medlovice medlovice komentáře u knih

Aristokratka v Československu Aristokratka v Československu Evžen Boček

Lidi nečtete to.
Ta kniha nejde odložit , je sarkastická , rýpavá a zoufalá jako zklamaná novomanželka. Humorem, tím našim typicky českým nešetří , švejkování , vyhýbání se povinostem a ořechovka. Žádné vykrádání a vzpomínání předchozích dílů. I když , a to si ještě pamatuju, se Helenka vdávala ve Strážnici. Teda já jsem stará, ted už to vím. Ale bavila jsem se .
To bude přejetých zastávek.
To bude připálených jídel .
To bude ujetých autobusů a zpozdilých příchodů.
A otevřený konec nám dává jistou šanci.

14.11.2024 5 z 5

Kruhy na vodě Kruhy na vodě Dominik Dán

Musím uznat, že tato kniha se bude více líbit chlapům. Mafiáni, podsvětí, špionáž, i když velmi čtivě napsaná , podrobně. Také pěkně zavlažovaná humorem a opepřená štavnatýma nadávkama. Ani tlačenka nechybí.
Ale jakmile sestoupil důchodce v záloze do sklepa, teda svého království, tak to potom byla jízda a dokonalý zážitek. Už to nešlo odložit , už jsem byla závislá a řešila dilema jít spát nebo číst....dočíst nebo přijít pozdě do práce ? Prostě výborná a zase trochu jiná dánovka.
A co nás čeká dál ? Co bude v prosinci ? V kterém se ocitneme roce ? Který případ zas vycení zuby ?

14.11.2024 5 z 5

Proměny Proměny Věra Nosková

Depresivní a beznadějné, co do děje, ale výborně napsané. Krása čestiny a rozvinutost přísudků. Až mi bylo hrdinů líto, vždyt jsem v té době dospívala a nepamatuji si takovou prázdnotu a šed. Asi že nejsem fotografka, umělec ani bohém . Autorka mě zaujala určitě si od ní přečtu další knihu. píše dobře.

07.11.2024 5 z 5

To by se zvěrolékaři stát nemělo (1. a 2. díl) To by se zvěrolékaři stát nemělo (1. a 2. díl) James Herriot (p)

To by se zvěrolékaři stát nemělo , ale stává se. A Herriot popisuje s jeho laskavým humorem nelehké situace v začátcích. Má ruku v zadku krávy, leži v bahně a výkalech, je mu zima a má hlad ale pořád je to milé a uklidnující čtení. Nejsou to lehké začátky u Sigfrieda a ani Helena nebyla svolná ihned---
Kamarád začal chovat ovce jako živé sekačky a nějak se mu rozrůstá. Chlubí se mi narozenými dvojčaty jedno bekalo na jeho rukou. Ptám se jak jsou staré a on že se okotila v neděli- Obahnila , Miro, ovce se obahní , klisna ohřebí. Kočka se okotí. Mira na mě hledí....
Jo chlapče, ty ani nevíš kde je knihovna, kdo je Herriot a jak čtení obohacuje.

02.11.2024 5 z 5

Limonádový Joe Limonádový Joe Jiří Brdečka

Neměla jsem ani tušení o knize a to je vydána již v roce 1946 ! K audioknize mě dovedla rozhlasová hra geniálně načtená Davidem Novotným. Jak si tento herec vyhrál s dějem je na cenu co se uděluje v rozhlase, protože já se bavila já se smála a poslouchala místo , abych pracovala .
Ponořena do poslechu ale vnímám jak je film jiný. Filmaři zanechali pouze jméno Joe , Winifred ,Tornádo Lu a americký západ. Vše je jinak , ale i tak mě audiokniha moc bavila.

30.10.2024 5 z 5

Knihovnice z Troublesome Creeku Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardson

Cussy nepracuje v klasické knihovně ale je zapálená knihovnice a velká bojovnice. V kraji, kde lidé umírají hladem a podvýživou, se rozdělí o poslední kousek jídla a knihy rozváží v dešti a mrazu. Autorka jí nadělila hodně težký osud a velmi krásnou povahu. Dik nemoci má modrou kůži a když ji po léku vybledne do normálu je zase špatně , zase ji odsuzují , že je nemocná. Ano ti správní bílí , čístí věřící lidé.
Cussy, byla by jsi mou přítelkyní , protože i já jsem trochu jiná , beru svět a dnešní dobu jinak.
Krásný příběh, čistá krása a radost a nádherná obalka.

21.10.2024 5 z 5

Guláše mnoha chutí a nápadů - 150 receptů Guláše mnoha chutí a nápadů - 150 receptů Vladimír Příhoda

Víte jaký je rozdíl mezi moravským a slovenským gulášem- ? Do moravského se dává zelí a do slovenského kapary / čo to je ? /
Pak je tu guláš se šunkou, s citronem , se zelenýma fazolkama a lečem. Vše se vaří 45 minut v tlakovém hrnci.
Slavnější pejsek a kočička jsou hadr.

21.10.2024 2 z 5

Princezna a hráč Princezna a hráč Ilsa Madden-Mills

Tak tato knížka šla u nás v knihovně z ruky do ruky, ženské si ji s tajemným úsměvem předávaly, tak jsem ji musela zkusit také i když tento žánr nečtu . A bavila jsem se.
Takže Princezna není žádná princezna ale chudý sirotek jak jinak a Hráč je slavný fotbalista a děj je plný žhavého sexu a toho věčného má mě rád nemá mě rád, štastný konec a zvonec . Je to super oddechové čtení a doporučuju dál-

18.10.2024 5 z 5

Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

To je takový český Dominik Dán tetelila jsem se blahem od začátku a přirovnávala případy . Mareš má také osobní kontakty s vrahy, lupiči, únosci a jinou vybranou společností .
Zase mám ten poct, že sedím s nimi u stolečku v kavárně, že já jsem ten třetí co jen sedí a poslouchá , chci položit otázku , mám ji na jazyku ale Moravec už se ptá , na tu samou věc, máme stejné myšlenkové pochody, zvídavost a chceme odpovědi, na věci co všechny zajímají.
Natálce, která mě tyto knihy půjčila jsem s nadějí v hlase řekla, jestli ví, že se chystá šestý díl a ona drahoušek nadšeně pohlédla na mě a řekla, že už ví co chce k vánocům. Tak dík.

01.10.2024 5 z 5

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Protože čtu komentáře než udělím palec nahoru , zaujal mě dojemný komentář od Aghatte natolik, že jsem si knihu půjčila od známé a přečetla. Bára mi sice sympatická nebyla , ale i já si někdy připadám jak losos v kaluži.

25.09.2024 4 z 5

Domácí encyklopedie Heleny Růžičkové Domácí encyklopedie Heleny Růžičkové Marie Formáčková

Nemocná Helena Růžičková měla takový nápad založit nakladatelství a vydávat encyklopedie s radama pro hospodynky se zkušenostmi , které nashromáždila za svůj plodný život . Jenže se zpozdila tak o sto let. Kdo bude číst toto v roce 2004 v době kdy se vše koluje na internetu a maminky a babičky své rady nepřenechávají , protože není proč, každý mladý chce svoji domácnost a tradice padají. Helena se snažila udržet si zdravý rozum,ale nic nového nepřinesla . V knize je pár vtipných nápadů. Pár solidních rad a zbytek je vyplněn fotografiemi, žel také již ohleděnými .
Knížku mám z darů do knihovny, ale nikdy ji nikdo nečetl .

25.09.2024 2 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Asi bych tuto knihu pojmenovala Kroky kočky nebo Kočičí kroky, protože tak potichu a plíživě jako kočka se vloudí do mysli čtenáře, číhá a zaútočí. Pomalé , pozvolné seznamování s postavami, ale všechny jsou důležité, i ty kočky . Co tím vším vězí a proč jsou všechny postavy neštastné a nespokojené ? Hledání vztahů, udržet si chlapa za každou cenu , jen nebýt sama .

10.09.2024 4 z 5

Když se zvěrolékař ožení Když se zvěrolékař ožení James Herriot (p)

Opakování je matkou moudrosti a u Herriota mi nevadí, že jsem některé jeho příběhy už četla v jiné knize, i tak potěší. Když se Heriot oženil se svou milovanou a milou Helenou , čekala jsem více příhod ze soukromí, ale manželství se vzpomíná jen okrajově a já jsem moc ráda, že si můj oblíbený veterinář vzal tak chápavou a příjemnou ženu, která po něm nechce aby seděl doma a věnoval se jí , ale je mu ve všem nápomocna a on se pak může věnovat svému poslání a zachranovat životy zvířat v době , kdy nebylo takové vybavení jak je dnes.Milé i smutné příhody a trochu i pocta ženě veterináře . Herriot měl štestí .Ne jak můj oblíbený detektiv Richard Krauz, který si vzal úplnou xantypu.

08.09.2024 5 z 5

Rok v Provenci Rok v Provenci Peter Mayle

Nevyhledávám cíleně audioknihy, ale u této knihy byla četba na pokračování při Českém rozhlase opravdu dobrá volba. Protože jinak bych slintala a grindala jak batole nad knihou nad tím obžerstvím . Všude jen jídlo , stoly se prohýbají, mísy jsou plné a já nemám nic jen hlad. Všechno, všechno chci ochutnat ! Pořád se hoduje a slaví a s tyranským popisem každého detailu mučí autor trpícího čtenáře. A když už jsme nasyceni , řeší se i normální věci jako třeba záchod a velmi veselé kozí závody v čepičkách. Super oddechovka.

05.09.2024 5 z 5

Do hrnku a misky – Dehydrované pokrmy zdravě a chutně Do hrnku a misky – Dehydrované pokrmy zdravě a chutně Kamila Procházková

S touto kuchařkou není vaření hračka, ale alchymie. Je potřeba nasušit spoustu produktů, mít sušičku a spoustu dalších věcí. Ale pro ty, co si rádi u počítače dáme polévku do hrnečku může být velmi nápomocná. Je tu návod, co sehnat, jak nakrájet a usušit , odměřit , namýchat a pak už jen stačí dosypat a zalít- a vypít. Krásné fotografie a pro bio matky velmi důležitá kniha. Já ji koupila v dobroblešáku za devět korun.

03.09.2024 4 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Pro tyto knihy jsem si utíkala v devět v noci v pyžamu a papučích k Natalii , která si doběhla pro Hecla a prozradila, že má i dvě další. Spokojeně jsem si pak četla ještě dlouho do noci v posteli a musím myslet na to, že se pořád ocenují talenty a Muží roku , ale tohle je opravdu borec a skromný člověk, někdo , kdo miluje svou práci a já mu moc fandím-.

03.09.2024 5 z 5

Chtěla bych ten strom Chtěla bych ten strom Jaromíra Kolárová

Zajímavé, jak se literatura a hlavně myšlení a jednání lidí změnilo od roku 1984. Zuzana , která se zamiluje, ne na první pohled , ale za to si stojí za svým je vlastně dobrá , spravedlivá a romantická dívka . A všichni ji odsuzují, je i svolána schůze ROH , manželka si osobně dojde stěžovat až k ní domů.... Jak by vypadala kniha Chtěla bych ten strom v roce 2024 ?
Jedno je jisté, krása naší mateřštiny v plném zásahu, oslava našeho nádherného jazyka ve všech popisech přírody, okolí , všechny ty vůně chtějí tančit , všechny pocity chtějí rozkvést a rozdat svoji krásu ..a nakonec zůstane smutek a prázdno s možností nového začátku.
Tak hodně štestí Zuzano.

03.09.2024 5 z 5

Láska ve špičce italské boty Láska ve špičce italské boty Blanka Malá

Čím déle tě nemám , tím víc mi chybíš -
Asi jsem čekala romantický útěk jako od Caplinové, ale dostala jsem spíš Halinu Pawlovskou s kousavým humorem. Příběh ženy , která nemúže žít bez Itálie a nemůže žít v ní , jsem poslouchala při práci a úklidu jako audioknihu vyprávěnou samotnou autorkou .A to možná byla chyba, proč si moje sympatie hned nezískala. Splní se jí přání a žije v Kalábrii , najde krásného Itala a užívá si všechny krásy a chutě Itálie , jachtu, proseco, vášnivý sex. A neví co chce , jestli zůstat nebo se vrátit do studených Čech a mě se chtělo křičet zůstat ! Itálie ! Ale on je mladší , typický Ital a Blanka má problémy s pubertální dcerou , nadváhou . Řeší covid , vrásky a neužívá si .
Audiokniha je o recepty i rady ochuzena, jestli potkám knihu , vypůjčím si ji. Blanko- Bianco Carpe diem !

23.08.2024 4 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Obyčejný život, obyčejná vesnice. Rodina, která žije nespokojený život, nikdo není štastný , není a nebude. Matka jen přehnaně šetří až lakotně , zbytečně. Otec ten myslí většinou na to jak si vrznout a přihnout si a nikdo se svým životem nedělá nic jen nadávají a jsou nespokojení . Jenže tak jsem tomu věřila a chtěla vědět co bude dál. Nahlížení do života mých rovestníků , plánata, které mířila vysoko a jen plánata to mohou pochopit .
Velmi depresivní . Každý sám na své cestě.

18.08.2024 4 z 5

Cejch Cejch Zdeněk Šmíd

Nejlepší kniha , teda jedna z nejlepších . co jsem četla. Má to kouzlo přírody, lásku k rodné hroudě, radost i strach , všechny emoci a má to spád. Jednu jsem si koupila a jednu našla v knihobudce. Nebudu číst obě naráz ale ráda si přečtu znovu, až bude ta hora knih na přečtení malá- doporučuji pro lidí co rádi čtou a vzdělávají se.

17.08.2024 5 z 5