MHudec MHudec komentáře u knih

Král Krysa Král Krysa James Clavell

Nadchla mě. Ale nebudu psát delší komentář, protože moje pocity se téměř totožně shodují s uživatelkou pode mnou.

18.05.2020 4 z 5

Paměti Deštivé panny Paměti Deštivé panny Lea Káňová

Pří úmyslu půjčit knihy nemocné dceři jsem náhodou na ni narazil při šmártání mezi regály. Napadlo mne, že to by mohla být pro moji dceru fajn četba. Jako vždy jsem se podíval dovnitř, abych věděl, co to dceři vlastně donesu domů. Byla to past! Knihu jsem přečetl místo dcery.
Stačila první věta a už jsem hltal. Taková milá básnická mluva, ze začátku děj tak pozvolna plyne, napětí střídají chvíle hlubokého ponoření se sama sebe do hlavní hrdinky. Od druhé půlky začíná nabírat napínavý děj dost grády a kdo má rád nečekané zvraty, přijde si na své. Nekonečná dávka tajemna, poetický obraz vlastního světa. Fantazii se tu meze opravdu nekladou. Chvílemi jsem kroutil hlavu nad tím, co všechno je možný lidský mozek vymyslet. Běžný čtenář by takový nápor fantazie nemusel přežít :-D. Ovšem jsem také občas kroutil hlavou nad tím, kdo tu dělal korektury. Nad tím mi visí ještě několik otazníků.

Trochu mě zaskočilo kolik děje se vejde do tak úzké knížečky, na konci mě čekalo lehké zklamání, že už je konec. Autorka se mohla více rozepsat. Rozhodně mi ani jeden z řádků nepřipadal směšný, jak tu kdosi psal. Kniha asi úplně nezaujme běžného čtenáře.
Vypadá to, že by kniha mohla být naprosto dokonalá, avšak přeci jenom pár mušek jsem objevil. Za prvé korektura. Za druhé pár nejasností v některých údajích o hlavních hrdinech. Občas si odporují. A chybí tam obrázky... Rozhodně bych ale neohodnotil knihu titulkem ,,odpad''. Ze zvědavosti jsem pak hned běžel pro básnickou sbírku.

15.05.2020 4 z 5

Tichý pláč Tichý pláč Joe Peters

Rád bych věřil, že to není pravda. Bohužel takový příběh není ojedinělý. Nedá se to ani hodnotit hvězdama. Kvůli takovým rodičům bez srdce bych klidně obnovil trest smrti a i to je pro tu svini málo.

23.07.2020

Chlapec s kamínky Chlapec s kamínky Sophie Loubière

Přestože se kniha četla jedním dechem za jediný víkend, jakoby mi v ní něco chybělo. Nebo možná srovnávám s jinými zajímavými knihami na podobné téma, které se mi zdály o něco lepší, nemohu tedy hodnotit za 100. Ze začátku se mi ten děj zdál poměrně kostrbatý a nepřehledný, po dvaceti stránkách jsem se konečně pořádně začetl. Přesto knihu ke čtení doporučuji.

23.07.2020 3 z 5

Smuténka Smuténka Jan Skácel

Asi nejlepší básnická sbírka, co znám.

22.05.2020 5 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Truman Capote

Mám z ní trochu rozporuplné pocity. Z části mi dala docela zabrat, ale líbilo se mi vylíčení reálných událostí nenásilnou formou jako je to u historických románů. Četl jsem ji déle, než bych chtěl a než je u mě zvykem, ale přesto bych ji doporučil.

15.05.2020 3 z 5

Běhej, nebo zemři Běhej, nebo zemři Kilian Jornet

Nemohl jsem se odtrhnout od čtení. Zajímavý příběh běžce, který šel tvrdě a nekompromisně za svým cílem. Nezalekl se žádné bolesti a problémů. Jeho touha po běhu byla silnější než všechny překážky postavené do cesty.

24.07.2020 5 z 5

Zázraky se dějí Zázraky se dějí Juliane Koepckeová

Kniha pro mě představuje jedno velké zklamání. Vzhledem k tématu jsem se těšil na napínavé vyprávění v poutavém jazyce. Ani jednoho jsem se nedočkal. Po několik stránek, kdy autorka skákala z jednoho časového úseku do druhého, jsem měl pocit, jako bych nečetl beletristickou knihu s dobrodružnými prvky, ale dost nekvalitně napsaný návod na zavařování okurek. I novinář by to zvládl napsat lépe. Takovou nudu a zmatečnost u tohoto díla bych opravdu nečekal.

21.07.2020 1 z 5

Jaro sbohem Jaro sbohem Jaroslav Seifert

Verše, které srdce hladíc, se mnou stoprocentně ladíc

22.05.2020 5 z 5

Děsivé radosti Děsivé radosti Ondřej Neff

Od Neffa jsem čekal asi dalekovíc. Byla to chyba! Je to takové laciné, příjde mi.

22.05.2020 2 z 5

Jsem číslo 17.100 Jsem číslo 17.100 Mirko Matyáš

Reálné hrůzy. Docela síla.

21.05.2020 5 z 5

Poutník – Mágův deník Poutník – Mágův deník Paulo Coelho

Zajímavý příběh, hodně myšlenek, někdy až moc. Spousta podnětů k přemýšlení. Nemusela by se ale tvářit až tak moc vážně. Doporučuji.

21.05.2020 4 z 5

Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Robert T. Kiyosaki

Asi to nebyla úplně kniha pro mě...

21.05.2020 1 z 5

Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Upřímně...od knihy jsem po obsahové, myšlenkové a jazykové stránce očekával daleko víc. Kniha je pro mě velkým zklamáním.

21.05.2020 1 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Člověk se začte. Kladně hodnotím směs vtipného jazyka s poutavým vyprávěním napínavého děje. Zajímavý cestopis. Jinak mi ale přijdou Ziburovy knihy dost podobné.

18.05.2020 3 z 5

Divoká Teleri Divoká Teleri Jill Barnett

Knihu četla dcera. Náhodou jsem nahlédl dovnitř a nechal jsem se strhnout taky. Čím? Poutavým vyprávěním, zajímavým dějem. Jako bych se na tu dobu stal součástí toho krásného lesního prostředí.

18.05.2020 5 z 5

Biomanžel Biomanžel Michal Viewegh

Napínavé, čtivé, ale že bych se nemohl úplně odtrhnout to zase úplně ne, přesto jsem byl spokojený. Občas celkem trefné vtipy. Jo, pobavil jsem se.

15.05.2020 4 z 5

Staletí hory Staletí hory Lea Káňová

Místy mi připomíná Skácela, ale všudypřítomný originální jazyk autorky dává básním šmrnc. Ještě jsem něco takového nečetl. Je jasné, že každý autor dává do básní své emocionální prožitky naplno, ale tohle je takové zlváštně kouzelné. Asi jsem se zamiloval...Některé básně jsem musel číst několikrát, nejen proto, že jsem mnohdy tápal ve významech, ale mnohdy mě také velice zahřály a jsou zajímavé.

15.05.2020 5 z 5