Melic Melic komentáře u knih

Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Neviděl jsem film a tak jsem se pustil do čtení bez větších znalostí děje. Věděl jsem, že to bude temné, tušil jsem, co se bude asi odehrávat, ale to nijak neubralo na intenzitě dojmu. Opravdu silné kafe, celou dobu jsem pociťoval tu nemohoucnost v tváří tvář člověku, co se neštítí ničeho a ať už pohodlní, nevzdělaní nebo vyděšení lidé jen přihlížejí.
Ještě dodám, že ač nevěřící, zcela bych to neházel na náboženství. Bobligové se hladově derou tam, kde se dá uchopit moc a získat majetek. Dnes by možná byl úspěšným politikem. Pro mě zatím nejnenáviděnější postava, na kterou jsem narazil, kniha ovšem výborná.

20.04.2018 5 z 5

Mít, nebo být? Mít, nebo být? Erich Fromm

Ze začátku velice poučné a zajímavé, i dále se objevovaly obohacující myšlenky. Ovšem nemůžu říci, že bych plně souhlasil s autorovou teorií, není úplně zcestná, ale problém je asi kapku širší. Je pravda, že dnešní společnost se na majetek upíná mnohem více, než by bylo zdrávo. Autor by měl hodně námětů na rozšíření myšlenek, když dneska už můžete
"mít" imaginární vybavení v počítačových hrách, lidé řeší sebeprezentaci na instagramu místo užívání si "bytí" v oněch zajímavých chvílích. Ke konci knihy už jsem se cítil kapku rozpačitě, určitě doporučuju přečíst (hlavně těm lidem, co jsou vyloženě "vymytí" obrazem společenské popularity a majetku), ale nebrat jako absolutní pravdu, spíše věc k zamyšlení a dost možná to tak autor i chtěl.

19.04.2018 3 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Zatím nejlepší kniha ze série. Zloduch je pro nás záhadný prakticky celou dobu. Pátrání je rozmanité, spojuje díly skládanky z různých období a z mnoha zdrojů. Čtenář se nenudí, ač počtem stran je kniha bohatší než předchozí části. I přesto nemůžu dát plný počet hvězd, občas jsem narazil na věci, co se mi nezdály pravděpodobné (například opatrnost a rafinovanost pachatele a přitom tu a tam vysekne doslova školácké chyby) a pokud bych to měl porovnat například se sérií Milénium, tak to je prostě o kousek výše.

14.03.2018 4 z 5

Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Tyhle knihy jsou už z principu čtivé, člověk prahne po rozuzlení. Četlo se mi dobře, špatně se od ní odtrhávalo i přesto, že chybí jakákoli záhadnost vraždy. Závěr mě zrovna neohromil, takže ve výsledku slušná severská detektivka, co se lehce čte.

22.02.2018 3 z 5

Cizinec v cizí zemi Cizinec v cizí zemi Robert A. Heinlein

Sci-fi dílo s širokým filozofickým přesahem. Opravdu propracované a chápu obdivné komentáře. Ale chápu i ty znuděné, není to úplně snadná knížka a já sám ji četl mimo jiné na marodní, kdy bych spíš uvítal něco, co více odsejpá.

15.02.2018 4 z 5

Golema a džin v New Yorku Golema a džin v New Yorku Helene Wecker

Celkem originální fantasy, u které mi celkem trvalo, než jsem se začetl. Pak už se četlo samo. A mám-li něco vytknout, závěr mi přišel dost odbytý.

16.01.2018 4 z 5

Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Ještě v půlce knihy jsem to chtěl strhat. Prostý příběh psaný stylem, který by zvládl lecjaký středoškolák. Tak tam přidáme tygra, aby si toho nikdo nevšimnul :-) Zhruba v půlce knihy jsem prošel hodnocení zde a zjistil, že bych měl hledat nějakou moudrost. Tak jsem to zkusil a po dočtení můžu říct, že jsem to nedokázal a naprosto mi unikla pointa (skoro mě láká si to přečíst znovu a hledat od začátku). Proto nechám bez hodnocení.

24.12.2017

Amok Amok Stefan Zweig

Zatím poprvé si dovolím hodnotit knihu chvíli před přečtením. Neboť už v podstatě po první povídce vyvstala jen otázka, zda si autor dokáže úroveň držet i dále (tady si vzpomínám na povídky od R. Dahla - Jedenadvacet polibků, kde mě první povídka naprosto dostala, ale další už tak skvělé nebyly). Zatím každá z povídek je zajímavá, jsou chvíle, kdy mě naprosto pohltí a já i hrdina jsme jeden stejně prožívající člověk. Řadím do svých doporučených knih.

15.12.2017 5 z 5

Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

S Pratchettem zkušenosti prakticky nemám, s Gaimanem jsem byl spokojen. Ale tahle knížka mi úplně nesedla, dřív by se mi myslím dost líbila. Ale teď jsem buď zhýčkaný kvalitou jiných knížek a nebo se mi změnil vkus a jsem suchar (to druhé je o dost pravděpodobnější). Chvílemi jsem se bavil, chvílemi jsem si říkal, že už by se mohl přiblížit konec.

04.12.2017 3 z 5

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Humor nebyl vysloveně můj šálek kávy, ale celkově je to takové pohodové čtení, že pocity mám spíše pozitivní.

20.11.2017 3 z 5

Hon na člověka - Příručka speciálních jednotek Hon na člověka - Příručka speciálních jednotek Alexander Stilwell

Čekal jsem více. Zejména praktických věcí, co by se člověku hodily, kdyby měla nastat některá z temných budoucností z mých oblíbených knih typu 1984. Něco jsem se tedy dověděl, ale kniha obsahuje i spoustu informací obecných a je nastavovaná kresbami.

09.11.2017 2 z 5

Psí hvězdy Psí hvězdy Peter Heller

Druhá polovina byla skutečně zábavnější. Hodnotil bych za 4 hvězdičky, ale vadilo mi časté vzpomínání na Melissu.

09.11.2017 3 z 5

Ledová princezna Ledová princezna Camilla Läckberg

Déle mi trvalo, než jsem se začetl. Knížka není špatná, ale pro moje smýšlení je až moc žensky napsaná :-) Abych to vysvětlil, mám rád u detektivek rozplétání vyšetřování a to třeba i vysvětlení vztahů a motivů, týkajících se případu - oběti a podezřelých. Když se do příběhu přidá románek vyšetřujících, to už je pro mou po logice dychtící mysli nadbytečné (informace, co si Erika vezme na sebe a podobně). Rozuzlení mě naopak bavilo dost.

28.10.2017 3 z 5

Černá křídla Cthulhu 2 Černá křídla Cthulhu 2 * antologie

Tato sbírka se mě v podstatě nijak nedotkla. Ani sem ji nedočetl celou. Sice jsou tam náznaky Lovecrafta, ale už po cca 14 dnech si vlastně ani nevzpomínám, že by mě nějaká z povídek výrazněji zaujala.

23.10.2017 2 z 5

Hrozny hněvu Hrozny hněvu John Steinbeck

Na východ od ráje mě natolik oslovilo, že jsem zkusil další autorovo dílo. A potvrdilo se, že se jedná o mistra spisovatele. Steinbeck dovede věrně popsat skutečnost, nejen dějově, ale i pocitově a současně knihy obsahují určitou moudrost a poselství. Pro mě ponuřejší než Na východ od ráje, ale co do kvality podobné. Doporučuji.

23.10.2017 5 z 5

Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Jsem sám zvědavý, která z těch knižních budoucností, které jsem v posledních letech četl, nastane. Orwell, Zamjatin, Huxley, Haldeman, Bradbury, Feldbakken. Asi to bude takový mix.. Někdy bych si taky měl přečíst něco utopistického, takhle ze mě optimista nebude. Nutno říci, že zde je to přeci jen o něco mírnější, pohled na společnosta její vývoj jako celek je sice tragický, ale jednotlivci skutečně jsou spokojeni.

08.10.2017 3 z 5

Věčná válka Věčná válka Joe Haldeman

Ze začátku jsem si myslel, že půjde o čistě akční sci-fi. Ale po návratu na Zem mě překvapilo pojetí realistické budoucnosti, až jsem si říkal, jestli není prorocké. Od poslední fáze knihy jsem si sliboval trochu více, autor mohl více rozvinout směr vývoje lidstva a uvrhnout nás do nějaké bezvýchodné orwellovské reality.

19.09.2017 4 z 5

Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Silné myšlenky ve čtivé knížce. V diskuzích je téma, jakou literární postavu bychom rádi potkali. Obvykle mě nikdo nenapadá, ale tady při čtení to byly hned 2 - Samuel a Lee. Knihu řadím mezi doporučené - tj. doporučuji každému (kromě Cathy).

06.09.2017 5 z 5

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Dobrá detektivka, napětí narůstá plynule od začátku do konce. V jednu chvíli jak se blížilo rozuzlení, jsem se přistihl, že nedokážu číst tak rychle, jak jsem si v rámci hltání děje přál.

15.08.2017 4 z 5

Pohádky Pohádky Oscar Wilde

Těžko si asi představit lepší pohádky na splnění čtenářské výzvy pro dospělého čtenáře. Dětem bych je ale nečetl, zvolil bych pro ně něco jednoduššího a radostnějšího.

13.08.2017 4 z 5