MichalMartinka MichalMartinka komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

Na konci sem měl v očích slzy. Měl. Přiznáme se. Ustřední postava je Hana. Teta, sestra, matka, dcera. A především trpitelka, která si během následného vystěhování (Terezín a Osvětim) zažila své. Kniha vychází ze skutečných událostí z Valašského Meziříčí. Kniha má tři části a po přečtení té poslední se nám kniha hezky spojí a utvoří krásný i smutný celek, který na mě působil velmi pozitivně. První část na mě působila asi nejvíc uceleně. Další dvě trochu dějově skákaly, ale to mi rozhodně nevadilo. Vše plynulo nenuceně a člověk - čtenář - dostal pohled na obyčejný život na obyčejné lidi. A když to byl většinou smutný pohled.

04.06.2024 5 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Ve své poctatě tady bylo řečeno všechno. ALE určitě nemohu souhlasit, že to bylo povrchní, nudné a nezáživné čtení se spoustou odboček. V žádném případě...Nebylo to jednoduché čtení...ano. Mnoho postav, rozvazování uzlíků minulosti za 2 války a následně po válce a v době socialismu. Hlavní osoba mě byla sympatická a její nutnost se dozvědět o své rodině co nejvíc mi přišla oprávněná. Suma sumárům...já hltal každou stránku. O paní spisovatelce se ví, že nastuduje obrovské množství pramenů, než se pustí do psaní a všechno se snaží do knihy vložit. Mě to nevadilo. Proč by to jinak dělala :)

22.06.2024 5 z 5

Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Výborné čtení. Napínavé až do konce. Pořád člověk věřil, že to nedopadne tak jak historie napsala. Ale nestalo se tak. Čest památce hrdinům.

14.04.2023 5 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

První setkání s knihou od Karin Lednické. Jsem rád, že jsem na tuto knihu narazil. Už jenom brožování samotné knihy mě zaujalo :) Obec Životice a její osudy, byly pro mě naprosto nezámé. Velmi silně mě kniha zasálha. Oceňuji, na začátku každé kapitoly, krátký příběh, který připraví půdu pro nadcházejících událostí, které spisovatelka, pomocí dostupných materiálů a historických faktů, vysvětlí. Autorka pochází z oblasti karvinska a tudíž se zabývá psaním ze svého ,,okolí". Děkuji. Jsem zvědav na další knihy.

02.07.2024 5 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Na jednu stranu byla kniha podobná Žítkovským bohyním. Spisy, výpovědi, hlášení, hlavní hrdinka je bývalá redaktoraka. Ale na druhou stranu je to znovu originální. A především to téma. Střet řeholních sesetr a církve proti režimu.
Velmi podařená dějová linka Lena Langerové, která odhaluje další dějovou linku řeholních sester. Měl sem pocit, že všechno bude zamotané a jak se děj bude přesouvat z doby do doby, tak se v tom nevyznám, ALE nestalo se tak. Děj pěkně plyne, navazuje na sebe. Jako katolík jsem úplně nesohlasil se všemi názory, ale to pro to, že sem se s nimi setkal teprve tady v této knize. A budu hledat dál. Děkuji za krásné i smutné čtení. Doufám, že něco podobného se už nebude opakovat. Desetileté čekání se vyplatilo. Gratuluju.

24.09.2024 5 z 5

Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Dlouho jsem se célé knižní sérii vyhýbal. Přesvědčil mě až spolupracovník. Tak jsem se do toho pustil. No a přečetl jsem i poslední díl. Nejsem sice fanoušek této série, ale celkově vzato jsem se mnohokrát zasmál a našly se velmi dobré zápichy, které jsem si musel přečíst i dvakrát. A stále jsem se musel smát :) Takže i tato kniha měla své osobité kouzlo a kdyby nebylo paní Tiché a Josefa, asi by mi něco bychělo :) No a Mariiny popisované situace a hlavně přirovnání k různým postavám nebo známým událostem je fakt dobré. Suma sumárům...dávám 4 hvězdičky. Ta čtvrtá patří hlavně pasáží jak tataři dobývají Kostku. To bylo velmi podařené :)

14.01.2023 4 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Tak to bylo drsné. Toto je moje první setkání s paní Tučkovou. Vybral jsem si tři knihy a postupně se do nich budu pouštět. Vyhnání německého obyvatelstva z našich krajin nepatří do minulosti. Je to stále aktuání téma a já jsem rád, že jsem se to této knihy pustil. Neumíme si totiž představit jak těm lidem bylo (hlavně těm, kteří o válku nestáli, byli antifašisti nebo, jako Gerta Schnirch, byla součástí česko-německé rodiny. Kniha obsáhla období od roku 1938 - po téměř současnost (rok vydání 2009). Ženské postavy jsou vždy hrdinkami autorčinych knížek. A je to dobře, protože je tam cítit to spříznění a to ženství. A navíc - spisovatelka si o daném tématu nastuduje kvanta materiálu, takže kniha je věrným odrazem skutečných událostí. Děkuji.

31.05.2024 5 z 5

Lovec čertů Lovec čertů Juraj Červenák

Po přečtení jsem se zeptal sám sebe ,,Nemohla být kniha delší?". A hned jsem si také opdpověděl: ,, Ne. Nemohla". Všechno krásně odsýpalo a šlapalo jako dobře namazaný stroj. Barbarič a Jaroš mají svoje sólovky za sebou. Uvidíme co Stein. Lovec čertů mě zaujal od první do poslední stránky. Žádná slabota to nebyla. Ani omylem. Juraj umí psát a všechno má precizně nastudované. Už si ani nedokážu představit, že by v této knize byl nějaký fantasy prvek. Těším se na další dobrodružství :)

04.01.2025 5 z 5

Tři mušketýři 1. díl Tři mušketýři 1. díl Alexandre Dumas, st.

Nejprve jsem viděl nejnovější filmové francouzké zpracování z roku 2023. Velkolepé, špinavé a akční. Poté mě začalo zajímat, jestli existuje jiné zpracování a našel jsem dvoudílný film z roku 1973. Ten byl ,,trochu" komediálně zpracovaný. A v poslední fázi jsem sáhnul po knize. Ano...není to to správné pořadí, protože jsem porovnával. KNIHA VYHRÁLA. Není to až tak humorné a není to až tak syrové. Hlavní hrdina je takový větroplach, ale není to úplně ten blbeček z filmu (1973) a zároveň to není ten chlaný zabiják z filmu (2023). Dumas umí strhnout čtenáře a kniha se čte velmi pěkně :)

31.05.2023 5 z 5

Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Velmi silné čtení. Surové, osudové a brutální. V některém komentáři, u této knihy, jsem četl, že není úplně jisté, jestli je příběh podle skutečných událostí nebo jestli ji je paní Sosnarová nedomyslela. Osobně si nemyslím, že je to podvrh. Takových případů bylo spousta a spousta příběhů je odvyprávěných nebo dokonce zfilmovaných. Je to již několik let co jsem tuto knihu četl, ale na ty koně...si vzpomenu pokaždé.

13.02.2024 4 z 5

Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela Miloš Václav Kratochvíl

Knih jsem četl asi 3x a pokažné to byl zážitek. Čtivé, dobrodružné, zajímavé a poučné. Historický věrné až člověk myslí, že se to pravdu stalo :) A to je výborné.
Tedy...ono se to stalo... jenom Jan je postava románová :)

22.05.2024 5 z 5

Bílá velryba Bílá velryba Herman Melville

Po přečtení této knihy, jsem se rozhodl odejít do nejbližšího přístavu a věnovat se rybolovu. Tak podrobně bylo vše popsané. Já respektuji autora i dobu ve které kniha vznikla. 1851. A to je dávno. Těšil jsem se na čtení tohoto románu, ale po přečtení 8 kapitoly jsem knihu odložil a vrátil se k ní asi po půl roce. Samotný románový děj by se vešel do cca 200 stránek. (Kniha jich má více jak 770) Dějová linka je přerušována podrobnými popisky ohledně lovu verlyb. Jaké a s čeho se dělají čluny, jaká je posádka člunu, co má kdo na starosti, jak se co jmenuje, co k čemu slouží, jaké máme verlyby, jak se dělí, jak se loví, jak žijí, jak se dají usmrtit a tak by jsme mohli pokračovat do nekonečna. Prostě a jednoduše řečeno je kniha napěchovaná informacemi, ale děj hledáte velice pozvolna. Jsem zvědav na filmová zpracování.

08.08.2023 3 z 5

Holoubek Holoubek Jindřich Šimon Baar

K této knize stačí napsat dvě slova:
Krásné čtení.
J.Š.Barr opět dokázal z mála udělat mnoho. Příběh vesnického faráře Holoubka, který jako mladý student a následně kaplan a farář, horlí pro víru a má představu, jak svoji víru vštěpit svým farníkům. Ovšem přichází pád a opětovné zvednutí. To je tak krásně napsaná kniha, že nemám slova cokoliv popisovat.

13.04.2023 5 z 5

Král cizinec (1309 – 1333) Král cizinec (1309 – 1333) Vlastimil Vondruška

Po předešlých epopejích je to změna a zárověň důstojné pokračování Přemyslovské epopeje. První část začíná přesně tam, kde PE IV končí. Rokem 1306. A potom se to rozjede. Velmi čtivé vykreslení doby a všech hlavních postav, které jsou v první řadě Jan Lucemburský a jeho žena Eliška Přemyslovna. Vše doprovázeno vsuvkami probošta z rodu Landšejnů (Vítkovců), kteří byli velmi vlivným českým rodem, již od dob prvních Přemyslovců. Nezbytné milovné scény jsou asi pro pana Vondrušku klasikou. Ovšem je toho daleko méně, než v epopeji Husitské. Nic méně tažení do Itálie (které je vlastně poslední čtvrt knihy) je nahotinám trošku více nakloněno. Já bych se bez toho prostě obešel. Pane Vondruška...vynechejte vyhrnování suknic a raději popište nějakou situaci.

30.01.2023 4 z 5

Tekumseh (1. díl) Tekumseh (1. díl) Fritz Steuben

U málokterých knih se vám stane, že vás děj strhne hned po první stránce a už vás nepustí. Tak se stalo i u této knihy. Jak už tady někdo napsal, tak i já jsem knihu začal číst až v pozdějším věku a jsem za to rád, protože až nyní mi do sebe zapadají některé souvislosti historického děje. Na rozdíl od romantického zpracování knih Karla Maye, je toto čtení syrové, brutální a věrné skutečnému obrazu. A to se vlastně děj, o 4 dílech, teprve rozjel.

18.01.2025 5 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Hodnocení nemohu dát žádné, protože po 30 stranách jsem knihu vzdal. Scifi není můj šálek a čtení mě vůbec nebavilo. Přitom každý tvrdil, jak je to dobré. Fanoušky si tato kniha určitě našla a ještě najde, ale já mezi ně patřit nebudu. Pokud se najde volný čas - dám přednost filmu. Ale ani to není můj šálek kávy.

27.09.2024

Kralevic Karel (1334 - 1348) Kralevic Karel (1334 - 1348) Vlastimil Vondruška

Už to tady v předešlých komentářích zaznělo. Tato kniha byla lepší než první. Ale tím nechci autora nijak kritizovat. Pan Vondruška jde po chodníčku, kterou si vyšlapal Přemyslovskou epopejí. A to je ono. To je přesně ono. Příběh se odehrává v letech 1333 - 1348 a ukazuje nám mladého kralevice Karla, který se snaží získat úctu a respek, nejenom před panstvem, ale i před svým otcem Janem Lucemburským, který byl rytíř v pravém slova smyslu. Hezky popsaná bitva u Kresčaku jak kronikářem, tak z pohledu mladého Karla. Sečteno a podtrženo - výborné a zajímavé čtení. Pan Vondruška mile překvapil.

19.01.2024 5 z 5

Ben Hur Ben Hur Lewis Wallace

Kniha je velmi rozsáhlá, ale v žádném případě nenudí. I ty úvahy hlavních hrdinů, které se občas objevují a jsou popsány na několik stránek, na kvalitě nijan neubírá. Všechno se tam hodí. Kdo viděl starý film Ben Hur a poté četl knihu (jako já) má možná tendenci porovnávat. Jak už tady někdo psal - je to jiné. Jak kniha tak film. A kniha nám dává proniknout do hloubky a více poznat věci a myšlenky hlavního hrdiny a jeho přátel. První polovina se točí kolem Ben Hura - druhá kolem Ježíše Nazaretského. Pro všechny, které zajímá prvotní křesťanství a víra v Nazaretského. Jsem rád, že jsem tuto knihu přečetl.

15.10.2023 5 z 5

Advent Advent Jarmila Glazarová

Kniha je velmi pěkná a ,,smutná". Život na Valašských horách byl tvrdý a spisovatelka to dobře věděla. Příběh dívky a později ženy s dítětem, která je všemi - jak už to tak bylo - opovrhována pro svůj morální pokles. (Dítě za svobodna). Po několika letech se jí ujímá starý vdovec (velký sedlách) a tady to všechno začíná. Kniha má velkou citovou hloubku, protože vše sledujeme očima hlavní postavy Františky - dívky, matky a gazděny. Velkým překvapením je i filmové zpracování z roku 1956.

17.08.2023 5 z 5

Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Kniha, která velmi mile překvapila. Zdravotní sestra se vrátí z roku 1945 do roku 1743. V této chvíli začíná velmi zajímavé a napínavé čtení. Pohled ,,moderní ženy,, která se nesnaží věci měnit, ale spíše si uvědomuje, že musí věci žít, tak jak si doba žádá. A najdou se i úsměvné pasáže. A samozřejmně historie, která je sice v pozadí, ale dřív nebo později, vyplave na povrch. Já byl mile překvapen.

16.07.2023