medlovice komentáře u knih
Zase jedna mladá blondýna, která narychlo odjede do Londýna aby se zdokonalila v angličtině a za pár dní už mluví jak rodilý Angličan. Bez problémů sežene práci , má hned plno kamarádů a všichni kluci po mí šílí. Možná se knížka měla jmenovat Risk je zisk protože hrdinky pořád riskují a mají pořád štěstí.
Psáno v ich formě , každá kapitola má svůj titul trochu nudná obálka. Spisovatelčina prvotina , mohla v psaní pokračovat.
Tenkrát jsem utíkala z knihovny s taškou plnou knih a s touto nahoře, Těšila jsem se , že si udělám hamburger tak velký že na něj ani pusu neotevřu a zasednu s touto knihou. Ale byla to špatná volba jídla tato kniha je sladká a voní cukrovím. Nedokážu popsat tu nádheru namíchanou z krásy češtiny , vzpomínek a vůní cukroví .Rodinná vazba a nostalgický poklid protkávané současností a okořeněné recepty. Přenádherný obal. Přečetla jsem za jediný večer. Pohladila. Podobná kniha Cukr na nitku.
Autorka píše o životě mladých , ne o jednom dnu nebo prázdninovém týdnu ale několika letech v životě mladých lidí. Mají spolu vztahy a samozřejmě i pohlavní styk a právě proto se mi líbí že se vyhýbá výrazům jako !když do mě vklouzl, vstoupil " taky styl vyprávěni tzv., ich forma mi sedí. Není mi dvacet ale jednou tolik a tyto knihy se mi dostávají do rukou protože vybírám knihy pro neteř a jsem knihovnice ale toto je pro mě relax. A taky bych se chtěla jednou míti jako Rebeka aby mi někdo kupoval luxusní oblečení a dovolené . Aspon mě nepálí dobré bydlo.
Pamatuji si , jak jsme si v této knize mohli prohlížet jen s čistýma rukama u stolu a jen pod dohledem. Jako dítě jsem spoustu obrázku nechápala , a nechápu je ani ted.
Pohodová knížka . Vidím sebe sama v houpací síti za slunečného dne s pitím s dlouhým brčkem a touto knihou, Jenže byl studený lednový šedý den a já ji četla v posteli s čajem . Humorně napsáno , dobrý obal.
Kniha má hezký obal i název , atraktivní téma ale brzy mě začala nudit. Nebo připomínat něco co už jsem četla. Clementine, i když je mi blízká věkem i tím že denně chodím kolem hospodářství mi nebyla ani trochu sympatická . A jako vadí při jídle zrníčka v bobuli hroznu vadili cizí slova v textu , hysterie všech sester a moudrá věštecká La Petite. Autorka jela studovat materiál do Francie , mohla si ušetřit cestu. Nic originálního nenapsala i když píše dobře.
Ztrácela jsem se v ději, vůbec jsem nevěděla kdo je kdo , připadlo mi , že odstavce na sebe nenavazují, tak jsem ji zaklapla a vrátila do knihovny. A pak si vyberte knihu podle obalu- ta čokoládová šachovnice a milý název mě slibně navnadily.
Talent na popisování pocitů a okolí. Dovedla jsem si představit děti jak čekají na autobus a poslouchají....Ty mokré vlasy a potůčky vody jsem cítila. A k tomu knihy jsou, aby nás přenesly do jiného světa.
Zajímavé ale pořád mi připadlo, že něco takového už jsem četla nebo viděla .Noci s nepřítelem ? Helena v krabici ? Zkusím přečíst znovu.
Asi nejslabší kniha , poprvé jsem přeskakovala. propagace svého díla mi přišla nevhodná . Tuhle už víckrát číst nebudu.
Začalo to Pavlem a skončilo Petrem. Mezitím se holky zamilovávaji a rozcházejí a bojí nechtěného těhotenství. Malá knížka do kabelky pro dívky.
Ivana si zapálila cigaretu, Ivana si uvařila kávu. Pustila pračku. A někdo měl smutek v očích. Mít tato kniha o sto padesát stránek méně je výborná. Opravdu se spousta myšlenek opakuje.
Těžko hodnotit knihu povídek, když je autor každý jiný. První od Wood jsem zhltla a nemohla zapomenout na obsah ,druhou jsem proletěla , třetí mě nebavila..... Kniha je tlustá a čtenáře svým objemem odradí.
Pěkně slohově napsáno. Napadlo mě kam až se dostali a co všechno prožili dva mladíci jen proto, že koupili a vychovali malé lvíče.
Ach, ta doba dekoltovaných dam a pánů v cylindrech kteří žijí jen v radosti a popíjení , laškují spolu celé noci, ráno zavřou okenice a krátce spí. Neuvěřitelně barvitě popsané tolik přívlastku, příslovců a barev, všechno rejdi , tančí a vzlétá, že se čtenář zasní a prožívá ty dny, ty noci, ty vůně , parfémy květiny , šaty.....Znuděná a rozmazlená Yvetto byla jsi mi sympatická, nechtěla jsem aby jsi odešla.
Trochu odvážný počin napsat a vydat knihu o herečce jejiž jméno lidem jako já moc neřekne. Ale když mám v knihovně Kolju...Tak jsem se začetla a bavila se tak dobře , že jsem najednou byla na stránce 50 a já chtěla číst dál. Herci na Sibiři. Totalitní Rusko . Mám pár rublú co zvolit vodku nebo jídlo _ ? Vždycky to nějak dopadlo asi jako Ruský týden od F.R. Čecha......
Opravdu nežijí na výsluní. Možná právě proto kniha působí studeně deštivě chladně . Ale jsou tak nějak sympatičtí, kniha se dobře čte , Vždyt přece každý mrak jednou přeletí . Povídka Otevřená náruč psaná formou deníku je asi nejlepší .Ráda si přečtu další knihy od této autorky.
Apolenka. děvče z dobré rodiny tají, že bude mít dítě s mladým myslivcem tedy pánem proto panátko. V knize je popsané, jak se lidé posmívali a ubližovali nemanželským dětem a svobodným matkám. Apolenka se snažila, později vdala a z dítěte se stal kněz. Moc pěkně napsané mala knížečka do kabelky ,kterou jsem četla už dvakrát,
Ano, byl by to krásný melodramatický film pro pamětníky, třeba s Vlastou Matulovou a Raoulem Schránilem ,
ale kniha je hezká s půvabnou fotografií na přebalu. Autorka barvitě popisuje děj a okolí. Potěšilo mě umístění učitelova rodiště do Hroznové Lhoty , kde jsem měla prarodiče, Mnohem víc však potěšil styl psaní Marie Blažkové -žádné mravokárné ani náboženské podbízení ani vlastenectví ani nářečí se tu neobjevuje. Budu hledat další dílka této spisovatelky.
Příjemně přátelsky napsané ve velmi krátkých kapitolkách . Bez zbytečného vychloubání bez příkras. V naší knihovně čtenáři oblíbena.