mekkejla mekkejla komentáře u knih

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

(SPOILER) Opravdu hodně silný a bolestivý příběh. Hrůzu války a koncentračního tábora jsem tak nějak čekala, už mám o tomto tématu něco načteno, ale co bylo potom, to bylo v tomto případě ještě děsivější... Otevřený konec nám alespoň dává naději, že nakonec se Zuzanka i s miminkem má krásně tak, jak si zaslouží, i když Jana už nikdy neuvidí.

02.10.2024 5 z 5

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Já jsem naprosto nadšená! Skvěle propletený příběh, postavy, které vzbuzují vlnu emocí - některé pozitivní, jiné negativní, ale rozhodně vás zasáhnou a nebudou vám jedno, atraktivní prostředí seriálového natáčení, skvělý detektivní tým - prostě boží! Jsem ráda, že je tolik dalších dílů.

20.09.2024 5 z 5

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Další krásný příběh z pera mé oblíbené spisovatelky. Moc se mi líbilo přeskakování mezi postavami a v čase - vybudovalo se tak hezky napětí a vše se postupně vysvětlilo přesně v pravou chvíli.

11.04.2024 5 z 5

Prosím vás, sestřičko Prosím vás, sestřičko Hana Marie Körnerová (p)

Po Heřmánkovém údolí opět trefa do černého. Knížku jsem skoro nemohla odložit, Sylvii a její nelehký příběh jsem si naprosto zamilovala. Líbí se mi, jak silné ženské postavy paní Körnerová tvoří. Už se nemůžu dočkat druhého dílu!

10.01.2023 5 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Za mě jsou tyto detektivky skvělý relax. Děj mě vždy chytí natolik, že vše ostatní zmizí a u tohoto dílu jsem ke konci opravdu měla pocit, že jsem tam s nimi, byl to neskutečný zážitek. Erice moc fandím s doufám, že už se konečně sebere a začne víc žít.

25.09.2021 4 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Ani moc nevím, co říct. Bylo to rychlé, bolestně upřímné a vůbec ne nemožné...

08.03.2020 5 z 5

Šílené výčitky Šílené výčitky Liane Moriarty

Ne,já prostě na Liane nedám dopustit. Psychologie postav opět neskutečná (žádný 100% klaďas ani záporák) a asi jsem divná,ale mě právě "ta omáčka", která někomu připadá o ničem, hrozně baví. To,že byl nakonec i samotný příběh a zápletka skvělé už je takový bonus :-) Pořád jsem chtěla vědět,co se stalo,ale pak jsem se tak zabrala do problémů a životů jednotlivých postav,že když to vše konečně bylo řečeno,byla to jak rána z čistého nebe. Opravdu skvěle vymyšleno i napsáno.

11.01.2018 5 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

(SPOILER) Detektivka, kde řešení případu není to hlavní a mně to vůbec nevadí - naopak! Je to spíš společenský román okořeněný tajemstvím, podrazy, naivitou a sem tam nějakou vraždou. Autorka má velký talent pro popis svých postav, všechny je mám v hlavě jako živé. Líbí se mi, jak Bergman chce být hrozně vlk samotář a přitom mu pomotá hlavu jakákoliv žena v jeho věku Zaujalo mě, že se tu opakuje motiv s energizující pyramidou a s venkovským penzionem.

10.10.2024 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Když jsem si přečetla na obálce, že je srovnáván se Stoletým staříkem, tak jsem se zděsila - toho jsem totiž nebyla schopná dočíst. Ale proboha, tohle je úplně jiná liga!!! Vtipné, nikoliv trapné, dojemné, ale ne klišoidní (až na ten konec, který byl poněkud přepálený), plné životních mouder. Já jsem zkrátka nadšená! Ove se okamžitě zařadil mezi moje top knižní postavy. A tak to bylo :-)

13.09.2016 5 z 5

Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Po dlouhé době kniha od Jojo, která mě opravdu bavila. Originální námět, příběh zasazený do nádherné přírody, zajímavé, i když možná trochu černo bílé postavy, opravdu krásná oddechovka.

17.03.2024 5 z 5

Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Tohle bylo hodně ze života. V podstatě 4 hlavní ženské postavy (počítám i babičku a svým způsobem bych mohla započítat i její vnučky) daly autorce spoustu prostoru k tomu, aby vystihla co nejvíce variant ženského trápení - od kil navíc, přes matku samoživitelku až po poměr se ženáčem. Spousta čtenářek se tak v příběhu najde, mnohdy to není úplně příjemné setkání. Mě ale Soukupová opravdu baví a i když do mě kolikrát taky dloubne, jsem za to ráda.

20.08.2022 5 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Slupla jsem ji na dovolené jako malinu. Je to pár dní zpět a skoro nic už si z ní nepamatuju. Jen vím, že mě bavila, četla se i přes nářečí lehce, občas jsem měla zamotanou hlavu, kdo je teda vlastně čí co a zamrzel mě otevřený konec.

20.08.2022 4 z 5

Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Opět jsem ji zhltla jako malinu. Oproti prvnímu dílu jsem si víc užívala postavy Kate (přestala se mi plést s Erikou) a Tristana, ale příběh byl pro mě o něco slabší.

21.07.2022 4 z 5

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Další fajn detektivka od pana Bryndzy. Nová vyšetřovatelka je fajn, i když jsem v ní ze začátku neustále viděla Eriku. Příběh se mi líbil, i když tentokrát to byl tedy opravdu hnus ty zločiny. Vůbec bych se v tomto případě nezdráhala trestu smrti... Akorát mi vadilo, kolik bylo v knize chyb a překlepů (očividně se s vydáním velmi spěchalo) a moc mi nesedla postava Jaka - 14 letý kluk, který je nadšený ze stavění hradu z písku s mámou a pořád někde poskakuje nadšením - to mi zkrátka nepřijde moc uvěřitelné.

20.06.2022 4 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Zase jedna geniální česká knížka. Příběh je strhující od samého začátku, s hrdinkou soucítíte, lituje ji, povzbuzujete, brouzdáte s ní skrz šumavské lesy, chvějete se zimou a hlavně strachem a úzkostí. Vyprávění je skvěle vystavěno, vše do sebe zapadá. Chování celé Sisiny rodiny mi trochu připomnělo mentalitu postav, především matky, z díla Květy z půdy. Přesto, že z celé knihy dýchá depresivní nálada, tak nemůžete přestat číst a baví vás to.

26.02.2019 5 z 5

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Moje první kingovka a hned taková pecka. Přijde mi zbytečné psát nějaké dlouhé ódy- vše už tu bylo řečeno. Snad jen, že zdlouhavé popisy tu podle mě nejsou samoúčelné. Díky nim máte pocit, že postavy vlastně znáte, prožíváte s nimi každý, ať už významný či nedůležitý moment, a prostě vám na nich záleží. A samozřejmě na vás dýchá atmosféra 50. a 60. let, což by bez barvitych popisů jaksi nefungovalo. Kniha má pro mě hluboký přesah a myslím, že ve mně bude rezonovat ještě hodně dlouho.

29.12.2018 5 z 5

Sítě Sítě Petra Dvořáková

Naprosto skvělé čtení. Nejvíce mě zaujal druhý příběh z prostředí církve. Z toho fanatismu mi naskakovala husí kůže! První příběh byl pro mě trochu moc průhledný, ale věřím, že takové naivky, které nechtějí vidět pravdu opravdu existují. No a poslední příběh - to byl nářez! Úplně se mi dělalo špatně z toho, že bych někdy měla jít nedej bože na operaci - lékařské prostředí bylo vykresleno opravdu bez servítek. A celá pointa toho, jak Naďa dopadla... No zkrátka, neváhejte a přečtěte si to!!!

22.07.2016 5 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Je to prostě klasika, milá, poučná, chvílemi děsivá. Nemůžu jinak než hodnotit plným počtem.

24.12.2024 5 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Wau! Koupila jsem ji s tím, že to bude zase fajn romanťárna jak jsem u Colleen zvyklá, ale tohle bylo teda velké překvapení. Skvěle vystavěný příběh, dusná psycho atmosféra, doteď mám zamotanou hlavu a nevím, kde je teda pravda a kdo z nich byl vlastně nejvíc ujetý.

16.10.2022 5 z 5

Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

První polovinu jsem jen ochala a byla si jistá, že to bude na jasných 5 hvězd. Druhá polovina se trochu zadrhla, pořád se to točilo na tom samém, Hana mě chvílemi dost štvala.... Ale i tak bylo vybrané téma a jeho zpracování velmi dobré, chvílemi až strhující.

01.07.2022 4 z 5