujmu.
A keďže v tomto diely bolo najdôležitejšie uzavrieť osudy Ayly a Kadena, mnohé vedľajšie postavy nedostali svoj happyend. Preto ma potešilo zistenie, že séria má ešte jedno pokračovanie, v ktorom sa dočkáme akéhosi epilógu mnohých z nich. Napríklad Jordana, Stelly, Miry, Wesleyho, Larkin a iných.
Teraz trošku negatív...
Čo mi už naozaj v štvrtom pokračovaní vadilo, je slovo "samica". Už ma naozaj až bolelo ho v texte vidieť. Fakt by som ho nahradila niečím pre mňa menej živočíšnym. Stačila by partnerka/družka napríklad.
Druhá vec... Kniha nepriniesla absolúne nič, čo by som už vopred nečakala. Kniha ide striktne podľa scenára všetko uzavrieť, vyriešiť, naznačiť nejaký budúci vzťah, ktorý nás čaká v ďalšej knihe. A naozaj ma neprekvapila vlastne v ničom.
So záverom série a príbehu Ayly a Kadena som však spokojná. Všetko skončilo podľa očakávaní.
Hoci nie som veľkou fanúšičkou upírov, bola som milo prekvapená, ako ma séria bavila. Musím priznať, že som nečakala takéto dobrodružstvo plné tajomstiev, intríg, vrážd, únosov, premien, pátrania, žiarlivosti, ale aj krásneho priateľstva a lásky.
Všetko zapadlo na svoje miesto. Žiadna zdanlivo náhodná postava, ktorá sa vyskytla v deji vlastne vôbec nebola náhodná a mala svoje konkrétne miesto a poslanie.
Ide o young adult fantasy, takže som samozrejme čakala slniečkový koniec. Obálka knihy mnohé predznačila, no už celý vývoj série k tomuto finále jednoznačne smeroval, takže záver som určite čakala. No i tak zostali osudy mnohých postáv neisté, s horkou príchuťou a plné otázok. Za všetkých ma zaujímajú najmä Sydney, Eddie, Jill a na prvom mieste bez debaty Adrian.
Môj predpoklad ohľadom Adriana sa naplnil na plnej čiare. Kvôli nemu som nahnevaná, ba až zúrivá a hlavne mám spolu s ním srdce roztrieštené na márne kúsky. Vidím však svetlo nádeje v podobe nadväzujúcej série. Avšak s jej čítaním si počkám, kým bude doma komplet.
Čo teda povedať? Ak váhate, neváhajte. Táto séria jednoznačne patrí do kategórie "must read" ;-)