mgeisselreiter Online mgeisselreiter komentáře u knih

Loutkář Loutkář Jostein Gaarder

Nebýt té lingvistické onanie, kterou jsem prostě přeskakoval (a možná díky níž byl hlavní hrdina tak osamělý?), jedná o velmi čtivou a zajímavou knížku. Děj nezapře autorovy vášně a koníčky, ostatně jako skoro vždy literatura jen odráží spisovatele. 75%, 17.6.2018.

17.06.2018 4 z 5

Léto Ryšavého vlka Léto Ryšavého vlka Morris Langlo West

Čtivé vyprávění, které staví částečně na popisu prostředí skotských ostrovů s jeho lidmi. Autor píše chytře a inteligentně. Samotný příběh mi přišel trochu druhořadý. Čtenář zpočátku čeká, kdy se děj rozběhne, později mu dojde, že nějaká zápletka zde není úplně to hlavní. Bohužel jsem dost dobře nedokázal pochopit, jak se vypravěč může vůbec přátelit s takovým člověkem, jako byl ryšavý vlk. Mám pocit, že West nedokázal dost dobře popsat a vystihnout charaktery obou hrdinů, kteří se jeví jako dost málo uvěřitelní. Každopádně se jedná o příjemné "čtení na dovolenou". 75%, 2.6.2018.

02.06.2018 4 z 5

Autobiografie I Autobiografie I Mark Twain (p)

Kniha je dle mého názoru určena spíš pro vážné zájemce o Marka Twaina. Mě, který od autora přečetl v mládí dvě fantastické knihy Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna, nijak neuspokojila. Jedná se o poměrně nesourodou a neuspořádanou sbírku vzpomínek, co Twainovi zrovna přišlo na mysl. On sám se tím neskrývá, naopak to prodává jako svůj vynález, že tak by se měla autobiografie psát. Je to zatím první díl, ale na další už nemám chuť. Příběhy vesměs nejsou nijak zvlášť zajímavé, některé (část z Itálie popisující vilu) jsou vyloženě nudné a skoro zbytečné, jen výjimečně se najde část, která mě zaujala. Hodně je věnováno současným osobnostem a politickému či společenskému životu. Tak jsem si autobiografii nepředstavoval. 60%, 27.5.2018.

27.05.2018 3 z 5

Případ pohřešovaného Případ pohřešovaného Dror Mišani

Kniha, která vás občas štve, ale nutí vás k četbě, dokud nejste na konci. Je velmi dobře a čtivě napsaná. Co vás možná bude prudit, jsou postavy. Vyšetřovatel působí jako úplně neschopný, jeden ze svědků - učitel - jako úplný blázen... Celkově jde ale o moc zajímavou knihu, i když jako detektivka asi nesedne úplně každému čtenáři detektivek. 80%, 10.5.2018.

10.05.2018 4 z 5

Tamtamy času: Nová Guinea – svět, o kterém jste si mysleli, že už neexistuje Tamtamy času: Nová Guinea – svět, o kterém jste si mysleli, že už neexistuje Jiří Hanzelka

Moje kniha je čtvrtý dotisk prvního vydání, 2017, vázaná s přebalem a bez doplňků, koupená jen v igelitovém ochranném obalu. To jí ovšem nic neubírá na kvalitě. Absolutně bez chyb, kvalitní zpracování, to je jen bonusem k výbornému obsahu textů a fotografií. Obsah není nijak jednotný, je to sbírka a kompilát od různých autorů, kde převládají texty Švaříčka. Ten píše především o vlastních výpravách, které dokáže líčit velmi živě a bezprostředně, jako by příběhy sepisoval rovnou na cestě. Ukazuje Guineu bez přikrášlování, takže mnoho případných zájemců může silně odradit od výprav, které jsou někdy opravdu drsné a jde skutečně o životy. Příspěvky ostatních autorů jsou staršího data, ale stále mají své místo a knihu tak zajímavě rozšiřují a obohacují.
Celkově se jedná o výbornou knihu po všech stránkách a není jí prakticky co vytknout. 100%, 7.5.2018.

08.05.2018 5 z 5

Černý chléb Černý chléb Georges-Emmanuel Clancier

Rozsáhlý, čtyřdílný román, se moc pěkně čte. Nenásilnou formou příběh autorovy babičky přibližuje Francii především z pohledu chudých vrstev v období 1876 až do období krátce po druhé světové válce. Kniha ani chvíli nenudí a závěr, kdy hrdinka rekapituluje svůj život, je silný a trochu i smutný. Váhal jsem mezi 4-5* a nakonec dám 90% a 5*, protože román si to zaslouží. 1.5.2018.

01.05.2018 5 z 5

Vlastenec Vlastenec Pearl S. Buck

Román přináší mnoho zajímavého o Číně a Japonsku v letech 1926-1938. Autorka sama v Číně mnoho let žila a tak její pohled je hodně reálný i realistický. I když první část byla zpočátku hodně levicová, což mi nesedí, v kontrastu s tím autorka předkládá čtenáři informace, které staví idealistické bojovníky za svobodu do jiného světla. Nejdelší prostřední část ukazuje Japonsko se vším, co k němu patří (dokonale vycvičené manželky, ale vlastně celý nárok, který je věrný císaři). Závěr opět vrací děj do Číny, kde již vládne Čankajšek svou autoritou. Komunističtí bojovníci na severu děj doplňují.
Přestože autorka se dopouští zjednodušování a nepřesností, román z tohoto důvodu nelze odsuzovat. Naopak jsem přesvědčen, že i dnes je stále aktuální a divím se, že od roku 1945 znovu u nás nevyšel. Je čtivý, zajímavý, občas i napínavý, přináší pohled na Čínu očima chudého Číňana a očima bohatých Číňanů a z druhé strany Japonců. 90% a 5*, 1.4.2018.

01.04.2018 5 z 5

Král duchů Král duchů Michel Tournier

Jak už v komentářích padlo, nejde o jednoduchou knihu. Není to prostě čtení pro každého a přiznám se, že mně nesedlo. Začátek hodně zmatený, pak jsem náhle začínal být velmi spokojený, načež se vše obrátilo k totálnímu chaosu. Občas se zdá, že knihu psali 2 autoři, kteří se náhodně střídali. Také je příznačné, že autor chtěl být původně filozofem. Ona mi totiž spousta věcí došla až po přečtení doslovu, který mnohé autorovy myšlenkové pochody objasňuje. Tournier bohužel necouvne před ničím, a tak jsme opakovaně nuceni číst jeho úchylky o vyměšování apod. 50% a na 3* to u mě není, 24.2.2018.

24.02.2018 2 z 5

Póly - Dobrodružné cesty Hjalmara Johansena Póly - Dobrodružné cesty Hjalmara Johansena Reinhold Messner

První část - více než polovina knihy, je fascinující vyprávění o cestě k severnímu pólu. 100% 5*. Pak ale následuje část, která je víc nudná, než zajímavá - jsou to hlavně úvahy. Poslední část se věnuje výpravě k jižnímu pólu, která by mohla být stejně dobrá, jako ta první, kdyby nebyla silně redukována.
Messner nepůsobí jako vypravěč, toto přenechává hrdinovi Johansenovi. V první části se domnívám, že jen opsal deník Johansena a přiměřeně ho zkrátil. Messnerův styl psaní se projevuje v další části. A jedná se o jeho typický rukopis, který není zrovna čtivý, autor přeskakuje v čase, prostě není to moc dobrý spisovatel. Poslední část je takový mix "opsaných" deníků a vlastního stylu.
Messner možná mohl zvolit zajímavé a napínavé dobrodružství v celé knize, místo toho se snaží analyzovat Johansena jako osobnost, což mu moc nejde. Provedení knihy je také rozporuplné - kvalitní vazba, ale poměrně dost chyb v textu a hlavně černobílé fotky na obyčejném papíře, kde mnohé jsou ucházející, ale některé (bohužel především ty na celou dvoustranu), jsou často téměř nečitelné.
Celkově 80%, 6.1.2018.

06.01.2018 4 z 5

Opojení z proměny Opojení z proměny Stefan Zweig

Autor píše svým svébytným stylem, který se někdy čte a vnímá hůře (první část knihy, kdy často celá strana je tvořena třeba třemi dlouhými souvětími, bez odstavců - zde opravdu často ztrácím soustředěnost, mé myšlenky se toulají jinde a nevím, co čtu). Střední část je podána velmi poutavě a věrohodně, kdy dívka vstupuje do jiného světa bohatých a kdy se rázem vše obrátí, aniž hrdinka vůbec tuší, proč (jde o mistrovský kus ze života). Poslední část "zpátky doma" se čte také dobře, převládá děj před popisem. Ovšem je cítit, že zde byl román dodělávám po letech a jaksi mi nesedí k předchozím částem. Závěr mě pak zklamal svou "nedokončeností".
Přes všechny výhrady jde o hodnotné a zajímavé čtení. 75%, 29.12.2017.

29.12.2017 4 z 5

Když legendy umírají Když legendy umírají Hal Borland

Krásná první část o původním indiánském životě. I dále je kniha psaná pěkně, je zajímavá, ale zdá se pak až moc rozvláčná, např. část o rodeu Aréna. 80%, 2.12.2017.

10.12.2017 4 z 5

Příběh Tibetu Příběh Tibetu Thomas Laird

Kniha slibuje mnohem větší potenciál, než se autorovi podařilo vytěžit. Čtenář se jistě dovídá zajímavé informace o historii Tibetu, ale jsou mu předkládány v dosti nestavitelné podobě. Četba knihy tak spíš připomíná studium učebnice - většinou nezáživné předkládání faktů. Smutné je, dalajlámovy občasné komentáře působí tak, že dalajláma o tom skoro nic neví, ale vlastně je to i potvrzené tím, že jeho vzdělání bylo striktně náboženské, ne historické. Zájemci ať si knihu určitě přečtou a nenechají se odradit tímto hodnocením, ale získané informace zde přesahují požitek ze čtení. 45% a 2*, 26.11.2017.

26.11.2017 2 z 5

Dvojí život Theofrasta Longueta Dvojí život Theofrasta Longueta Gaston Leroux

Blbost, dobře podaná. Autor skloubil dohromady od každého trochu: detektivka, fikce, ale především humor. Je patrné, že Leroux kolem nápadu dvojí osobnosti za pochodu vymýšlel, co ho zrovna napadlo, takže je to takové plácání všeho možného i nemožného. Naštěstí se to dobře čte a občas se člověk zasměje, díky tomu dám ještě 3*, ale s odřenýma ušima (50%). 28.10.2017.

28.10.2017 3 z 5

Peklo blízko nebe Peklo blízko nebe Jon Krakauer

Výborně napsané, poutavé, čte se jedním dechem. Zároveň autor dokázal přehledně celou komplikovanou situaci vylíčit tak, že se čtenář neztrácí v množství postav z několika týmů. Na rozdíl od některých kritiků Krakauera zcela chápu a jeho líčení beru opravdu jako co možná nejobjektivnější vylíčení událostí.
Knize k dokonalosti chybí už jen pár barevných fotek, ale i bez toho se obejde a několik černobílých snímků má dostatečnou vypovídající a ilustrační hodnotu. 100%, 22.10.2017.

22.10.2017 5 z 5

Případ světélkujících prstů Případ světélkujících prstů Erle Stanley Gardner

Klasická detektivka (i když hlavní hrdina není detektiv, ale právník), dobře se čte, má spád, jednoduchý děj, nic náročného, prostě oddechovka. 70% a 4*, 22.9.2017.

22.09.2017 4 z 5

Tao meditace Tao meditace Bruce Frantzis

Tao úspěchu od Dereka Lina byla má první kniha o Tau a díky ní jsem vyhledal i tuto knihu. Platí pro ni podobné hodnocení: rozhodně stojí za přečtení, je zajímavá jako taoistická filozofie samotná. Není to ale pro každého.
První část (zhruba polovina) se mi zdá lepší, přináší čtenáři spoustu nových, často fascinujících informací. Druhá část už je víc o praktických cvičeních, což mi přijde hodně náročné, praktikovat jen dle knihy. Řekl bych, že je to užitečný doplněk pro někoho, kdo má svého učitele a začíná s tao meditací. Na druhou stranu kniha může mnohé k taoismu přivést, přitáhnout. 80%, 3.9.2017.

03.09.2017 4 z 5

Ta Bílá Růže z Veymontu Ta Bílá Růže z Veymontu Alain Prévost

Prvotina Alaina Prévosta mě nezaujala tolik, jako jeho další román Šťastný návrat. Autor se nejspíš ještě hledal. Tím nechci říct, že je román špatný, ale není prostě tak poutavý. Na druhou stranu se čtenář dozví něco z francouzských dějin, kniha se celkem dobře čte a má jasný, přímočarý děj. 65%, 9.7.2017.

09.07.2017 3 z 5

Appassionata Appassionata Alfred Amenda (p)

Na rozdíl od druhé Amendovy knihy Nobel je tato příliš dlouhá, nezáživná, svým způsobem nezajímavá. Tak první třetina se čte krásně, ale později skoro pořád sledujeme Beethovena, jak něco skládá. Samotný život skladatele a jeho osudy jistě zajímavé jsou, ale vše se ztrácí v mnoha nudných stranách románu. 60%, 2.7.2017.

02.07.2017 3 z 5

Benefice Benefice Nick Mayo

Slušně napsané (i když první část je trochu nezáživná), dobře se četlo. Je to bohužel smutný příběh, rozhodně neobvyklý a zajímavý. 75%, 4.6.2017.

04.06.2017 4 z 5

Pět jugoslávských novel Pět jugoslávských novel Abdulah Sidran

Výběh "současné" jugoslávské prózy (současné více méně k datu vydání knihy) ve mně nezanechal nijak zvláštní literární zážitek. Pravda je, že snad kromě Dubravky Ugrešić mám pocit, že styl psaní je velmi dobrý, obsahově mě ale nezaujalo a výsledek je tedy průměrný - 60%, 8.5.2017.

08.05.2017 3 z 5